puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:278/329)

PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 281

marchew, papryka, późniejsze odmiany pomidorów, jabłka i gruszki. Prawdziwa rozkosz dla tych, którym kuchnia sprawia przyjemność i urozmaica tę szarość dnia codziennego. Zapraszam więc na placek z jabłkami. Delikatny, puszysty, pachnący cynamonem. W oryginale zamiast jabłek, użyto gruszek, a również pominięto cynamon. Ale miałam jabłka, a jabłka i cynamon to duet idealny. Więc musiał powstać placek z jabłkami i cynamonem(...)miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru,  kilka kropel ekstraktu z wanilii, jajka i zimną margarynę. Siekam nożem  składniki, następnie dokładnie zagniatam. Formuję z ciasta kulę, wkładam  na 30 minut do lodówki, by stwardniało.  Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę na 2 równe części. Połową wylepiam blaszkę, układam

W kuchni Karmel-itki
Tort mimoza 243

Torta mimosa, to bardzo popularny tort we Włoszech przygotowywany specjalnie na Dzień Kobiet. Nazwa jego pochodzi od delikatnego i puszystego kwiatu mimozy, a torcik ma ten kwiat imitować. Mimoza jest dość często spotykanym krzewem ozdobnym rosnącym w Italii. Powiem szczerze, że dopiero tutaj dowiedziałam się jak naprawdę wygląda. Mimo delikatnego wyglądu i intensywnego zapachu, jakoś nie darzę tego kwiatu zbytnim(...)koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijajamy. Dodajemy po kolei żółtka, wanilinę i ubijamy mikserem na niskich obrotach.  Obie mąki przesiewamy i mieszamy, delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy ( moja tortownica była teflonowa). Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze

Mia Cucina Sofieta
Królewskie śniadanie: Racuchy królowej Elżbiety II 197

paczuszkę. Jeśli nie, nie musicie zawracać sobie kamieniem głowy. W większości przepisów można go spokojnie pominąć lub zastąpić. Szukaliśmy różnych zastępników do diabelskiej śmietany i wykombinowaliśmy następujący patent: do ciasta dodajemy nieco więcej proszku do pieczenia niż w oryginale i zamiast mleka użyliśmy gęstego jogurtu greckiego, rozcieńczonego mlekiem. Kamień winny jest kwaskowy i lekko kwaśny jogurt doskonale sprawdzi się

Niedzielny kucharz
Błyskawiczna babka majonezowa 768

proszku do pieczenia 3 czubate łyżki majonezu 1 aromat - najlepiej śmietankowy szczypta soli masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - ja miksuj,e dobre 10 minut aż będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel, od tego zależy sukces babki . Dodać obie mąki i proszek(...)tylko na tyle aby połączyć składniki . Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem

Grunt to przepis!
TORCIK POKUSA 169

Pyszny i delikatny torcik , który nie wymaga pieczenia. Nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim smakuje jak najlepszy deser. Przygotowałam go na spodzie z pokruszonych ciasteczek

cool and minty
Rolada cappuccino 660

lubię zbyt słodkich i przeładowanych dekoracjami ciast, uciekłam się więc do sposobu "dekorując" moją roladę przed upieczeniem. Zainspirowałam się blogiem Dulce Delight , tam znalazłam bardzo ciekawy sposób dekoracji ciasta biszkoptowego. Przy tej czynności można puścić wodze fantazji i udekorować naszą roladę różnymi wzorkami: serduszkami, kwiatkami czy kropkami, ja "narysowałam" na mojej szlaczek, który wydał mi się najprostszy dla początkującej(...)rysować" na papierze odpowiedni szlaczek lub wzorek - tak przygotowany papier włożyć razem z blachą do zamrażarki BISZKOPT - składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę - białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę - pianę delikatnie przełożyć do żółtek i mieszać łyżką do połączenia się składników - mąkę połączyć z kakao i sukcesywnie dodawać

Smakołyki Bereniki
Niebiański sernik na zimno z kokosem 169

oliwę, jajko, daktyle, wiórki, aromat, zmiksować na gładką masę, dodać otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać (ale już bez siekania). Odstawić na 20 min aby siemię namokło. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodać więcej musu, jeżeli zbyt wilgotne, dodać więcej otrębów. Formę wysmarować oliwą, wyłożyć ciasteczka, powygniatać w dno tortownicy, dokładnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 175 st piekarnika(...)wyłożyć masę, mocno powgniatać w dno, wyrównać, schować do lodówki. **robiłam ten deser również w wersji bez wiórków kokosowych, za to z serkiem mascarpone, też był przepyszny choć mniej puszysty i troszkę cięższy, mniej kokosowy. Smacznego! Niebiański sernik na zimno z kokosem Niebiański sernik na zimno z kokosem Niebiański sernik na zimno z kokosem Niebiański sernik na zimno z kokosem

moj przepis na
Babka cytrynowa 221

Składniki: 4 duże jajka 160 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 165 g drobnego  cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok

KreatywnePiny
Tiramisu 186

Tiramisu to niezwykle delikatny i pyszny włoski deser. Składający się z jajek, serka mascarpone, biszkoptów, kawy, cukru, likieru Amaretto i kakao. Składniki proste, łatwo dostępne i

Kuchcik gotuje
Lody truskawkowe bez maszynki 338

Uwielbiam domowe lody! Niestety są one często pełne kryształków, dlatego wymagają użycia specjalnej maszyny do lodów lub kilkukrotnego mieszania co godzinę w trakcie mrożenia. Jednak istnieją

Poezja smaku
Tang Zhong i brązowy ryż 206

Chleby robione z wykorzystaniem metody Tang Zhong mają dla mnie dwie ogromne zalety. Po pierwsze są niesamowicie miękkie i puszyste, delikatnie wilgotne i dłużej pozostają świeże. Po drugie zawsze się udają i rewelacyjnie wyrastają. A co dla domowego chlebowypiekacza oznacza chleb udany i wyrośnięty? - tego tłumaczyć nie muszę ;)Długi czas się przymierzałem do zrobienia chleba na Tang Zhongu(...)robotem, na najmniejszej prędkości przez 4 - 5 minut).Dodaj roztopione masło i wyrabiaj (albo mieszaj mikserem), aż masło zostanie całkowicie wchłonięte. Zajmie to około 5 - 6 minut.Jesli wyrabiasz ciasto ręcznie, rozciągnij je do postaci sporego kwadratu. Rozsyp na całej jego powierzchni ryż, a następnie złóż ciasto i krótko, ale delikatnie, wrób ryż w ciasto. Jeśli do pracy został zaprzęgnięty robot

Grahamka, weka i kajzerka
Tarta z masłem orzechowym na krakersowym spodzie 315

Masło orzechowe to jeden z najbardziej popularnych produktów kojarzących się z kulturą amerykańską. W Polsce raczej niedoceniony, używany zazwyczaj jako smarowidło do kanapek. Ja osobiście masło

Mania Gotowania
BABA NA BANI - DROŻDŻOWA 293

Babka , którą piekłam już w ubiegłym roku ,w czasie, gdy dynia była ogólnie dostępna. W późniejszym okresie zapomniana.Teraz powraca na nowo. Babeczka jest bardzo wilgotna, dość puszysta( biorąc pod uwagę brak jajek). Nam osobiście bardzo przypadła do gustu. Idealna dla alergików, uczulonych na jajka, bo do jej przygotowania są one zbędne. Pierwszy raz zrobiłam ją z ciekawości - bardzo(...)późniejszym czasie, gdy nie będzie już w sklepach dyni. Wszystkie składniki suche zmieszać.Masło lub olej roztopić , dodać mleko,dynię ( przy oleju jeszcze wodę) i wmieszać do ciasta. Zostawić do podwojenia objętości ok.1h). Lekko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawić przykryte ściereczką na ok.30-40 minut. Piec w temp.180*C aż się zrumieni ok.35 minut. Można polukrować : puder trzcinowy

Smaczne Zdrowe
Porzucona kromka chleba – piknik kulinarny Banku Żywności w Lublinie 123

W ostatnią sobotę miała okazję i niesamowitą przyjemność wziąć udział w Pikniku Kulinarnym ,,Porzucona kromka chleba" zorganizowanym przez Bank Żywności w Lublinie . Bank Żywności już od

sierotka maRysia w kuchni