zabawiłam sie w domową piekarnię i upiekłam swoje pierwsze w życiu bułeczki. Wyszły lepsze niż się spodziewałam, więc polecam każdemu :) Najlepsze są jeszcze ciepłe, z chrupiąca skórką i puszystym, dosyć ciężkim środkiem. Idealne z prawdziwym masełkiem, twarożkiem albo dżemem truskawkowym. Pzepis pochodzi z bloga Moje Wypieki , a podsunęła mi go moja Siostra, która wypieka te bułeczki(...)blenderze). Do miski z zalanymi płatkami dodajemy zmielone siemię, rozpuszczone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki i wyrabiamy aż powstanie miękkie, elastyczne, lekko kleiste ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość (ok 20-30 min). Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, klepiemy dłonią
Zawsze głodna!Mój pierwszy przepis z cudownej książki, którą dostałam pod choinkę :) Puszyste racuszki przygotowane na mące pełnoziarnistej, z dużymi kawałkami bananów. Nieco inne niż powszechnie znane racuszki z jabłkami, ale moim zdaniem nawet lepsze od nich :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 2 żółtka 28 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych(...)kroimy na plasterki i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki (również przygotowany wcześniej rozczyn) i łączymy za pomocą widelca. Dodajemy banana i delikatnie mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką o odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5h , aby wyrosło (zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza). Rozgrzewamy 4 łyżki oleju na patelni. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką i kładziemy
Chocolate Muffin Blogwiększej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz oliwę i pozostałą wodę. Mieszamy przez około 10 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, będzie gładkie i elastyczne (nadal będzie lekko kleiste). Oprószamy 1 łyżką mąki i zagarniając pod spód formujemy kulę. Natłuszczamy oliwą, przykrywamy
cool and mintydetektyw Monk byłby dumny ;) 2 łyżki oleju Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wlać mleko i wodę. Połączyć wszystkie składniki, dodać 2 łyżki oleju i zagnieść miękkie ciasto. Zagniecione ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po 30 minutach ciasto raz złożyć i odstawić na kolejne 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić
Pełny talerzjednym żółtku, mieszając dokładnie po każdym dodaniu.Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao przesiej przez sitko i dodaj ostrożnie do masy jajecznej, mieszając powoli drewnianą łyżką albo szpatułką.Ciasto przełóż do tortownicy i piecz około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij gorący biszkopt z piekarnika i upuść go w formie z wysokości około(...)KREM CAPPUCCINO:Żółtka ubij na parze (ustawiając garnek z niewielką ilością wody, a na nim miskę aluminiową z żółtkami, tak, aby nie dotykała wrzącej wody) z cukrem pudrem na puszystą masę.Mascarpone króciutko zmiksuj w osobnej misce i wlej do niego ubite żółtka, nie przerywając miksowania. Wsyp cappucino, zmiksuj dokładnie.Żelatynę rozpuść dokładnie we wrzącej wodzie i cienką
Słodko-Słony Świat Ilonyciocię Basię, u której mielimy okazję skosztować przepysznej, jeszcze ciepłej drożdżówki. Oczywiście przepis zabrałam:) I tak jeszcze dzisiaj mogliśmy zajadać się cieplutką, niezwykle miękką i puszystą drożdżóweczką. Jest puszysta dzięki dodatkowi oleju rzepakowego, którego wielkim plusem jest to, że ma neutralny smak i zapach. Ja użyłam dodatkowo wiśni, ale równie dobrze sprawdzą się np. śliwki oraz wszelkie(...)szklanki cukru, 100g świeżych drożdży, cukier waniliowy, dowolne owoce. Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać cukier oraz cukier waniliowy, wymieszać. Wbić jajka, wlać mleko oraz olej, na koniec wkruszyć drożdże. Ciasto dokładnie wymieszać, zagnieść, uformować kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto ponownie zagnieść i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm
Z miłości do słodkościsame się obracają i równomiernie się smażą. Gdy je zobaczyłam na blogu Blake&Taste to od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Pączki warte polecenia, wychodzą takie puszyste i okrąglutkie jak widać i z bardzo małym nakładem pracy. Składniki: 0,5 kg twarogu półtłustego 4 jajka 2,5 szkl mąki pszennej 6 łyżek cukru(...)smażenia olej rzepakowy Rapso do oprószenia cukier puder Przygotowanie: Twaróg rozgnieść widelcem lub zmielić w maszynce do mięsa. Do twarogu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie lepiące ale takie ma być. Dłonie maczać w zimnej wodzie i formować malutkie kuleczki (pączki rosną w czasie smażenia). Za pomocą łyżeczki twarogowe kuleczki wkładać do gorącego oleju i smażyć
Ala piecze i gotujeciecierzycy, dodajemy proszek do pieczenia, sól, ksylitol lub erytrytol i mieszamy składniki suche. Następnie dodajemy ocet jabłkowy, olej i wodę i całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy ciasto na około 20 min. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy porcję ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie gofry z bitą śmietaną
Kuchnia MagdaLenyłyżek cukru Placuszki z bananami – przepis Wszystkie składniki ze sobą mieszamy (możemy użyć do tego miksera). Banany kroimy w drobną kostkę lub półplasterki, dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta i delikatnie mieszamy. Jeśli ciasto wyjdzie Wam zbyt gęste – dodajcie odrobinę mleka, jeśli będzie zbyt rzadkie – dodajcie odrobine mąki. Placuszki smażymy na odrobinie rozgrzanego oleju aż będą rumiane
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne, rozgrzewające, za sprawą imbiru, placuszki z gruszką, idealne na leniwe, jesienne śniadanie. Puszyste, ale lekkie, oprószone cukrem pudrem smakują wybornie Z dodatkiem oleju rzepakowego, na nim też smażone :) Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest bogactwem steroli roślinnych i witamin. Polecam! :) Jeżeli(...)szklanki, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. W misce zrobić wgłębienie, wsypać cukier, wlać olej i ekstrakt cytrusowy, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać
Domowa cukiernia EwyUwielbiam posiłki na słodko, więc piekę je jak najczęściej! W moim ogrodzie miałam jeszcze rabarbar, więc postanowiłam go wykorzystać w postaci wypieku. Rodzina była zachwycona słodkością
Truskawkowa FiestaNo i kolejny deser w słoiczku! Tym razem będzie czekoladowo ( tak, tak, wiem, że wielu z Was na to czekało! ). Mam dla Was przepis na
Ostra na SłodkoSkładniki: masło lub margaryna bezmleczna 150 g cukier trzcinowy ciemny 0,5 szklanki mąka ryżowa 0,5 szklanki mąka kukurydziana 0,5 szklanki skrobia kukurydziana
głodny alergikDodajemy mąkę pszenną, jogurt, cukier oraz proszek do pieczenia. Trzepaczką dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na patelnię wylewamy olej. Aby sprawdzić, czy olej jest już dobrze rozgrzany, wylewamy odrobinę ciasta na patelnię. Smażymy placuszki, nakładając ciasto na łyżkę stołową. Ciasto ładnie rośnie. Placuszki smażymy na złoto z każdej strony. Podajemy ciepłe posypane cukrem lub cukrem pudrem. Na wierzchu każdego
Moja smaczna kuchniaLekkie i puszyste serowe placuszki podobne do amerykańskich pancakes. Przepis Nigelli Lawson. Składniki na około 20 sztuk: 250 g sera ricotta 125 ml mleka 2 jaja 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych 250 g truskawek Truskawki pokroić na kawałki. Białka oddzielić od żółtek. W misce wymieszać(...)ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie przemieszać. Białka ubić i przełożyć do miski z ciastem. Ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką i smażyć niewielkie placuszki przez około minutę z każdej strony. Podawać z truskawkami i ulubionym sosem lub syropem
wyzwania kuchenne