wyłączyć piekarnik, pozostawić w nim biszkopt przy uchylonych drzwiczkach, żeby trochę ostygł - po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy, gdy wystygnie, delikatnie rozpiąć obręcz tak, żeby nie uszkodzić ciasta - biszkopt najlepiej pozostawić do całkowitego wystudzenia i kroić na drugi dzień po upieczeniu MASA BUDYNIOWA - z mleka odlać pół szklanki, dodać do niej mąki i dokładnie rozetrzeć - pozostałe mleko zagotować(...)masło do masy musi mieć temperaturę pokojową (nie należy jednak trzymać go za długo poza lodówką, gdyż temperatura masła i budyniu podczas ucierania powinna być podobna) - masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy PRZEŁOŻENIE BISZKOPTU - biszkopt przekroić dużym, ostrym nożem na trzy blaty - kilka łyżek wody wymieszać z aromatem
Smakołyki Berenikiformie zrodził się spontanicznie. Upiekłam ciasto szpinakowe . N admiar pokruszyłam na dno słoiczków, tworząc przy tym piękne zielone podszycie dla kolejnych słodkich warstw deseru. Składniki: Okruchy ciasta szpinakowego , Składniki na warstwę śmietankową: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 galaretki wiśniowe. Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła, 1 szklanka mleka, 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanki(...)schłodzoną galaretkę. Gdy masa jest jednolita wtedy dodajemy pokrojoną galaretkę i mieszamy już łyżką. Krem wykładamy na biszkopt. Budyń ugotować w 1 szklance mleka i ostudzić. Masło ubić na puszysty krem. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem z masłem. Ciągle mieszając, dodawać zimny budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wykładamy na wierzch warstwy śmietankowej
Słodki Zakątekrondelku razem z olejem kokosowym. Nie dopuszczać do zbyt wysokiej temperatury, bo gorące mleko unieczynni działanie drożdży Odstawić i dać czas olejowi kokosowemu, by się rozpuścił składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 10 części, najlepiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Naleśniki drożdżowe są bardzo delikatne, puszyste, miękkie. Ja zrobiłam z serem i truskawkami na słodko, ale można podawać z dowolnym nadzieniem. Moje dzieciaki bardzo lubią suche bez smarowania. Najlepsze oczywiście takie prosto z patelni. Też tak macie, że pierwszy naleśnik się nie udaje. U mnie prawie za każdym razem, ale pewnie robię to specjalnie, żeby spróbować czy dobre(...)łyżeczką mąki. Przykryć kubeczek ściereczką i poczekać aż drożdże wyrosną. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka zmiksować, dodać pozostałe składniki wraz z rozrobionymi drożdżami i ponownie zmiksować na gładkie ciasto. Odstawiać ciasto na około 40 minut, a następnie smażyć naleśniki. Twaróg ugnieść widelcem, dodać cukier, śmietanę i wymieszać. Każdy naleśnik posmarować serem i zwinąć w dowolny sposób. Podawać wraz
O kuchni z uczuciemBardziej podobne do polskich racuszków na maślance niż do naleśników ... trochę jak angielskie pancake's, nieduże, puszyste. Mogą być na drożdżach (chociaż ten składnik stosowany jest już bardzo rzadko) lub z niewielkim dodatkiem sody (proszku do pieczenia). Walijczycy lubią je zjadać ułożone w wysoki stosik i polane Golden Syrup (złocistym syropem), lub posypane cukrem. Kroją je wtedy(...)skórka otarta z 1 sparzonej cytryny olej do smażenia (lub sklarowane masło ) Wykonanie: Jest bardzo proste. Wszystkie skłądniki mieszamy w misce. Możemy to zrobić np. rózgą. Odstawiamy, aby ciasto "odpoczęło" na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy niewielką ilość masła na patelni i smażymy niewielki, ogrągłe placuszki z onu stron na złoty kolor
Walijskie Pichceniestolnicę (w razie potrzeby lekko podsypujemy mąką, choć ja tego nie robiłam). Wałkujemy kształt prostokąta o wymiarach 30 x 60 cm. Nakładamy masę serową i równomiernie ją rozprowadzamy. Ciasto składamy wzdłuż dłuższego boku, od jednej strony do połowy i przykrywamy drugą wolną częścią. Wyglada to tak, jakby było złożone z trzech części. Ostrym nożem dzielimy na 12 kawałków. Każdy chwytamy(...)sobie przypomnieć te smaki. Dzięki drożdżówkom, przypadkiem wyszedł mi wspaniały twaróg (zrobiłam go „z tego co miałam” i oczywiście nadawało się na twaróg). Słodkie, ale nie przesłodzone, wilgotne, puszyste i naprawdę fantastyczne. Gorąco polecam i życzę smacznego. We wspólnym Wypiekaniu na śniadanie , wraz ze mną, uczestniczyli: Iza Smaczna Pyza Paweł i Magda Chleby.info Bożena Moje domowe kucharzenie
mojewypiekiinietylkoCiasto naleśnikowe: 2 jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię "na oko". Jak ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jak za gęste dolewamy mleka. Za dużo cukru też nie dodajemy, bo będą się przypalać. Składniki mieszamy trzepaczką albo mikserem. Naleśniki smażymy na dobrze(...)Tiramisu: 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Jajka wyparzamy w gorącej wodzie! Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem przez około 5 minut. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy lub miksujemy. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Łączymy
Blondynka Gotujeskładniki* 1 litr mleka 3,2%* 5 jajek* 250 ml kwaśnej śmietany 18%* 1 szklanka cukru* 250 g margaryny Kasia* 1/2 szklanki cukru pudru* sok z
Mix smakusposobie i czasie wyrabiania. Podobno chleb należy długo wyrabiać rękami, aby nadać mu ciepła itd. Ja jednak wrzuciłam go do miksera, a później chwilę wyrabiałam ręcznie i też wyszedł puszysty i pyszny Domowy chleb Składniki: około 500 g mąki chlebowej pszennej (typ 750) szklanka wody niechlorowanej (250 ml) 1 łyżeczka soli 1,5 – 2 łyżki dobrej jakości miodu(...)Zaczyn ma co najmniej podwoić swoją objętość. Do miski wsypujemy większą część mąki. Nie dodajemy jej całej od razu bo w czasie wyrabiania zobaczymy ile tak naprawdę „zabierze” nam ciasto. Dodajemy miód, sól, wodę, pokruszone drożdże i cały zaczyn. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera przez około 10 minut, w razie potrzeby dosypujemy resztę mąki. Ciasto ma być elastyczne, zwarte
PatiGotujesłodkim i w pięknym kolorze ale o innej konsystencji i z innym zastosowaniem. Rabarbarowy curd! Słodki, różowy, gęsty krem, do wyjadania prosto ze słoiczka, jako nadzienie lub zwieńczanie ulubionych ciast, które z radością można zaserwować najbliższym (i tym dalszym także ;)). Spróbujcie przygotować go w zaciszach swoich kuchni. Nie potrzeba do tego wielkich umiejętności, wystarczy odrobinę większa szczypta uwagi i skupienia(...)ogień i gotuj pod przykryciem do momentu, aż się rozpadnie - całość dokładnie zmiksuj i odstaw do wystygnięcia. 4. W misce utrzyj żółtka z 90g cukru i solą na jasną, puszystą masę. 5. Miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i mieszaj, aż masa dobrze się ogrzeje. 6. Do masy dodaj mus rabarbarowy, sok i skórkę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMuffinki są z dodatkiem tartej marchewki oraz zmielonych migdałów,udekorowane kremem orzechowym. Małe,słodkie co nieco do popołudniowej kawki. ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. brązowego cukru 1/2 szkl. zmielonych migdałów 4 jajka 1 łyżka cukru migdałowego 1 szkl. oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 marchewki (po starciu ok. 1 szklanki) szczypta soli krem(...)wysokości,wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temp. 190 stopni.Wystudzić na kratce. Miękkie masło utrzeć na puch,miksując dodawać masę orzechową aż powstanie puszysty krem. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować muffinki
Kolorowa kuchnia Elkiwiosenny, zielony kolor, lekko kwaskowaty smak... Nic tylko cieszyć się i jeść go póki jest. Dziś zapraszam Was na pyszne, wiosenne danie z jego udziałem. Karmelizowany rabarbar na puszystych placuszkach jogurtowych (z olejem rzepakowym) to doskonałe połączenie kwaskowato-słodkich smaków i delikatnych placuszków jogurtowych. Spróbujcie. Placuszki przygotowałam na oleju rzepakowym, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych(...)jogurt, cukier (można pominąć, bo słodyczy dodaje karmelizowany rabarbar) i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów mieszamy. Ciasto na placuszki ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodajemy troszkę jogurtu, za rzadkie mąki (dodajemy małe porcje i dokładnie mieszamy sprawdzając konsystencję). Placuszki smażymy na niewielkiej ilości
Słodkie okruszkijednym domu. Dzięki orzeszkom ciasto nabiera "chrupkości" a po spróbowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do filiżanki popołudniowej kawki jak i wieczornej szklanki ciepłego mleka. Ciasto możemy również wykorzystać jako słodką przekąskę na kinderbale - wystarczy pokroić je na w małe kwadraciki i nadziać na wykałaczki. Radość i zadowolenie na twarzach imprezujących milusińskich murowana :) Składniki - 6 paczki(...)którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Orzeszki drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kakao. Trzy łyżki masy odłożyć. Do mleka dodać miód, lekko podgrzać aż miód się rozpuści. Przestudzić i przelać do miseczki. Herbatniki zanurzyć na chwilę
Świat SmakuDomowe jagodzianki do odrywania... niebo w gębie ! Zawsze jem je jeszcze lekko ciepłe, nigdy nie mam cierpliwości, żeby poczekać, aż do końca wystygną. Są puszyste, łatwo się odrywają i przez to, że są ułożone w formie obok siebie mają ładny kształt. Inspiracja klik . Jagodzianki do odrywania Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na formę o wymiarach(...)jajka, masło, sól i esencję. Wszystko wyrabiamy, najlepiej w robocie lub mikserem, do uzyskania gładkiej elastycznej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Po tym czasie ciasto przekładamy na omączony blat i formujemy z niego prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm. Dzielimy
Kulinarne przygody GatityDzisiaj wilki powrót do dzieciństwa! Uwaga ponieważ nie wiecie mam dużo, dużo młodszego brata, a on nie znał smaku koglu - moglu. Strasznie mnie to zdziwiło
Niezły Młyneksoli. Łączymy składniki. Dodajemy przesianą mąkę oraz ubite na sztywno (ze szczyptą soli) białka. Delikatnie zarabiamy ciasto. Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto. Formujemy wałek. Mąki podsypujemy tylko tyle, aby ciasto za bardzo się nie lepiło do rąk. Jeżeli dodamy za dużo leniwe wyjdą twarde i gumowate. Wałek lekko spłaszczamy, możemy zrobić na nim (tępą stroną noża) kratkę. Kroimy ukośnie(...)szczypiorkiem. I taka jest właśnie propozycja podania. Ale, to tylko propozycja. Każdy poda z czym lubi i, jak lubi. Wybór jest naprawdę bardzo duży, a same leniwe mięciutkie, puszyste i delikatne. Pamiętajcie tylko – nie przeholujcie z mąką. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Pierogi leniwe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoposiłków; mam nadzieję, że uda mi się zabrać C. w Polsce do kościoła, żeby mógł to zobaczyć. Myślę, że mu się spodoba.Wracając do bułeczek - są cudownie mięciutkie i puszyste, smakują wybornie. Pachną szafranem, i, jak napisałam wyżej, kolor mają śliczny.Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie, ręcznie zbierane nitki mają ogromną wartość. Myślę, że Wielkanoc jest idealnym(...)ąkę przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę mleka. Odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę mleka i szafran, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 5-10 minut.Ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, podzielić na 12 części. Z każdej uformować wałeczek o długości 10 cm. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrze