wieprzowej 800 g ziemniaków 1/2 pora 1 kulka mozzarelli light sól, pieprz słodka i ostra papryka zioła prowansalskie gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, przestudzić i przecisnąć … Czytaj dalej Pulpety w ziemniaczkach
czarrna od kuchnijajka, posiekany szczypiorek oraz kaszę manną. Całość doprawiamy i mieszamy. Masa powinna być dość gęstą więc można w zależności od konsystencji dodać więcej kaszy. Z powstałej masy formujemy rękoma pulpety i wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pulpeciki pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 30 minut. Każdy piekarnik jest inny więc polecam
Natka Pietruszkiłopatki lub szynki wieprzowej 1 większa cebula 2 większe ziemniaki 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej ulubione przyprawy mąka 1 kubeczek smietany 30% 3 jajka 120 … Czytaj dalej Pulpety z piekarnika
czarrna od kuchnimielonego 100 g groszku mrożonego 1 jajko 1 cebula ulubiona mieszanka przypraw 300 g odgotowanych grzybów leśnych 1 szklanka mleka 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz … Czytaj dalej Pulpety z groszkiem w sosie grzybowym
czarrna od kuchnibrązowieć. Ugotowaną i przestudzoną kaszę wsyp do większej miski. Dodaj przesmażona warzywa, rozgnieciony widelcem twaróg, kaszę, jajka oraz ulubione przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy lep rękoma niewielkie pulpety. Aby było łatwiej, możesz zwilżyć dłonie wodą. Ulepione pulpeciki możesz piec w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 30 minut. Możesz także, tak jak ja dzisiaj
Natka Pietruszkipieprz Przygotowanie: Mięso mielone włożyć do miski, dodać żółtko, utarty ser, cebulę, natkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego (dłonie zwilżone wodą ułatwią formowanie pulpetów) . Do szerokiego rondla wlać 250 ml wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Do gotującej się wody włożyć uformowane mięsne kulki (woda będzie sięgać do połowy ich wysokości), przykryć
Moja Delicjamielonego garść oliwek, u mnie kalamata 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 cebuli 1 jajko jarzynka, czubryca czerwona, słodka papryka 1 łyżeczka sosu chili 1 łyżka maggi … Czytaj dalej Pulpety zapiekane z warzywami
czarrna od kuchnituż obok kurczaka i ryb. Staram się przygotowywać go tak, żeby było jednocześnie smacznie i zdrowo – piekę z warzywami , gotuję na parze albo przygotowuję dzieciakom odchudzone spaghetti z drobiowymi pulpetami w pomidorowym sosie. Tym razem zainspirowałam się przepisem na kofty, które oryginalnie są przyrządzane z mięsa wieprzowego i zasadniczo są smażone. Ja wybrałam mięso z indyka o niskiej zawartości tłuszczu
Dietologmielonego 200 g czerwonej soczewicy 250 g kapusty pekińskiej 1 cebula 2 jajka jarzynka, pieprz ziołowy czubryca czerwona czosnek suszony sos chili zioła prowansalskie 1 mały … Czytaj dalej Pulpety ala gołąbki
czarrna od kuchniKlopsiki w sosie śmietanowym to obiad zainspirowany gotowym daniem, które można znaleźć na sklepowych półkach. Chociaż określenie “gotowe danie” to za dużo powiedziane, bo
niecodziennikparySpaghetti w delikatnym pomidorowym sosie to propozycja na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny. Kluczem tego dnia jest odpowiednie przyprawienie sosu pomidorowego. Tym razem makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mięso dusimy w sosie cały czas mieszamy aby klopsy wchłonęły część sosu, następnie wlać wywar od gotowania klopsów. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w jednej trzeciej szklanki wody i dodajemy do pulpetów całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Gotowe danie posypujemy ziarnami sezamu. Smacznego
Andzia PichciKlopsy, pulpety chyba wszyscy je lubimy :) Mniej tradycyjna wersja inspirowana smakami Greckimi . Jeżeli lubicie eksperymentować i urozmaicenie w kuchni oraz próbować różnych nowych smaków to tak przygotowane klopsy przypadną wam do gustu. 2 porcje 250 g mięsa mielonego ( najlepiej wieprzowo -wołowe) kilka oliwek z zalewy bez pestek 50 g sera feta Sól i pieprz kmin
Andzia PichciBigos cygański. Tak naprawdę nijak ma się nazwa do tego co się przygotowuje. Nie ma tu grama kapusty! Bigos cygański to pulpety wieprzowe w sosie warzywnym. Połączenie jest bardzo smakowite i zachęcam by przygotować taki obiad. Ta porcja, którą przygotowałam znikła za pierwszym podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób. Składniki na klopsiki
Pieprzyć z Fantazją