niesamowicie miękkie, delikatne, kruche z zewnątrz i mokre w wilgotne w środku. Są świetnym pomysłem nie tylko na deser, ale również drugie śniadanie! Koniecznie je wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 8 sztuk ) * puree dyniowe – 150 g * mąka razowa – 50 g * mąka migdałowa – 10 g * mąka pszenna – 25 g * cukier trzcinowy – 30-40 g * małe jajko(...)szczypta * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ugotowaną dynię blendujemy. Do miski przesiewamy mąki, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodajemy jajko, olejek i dyniowe puree – mieszamy, przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 35 minut / 180C. Smacznego
Ostra na Słodkominut. Po wyjęciu z pieca studzimy je na kratce, posypujemy cukrem pudrem. krem dyniowo-cynamonowy 60 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła 300 g dyniowego puree Rozpuszczamy cukier na patelni na małym ogniu. Robimy to powoli cały czas mieszając i uważając aby cukier się nie przypalił. Dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy po łyżce(...)dyniowe puree stale mieszając. Na koniec dodajemy cynamon i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki lub słoika. Przechowujemy w lodówce do tygodnia
Dzieje kuchennej Wiewiórywieczorne oświetlenie nie sprzyja wykonaniu zbyt zadowalających fotografii. Za to eksperyment z tym smoothie uważam za rewelacyjny. Naprawdę polecam. Aksamitna konsystencja, wyraźny smak i piękny kolor. Składniki: 3 łyżki puree dyniowego 1 jabłko 1 pigwa pół szklanki soku marchwiowego sok z połowy cytryny Jabłko i pigwę obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do rondla(...)dodajemy około 50 ml wody. Jeśli nie mamy gotowego puree dyniowego wówczas dodajemy także obraną i pokrojoną na kawałki dynię. Zawartość rondla gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać. Wówczas miksujemy je blenderem aż całość nabierze konsystencji musu. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy sok marchwiowy i sok z cytryny i ponownie mieszamy. Można smoothie posłodzić aczkolwiek ja nie uznałam
My simple kitchenśniadanie. Doda mnóstwo energii, a ranek z taką potrawą na pewno poprawi Wam humor. Zapraszam do gotowania! Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym porcja dla 2 osób Składniki: 2 szklanki dyniowego puree (upieczona, zmiksowana dynia) 3/4 szklanki mleka (krowie lub roślinne) 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/3 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)sól, pieprz, 3 łyżeczki cukru pestki dyni do posypania Przygotowanie: 3/4 szklanki mleka zagotować. Do dużego garnka wlać dyniowe puree, zagotowane mleko i dodać przyprawy. Wszystko dokładnie razem wymieszać, następnie wlać mleko kokosowe i ponownie wymieszać. Podawać z uprażonymi pestkami dyni
Jaglusiaosób: 0,5 kg kiszonej kapusty 300 g obranej dyni (u mnie masłowa) 400 g piersi z indyka 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki puree dyniowego (można pominąć) słodka czerwona paryka, kminek, kurkuma świeżo mielony pieprz i sól do smaku olej rzepakowy lub smalec do podsmażenia Przygotowanie: Mięso umyj, pokrój na kawałki i razem z pokrojoną(...)obierz dynię, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Duś razem pod przykryciem aż zacznie robić się miękka. Kapustę lekko odciśnij i dodaj do pozostałych składników, dodaj przecier i dyniowe puree, dopraw przyprawami i duś razem pod przykryciem jeszcze przez ok 20 min. Podaj z pieczywem lub ziemniakami
Ze smakiem i z pasjągdyby nie to, że przygotowany jest z ciecierzycy, która jako strączek nie współgra z moim układem pokarmowym :( Poniższa pasta jest bajecznie pyszna! Niezwykle kremowa, puszysta, subtelnie słodka, dzięki dodatku dyni. Puree z dyni miałam jeszcze zapasteryzowane z poprzednich lat, ale jego przygotowanie jest w miarę szybkie i łatwe, także nie ma z nim problemu, gdybyście akurat go nie posiadali. Wystarczy(...)ciecierzycy (475 g po ugotowaniu) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g tahini (Primavika) 2 małe ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 150 g puree z dyni (skorzystaj z TEGO przepisu) Przygotowanie: Ciecierzycę dzień wcześniej należy namoczyć w dużej ilości wody z 1,5 łyżeczką sody oczyszczonej. Nazajutrz cieciorkę trzeba dokładnie opłukać i gotować
Zdrowie na języku :PSkładniki na babeczki mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl puree dyniowe, 1 szkl jajka, 2 szt cukier, 1/2 szkl olej, 4 łyżki cukier, waniliowy, 1 opak soda, 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, szczypta jabłko, 1 szt Składniki na posypkę margaryna, 1 łyżka kokos, 3 łyżki cukier brązowy, 3 łyżki Przygotowanie W misce mieszamy jajka z cukrem(...)cukrem waniliowym dodajemy puree dyniowe, sól i olej. Mąkę przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przelewamy ciasto do 3/4 wysokości. Jabłko obieramy, kroimy na cząstki. Do każdej muffinki wkładamy po 1-2 kawałeczki. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180st. Studzimy Margarynę roztapiamy w garnuszku
Gotowanie moimi oczaminaszym jadłospisie jest kasza. Z tego powodu rozpoczęłam poszukiwania mojego sposobu na kaszę jaglaną. Jak nie wiadomo co zrobić, to placki zawsze będą idealne ;D. Do tych użyłam puree dyniowego, ale kiedy dyni już nie znajdziecie, można np. dodać kilka łyżek przecieru pomidorowego do smaku. Chrupkie, pyszne i niskokaloryczne - czyli jak na placki, niezwykłe połączenie ;) Co podać do placków(...)warzywny, pesto, sos czosnkowy, opcji jest wiele naprawdę dużo. Składniki (10-12 sztuk): - 200 g kaszy jaglanej - 2 łyżki oleju - 1,5 szklanki wrzątku - 1 szklanka puree dyniowego - 1 łyżka parmezanu(innego twardego sera) - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz ziołowy do smaku - papryka słodka, chili cayenne, bazylia suszona Kaszę podgrzej na oleju, aż lekko zbrązowieje. Wlej wrzącą wodę
Corner With RecipesŁatwe, szybkie i smaczne ciasteczka z dodatkiem puree z dyni i posiekanej czekolady. Choć wyglądają na kruche, w rzeczywistości są bardzo miękkie. Ja dodałam do ciasteczek czekoladę gorzką o zawartości 74% kakao przez co ciasteczka, choć dobre, nie były zbyt słodkie. Jeżeli wolicie bardziej słodkie ciastka użyjcie czekolady deserowej lub pół na pół: gorzkiej i mlecznej. Składniki(...)puree z dyni 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej szczypta soli ok. 70-80 g posiekanej gorzkiej czekolady/deserowej/lub pół na pół: gorzkiej i mleczną Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałki masło. Mieszamy, dodając po kolei: cukier, dynię (puree warto przed dodaniem odsączyć na sitku
MyCookBook.plPosiadanie gotowego puree dyniowego skłoniło mnie do wypróbowania tego sernika. Miałam ochotę na jakiś jesienny wypiek i nie mogłam się mu oprzeć. Serniki piekę dość rzadko, zazwyczaj na jakąś specjalną okazję. Tym razem upiekłam go po prostu z okazji niedzieli, bo u mnie w domu co tydzień w niedzielę jakieś ciacho musi być :). Dla kogo: dla fanów jesiennych klimatów(...)wraz z przyprawami. Blaszkę (tortownica 28cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masą ciasteczkową, którą mocno podociskać do dna. Wstawić spód do lodówki. Wykonanie masy: Ser zmiksować wraz z puree dyniowym. Dodać następnie jajka, cukier oraz budyń w proszku. Zmiksować i wylać go na ciasteczkowy spód.Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Wykonanie polewy: Śmietanę wymieszać
Mania WypiekaniaCiasto z dyni Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g puree dyniowego 4 jajka 200 g cukru 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody spora szczypta soli 200 g roztopionej margaryny 2-3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy skórka pomarańczowa może być(...)wyciśnięty sok z pomarańczy .Delikatnie mieszamy. Dodajemy powoli mąkę,przyprawy,proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, skórkę pomarańczową ,wszystko cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy powoli przygotowane wcześniej puree dyniowe. Mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko bułką tartą. Ciasto pieczemy ok 45-60 minut , sprawdzając patyczkiem czy środek jest upieczony, w temperaturze 180 stopni
Aromatyczne PodróżeMoje pomarańczowe puree dyniowe wylądowało w bułkach. Ostatnio nie piekłam za dużo chleba, bo moja ręka jest jeszcze niewładna. Ale dzisiaj nabrałam ochoty na domowe bułki i jakimś cudem je upiekłam. Bułki dyniowe wyrosły jak zwariowane. Dodałam do nich wiejskiego twarogu i rozmarynu. Nie pożałowałam oliwy. Wyrosły piękne, pomarańczowe, lekko popękane z przypieczoną skórką. Buły puszyste i aromatyczne. Dodałam szczyptę(...)żółtego sera. Bułki dyniowe Składniki: 16 bułek 50 g świeżych drożdży 400 ml zimnej wody 1 kg pszennej mąki 150 g mąki grahamki 100 g pestek dyni 300 g dyniowego puree 200 wiejskiego twarogu 1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno pokrojonego 50 ml oliwy 2 jajka 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Dodaj po kolei obie mąki, puree
codojedzeniakasza jaglana z puree dyniowym, czekoladową odżywką białkową i masłem orzechowym ; zielona herbata kaktusowa ~ (za)Wcześnie jak na sobotę. Jadę sobie trochę dorobić :) Śniadanie szybkie, proste, aczkolwiek smaczne i sycące :) Czyszczę zamrażarkę, nie tylko z letnich owoców, ale i jesiennych zapasów, bo dyniowe puree pomroziłam. Zielona herbata kaktusowa - najlepsza jaką piłam! ♥♥♥ I koooocham jej zapach
breakfast of dreamsMasło dyniowe. To już kolejny po syropie dyniowym ( klik ) mój nowy sposób na dynię. Kiedy je zobaczyłam stwierdziłam, że "to jest to, muszę tego spróbować!". Odkurzyłam resztę zapasów dyniowego puree z zeszłego roku (na tegoroczne muszę jeszcze poczekać aż mi trochę dynie w ogródku podrosną^^) i wzięłam się do pracy. Osobiście baaaardzo mi przypadło do gustu:) Zaznaczam jednak(...)jest bardzo aromatyczne, wyraźnie czuć w nim przyprawy. Jak znalazł na jesień :) Przepis pochodzi stąd ( klik ) Składniki na jeden większy słoik około 800g puree dyniowego 190 ml soku jabłkowego 230 g brązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatalowej 1/ 2 lyżeczki pumpkin pie spice* szczypta mielonych goździków sok z połowy
My simple kitchenMirabelka i Martynosia. Koniecznie zajrzyjcie, jakie cuda wyczarowały!Chałki dyniowo-pomarańczoweSkładniki:(na 3 małe chałki)500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży150 ml letniego mleka40 g cukru pudru150 g dyniowego puree1 jajko50 g masłaskórka otarta z 1 pomarańczykruszonka:40 g mąki pszennej30 g cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego30 g zimnego masładodatkowo:3 łyżki mlekaMąkę przesiać do dużej miski. Po środku(...)zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru pudru i wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Do zaczynu dodać resztę mleka i cukru, puree dyniowe, jajko, masło i skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować wałeczek, zapleść trzy chałki
Pożeraczka, czyli raz adobrze