Piekłam już dynię na pikantnie i robiłam z niej zupę, frytki lub kluski .Tym razem podaję ją do smażonej miruny w formie pikantnego puree. Dla wygody piekłam we frytownicy ActiFry ale równie dobrze można upiec dynię w piekarniku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniktórych kupię wiele odmian dyń prosto od rolnika. Oprócz wymienionych już Hokkaido i piżmowej (odmiana Butternut), często sięgam po takie odmiany jak dynia prowansalska (odmiana Muscat de Provence), Acorn czy Blue Balet. Kilka lat temu odkryłam też dynię Futsu Black, która jest pyszna po upieczeniu, choć mniej słodka niż klasyczna dynia. Ważne, aby wybierać dynie patrząc na zastosowanie danej odmiany(...)sposobem na przygotowanie dyni jest krojenie i gotowanie lub pieczenie jej na świeżo. Taka pieczona dynia idealnie pasuje do sałatek i dań głównych, a dynia gotowana nada się do zup czy dań typu curry. Na blogu znajdziecie mnóstwo pomysłów na dania z dynią . I ostatnim sposobem na dynię jest jej przygotowywanie do słoików w dwóch postaciach: dyni w occie, którą
nietylkopasta.plDziś coś innego. Puree z dyni znajdziecie również pod nazwami: mus z dyni lub przecier z dyni. Do przygotowania puree z dyni najbardziej moim zdaniem nadaje się dynia Hokkaido, chociaż inne gatunki dyń jadalnych również z powodzeniem wchodzą w grę. Moje puree z dyni wykorzystuję do ciasta, do sosów, zup, past do chleba a nawet dodaję do różnych zapiekanek, klusek(...)bieżąco! PUREE Z DYNI składniki : • dynie (dowolna ilość) • torebki, pudełka lub słoiki Przepis: Dynie myję, odcinam ogonek. Przekrawam na pół, łyżką wyjmuje pestki. Połówki dyń układam skórka do góry na blasze do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180-200 stopni. Piekę dynie przez jakieś 45 minut. Dynie studzę. Miksuję blenderem lub malakserem. Jeśli jest to dynia Hokkaido nie trzeba
Gotowanie-ukmogłam się powstrzymać…Oto kolejny przepis z dyni , krem dyniowy o smaku karmelowym. Sądzę, że podobnie jak ja przyrządzacie dyniowe puree z pokaźnej dyni. Nie przejmujcie się, bo puree można wykorzystać bardzo szybko. Kolejną porcję dyniowego puree przeznaczyłam na krem. Krem przypomina smakiem krówkę, jest pyszny i idealny do naleśników lub do francuskich tostów. Przepis na krem dyniowy jest(...)prosty i szybki. Podjadam go łyżeczką prosto ze słoika! Krem dyniowy Składniki: 60 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła 300 g dyniowego puree, tutaj przepis Rozpuść cukier na patelni na małym ogniu. Rozpuszczaj powoli cały czas mieszając i uważając aby cukier się nie przypalił. Dodaj masło do rozpuszczonego cukru. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Zacznij dodawać dyniowe puree
codojedzeniasmak jest jedynie delikatnie wyczuwalny , ale jej dodatek sprawia ,że zarówno ciasto jak i nadzienie jest puszyste , delikatne i wilgotne . Składniki : Do ich przygotowania potrzebujemy puree dyniowe : W tym celu dynię tniemy na spore kawałki , wydrążamy środek . Nie musimy obierać skórki , co bywa dość kłopotliwe. Każdy kawałek dyni owijamy folią aluminiową ,układamy na blaszce i wstawiamy(...)godzinkę do piekarnika , na 180'C. Gdy wystygnie łyżką wyjmujemy miąższ , blendujemy i mamy gotowe pyszne dyniowe puree. Ciasto: 1 kg mąki 1 kostka masła 3 jajka + jedno do posmarowania grzebyków 6 dkg drożdży 1,5 łyżeczki sody 6 łyżek cukru 6 łyżek gotowego puree dyniowego 2 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie : 50 dkg białego sera - twarogu 4 łyżki puree
Malinowa Kawiarenkagram batatów300 gram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę szczypta gałki muszkatołowej500 gram brokuł2 łyżki mlekaPierś kurczaka myjemy, odcinamy błonki i kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, chili i majerankiem. Pierś gotujemy na parze około 20-25 minut. W tym czasie gotujemy bataty i dynię do miękkości, odcedzamy, dodajemy mleko i ugniatamy warzywa na puree, pozostawiamy chwilę na ogniu(...)gotujemy kilkanaście minut aż ser całkowicie się rozpuści a całość zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość minimum o 1/3. Możemy doprawić sos pieprzem. Na talerzu układamy kilka łyżek puree z dyni, obok ugotowane na parze brokuł i piersi z kurczaka. Całość polewamy sosem. Gotowe
Mango PapajaPuszysta chałka idealna do kawy lub herbaty, na śniadanie lub podwieczorek, dzięki dodatkowi dyniowego puree wilgotna i świeża nawet następnego dnia. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 130 g cukru ok 250 g dyniowego puree ( u mnie słoiczek taki jak od dżemu) 15 g świeżych drożdży 1 jajko 1/4 szklanki śmietany kremówki 30 g masła szczypta soli Kruszonka: 70 g mąki(...)łyżeczki cukru, łyżki lekko ciepłej śmietany i dwóch łyżek mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałe składniki tj. mąkę, cukier, dyniowe puree, jajko, śmietanę i sól przekładamy do miski. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do pozostałych składników a następnie przestudzone roztopione masło i wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką
Słodka Kraina Wypiekówkilku przepisach, a jednym z nich jest ciasto dyniowo ananasowe. Ciasto dyniowe ma wspaniały kolor i jest zawsze bardzo wilgotne. Można je przyrządzić z surowej dyni jak również z dyniowego puree. Jeśli już robię dyniowe puree to zazwyczaj piekę dynię i przeciskam przez praskę do ziemniaków. Dyniowe puree zrobione w ten sposób jest gęste i ma bardziej wyrazisty smak(...)porównaniu do puree przyrządzonego z gotowanej dyni. Do dzisiejszego dyniowego ciasta wykorzystałam surową dynię. Dodałam porcję ananasa. Zrobiłam również orzechową kruszonkę tosca . Ciasto dyniowo ananasowe z orzechową kruszonką tosca Składniki: prostokątna foremka 18 cm x 25 cm 200 g pszennej mąki 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g ananas, pokrojonego
codojedzeniaPuree z dyni to baza do wielu fantastycznych przepisów zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Składniki na puree: dynia o pomarańczowym miąższu Przygotowanie puree: Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy środek z pestkami. Oczyszczone dynie kroimy na mniejsze kawałki/plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na 30-60 minut, w zależności(...)oddzielić od skórek i zmiksować blenderem na gładki mus. Jeśli puree wyjdzie zbyt wodniste, można odcisnąć nadmiar soku przeciskając je przez czystą ściereczkę, lub gazę. Tak przygotowane puree, możemy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce około 3 dni, lub zamrozić dzieląc na mniejsze porcje Artykuł Puree z pieczonej dyni pochodzi z serwisu
NiePieprz.plDynia, muffiny, dynia, muffiny, tak właśnie ostatnio wygląda moje menu ;) Jednak obiecuję sobie, że z muffinami przystopuję trochę. Mam nadzieję, że słowa publicznie napisane bardziej zmotywują ;) Wyszło pysznie, idealne pożegnanie z muffinami na jakiś czas :D Składniki (12 dużych muffinów): - 1,5 szklanki mąki krupczatki - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sodki - szczypta(...)utrzeć (na małych obrotach) cukier z olejem, po 3 minutach wbić jajka i ubić. Do mokrych składników dodawać suche składniki partiami i mieszać. Dodać 1/3 szklanki mleka/wody, wymieszać. Dodać puree dyni wymieszane z mlekiem/wodą i żurawinę, ostatni raz dokładnie wymieszać. Piec ok. 20 minut w 200 °C. * Jak zrobić puree? Dynię pokroić w kostkę, nie musi być drobna. Gotować
Corner With Recipessobie z niego zrobić, szczególnie, że w spiżarni czekają na mnie jeszcze dwie dynie, które też później sobie na coś przerobię :). Dla kogo: dla szukających zastosowania dla puree dyniowego dla kochających jesienne klimaty dlalubiących korzenne przyprawy Składniki: 250g puree dyniowego 1,5 szklanki mąki 2/3 szklanki brązowego cukru 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 2 jajka łyżeczka sody pół łyżeczki(...)imbiru 2-3 łyżki skórki otartej z pomarańczy 2-3 łyżki kandyzowanej pomarańczy pokrojonej w drobną kostkę Wykonanie: Cukier zmiksować z olejem. Dodać jajka i miksować dalej. Dodać puree dyniowe, skórkę pomarańczową (pamiętaj by sparzyć pomarańczę). Później dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Wszystko wymieszać, a na końcu wmieszać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Piec
Mania WypiekaniaPrzykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe i bez przeciągów miejsce, aby podwoiło swoją objętość – ok 1,5 godz. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie z puree z dyni. Wyrośnie ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę. Wałkiem do ciasta rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o wymiarach 40 x 25 cm. Następnie smarujemy(...)minut w 190°C (bez termoobiegu) . Wyciągamy i studzimy. Przestudzone drożdżówki dyniowe oblewamy polewą z serka. Nadzienie: 200 g puree z dyni – puree z dyni 70 g cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu 45 g masła, roztopionego (do posmarowania ciasta) Puree z dyni mieszamy z cukrem i cynamonem
Słodki Pomysłsię dzisiaj użyć słów: "To był najlepszy obiad od baaardzo, bardzo dawna!" Delikatny łosoś pieczony bez dodatku tłuszczu, oprószony solą morską i pieprzem - pycha! Podany z aksamitnym i kremowym puree dyniowym - o niebo lepszym od ziemniaczanego! Całość razem współgra idealnie. Przesmaczny, przezdrowy, sycący pomysł na obiad :) Bardzo, bardzo polecam :) PS: Aby obiad faktycznie był pełnowartościowym posiłkiem warto dodać do niego(...)postaci kaszy gryczanej, tak jak to było u mnie :) Składniki (1 porcja): 150 g świeżego łososia sok z z cytryny sól morska pieprz świeżo mielony 4 kolory Puree dyniowe: 1/2 dyni hokkaido (450 g) sól morska pieprz świeżo mielony 4 kolory 2 ząbki czosnku (użyłam TEGO ) 1 łyżka jogurtu greckiego lekkiego Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180*C. Włożyć przekrojoną
Zdrowie na języku :Pdynia. Znam osoby, które za nią nie przepadają, ale po spróbowaniu dyniowego hummusu zmieniły zdanie! Posmak sezamu i chrupiących pestek słonecznika nadają cudownego smaku tej paście. W przepisie użyłam dyniowego puree. Jak je zrobiłam? Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni, dynię podzieliłam na cienkie ćwiartki. Ułożyłam na blasze do pieczenia i wstawiłam do piekarnika. Piekłam z termoobiegiem przez około(...)polecam podawać z chrupiącym pieczywem ( u mnie żytni na zakwasie z dodatkiem pestek dyni ) lub z pieczonymi warzywami. Smacznego! Dyniowy hummus porcja dla 2 -3 osób Składniki: 1 szklanka dyniowego puree 1 łyżka tahiny (pasty sezamowej) 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki zimnej wody
Jaglusia