Uwielbiam serniki. To jedno z tych ciast, któremu nie mogę się oprzeć. Tak samo jak moja rodzina Oni też są „sernikolubni” Dlatego tak często je piekę. Dziś zapraszam Was na kolejną wersję mojego ukochanego sernika. Delikatny, na pysznym ciasteczkowym spodzie, a do tego uroczo łaciaty. Musicie spróbować. Polecam! Najlepsza i najpiękniejsza rekomendacja, a zarazem niesamowity komplement(...)ciasteczkowym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika. Przygotowujemy masę serową: Do większej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółta miksujemy dokładnie (na puszystą masę) z cukrem, miękkim masłem i budyniem. Następnie do naszej masy dodajemy łyżka po łyżce ser, miksując na małych obrotach. Do naszej serowej masy dodajemy ubitą pianę z białek
Słodkie okruszkirównież był idealnie równy i plaski :) Taki mały eksperyment :D Biszkoptu tego nie muszę zachwalać, jest tak pyszny i puszysty :) Poza sezonem śliwkowym możecie oczywiście użyć mrożonych śliwek. Tort długo zachowuje swoją świeżość i z każdym dniem jest jeszcze(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika
Słodko-Słony Świat Ilonywpadajcie w panikę :) Są takie ciasta, które zawsze wychodzą i nie są czasochłonne, a do tego bardzo smakowite :) No i efekt końcowy na pewno zachwyci waszych gości :) Polecam to ciasto właśnie teraz, bo jest w sam raz na jesienne dni - porządna porcja czekolady na pewno poprawi Wam nastrój :) P.S. W tym tygodniu niestety mam mały przestój w kuchni, akurat odbywa(...)kostkę jabłek Dodatkowo 3/4 tabliczki białej czekolady 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Sypkie składniki wymieszać ze sobą i przesiać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę dodać przesiane sypkie składniki i wymieszać, następnie dodać olej i jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Cisto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką
Delicious Titbitsosłodę tego deszczowego (przynajmniej u mnie) dnia zostawiam przepis na prosty, słodki wypiek idealny na Wielkanoc. Babeczka jest miękka, puszysta, możecie dodać do niej odrobinę ulubionego ekstraktu, alkoholu lub np. rodzynki. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 2 jajka(...)zmiksować pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić w nim babkę na chwilę aby gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć
Ze smakiem i z pasjąSerniki to jedne z ciast które bardzo lubimy.Jeżeli chodzi o serniki pieczone to najlepsze są z twarogu ale takiego który sami zmielimy.Sery w wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno.Z mieleniem trochę pracy dłużej trwa przygotowanie ale smaczny sernik wynagradza trud.I ten sernik sprawdził się rewelacyjnie,łatwy w przygotowaniu,wilgotny nie za słodki po prostu pyszny. Składniki(...)cukier puder Przygotowanie: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Masło rozpuścić.Brzoskwinie wyłożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru płynu. Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę dodać esencję waniliową wymieszać dodać proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać porcjami zmielony twaróg i mieszać połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.Dodać zimne rozpuszczone masło
Ala piecze i gotujewspaniałe. Spróbujcie. Moje bułeczki są delikatnie przyrumienione, tak jak lubię. Ale jeśli wolicie bardziej chrupiącą skórkę, wystarczy je dłużej potrzymać w piekarniku. Puszyste domowe bułeczki z ziarenkami Puszyste domowe bułeczki z ziarenkami 2016-05-08 19:11:43 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)miseczki wlewamy ciepłą wodę i mleko (! nie gorące), dodajemy cukier i wkruszamy drożdże, całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Do dużej miski (u mnie nieprzywierająca, specjalna do ciast drożdżowych) wsypujemy 500 g mąki, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz wlewamy rozrobione drożdże. Całość wyrabiamy ręką, podsypując mąką w razie potrzeby. Ciasto ma być lekko klejące, wyraźnie miękkie
Słodkie okruszkitłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem. Masło wyjmujemy z lodówki. Metalową miskę umieszczamy na garnku z lekko gotującą się wodą (wody nie musi być dużo, nie może ona dotykać dna miski(...)zamieszać masę łyżką. Po takim czasie ubijania miskę zestawiamy z pary i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Z masła odejmujemy jedną łyżkę do polewy, a resztę ubijamy, aż będzie puszyste. Dodajemy po jednej łyżce całkowicie zimnej masy jajecznej i ubijamy do połączenia. Gotową masę rozdzielamy na równe części (można zostawić trochę do dekoracji) i do jednej połowy dodajemy kakao
Poezja smakuUrodzinowych pyszności ciąg dalszy :) Tym razem przedstawiam Wam lekki sernik na zimno z galaretką malinową i malinami :) Masa przygotowana jest na bazie prawdziwego sera twarogowego. Nie
Chocolate Muffin BlogDzisiaj wersja babki na oleju bez dodatku masła. Babeczka jest wilgotna, puszysta i długo pozostaje świeża( to za sprawą dodanej oliwy, i braku mąki ziemniaczanej) . Polecam szczególnie osobom , które z różnych względów nie mogą spożywać produktów mlecznych. My też niekiedy ratujemy się tą wersją. Dodatkowo jest ona bez pszenicy i cukru jak większość zamieszczanych przeze mnie przepisów. Przepis(...)waniliowy) - 1 mały proszek do pieczenia Jajka ubić z ksylitolem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę. Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym. Piec ok. 45 minut
Smaczne ZdroweSmaczne ciasto...i proste do zrobienia...wystarczy biszkopt..masa budyniowa ..i dowolny dżem.. Szykuje się konkurs z okazji 3 rocznicy bloga...Warto będzie brać udział...jak na razie mam gwarantowane 3 nagrody od pewnego Pana....a dokładniej to będą 3 zestawy nagród ..o nagrodach i sponsorze oczywiście napiszę w osobnym poście...zaglądajcie..a dowiecie się co będzie można wygrać(...)szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku 2 łyżki mąki pszennej kostka masła Dodatkowo dżem malinowy Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki i przełożyć do tortownicy .Piec w temperaturze
Moje domowe kucharzeniedrożdżowy zaczyn. Dodajemy też spirytus (można pominąć, ale ten dodatek sprawia, że pączki podczas smażenia chłoną mniej tłuszczu, dodatek alkoholu jest niewyczuwalny). Mieszamy wstępnie wszystkie składniki, a następnie wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Ciasto będzie się nadal przyklejało do ścianek miski, tak ma być. Ciasto zostawiamy w misce
Słodkie okruszkiszklanki ajerkoniaku - 1 duża paczka okrągłych biszkoptów - 150 g czekolady deserowej - 2 łyżki masła Przygotowanie: W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. W oddzielnej misce ubijamy białka i dodajemy do przygotowanej masy delikatnie mieszając. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Kawę(...)rozpuszczonej kawie, a następnie wylewamy resztę masy i na wierzchu znów wykładamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka i polewamy wierzch ciasta
Zainspirowana w kuchnikokosowego (schłodzonego) • 1 op. cukru wanilinowego • 3 łyżki cukru pudru • 2 opakowania śmietan-fix Dodatkowo: • wiśnie w gęstym syropie lub ze spirytusu • pralinki kokosowe Raffaello Sposób przygotowania: 1. Pieczenie ciasta rozpocząć dzień wcześniej. Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). 2. Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, nie musi być idealnie sztywna. Stopniowo dodawać(...)wykorzystać do innych potraw lub deserów. 7. Do mleka kokosowego dodać mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder. Ubijać przez około 1 minutę, do czasu aż masa zwiększy objętość, będzie puszysta, ale sztywna. Na koniec dodać śmietan-fixy i dokładnie zmiksować. U mnie krem był gęsty, dlatego dodałam tylko 1 śmietan-fix. 8. Delikatnie zdjąć krążki bezowe z blachy, najlepiej
W mojej kuchniweekend w wspólnym "Wypiekaniu na śniadanie" piekliśmy greckie bułeczki Tiropsomo z bloga Pracownia wypieków . Bułki w oryginale nadziewane są serem feta, są bardzo puszyste i pyszne. Ja piekłam z podwójnej porcji i jako nadzienie użyłam serka sałatkowego Patios krojonego w małą kosteczkę. Można również nadzienie pominąć, dodać suszone pomidory lub zioła. W wersji na słodko też mogą być(...)dodać suszone drożdże, łyżeczkę cukru wymieszać i odłożyć do poruszania się drożdży. Mąkę przesiać przez sitko dodać sól, miód, oliwę z oliwek zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych (hak) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyjąć z misy miksera. Misę wysmarować olejem włożyć ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć
Ala piecze i gotujesklepowych ale tylko z wyglądu. W smaku ich na szczęście nie przypominają. Rodzinka orzekła iż są to najlepsze bułki jakie dotychczas upiekłam, a trochę już ich było... Pyszne, puszyste, a zarazem bardzo konkretne, z dodatkiem mleka owsianego (które ostatnio dodaję gdzie tylko się da) i oliwy z oliwek - mają cudny aromat i rewelacyjny smak. Bajeczne ! Polecam na smakowite(...)trochę wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok.10-15 minut. W misie miksera umieścić resztę mąki, dodać wyrośnięty zaczyn oraz resztę składników. Dokładnie wyrobić całość do połączenia składników. Ciasto powinno być bardzo elastyczne ale nie klejące. Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok.45 minut. Po tym czasie ciasto zbić. Lekko zagnieść i dłońmi
Smaczne Zdrowe