puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:256/329)

MLECZNE DROŻDŻÓWKI 115

odstawiamy na 10 minut 3. Mąkę przesiewamy do dużej miki, mieszamy z pozostałym cukrem, następnie wlewamy rozczyn drożdżowy. Mieszamy. 4. Dodajemy żółtka i sól i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką). 5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h do podwojenia objętości

Marcepanowa kuchnia
CIABATY – CHRUPIĄCE WŁOSKIE BUŁECZKI + jak zrobić zaczyn biga 174

włosku słowo ciabatta oznacza „kapeć, łapeć”, a k ażdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Te z regionu jeziora Como mają chrupiącą skórkę, są miękkie, mają puszysty środek i są bardzo lekkie. W Toskanii , Umbrii i Marche są bardzo różne – począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często(...)takie trudne jak niektórzy myślą. Ps. do tego świeża wędlinka … ser … albo np. mój pieczony boczek – mniam! Polecam! Aha! Bułeczki przyrządzone są na zaczynie zwanym biga ( ciasto wstępne ). Biga to zazwyczaj zaczyn składający się z proporcji ok. 100%mąki, 44% wody i 1-2% drożdży (w warunkach domowych zaokrąglamy 44% wody do 50%, gdyż przy małych ilościach

Ostra na Słodko
Zbuntowany Łabędź 6134

olej, krótko wymieszać mikserem. Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem i kakaem i cynamonem mieszamy delikatnie ale dokładnie z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę kokosową: 2 czerstwe bułki wrocławskie 3 szklanki(...)skórkę z cytryny i wyciśnięty sok  Gotujemy na małym ogniu przez 5 min aż masa zgęstnieje, często mieszamy,aby nie przypaliła się. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce masy kokosowej cały czas ucierając do dokładnego połączenia się składników. Składniki na posypkę kokosową: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka

kgwjanczewo
Ciasto czekoladowe na białkach 621

puszystą masę Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier, później masę maślano- czekoladową - wymieszać łyżką Mąkę, proszek i kakao połączyć, przesiać i dodawać stopniowo do białek z czekoladą Ja mieszałam wszystko ostrożnie łyżką, by piana nie opadła. Przelałam do foremki o średnicy 23 cm. Piec w nagrzanym do temp. 180 stopni C około 30- 40 min. , sprawdzać patyczkiem. Ciasto

Proste Potrawy
Powrót do dzieciństwa, czyli placuszki z jabłkami 253

ciasta i dokładnie mieszamy (już nie mikserem). Smażymy na lekko natłuszczonej patelni na rumiano z obu stron. Najlepiej na niewielkim ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z łyżką kwaśnej śmietany. Polecam zarówno na śniadanie jak i na słodki obiad lub kolację. Są bardzo szybkie, a efekt murowany :) Placuszki zawsze wychodzą pyszne i puszyste

Ratunku obiad
Owoce zapieczone w cieście orkiszowym - bez masła i cukru 155

ciastem i posypałam sezamem: Po czym wsadziłam do piekarnika, tylko nie wiedziałam ile tam ma być;) Nastawiłam więc najpierw na 25 minut,  a potem dodawałam po trochę obserwując co się dzieje w środku (ciągle miałam wrażenie, że jest mokre) - aż doszłam do 45 min., kiedy to stwierdziłam, że już ma dość:) Upiekło się pięknie - odpowiednio przyrumienione i lekko puszyste nawet, mimo braku jakiegokolwiek spulchniacza. Zjadłam połowę na śniadanie i powiem, że warto było tyle nań czekać przy piekarniku:) "Ach, co za oszczędność czasu - zakochać się od pierwszego wejrzenia!" Janina Ipohorska

Zdrowa Kuchnia Sowy
Miętowe pierniczki wg Hanny Szymanderskiej 230

wskazówek autorki i już po godzinie powstały nieznane mi dotąd ciasteczka, które w żaden sposób nie przypominały pierników, które dotąd znałam!  Amoniak sprawił, że stały się bardzo puszyste, zaś mięta i miód nadały niezwykłego smaku i aromatu. Bardzo ciekawy miks smaków, który polecam Wam jako kolejne wyzwanie na karnawałowe słodkości :)  Pierniczki miętowe warszawskie 3 szklanki mąki(...)pół łyżeczki amoniaku szklanka miodu łyżeczka suszonej roztartej na proszek mięty " Na wolnym ogniu zagotować miód, a po przestudzeniu wymieszać z mąką, wodą (3/4szklanki), amoniakiem i miętą. Wyrobić dokładnie ciasto zawinąć w ściereczkę i zostawić, aby dojrzało. Nasmarować tłuszczem blachę, formować z ciasta gałeczki wielkości włoskiego orzecha, układać na blasze; wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut

Sajkofanka smaku
Bananowiec z truskawkami 144

Spód tortownicy * o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć biszkoptami. Banany zmiksować blenderem ( nie trzeba bardzo dokładnie miksować, mogą pozostać niewielki kawałki bananów ). Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać banany i zmiksować. Do bananowej masy dodać wystudzone i lekko gęstniejące galaretki i ponownie zmiksować ( masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie wpływa to na efekt końcowy(...)jaką posiadacie tortownicę, jej spód najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią spożywczą, bez problemu wówczas uwolnicie gotowy deser z jej obręczy. O tym sposobie przygotowania tortownicy do ciast na zimno pisałam pod  TYM PRZEPISEM

Opowieści z piekarnika
Dolce Vita Ristorante - podejście #1 158

buro i w ogóle nie wiadomo jak. Kuchnia włoska, więc dania mączne na start. Numer jeden z wybranych pozycji to zdecydowanie sakiewki z gruszką i serami w sosie gorgonzola. Ciasto, z którego zrobiono sakiewki miały bardzo gładką strukturę, nadzienie bardzo sprytnie zestawiono z sosem. Prezentacja - bardzo ładnie, no cacy cacy. Druga propozycja - penne z łososiem w sosie śmietanowym. To danie(...)plastrami banana. No lody jak lody. Banan jak banan. Ale OK. Drugi - tiramisu. Ten rekomendowany przez internautów faktycznie był całkiem inny niż te dostępne w pozostałych lokalach - zdecydowanie puszysty, lekki, delikatny smak. Duży plus, bez wątpienia. Reasumując - kolejna kuchnia włoska, których to nie brakuje w ścisłym centrum Lublina, która wyróżnia się kilkoma akcentami. Jakie kolejne kroki podejmą Ci restauratorzy

Right Behind The Kitchen
Tiramisu truskawkowe 368

Trzeba korzystać z świeżych truskawek dopóki są,sezon krótki więc u mnie truskawkowo.Dzisiaj zapraszam na pyszne tiramisu truskawkowe.Deser bardzo prosty do zrobienia a jaki smaczny,wypróbujcie

Ala piecze i gotuje
Chleb na jogurcie naturalnym. 166

Zachęcam pieczcie swoje chleby. A ja dzisiaj zaproszę Was na bardzo pyszny i domowy chleb. Piekliście kiedyś chleb na jogurcie naturalnym? Jeśli nie, to spróbujcie koniecznie. Wyszedł mi i puszysty i mięciutki za razem. Jogurt naturalny do bardzo dobry pomysł, nadaje chlebowi lekkiej wilgotności. Wyobraźcie sobie taki domowy chleb, własnoręcznie upieczony i podany na śniadanie z kubkiem mleka i masełkiem(...)laktozy, dzięki którym zarówno codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują wyjątkowy smak. Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 małe łyżeczki cukru 35 dag jogurtu naturalnego bez laktozy Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej pszennej typ 450 2 małe łyżeczki soli ewentualnie ciepła woda Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło bez laktozy do posmarowania blaszki Wykonanie: 1. Rozczyn: Jogurt

Izabelawkuchni
Chałka z kruszonką – przepis 129

Domowa, puszysta i delikatna – chałka Zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem, przepyszna jak z najlepszej piekarni. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo jest banalnie prosty, a smak? Nie do opisania Składniki na chałkę: 450g mąki pszennej 100ml ciepłego mleka 15g drożdży świeżych, lub 2 łyżeczki suchych 3 łyżki cukru 100 ml ciepłej wody 2 łyżki masła, roztopionego szczypta(...)Zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na godzinkę. Po godzinie, kiedy ciasto znacząco urośnie, wykładamy

NiePieprz.pl
Racuchy drożdżowe z jabłkami 169

Pomysł na pyszne śniadanie lub słodki podwieczorek :) Pulchniutkie racuchy z jabłkami, na drożdżach. Miękkie, delikatne i puszyste. Smażone w głębokim oleju, ach te kalorie! ;) Obficie oprószone cukrem pudrem. Zasmakują każdemu :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym(...)szklanki, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. W misce zrobić wgłębienie, wsypać cukier, wlać olej i ekstrakt cytrusowy, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać

Domowa cukiernia Ewy
Czekoladowa Rozkosz z Jagodami 152

podane są na tortownicę 23 cm lub blachę o wymiarach 20x30 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubiłam na sztywno, dodałam połowę cukru. Żółtka zmiksowałam na puszystą masę z druga połową cukru. Do ubitych białek dodałam ubite żółtka i zmiksowałam razem. Odłożyłam mikser i przesiałam mąkę i kakao do masy jajecznej i szpatułką wymieszałam wszystko razem(...)koniec wlałam rozpuszczone masło i wmieszałam je w masę, którą wyłożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze ok.180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto odłożyłam do całkowitego wystudzenia. KREM PORZECZKOWY: Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Następnie serek mascarpone i mus z czarnej porzeczki, zmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę

Blondynka Gotuje
Sernikowe tartaletki z malinami 288

zestawów kulinarnych filmów DVD. W skład zestawu filmów wchodzą „Julie&Julia” oraz „Życie od kuchni”. Almette o smaku świeżej gruszki i jabłka ma lekką, puszystą konsystencję, wymieszany z wersją śmietankową według mnie doskonale nadaje się do mini serniczków. Serniczki wspaniale smakowały z leśnymi malinami. Składniki na 12 mini serniczków: 300 g Almette z Gruszką(...)Jabłkiem 150 g Almette śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej maliny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy serowej świeże maliny, mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MUFFINKI Z BRZOSKWINIAMI 248

Kuszące wyglądem, obłędnie pachnące brzoskwiniami, puszyste, rozpływające się w ustach muffinki. Składniki na 14 muffinek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2 brzoskwinie  PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Brzoskwinie sparzyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę(...)pokroić w kostkę. * Papilotki napełnić 2 łyżkami ciasta, na wierzchu  nałożyć 4-5 kostek brzoskwiń. Piec w nagrzanym piekarniku  w temp. 180 C przez ok. 25 -30 min.  Gotowe muffinki posypać cukrem pudrem. * Moje muffinki pieczone były w „papilotkach” przygotowanych własnoręcznie z foli aluminiowej, dlatego też odbiegają nieco od tradycyjnego wyglądu.:) rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Placuszki z serka śmietankowego o dowolnym wariancie smakowym (bezglutenowe, wytrawne) 161

kiedy je smażyłam - musiałam biec po następne serki i smażyć je w większych ilościach. Każdy chciał spróbować, a teraz na stałe zagościły w menu mojej rodzinki! Są niezwykle lekkie, puszyste, delikatne i takie... śmietankowe. Ich smak można modyfikować - używając serków o dowolnych wariantach smakowych. Można użyć też serka naturalnego i przyrządzić je "na słodko". Idealnie komponują się(...)sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej. Całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać masło z olejem (w proporcji 1:1) i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z oby stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują

Di gotuje
Muffinki z truskawkami 173

Miękkie i puszyste. Świetne do po południowej kawy lub na śniadanie;) Ledwo ostygły a my już z mężem jedliśmy. Uratowałam jedną do zdjęcia:)) Dla mnie to hit dla miłośników truskawek.Truskawkowe muffinki mogą być wykonane ze świeżych lub mrożonych truskawek. Ok podaję już przepis.... Składniki; 12 małych truskawek, 125 g masła, 75 g cukru, kilka kropel olejku(...)dodajemy jajka ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Łączymy z migdałami i na przemian z kremówką dodajemy do masy jajecznej. Do foremek wkładamy po 1 łyżce ciasta, po czym do każdej porcji wkładamy po 1 truskawce. Następnie wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości pozostałym ciastem. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 20-25 minut

Anioły w kuchni
Pełnoziarniste naleśniki z fit nutellą 121

gazowanej) szczypta soli Do podania : Fit nutella   - przepis znajdziecie klikając w link Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i erytrytol. Zmiksować na gładkie ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej np. olejem kokosowym. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty. Podawać z ulubionymi nadzieniem

Healthy food explorer
Biszkoptowe omleciki 95

Ubij na sztywno pianę ze szczyptą soli i resztą ksylitolu. 5. Pianę dodaj do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj. 6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, nałóż łyżką porcje ciasta i smaż placki z obu stron na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby przed usmażeniem kolejnej porcji dodaj na patelnię jeszcze łyżkę oleju. 7. Gotowe omleciki polej syropem

Z notatnika dietetyka
Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą 146

wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć placki na suchej, mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Smażyć z obu stron na rumiano. Najlepiej wykładać po 2 łyżki ciasta, ponieważ placki bardzo rosną. Podawać z ulubionymi sosami lub śmietaną. Smacznego Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą Placki

Smaki Armine
Babka z makiem 246

Pyszna, puszysta babka z makiem. Ostatnio miałam straszną ochotę na słodkości... Praktycznie codziennie zjadałam pół paczki biszkoptów albo i całą. Aż nagle wpadłam na pomysł, żeby je sobie upiec. To było bardzo pouczające. Do porcji biszkoptów, którą zjadłam na raz wsypałam... 3 łyżki cukru. A jak zjadłam te 3 łyżki cukru i to sobie uświadomiłam, to pomyślałam: stop, przecież(...)przestałam wpieprzać (sorry, ale trudno to inaczej nazwać) nałogowo te biszkopty, to z wagi zniknął nagle cały 1 kilogram! Jedyne czego nie zamierzam sobie odmawiać to domowe ciasta. Nie sypię do nich nie wiadomo ile cukru i nie piekę ich codziennie. Raz na tydzień, dwa, trzy... zależy jak tam się ułoży. Poza tym wiem, że nie ma w nich chemii

Kraina Tysiąca Smaków
Tiramisu Truskawkowe 463

Cudowny, delikatny i rozpływający się w ustach deser, którego przygotowanie jest bardzo proste, szybkie i co najważniejsze jest to ciasto bez pieczenia. Owocowe tiramisu na bazie śmietanki kremówki, włoskiego mascarpone i biszkoptów do deser idealny na letnie dni i myślę, że zasmakuje nawet tym którzy za tradycyjnym kawowym tiramisu nie przepadają. Tiramisu Truskawkowe -  Składniki: Masa: 600 ml śmietany kremówki(...)może wytrącić się masło). Do śmietanki dodajemy cukier puder wymieszany z fixem do śmietany i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone do momentu otrzymania puszystej masy. Do mascarpone dodajemy ubitą śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Krem dzielimy na ok. 5 części. Dno formy (ok. 20x30 cm) wyścielamy papierem do pieczenia

Słodka Strona
Bułki na jogurcie naturalnym 131

Idealnie miękkie, puszyste i delikatne - bułki na bazie jogurtu naturalnego z sezamową posypką. Zachowują świeżość przez 2-3 dni.   Składniki na 12 bułek: niepełne 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 500) 2 jajka mały jogurt naturalny (około 200 g) 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g suszonych lub 15 g świeżych drożdży(...)dodać len mielony, jogurt naturalny i mleko. Ponownie za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać.  3. Przygotowaną masę przełożyć na blat delikatnie obsypany mąką. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie

Ugotować