pulpety - 2438 przepisów (strona:63/163)

PULPETY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 140

Lubię robić pulpety, są szybkie w przygotowaniu, lekkie i pyszne. Idealne danie obiadowe dla całej rodziny.  Dziś polecam pulpety z indyka z marchewką , natką pietruszki oraz serem . SKŁADNIKI NA 16 sztuk: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula np. Czerwona 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przyprawy:sól i pieprz do smaku

Gotowanie Patki
Cytrynowe pulpeciki w sosie pomidorowym 164

Wolnowar czy z angielska slow cooker, to jeszcze do niedawna sprzęt przeze mnie nie doceniany. Kawa zakupił go głównie z myślą o robieniu pulled pork’

gotować!
Pulpety pieczone w sosie pomidorowym 175

pomidorów 1 cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka natki pietruszki Sól, pieprz, szczypta cukru Dodatkowo łyżeczka oliwy do posmarowania naczynia żaroodpornego, bułka tarta do obtoczenia pulpetów Składniki do mięsa dokładnie mieszamy, odstawiamy na pół h. Cebulę szklimy na maśle w rondlu, dodajemy pomidory i przyprawy, gotujemy 10 min i całość blendujemy Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, formujemy(...)pulpety i obtaczamy je w bułce tartej. Zalewamy gorącym sosem. Pieczemy 45min w 180C

Mamuśka wraca do formy
Pulpety w sosie pomidorowo-śliwkowym. Kufteh. 144

potrawy irańskie cenione są szczególnie wysoko. Wiele dań tego regionu ma swoje korzenie w długiej historii perskiego królestwa. Tak też jest z kufteh. Patrząc na te klopsy (czy też pulpety) myślę sobie, że wszystkie podobne, które do tej pory robiłem, to były pulpeciki. Klopsiątka po prostu. Tak, kufteh to są klopsy co się zowie! I na dodatek w mojej wersji(...)dodać bułki tartej. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć z dodatkiem soli cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Dodać posiekaną resztę śliwek i pomidory. Wymieszać. Do sosu włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut (przewracając w połowie

zadanie-gotowanie
Makaron lasagne z pesto z suszonych pomidorów z pulpecikami z piersi kurczaka 135

łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku  olej do smażenia mix sałat do dekoracji  Mięso mielone, jajo, otręby, natkę pietruszki i przyprawy mieszam. Formuję niewielkie pulpety, które smażę na rozgrzanym oleju po minucie z każdej strony.  Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu. Na łyżce oleju smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Suszone pomidory(...)razem z resztą oleju miksuję w malakserze na pastę. Dodaję do składników na patelni i podgrzewam. Dodaję pulpety i smażę całość jeszcze dwie minuty. Dodaję ugotowany makaron oraz natkę pietruszki. Mieszam dokładnie. Ściągam z ognia. Podaję od razu, danie posypuję natką pietruszki. Podaję z miksem sałat.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
ZAPIEKANE KASZOWE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 222

Węglowodany złożone (w tym wypadku kasza gryczana) są konieczne przy pełnowartościowym posiłku (wolno się trawią, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci). Dziś przygotowałam dla Was propozycję pulpetów, ale nie jest to typowy przepis oczywiście.😇 Składniki na 2 porcje: -200 g mięsa  -110 g kaszy gryczanej -1 jajo -1 cebula  -300 g passaty  -łyżka oliwy +tłuszcz do wysmarowania naczynia(...)zmielone i przyprawiamy.  3. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy.  4.Do większej miski wrzucamy kaszę, mięso, cebulę, jajo. doprawiamy i mieszamy do połączenia składników. (najlepiej ręcznie) 5. Formujemy pulpety i podsmażamy z obu stron na patelni. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie tłuszczem (ja to zrobiłam silikonowym pędzelkiem i odrobiną oleju), zalewamy passatą i zapiekamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pulpety rybne w sosie pomidorowym - rybne curry 211

ogniskiem albo na patelni na ognisku. Były chrupiące i pyszne a najważniejsze nie trzeba było obierać ości. Jak tylko udało mi się zakupić płotki zaraz przerobiłam je na pulpety. Są pyszne, soczyste, aromatyczne i znakomite w sosie, polecam wypróbować. Pulpety rybne w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pulpety w sosie serowo-pieczarkowym 137

Średnie Przystępne Przepis na pulpety z mięsa mielonego w sosie serowo-pieczarkowym. Składniki na 800g mięsa: 0,8 kg mięsa mielonego 0,5 kg pieczarek 2 topione serki śmietankowe 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka (namoczona) lub 3 łyżki bułki tartej 3/4 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka mąki 2-3 łyżki gęstej śmietany Sposób przyrządzenia […] Artykuł Pulpety

PysiaGotuje.pl
Pulpety z indyka z cukinią i marchewką w sosie pomidorowym 156

garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę. Zalewamy wodą,  wrzucamy kostkę i zagotowujemy.  Z mięsa formujemy kulki i wrzucamy do "tego czegoś co ciężko nazwać wywarem" :D Pulpety dusimy pod przykryciem około 20 min, następnie wyciągamy je. Do sosu wkładamy koncentrat, jogurt, majeranek i paprykę w proszku-calość gotujemy koło 5min,po tym czasie sos blendujemy,zgęstnieje dzięki zblendowanej cebuli(...)Pulpety wrzucamy do sosu:)  U mnie podane z "trendy lunch" z lidla, bardzo fajna sprawa

Mamuśka wraca do formy
Meksykańska zupa z wołowymi pulpetami 125

Uwielbiam kuchnie meksykańską ! Wszystkim miłośnikom ostrych smaków proponuje na dzisiejszy obiad meksykańską zupę z wołowymi pulpetami. Meksykańska zupa jest bardzo sycąca, więc myślę że nie będziecie potrzebować dodatkowo drugiego dania. Wierzch zupy możecie posypać startym serem żółtym 😊 Wegetarian i wegan, zapraszam na wersje bezmięsną, wystarczy tylko nie dodawać pulpecików, ponieważ wywar jest bez dodatku mięsa. Polecam :-)  Składniki: cebula(...)ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka w proszku pół łyżeczki, chili w proszku do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, mąka 1,5 łyżki, pulpety wołowe: mięso mielone wołowe 500 g, czosnek 2 ząbki, jajko 1 szt, chili w proszku do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy

kulinarne odsłony pati
Zupa serowa z porem i pulpetami 233

Polecam zupę serową z porem i pulpetami, jest bardzo smaczna i pożywna. Na blogu jest już jeden przepis na zupę serową z serkami topionymi ,  ta jest bez serków topionych za to z wyrazistym w smaku cheddarem. Oczywiście zupkę serową podałam tradycyjnie z grzankami. składniki: 1,5 l bulionu 1 duża cebula 400 g pora (biała i jasnozielona część(...)zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojonego pora i smażyć chwilę aby nieco zmiękł i zmniejszył swoją objętość. Potem całość zalać bulionem, zagotować i gotować ok 10 minut. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gorącej zupy. Chwile gotować aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać starty

Monia miesza i gotuje
Pyszne pulpety w sosie własnym z ryżem i mizerią 253

razem przepis na przepyszne pulpety mięsne. Idealne na obiad. W smaku są delikatne, zasmakują każdemu!  Podane z ryżem i mizerią smakują jeszcze lepiej :). Zapraszam po przepis :). Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie było z łopatki wieprzowej) 1 mała marchewka 1 jajko szczypta koperku 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki 1 litr bulionu warzywnego sól pieprz papryka słodka(...)Dodajemy jajko, starkowaną marchewkę, koperek, bułkę tartą, sól, pieprz i paprykę słodką. Wyrabiamy ręką. Następnie formujemy kulki mięsa.  Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Kiedy tłuszcz będzie gorący wkładamy pulpety. Smażymy chwilę z każdej strony. Podsmażone przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 30 minut. 2 łyżki mąki dodajemy do szklanki i zalewamy zimną wodą mniej więcej 3/4 szklanki

Gotuj z Mąką
Pulpety wołowe ze szpinakiem i fetą w kremowym sosie 140

podduszony na maśle szpinak, pokrojoną w małe kawałki fetę oraz świeży koper. Wbijamy jajka i dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe pulpety. W garnku lub na dużej patelni zagotowujemy bulion warzywny. Może to być też rosół drobiowy. Wkładamy delikatnie przygotowane pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Na końcu

VioletoweKucharzenie
Pulpeciki w młodej kapuście. Lekkie wiosenne danie. 272

Klopsiki, czy pulpety duszone w młodej kapuście to typowe, lekkie wiosenne danie. Bardzo lubię młodą kapustę podaną z delikatnymi kotlecikami mielonymi. Dziś postanowiłam zgrać te składniki  i nie żałuję, smaki doskonale sie połączyły i wyszedł wyśmienity obiad. Do tego tylko młode ziemniaczki i zadowolenie rodzinki gwarantowane :) Polecam. Składniki Na pulpety - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z łopatki

Kuchnia z widokiem na ogród
Pulpety w sosie pomidorowym 165

pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i delikatnie podsmażamy (aby tylko mięso się ścięło) na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. Nasze pulpety przekładamy do rondla, wlewamy gorący rosół (tyle aby pulpety były lekko przykryte), dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy i dusimy aż mięso bedzie miękkie. 2 łyżki mąki rozprowadzamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie

Proponowane wyszukiwania