Uwielbiam kuchnie meksykańską ! Wszystkim miłośnikom ostrych smaków proponuje na dzisiejszy obiad meksykańską zupę z wołowymi pulpetami. Meksykańska zupa jest bardzo sycąca, więc myślę że nie będziecie potrzebować dodatkowo drugiego dania. Wierzch zupy możecie posypać startym serem żółtym 😊 Wegetarian i wegan, zapraszam na wersje bezmięsną, wystarczy tylko nie dodawać pulpecików, ponieważ wywar jest bez dodatku mięsa. Polecam :-) Składniki: cebula(...)ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka w proszku pół łyżeczki, chili w proszku do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, mąka 1,5 łyżki, pulpety wołowe: mięso mielone wołowe 500 g, czosnek 2 ząbki, jajko 1 szt, chili w proszku do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy
kulinarne odsłony patiPolecam zupę serową z porem i pulpetami, jest bardzo smaczna i pożywna. Na blogu jest już jeden przepis na zupę serową z serkami topionymi , ta jest bez serków topionych za to z wyrazistym w smaku cheddarem. Oczywiście zupkę serową podałam tradycyjnie z grzankami. składniki: 1,5 l bulionu 1 duża cebula 400 g pora (biała i jasnozielona część(...)zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojonego pora i smażyć chwilę aby nieco zmiękł i zmniejszył swoją objętość. Potem całość zalać bulionem, zagotować i gotować ok 10 minut. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gorącej zupy. Chwile gotować aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać starty
Monia miesza i gotujerazem przepis na przepyszne pulpety mięsne. Idealne na obiad. W smaku są delikatne, zasmakują każdemu! Podane z ryżem i mizerią smakują jeszcze lepiej :). Zapraszam po przepis :). Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie było z łopatki wieprzowej) 1 mała marchewka 1 jajko szczypta koperku 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki 1 litr bulionu warzywnego sól pieprz papryka słodka(...)Dodajemy jajko, starkowaną marchewkę, koperek, bułkę tartą, sól, pieprz i paprykę słodką. Wyrabiamy ręką. Następnie formujemy kulki mięsa. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Kiedy tłuszcz będzie gorący wkładamy pulpety. Smażymy chwilę z każdej strony. Podsmażone przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 30 minut. 2 łyżki mąki dodajemy do szklanki i zalewamy zimną wodą mniej więcej 3/4 szklanki
Gotuj z Mąkąpodduszony na maśle szpinak, pokrojoną w małe kawałki fetę oraz świeży koper. Wbijamy jajka i dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe pulpety. W garnku lub na dużej patelni zagotowujemy bulion warzywny. Może to być też rosół drobiowy. Wkładamy delikatnie przygotowane pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Na końcu
VioletoweKucharzenieKlopsiki, czy pulpety duszone w młodej kapuście to typowe, lekkie wiosenne danie. Bardzo lubię młodą kapustę podaną z delikatnymi kotlecikami mielonymi. Dziś postanowiłam zgrać te składniki i nie żałuję, smaki doskonale sie połączyły i wyszedł wyśmienity obiad. Do tego tylko młode ziemniaczki i zadowolenie rodzinki gwarantowane :) Polecam. Składniki Na pulpety - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z łopatki
Kuchnia z widokiem na ogródpieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy i delikatnie podsmażamy (aby tylko mięso się ścięło) na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. Nasze pulpety przekładamy do rondla, wlewamy gorący rosół (tyle aby pulpety były lekko przykryte), dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy i dusimy aż mięso bedzie miękkie. 2 łyżki mąki rozprowadzamy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemielonego dodajemy jajko, łyżkę majeranku, ~pół łyżeczki soli, pieprz, trochę bułki tartej, wyrabiamy na jednolita masę i wstawiamy 3 litry osolonej wody na rosół z liściem, zielem, cebulą... Kulamy pulpety i czekamy na zagotowanie wody :) Do gotującej się wody wrzucamy pulpety i gotujemy 5 min. ... potem wyławiamy cedzakiem i wrzucamy włoszczyznę, która zagotuje się w 8-10 min. ... Rosół mamy
chleba naszegoPulpety z dorsza to jedno z smaczniejszych dań rybnych jakie przygotowałam. Kotleciki są nie tylko pyszne ale małokaloryczne, wręcz dietetyczne. Podałam je z gotowanymi batatami i surówką. Danie zaliczam do bardzo smacznych. SKŁADNIKI : 500 -600 g filetów z dorsza sól, pieprz do smaku 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki koperek 1 mała cukinia 2 jajka 4 kromki(...)pokrojone w kostkę- chleb tostowy, paprykę, por, cukinię, posiekany koperek i natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i lekko ugniatamy. Odstawiamy na 20 minut. Z masy formujemy małe pulpety które dobrze dociskamy w dłoni aby się nie rozpadły. Obtaczamy je w bułce tartej i układamy na lekko naoliwionej blaszce z piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze
Kulinarne Fantazje Marioliszczypiorkowy wyszedł mi obłędnie. Wcześniej nie miałam okazji przygotować tak super szczypiorkowego sosu. Gdy spróbowałam aż zapiszczałam z radości 🙂 Wyszedł nieziemsko! Sos ten przygotowałam na potrzeby obiadu: pulpety rybne w sosie szczypiorkowym – Pan Leonard Duklewski autor z książki „Ryby w codziennym żywieniu” zalecił podać pulpety z sosem szczypiorkowym lub chrzanowym – zdecydowałam... Read More The post
Magiczny Garnekbazylię. Tak przygotowaną cebulę dodałem do chleba. Następnie dodałem odsączone z oleju szprotki i szprotki w pomidorach, wbiłem jajka. Dokładnie wyrobiłem masę, doprawiłem solą i pieprzem. Uformowałem okrągłe pulpety, które panierowałem grubo w bułce tartej. Smażyłem na złoto na małej ilości oleju ( pulpety są tłuste same w sobie
R'n'G KitchenPulpety w sosie koperkowym to danie które zdecydowanie należy do moich ulubionych. Ten przepis jest błyskawiczny i prosty w wykonaniu. Pulpety podałam z kaszą kuskus lecz śmiało możecie podać je z makaron, ziemniakami czy kaszą, wybór jest tutaj Wasz:) Składniki: * 250g mięsa mielonego z indyka * sól, pieprz * suszony koperek * woda * wegeta * łyżka (lub dwie) mąki pszennej * łyżka
Klasyka Gotowaniaszczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Masę na pulpety i ser podzielić na 10 części. Następnie uformować z mięsa małe kuleczki, do każdej dając kawałek sera. Pulpeciki obtoczyć w bułce tartej i piec(...)oleju. Sos: Passate przelać do garnka, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Krok po kroku: 1. Wymieszać składniki na pulpety 2. Uformować pulpeciki z serem 3. Pulpeciki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć 4. Przygotować sos Pobierz wersję do druku: Pobierz Pulpeciki z serem w sosie pomidorowym Artykuł Pulpeciki
KuchniaWeDwoje.plłyżeczka lub do smaku przecier pomidorowy 2 łyżeczki cukier 1/2 łyżeczki pieprz do smaku Dodatkowo: makaron razowy 1 op. natka pietruszki ok. 2 łyżek ( posiekana ) METODA: Pulpety: Mięso mielone wymieszać z solą, żółtkiem, pieprzem, natką pietruszki, bułką tartą oraz startą cebulą i czosnkiem na tartce o drobnych oczkach. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać olej(...)pestek winogron. W mokrych dłoniach formować małe pulpeciki. Smażyć na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Sos: Pomidory przelać do głębszej miski lub blendera i zmiksować. Wlać do pulpetów. Dodać przecier, groszek i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Doprawić kucharkiem, cukrem, pieprzem, oregano i bazylią. Makaron ugotować według
Kuchnia Paulettesrazem z pomidorami i passatą umieszczamy w garnuszku. Gotujemy około 10 minut. Doprawiamy przyprawami oraz łyżeczką śmietany. Miksujemy. Częścią sosu przykrywamy dno naczynia żaroodpornego, na które wykładamy pulpety. zalewamy je pozostałym sosem i wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Po 10 minutach wykładamy na zapieczone pulpety pokrojony w plastry ser mozzarella i pieczemy jeszcze
ChilliJemymasła i 3 łyżeczki mąki Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski z mięsem mielonym, dorzucamy bułkę tartą - doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy - formujemy pulpety. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, kiedy już nam zacznie wrzeć wrzucamy nasze pulpeciki, ziele angielskie oraz liść laurowy, doprawiamy papryką wędzoną mieloną oraz pieprzem, kiedy pulpety nam wypłyną dodajemy koncentrat pomidorowy oraz
Moje-pitraszenie