ubiegłego roku nie zamykałam puree dyniowego do słoików na dłużej niż kilka dni. Wiedziałam, że sama dynia ma tendencje do szybkiego psucia. Jednak rok temu wypróbowałam trzykrotnej pasteryzacji czyli tyndalizacji. Puree doskonale przechowało się do tego roku, więc spokojnie mogę polecić Wam ten przepis. Puree dyniowe polecam przygotować w wersji gotowanej, ponieważ ma wyższą temperaturę niż(...)kawałki. Włożyć do garnka i dolać odrobinę wody, tylko tak, aby przykrywała dno garnka. Gotować dynię często mieszając. Kiedy zacznie się rozpadać można zmiksować blenderem, aby puree było całkowicie gładkie. W piekarniku nastawionym na 150 stopni wyparzyć słoiki. Nakrętki wygotować. Gorące puree (po zmiksowaniu podgrzewamy je ponownie) przełożyć do gorących słoików i zakręcić suchymi nakrętkami
Sto kolorów kuchniubiegłym roku przygotowywałam z dyniowego puree dżemy. Były z dodatkiem pomarańczy i wanilii. W tym roku pomyślałam sobie, że lepiej zrobić taki przecier bez dodatków i wykorzystać go nie tylko na słodko, ale także jako dodatek do placków czy ciast. Przygotowanie takiego puree jest proste, choć obieranie dyni może zająć trochę czasu ;) Za to podczas zimowych
Codzienna kuchnia niecodziennaDzień dobry! Kalendarzowa jesień jest już z nami od pewnego czasu, pojawiają się przepisy na wielu blogach z użyciem dyniowego puree. Oczywiście same pyszności, więc musiałam spróbować i stworzyć ten domowy przysmak. Okazało się,że to nie jest takie trudne, jakby mogło nam się wydawać! Składniki: 1kg Dyni Ok. 250ml wody 3 łyżki cukru Ewentualnie cynamon Dynię obieramy
Chocolate Stop TemptingWprawdzie sezon na dynię już się zakończył, a ja to puree z dyni przygotowałam jakiś czas temu, ale zwyczajnie zapomniałam dodać je na bloga. A ostatnio przypomniałam sobie o słoikach właśnie z tym puree, które mam zamiar wykorzystać, wypróbować postanowiłam dodać również mój sposób na puree. Przyznam szczerze, że robiłam je pierwszy raz i troszkę czasu i pracy mi zajęło(...)planach upieczenie rogalików z dynią Poza tym nie wiem czy wiecie, ale dynia jest niezwykle zdrowa, dlatego warto ją jeść! Składniki (wyszły u mnie 4,5 słoika 300ml): - 2,5 kg surowej dyni; - 2 łyżki brązowego cukru; - 1 łyżka wody; Wykonanie: Dynię obrać, wyciągnąć pestki, zetrzeć na tarce. Do garnka z grubym dnem wrzucić dynię dodać cukier i łyżkę wody
dom-agi.plPostanowiłam, że zamieszczę ten przepis na blogu, ponieważ wiele osób z chęcią skorzysta z tej receptury. Puree z dyni stanowi świetną bazę, nadaje się do różnych zastosowań. Ciasta, desery, dania wytrawne, słodkie.. Czego tylko dusza zapragnie! PUREE Z DYNI. Dynię przekrawam na pół, usuwam wszystkie pestki. Kroję na mniejsze kawałki, ale ważne, by były tej samej wielkości, czas pieczenia(...)miąższ jest już miękki, wręcz rozpadający się. Kiedy już dynia jest upieczona czekam, by nieco przestygła. Następnie oddzielam delikatnie przy pomocy noża miąższ od skóry, po czym miksuję go na gładką pulpę przy pomocy blendera. Tak przygotowany mus może być przechowywany do 3 dni w lodówce. Pasteryzacja: Przygotowane puree przekładam do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcam. Pasteryzuję 25 minut od chwili
W kuchni Karmel-itkimiałam pomysłu na dynię, która mi zalegała... Więc padło na puree, z którego(...)można wyczarować wiele fajnych rzeczy.Składniki:dynia w dowolnej ilościSposób przygotowania:1. Dynię umyć, pokroić w kawałki i usunąć gniazda nasienne.2. Dynię ułożyć na blaszce, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C do miękkości (sprawdzamy widelcem, czy dynia jest miękka).3. Miękką dynię ostudzić, obrać, miąższ zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.4. Puree przełożyć do naczynia i zamrozić
Kuchnia domowa AniSkładniki:1 kg dyni obranej i bez miąższuWykonanie:Dynie rozkroić, wyjąć miąższ i obrać. Następnie pokroić w kostkę i wyłożyć na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę.Piekarnik
Moje pyszne gotowanieMoje pierwsze podejście do dyni ;) Rok temu widziałam mnóstwo przepisów z dynią i byłam strasznie ciekawa jak smakują. W tym roku przywiozłam sobie piękną dynię od babci z ogródka i zapakowałam ją na początek do słoików. Takie puree można użyć do różnych celów- ciasto, sernik, zupa i wiele innych, także zachęcam ;) Składniki: dynia Wykonanie: Dynię myjemy, usuwamy środek
Czerwona Porzeczkatytule „dynia z pomidorami”, jednak jak spojrzałam na składniki od razu wiedziałam, że to musi być pyszne, i było! Polecam! Scroll down for recipe in English Puree z dyni i pomidorów (4 porcje) Składniki: 700 g dyni, pokrojonej w małą kostkę 3 pomidory, pokrojone w kostkę 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki(...)średnim rondelku, rozgrzej na średnim ogniu cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj dynię, pomidory i keczup, po czym przykryj garnek i duś na małym ogniu często mieszając, aż dynia stanie się miękka, około 10-15 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem ręcznym na gładkie puree. W międzyczasie na małej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj
karmelowyDostałam od Was kilka maili z prośbą o napisanie, jak zrobić puree z dyni, na którą właśnie jest sezon. Jeden "przepis" znajduje się już na blogu - widocznie jest mało zauważalny. Akurat moje zapasy puree w expresowym tempie znikają, więc postanowiłam zrobić nowy zapas. Przy okazji(...)zdaję Wam fotorelację z przygotowania. Poniżej pokazuję Wam inną wersję robienia puree, trochę dłuższą ale wydaje mi się, że puree przygotowane wg. tego przepisu jest lepsze od poprzedniego. Gotowe puree zamrażam w porcjach (przeważnie po 1 szklance gotowego puree) w torebkach ze strunowym zamknięciem. Polecam zrobić więcej, póki dynia jest łatwo dostępna. Poniżej pokażę Wam, jak w kilka prostych krokach
CookYourselfPure z pieczonej dyni dodaję do zup, sosów, past i warzyw.Składniki:około kilograma dynisól i pieprzDynię kroimy na kilka sporych kawałków razem ze skórką
prawdziwe jedzeniesię nią zajadać Nawet mój anty-warzywny połówek stwierdził, że jest to najlepsza zupa dyniowa jaką zrobiłam do tej pory. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa dyniowa z puree z jarmużu (4 porcje) Składniki na zupę: 1 kg dyni, pokrojonej w grubszą kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki 1-2 chlusty oliwy albo innego oleju roślinnego(...)ogniu przez około 7-10 minut, do miękkości. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj zupę dyniową w miseczkach wraz z kilkoma łyżkami puree z jarmużu. Posyp prażonymi orzechami i wędzoną papryką i podawaj. Smacznego! English version Pumpkin and kale puree soup (4 servings) Ingredients for the soup
karmelowyPuree z dyniSkładniki: mała dynia1 szalotka2 ząbki czosnku1 szklanka bulionuszczypta imbiru1/2 szklanki soku z pomarańczy1 łyżka masłaoliwasólpieprz białyPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy przez chwilę posiekaną szalotkę i czosnek. Dynię obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do szalotki i czosnku. Dolewamy sok z pomarańczy, bulion i dusimy około 20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Przyprawiamy
Smakowity Blog KulinarnyJeden z moich kulinarnych eksperymentów. Połączenie smaku dyni z musztardą i miodem jest fantastyczne, polecam! Kurczak marynowany (2-3 porcje): 2 piersi z kurczaka 1 łyżka
My Culinary ArtSezon na dynię w pełni, więc nie mogło jej zabraknąć także w moich przepisach – na naszym stole zagości zdrowy łosoś na parze z dyniowy puree. Ostatnio dynia była jednym ze składników leczo (przepis jest TUTAJ ), a dzisiaj podamy ją w trochę innej formie – w postaci puree . Dynia wbrew pozorom to warzywo, które ma wiele właściwości zdrowotnych (przeczytacie(...)naszych stołach. Nie będę wspominał o właściwościach zdrowotnych łososia, bo już niejednokrotnie o tym pisałem, najważniejszą jego cechą jest bardzo duża zawartość kwasów omega-3. Łosoś na parze z dyniowym puree – składniki filet z łososia sól szczypta słodkiej papryki 800g dyni 2 cm imbiru szczypta ostrej papryki szczypta pieprzu cayenne 4 łyżki oliwy z oliwek Łosoś na parze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!