dżemem cukiniowym o smaku pomarańczy . Przepis pochodzi natomiast ze strony Filozofia Smaku . Zachęcam! ;) Składniki (na około 10sztuk): szklanka mąki pół szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki dyniowego puree* 2-3 łyżki brązowego cukru po szczypcie kardamonu, imbiru i cynamonu łyżeczka oleju jajko *jeśli puree jest dosyć gęste, będzie trzeba dodać więcej mleka Puree z dyni: Ja do swoich(...)trwało to około 35 minut. Następnie czekamy, aż dynie wystygną, obieramy ze skórki i blendujemy na puree. Oczywiście z jednej dyni wyjdzie Wam dosyć sporo tego puree- będziecie mogli spróbować innych dyniowych pyszności ;) Tak przygotowaną dynię można zapasteryzować w słoikach, będziecie mogli się dłużej cieszyć dyniowymi pysznościami ;) Pancakes: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mleko, puree, cukier, olej, jajko
Czerwona Porzeczkawszelkiego rodzaju sosach i innych dodatkach. Dodatkowym plusem jest również to, że takie puree z powodzeniem można pakować do słoików i pasteryzować (koniecznie!), zatrzymując dyniowe smaki na zimę. Swoimi pomysłami na wykorzystanie dyniowego musu podzielę się niebawem, ale najpierw podstawa ;) Najlepsze do puree są dynie lekko mączyste (np: Hokkaido lub Nagybodosi), ponieważ od razu będą miały odpowiednią konsystencję, jednak inne(...)należy rozcieńczać stopniowo wodą. Puree z dyni: Potrzebujesz: dynię Sposób przyrządzenia: 1. Dynię dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki i pozbaw części z pestkami. 2. Warzywo umieść w naczyniu żaroodpornym i nakryj folią aluminiową. 3. Piecz ok.1h w 180*C. 4. Upieczoną dynię ostudź i obierz ze skóry. 5. Zmiksuj na puree. 6. Odsącz lub rozrzedź jeśli potrzeba
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSzybkie ucierane ciasto dyniowe. Wcześniej przygotowałam sobie puree z dyni, które mozna wykorzystać do ciasta, pierogów (przepis znajdziecie w zakładce Pierogi), klusek itp. Puree można mrozić lub przechowywać w słoikach. Przygotowanie tego ciasta to parę minut, a następnie pieczenie, studzenie i jedzenie. Prawda, że proste? Może i Wy skusicie się na zrobienie takiego ciacha. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru(...)szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka puree z dyni cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać puree dyniowe, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej i dokładnie połączyć składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec
O kuchni z uczuciemPuree dyniowe to mój stały punkt programu w jesiennych wyrobach. Nie może go zabraknąć - jest bardzo fajną bazą dla dań czy deserów. Na jego podstawie możecie przygotować zarówno zupę - krem, ciasto, a także placuszki i wiele innych specjałów. Pieczenie dyni jest proste i wcale nie trzeba jej obierać - co jest bardzo trudne i żmudne! Pamiętam ile się namęczyłam(...)zdarzają się sklepy, gdzie sprzedają dynię ogrodową - ozdobną w cenie dyni na przetwory! Bądźcie czujni! Dziś prezentuję przepis podstawowy, a w październiku spodziewajcie się kolejnych przepisów dyniowych z wykorzystaniem tego puree. Zachęcam Was do jego wykonania - przyda się, gdy nie będziecie mieli pomysłu na obiad! A w październiku wraz z innymi blogerkami zapraszamy Was na #akcjadynia. Jeśli wykonacie coś
Mania Wypiekaniazawaham się napisać, że to prawdziwy król jesiennych wypieków. Rozpływający się w ustach wilgotny sernik na spodzie z kakaowych ciasteczek oblany sosem toffi. Serowa masa z domieszką dyniowego puree oraz pomarańczowej skórki tworzą coś niebywale perfekcyjnego w smaku. Będzie to doskonały poczęstunek podczas rodzinnych spotkań, a amatorów znajdzie zarówno wśród małych, jak i dużych łasuchów. Pomysł na sernik zaczerpnęłam(...)równomiernie dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy ok. 25 cm. Spód dociskamy. Formę wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Masa serowo-dyniowa: W misce umieszczamy twaróg, śmietankę, jajko, cukier, puree z dyni, waniliowy budyń oraz skórkę pomarańczową. Miksujemy krótko, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy (tylko do połączenia składników). Gotową masę wylewamy na schłodzony spód. Wyrównujemy powierzchnię
MyCookBook.plstartego sera (parmezan lub inny długo dojrzewający) 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1 jajko plus 1 żółtko PRZYGOTOWANIE: Przygotować i odmierzyć puree z ziemniaków. Zmiksowaną upieczoną dynię (puree dyniowe) włożyć na patelnię i smażyć przez około 20 minut mieszając co jakiś czas, aż z dyni wyparuje woda i stanie się bardziej gęsta (dzięki temu do ciasta będziemy
Kopystką po garachchoć być może, Tobie mój czytelniku przypadnie do gustu i będziesz zajadać, niczym królik marchewkę ;) Znalazłam jednak inne przeznaczenie dla owego przetworu. Dla mnie zamknięte w słoiczku puree z dyni stanowić będzie świetną bazę do muffinek czy innych wypieków. Od razu słodkie, od razu doprawione ... i na wyciągnięcie ręki. Składniki: ( na 4 słoiczki 250 ml ) * 1 kg dyni - obranej(...)obierz ze skóry, pokrój na na kawałeczki i dodaj do dyni. Wlej sok z cytryny. Całość smaż na wolnym ogniu, aż dynia zacznie się rozpadać. Rozgotowaną dynię zmiksuj blenderem, dodając uprzednio przyprawę korzenną. Puree podgrzej i gorące przekładaj do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamykaj. Puree robiłam pierwszy raz, nie wiem jak ono się przechowuje. Dla pewności postawiłam swoje w lodówce
kolorowotorcikowojest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. DESER DYNIOWY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKLADNIKI: Krem dyniowy: puree z dyni ( 1 szkl.) miód (2 łyżki) gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki) cynamon (1/4 łyżeczki) goździki mielone (1/łyżeczki ) imbir mielony ( 1/4 łyżeczki ) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) Krem mascarpone: śmietanka(...)kakao. Potrzebne gadżety: 2 szklanki wysokie o pojemności 250 ml szpatulka miarka kuchenna waga kuchenna miska mikser (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Krem dyniowy. Puree z dyni doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby się nie przypalił. Dodajemy przyprawy i miód. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 2.) Krem mascarpone. Śmietankę kremówkę wraz z serkiem mascarpone
RITA food channelpuree (obrałam, upiekłam, zblenderowałam) i schowałam do pojemniczka by wykorzystać w kilku nowych daniach, które na dniach dodam na bloga :) Z części puree zrobiłam pyszne placuszki, które są bardzo delikatne i puszyste. Lekka nuta vanilli świetnie dopełna smak całości. Same jak i w towarzystwie dżemu lub miodu gwarantuję podbiją Wasze kubki smakowe! Składniki na 10 plackòw: 200g puree z dyni(...)proszku do pieczenia Odrobina oleju kokosowego do smażenia Opcjonalnie: dżemu żurawinowego/porzeczkowego, miód lub syrop z agawy Przygotowanie: Mąkę owsianą przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Łączymy z puree z dyni, cukrem waniliowym i olejkiem. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Nakładamy łyżką masę i smażymy na złocisty kolor z każdej strony. Podajemy z dżemem i miodem
Czarnawisienkaciasteczka. Do przełożenia czym tylko chcecie ( u nas wersja z czekoladowymi powidłami ). Dzieciaczki pokochały je od pierwszego kęsa. I jeszcze ta dynia… :) Składniki 1 szkl puree z dyni (wg tego przepisu ) 2/3 szkl drobnego cukru trzcinowego 1,5 szkl mąki pszennej 50 g masła 2 jaja 1/4 szkl oleju roślinnego 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej(...)małe kawałki masło i cukier, miksujcie przez kilka minut aby uzyskać gładką, jasną masę. Nadal miksując wąskim strumieniem dolewajcie olej, po około 2 minutach dodajcie jaja, następnie puree z dyni. Mąkę przesiejcie i wymieszajcie z pozostałymi składnikami suchymi (soda, proszek do pieczenia, przyprawy), dodajcie do masy dyniowej i wymieszajcie tylko do połączenia składników. Na godzinę ciasto wstawcie do lodówki
OliveandThymePuree z dyni na pewno przyda się przy przygotowywaniu jesiennych wypieków (nie tylko tych na słodko!). W niektórych krajach można kupić je już gotowe w puszkach, w Polsce jest chyba mniej popularne, dlatego na swoje kuchenne potrzeby robię je sama. Do przygotowania ok. 3 szklanek puree (po 200 g każda) wykorzystałam niedużą(...)dynię 2-3 kg, tyle mieści mi się na jednej dużej blaszce w piekarniku. Z dyni usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki o grubości ok. 2-3 cm. Skórę zostawiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut lub do miękkości – można sprawdzić to za pomocą drewnianego patyczka. Upieczoną dynię
Ciastkozercysmak staje się głębszy i bardziej skoncentrowany. Do przyrządzanej na słodko znakomicie pasuje wanilia i cynamon. Po więcej dyniowych inspiracji zapraszam tutaj , a dziś kuszę Was najlepszymi dyniowymi muffinami. Poza tym że obłędnie pyszne, to jak to muffiny, banalnie proste w przygotowaniu. Składniki: 300 g mąki pszennej np. tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy jajka, olej mleko i puree z dyni. Jeśli dyniowe puree jest bardzo gęste, mokre składniki mieszam blenderem. Następnie dyniowo-jajeczną masę przelewamy do suchych składników i mieszamy łyżką. Foremkę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i do każdej wkładamy porcję
Smakowity Blog KulinarnyZiemniaki kroimy w kostkę, posypujemy utartą gałką muszkatołową i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. W misce mieszamy jajka, puree, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Masa powinna być konsystencji śmietany. Dyniowe puree z szałwią Ser kroimy w kostkę i stopniowo dodajemy do masy- mieszając po każdym dodaniu mamy pewność, że nie zrobi się nam jedna wielka sklejona serowa gula. Masę wylewamy(...)prozaiczną folię i na czerwonym świetle (do ewentualnych policjantów czytających tego bloga-zdjęcie zrobione na parkingu:)). A na kolację? Polecam podeżreć trochę puree prosto ze słoika:) I w ten sposób mamy załatwione menu na cały dyniowy dzień! Na koniec niezbity dowód na przyjście jesieni- Teodor powrócił do zwyczaju wygrzewania się pod lampką
les mirabellesRozpoczął się sezon, więc ciasto z dynią czyli inaczej ciasto z dynią lub dyniowe musiałam zrobić i już. Generalnie jest to proste zadanie. Takie ciasto z dyni bardzo lubimy za szybkości wykonania, jego delikatność, soczystość i smak. Ciasto z dynią Składniki: 1 szklanka puree dyni 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki płaska
Gotowanie-ukzabawy Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dkg puree z dyni 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej około(...)łyżki margaryny Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej sól, imbir, cynamon, gałkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder. Mieszamy. Do wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco
mecooks