zobaczyłam ten przepis to wiedziałam, że muszę go zrobić, a akurat miałam już gotowe puree dyniowe. Wystarczyło dodać cukier i przyprawy korzenne i syrop gotowy. Idealnie sprawdza się do kawy, gdy chcemy napić się jesiennej dyniowej kawy z aromatem przypraw. Wystarczy dodać do kawy ok. 2 łyżeczki syropu zamiast cukru i voila - poczujemy się prawie jak w kawiarni! Dla kogo(...)mielonego kardamonu Wykonanie: Cukier i wodę zagotuj i gotuj, aż cukier się rozpuści. Dodaj puree i przyprawy i wymieszaj. Gotuj 15-20 minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Gotowy syrop należy przechowywać w lodówce maksymalnie 3 tygodnie. A ja nadal zapraszam Was do próbowania dyniowych przepisów ode mnie, od Alicji , Agnieszki i Karoliny . Jeśli uda Wam się coś stworzyć
Mania Wypiekaniazajadamy się nimi, aż miło. Tym razem do przygotowania placuszków z jabłkami zmotywowały mnie dziewczyny propozycją wspólnego pichcenia. Jabłka akurat miałam (rzadko kiedy nie mam), w lodówce czekało puree z dyni, które przyrządziłam w ilości przerażającej dla każdego, kto nie ma totalnego bzika na punkcie tych pomarańczowych kul; dodałam więc dwa do dwóch i na blogu Kuchenny bałagan znalazłam przepis(...)wymyśliły! Placuszki dyniowe z jabłkami Składniki: (na 10-12 placuszków) 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 200 ml mleka 125 g puree z dyni 1 łyżka miodu 1 jabłko dodatkowo: syrop klonowy, miód lub cukier puder do podania olej do smażenia Mąkę, sodę i cynamon wymieszać. Mleko roztrzepać z dyniowym puree i miodem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapraszam na znakomitą drożdżową babkę dyniową z powidłami śliwkowymi z grubą polewą czekoladową. Bardzo puchata, wilgotna, dzięki dodatkowi dyniowego puree długo zachowuje świeżość. Zachwyci każdego łasucha, smakosza ciasta drożdżowego i dynii. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. To wariacja na temat przepisu prezentowanego tutaj . Chlebek dyniowy z czekoladą tak nam smakował, że musiałam go powtórzyć. By nie było
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru białego 1/2 szkl. cukru brązowego 1 szkl. puree z dyni 1 jajko 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich 3/4 szkl. rodzynek Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi , sodą , cynamonem i solą. Miękką margarynę utrzeć z cukrem(...)białym i brązowym) na puszystą masę. Dodać przygotowane wcześniej puree z dyni, jajko i zmiksować. Wsypać suche składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy i rodzynki. Gotową masę kłaść łyżką blachę z papierem do pieczenia . Ciasteczka piec 15-20 minut w temp. 180 stopniach. Smacznego
Aromatyczne Podróżeraczej walka na noże, bo jesienna koleżanka okazała się być bardzo oporna. W końcu udało się. Z części zrobiłam puree, a pozostałą pokroiłam w kostkę i zamroziłam, do wykorzystania w innych przepisach. Dzisiejsza tarta to swego rodzaju serniczek dyniowy, mocno pachnący cynamonem. Idealnie pasuje do herbaty, we wciąż chłodne majowe wieczory :) Ciasto : 250 g mąki pszennej 65 g cukru(...)muszkatołowej Ser umieścić w misie miksera i na niskich obrotach połączyć ze skórką. Dodać mąkę i po jednym jajka i miksować tylko do połączenia składników. Na końcu wymieszać z puree dyniowym. Wystudzony spód wysypać cynamonem i gałką . Masę równo rozłożyć na spodzie. Piec 35-40 minut lub do ścięcia masy, w 180*C. Podawać z małą bezą. Smacznego
Chocolate Muffin Blogzupą i nie po raz pierwszy pojawia się na blogu. Można ją przygotować na wiele sposobów, podać z różnymi dodatkami. Nie jest czasochłonna, o ile wcześniej przygotujecie sobie zapas dyniowego puree. Rozgrzewające właściwości zupa zawdzięcza dodatkowi imbiru, czosnku i curry. Dzięki nim, nie tylko świetnie smakuje, ale i powoduje, że po jej zjedzeniu ciepło w cudowny sposób rozchodzi się(...)naszym ciele. Nie zapomnijcie też o solidnej porcji mleka kokosowego, ono dodaje delikatności i dopieszcza ten dyniowy eliksir. A prażony makaron ryżowy to ciekawy i efektowny dodatek nie tylko do kremowych zup, ale także krewetek, mięs i orientalnych sosów. Składniki: 2 szklanki puree z dyni 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 400 ml mleka kokosowego
Smakowity Blog Kulinarnypolać polewą czekoladową. Dzieciom bardzo posmakował, dorośli też byli zachwyceni. Do jego przygotowania nie potrzeba miksera! Spróbujcie koniecznie! 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka puree z dyni 1 szklanka oleju 5 żółtek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żółtka, olej i puree z dyni rozmieszać na jednolitą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSKŁADNIKI: (forma z kominem lub keksówka) 240 g mąki pszennej 40 g mąki kukurydzianej 2 duże jajka 120 g cukru 150 g masła 130 g puree z dyni 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka starta z 1 cytryny masło i bułka tarta do wysypania formy 1. Masło rozpuścić(...)wystudzić. 2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać puree z dyni, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy, zmiksować. 3 . Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i startą skórkę z cytryny. Ponowanie zmiksować do połączenia składników. 4 . Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia). Przełożyć ciasto. Piec
Kto ugości moich gości?Sezon na dynie trwa w najlepsze. Szukacie zastosowania dla swojego pomarańczowego przyjaciela, oto nasza propozycja 30 min 17 szt. Składniki: 2 jajka 1,5 szklanki puree z dyni 120 g masła tabliczka gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli W pierwszej kolejności roztapiamy masło i odstawiamy(...)jednej misce łączymy składniki suche, czyli: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W drugiej zaś, przy pomocy miksera roztrzepujemy jajka. Odkładamy mikser. Dodajemy masło i puree z dyni, wszystko mieszając silikonową szpatułką. Łączymy zawartość obu misek i czekoladę. Mieszamy do momentu aż mąka przestanie być zauważalna. Czekolada roztapia się robiąc niesamowite wrażenie. Muffinki wyglądają ładnie, a smakują
Ania i Marcin gotująminut, dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Całość zalać bulionem, dodać puree z pieczonej dyni, doprawić solą, pieprzem Cayenne i gałką muszkatołową. Dusić na wolnym ogniu do miękkości schabu (ok. 5 minut). Jeśli sos dyniowy będzie zbyt gęsty można dodać więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki można odparować nadmiar wody dusząc chwilę bez przykrycia.Rozgrza(...)rondla ze schabem, wymieszać. Schab wyłożyć do naczyń, w których będzie serwowany, na wierzchu posypać obficie chrustem z boczku i płatkami chili, przybrać świeżym rozmarynem i plasterkiem papryczki.Uwagi:Puree dyniowe można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce do kilku dni. Wystarczy przekroić dynie na pół, usunąć gniazda nasienne, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skórą do góry
SzczyptaSmaQCiasto od razu przykuło moją uwagę swoim przepięknym kolorem. Zamieniłam tylko masę serową na lukier i zabrałam się do działania. Efekt? Słoneczne, puszyste i przepyszne ciasto, które dzięki dodatkowi puree dyniowego długo pozostaje miękkie. Czyż w taki chłodny i pochmurny dzień jak dzisiaj już od samego patrzenia na nie nie poprawia Wam się humor? :) Składniki: 20 dag masła(...)maślaną przelewamy do miski i dodajemy do niej puree z dyni oraz żółtka. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aby w cieście nie było grudek. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Partiami dodajemy pianę do masy dyniowej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy
My simple kitchenPuree z dyni to podstawa jesiennych wypieków. Możemy wykorzystywać je na bieżąco lub zrobić zapasy na zimę, bo przygotowuje się je naprawdę bardzo prosto. Składniki: - 2 kg dyni Przygotowanie: Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy łyżką pestki. Każdą połówkę kroimy w łódki i kładziemy je skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)studzimy a następnie łyżką lub nożem oddzielamy miąższ od skórki, który następnie blendujemy na gładkie puree. Gotowe puree możemy wykorzystać od razu bądź przekładamy do słoika, zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce do 5 dni. Jeżeli chcemy zrobić zapasy, to warto puree z dyni przełożyć do woreczków lub pojemników i zamrozić
Zainspirowana w kuchnizużywać do zaplanowanych dań. Nie zamrażam i nie wekuję puree z dynii, ponieważ nie mam własnej dynii z ogródka, a jest dostępna w sprzedaży całą zimę. Najprostszym sposobem przygotowania dyniowego puree jest jej upieczenie w piekarniku. Ma wówczas najbogatszy, intensywny i bardzo wyrazisty smak. Moją absolutną faworytką jest dynia Hokkaido. Z mocno pomarańczową skórką - jadalną, także nie wymaga obierania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warto! Bo taka granola jest idealna na jesienny poranek - najlepiej zjedzona z ciepłym mlekiem i miodem, achh niebo! DYNIOWA GRANOLA przepis autorski // średni słoik granoli ~200g płatków owsianych ~50g płatków jęczmiennych BIO ~30g otrębów (dowolny rodzaj) ~200g gęstego puree z dyni ~80g miodu (użyłam gryczanego) ~50g ziaren słonecznika ~30g orzechów nerkowca ~20g orzechów włoskich(...)jagód inkaskich BIO ~30g suszonej żurawiny ~1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (opcjonalnie) Orzechy grubo siekamy. Mieszamy płatki, otręby, ziarna słonecznika i orzechy. W garnuszku rozpuszczamy miód z puree dyniowym i dodajemy do mieszanki płatków. Łączymy dokładnie. Wykładamy granolę na blachę z papierem do pieczenia i pieczmy ok. 30-40 minut w 180*C co ok. 10 minut mieszając
chili & sugarzaprosić na pyszny, jesienny chlebek dyniowo marchewkowy. Jeżeli wolicie, żeby był mniej miękki, zamiast puree z dyni, możecie dodać startą dynie. Częstujcie się :)"Składniki:300 g mąki100 g masła80 g cukru4 jajkałyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki orzechów włoskich300 g surowego puree z dyni2 duże starte marchewkiSposób przygotowania:Do miski wrzucamy masło, dodajemy cukier i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita(...)dodajemy kolejno po jajku - nadal miksując. Do tak przygotowanej masy dorzucamy puree z dyni i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wrzucamy startą marchewkę i orzechy włoskie.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 60 minut - do suchego patyczka.Studzimy w formie
Słodkie Przyjemności