pulpety - 2438 przepisów (strona:68/163)

Dietetyczny sos pieczarkowy z mleka 351

śmietanie. Szklanka słodkiej śmietanki 30% to prawie 700 kalorii, szklanka mleka ma ich 130. Warto więc dokonać dobrego wyboru. ;-) Sos dobrze pasuje do makaronu albo ziemniaków.  Pulpety: 500g mielonego mięsa sól, pieprz ziołowy, czerwona papryka, ostra papryka Sos: 500g pieczarek 3,5 szklanki mleka 3,2% 1 szklanka wody 2,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego lubczyku(...)mnie od Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz, olej 1. Mięso mielone przyprawiamy, formujemy pulpety, które wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. 2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy pod przykryciem, do momentu aż pieczarki ściemnieją i puszczą sok. 3. Pieczarki przekładamy do wysokiego garnka, wlewamy 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzewamy

Szefowa kuchni
Mięsa 220

Klopsiki z makaronem porem i pomidorami Pierś w marynacie Kurczak z cukinią i pomidorkami Polędwiczka z zielonym groszkiem Kurczaczki w płatkach kukurydzianych Pulpety z makaronem Roladki drobiowe Pierś z kurczaka grillowana Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto Placki ziemniaczane z gulaszem Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem Krokiety z mięsem Piersi z żurawiną i chrzanem Pałki w marynacie z warzywami(...)Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami Pierś w cieście francuskim Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową Filet z kurczaka w warzywnym sosie Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami Chrupiące kurczaczki Pierś w migdałach i pomidorowym sosie Schab z jabłkami i pomarańczą Rolada z indyka z papryką

Ala piecze i gotuje
Trójkolorowy makaron z sosem pomidorowym w dwu wersjach 185

mięsożerców: Wersja dla mięsoopornych: Składniki: 30 dkg makaronu pomidorowo-szpinakowego 4 średni pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku cukier do smaku garść świeżej bazylii Pulpety z indyka: 40 dkg piersi z indyka cebula garść natki pietruszki sól i pieprz do smaku (nie mam pojęcia ile - bo podobno moje były mało słone:) ) mąka do obtoczenia Placuszki(...)pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie: Mięso umyłam i razem z cebula przepuściłam przez maszynkę do mięsa. Dodałam natkę pietruszki sól i pieprz i wymieszała. Uformowałam nieduże pulpety i obtoczyłam w mące. Rozgrzałam patelnię z mała ilością oleju i smażyłam około 10 minut obracając aby zarumieniły się z każdej strony. Biały ser rozdrobniłam widelcem dodałam bryndzę, jajko pietruszkę

Magiczna kuchnia Darii
Delikatne pulpety z łososia na warzywnej salsie 179

podania na obiad z ryżem lub makaronem. Zdrowe, smaczne, kolorowe. U mnie dodatkowo polane jogurtem naturalnym i posypane pestkami słonecznika. Składniki (na 2 porcje) :  Pulpety  - 300 g filetu z łososia - 1/2 jajka - łyżeczka otrębów/kaszy manny/bułki tartej - łyżeczka koncentratu - cebulka dymka - przyprawa do ryb - sól, pieprz Warzywna salsa - mieszanka warzyw mrożonych - łyżka serka kremowego - łyżka koncentratu - łyżka(...)stopni. Warzywa zmielić w malakserze pulsacyjnie na salsę. Wyłożyć wraz z pomidorami w naczyniu żaroodpornym. Uformować i ugotować pulpeciki na parze (ok. 10 minut). Mi wyszły 4 średniej wielkości pulpety.  Ugotowane klopsiki ułożyć na warzywnej salsie i posypać serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut ( do czasu aż ser się rozpuści ). Można podawać z ziemniakami/kasz

Kuchnia Ellie
Klopsiki wieprzowe w sosie curry 181

sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać soli i pieprzu.Zmoczonymi wodą rękami , formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszły mi 22 klopsy. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić olejem i delikatnie obracać mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron były posmarowane olejem.  Wstawić  do piekarnika i piec przez  ok 20 minut

Stare Gary
Pulpety z mięsa wołowego w sosie chrzanowo- musztardowym 241

lekko podsmażamy na oleju. Do zmielonego mięsa  dodajemy cebulkę, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, namoczona bułkę- solimy i pieprzymy. Wyrabiamy mięso do gładkości. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy pulpety. Wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy 15 min. Pulpety wyjmujemy. Wywar zaprawiamy musztardą chrzanem. Możemy dodać odrobinę soli.. Podajemy z kaszą lub innym dodatkiem SMACZNEGO  Czekam na Państwa

W kuchennym oknie Ewy
Sos pomidorowy - przepis podstawowy. 184

kartką i ołówkiem w ręku. W końcu osiągnęłam sukces. Jest taki o jakim marzyłam. Czysty, krwisto czerwony i w sam raz gęsty. Możecie go dodawać do różnego rodzaju mięs, pulpetów czy nawet do spaghetti zamieniając koperek na bazylię. Kombinowałam, cudowałam i mam to czego chciałam. Będę go dzisiaj wcinać z pulpetami.  Składniki: pół litra wody + 1/3 szklanki

pieprzny smaczek
SZCZUPAK POD GALARETKĄ 155

Marchew i pietruszke kroimy w plastry, posłuża do dekoracji.Do szklanki bierzemy troszke bulionu,dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy az do rozpuszczenia. Dodajemy do reszty bulionu, juz nie zagotowujemy tylko podgrzewamy.Studzimy pulpety rybne, każdy pulpety kroimy w dość grube plastry, układamy na półmisku obłożonym cytrynami.Zalewamy przestudzoną, tężejąca juz galaretką. Kiedy galaretka całkowicie stęzeje na rybie, możemy połozyc kolejną warstwę galaretki

Z Majeczką w kuchni
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 171

korzystam z wcześniej zamrożonego) wlewamy do garnka, dokładamy obraną pietruszkę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący bulion wrzucamy uformowane z masy mięsnej pulpety. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i ugotowania się pulpetów. W międzyczasie na rozgrzanej patelni i łyżce masła sklarowanego podsmażamy na złoty kolor cebulkę. Dodajemy do niej odciśnięte i pokrojone

Walijskie Pichcenie
KLOPSIKOWA KALAFIOROWA NA SERKU TOPIONYM 200

pietruszka kawałek selera ziele angielskie liść laurowy sól odrobina cukru 1 serek topiony 100g śmietankowy łyżka słodkiej śmietany (ja używam gęstej 18% z Piątnicy) natka lub koperek Na pulpety: 500g mięsa mielonego (łopatka, szynka, drób) 1 jajko trochę kaszy manny sól pieprz Wykonanie: Warzywka myjemy, obieramy wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy. Mięso(...)wodę z naszymi warzywkami. Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy dokładnie umyty i pokrojony na różyczki kalafior oraz nasz serek topiony. Całość gotujemy do miękkości warzyw i pulpetów - ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie  warzywa wyjmujemy i doprawiamy zupę solą i odrobiną cukru. Marchewkę (zawsze gotuję w zupie całe warzywa) kroimy w plasterki i wrzucamy

Walijskie Pichcenie
Pulpeciki w sosie cygańskim 177

Niby to samo co pulpety w sosie pomidorowym , ale jednak przyrządzone ciut inaczej. Przepis przechodził z rąk do rąk i trafił do mnie... Składniki : 1/2 kg pieczarek 1/2 kg mięsa mielonego 2 duże cebule,ewewntualnie ciut cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % - 230 g 1/2 słoiczka keczupu o takiej samej objętości Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie i smażyć na szklisto(...)oleju do wyparowania soku - wyłożyć na talerz Z mięsa mielonego formować kotleciki wielkości dużych orzechów włoskich- obtaczać w bułce i smażyć na rumiano (przyrządzić je wg. przepisu na pulpety ) Do płaskiego garnuszka wlać około 2,5 szklanek wody i wrzucać na wrzątek przesmażone kotleciki oraz odłożone pieczarki i cebulę - gotować razem około 10 min Pod koniec gotowania dołożyć keczup

Proste Potrawy
Pulpeciki z koperkiem i sosem jogurtowym 179

koperek umyć  i osuszyć. Skórkę z cytryny zetrzeć. Koperek posiekać. Do mięsa dodać jajko, cebulę, marchewkę oraz ¾ skórki z cytryny i koperku. Wymieszać na jednolitą masę. Formować pulpety. Wywar zagotować. Włożyć pulpety i gotować  5 minut do wypłynięcia. Jogurt wymieszać z resztą skórki i koperku. Podawać do mięsa. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie

Świat Smaku
Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym 417

lato. Jedyny ich minus jest taki, że nie wychodzi ich zbyt dużo (na zdjęciu połowa porcji), więc na większy głód lub dla całej rodziny warto zrobić podwójną porcję. Pulpety są fajnym pomysłem na przemycenie cukinii do diety dzieci – na prawdę trudno się domyślić, że są z niej zrobione. Co ciekawe, można je gotować w bulionie lub dowolnym sosie(...)minutę i zalewamy krojonymi pomidorami. Mieszamy i dodajemy ocet balsamiczny, curry, kolendrę, gałkę oraz cukier, sól i pieprz. Gdy całość się zagotuje dodajemy śmietankę, a na wrzący sos kładziemy pulpety (nie muszą być całe zanurzone), zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 15 minut. Post Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Spaghetti z pulpecikami i sosem pomidorowym 169

czosnek i poczekać aż się delikatnie zrumieni. Dodać pomidory i dusić na małym ogniu przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu. W czasie gdy sos się gotuje przygotować pulpety. Mięso wymieszać w dużej misce z pozostałymi składnikami (najlepiej zrobić to rękoma). Formować małe pulpeciki. Ułożyć na tacy i schłodzić przez chwilę w lodówce. Kiedy sos zgęstnieje, doprawić do smaku(...)solą, pieprzem, bazylią i oregano. Pojedynczo wkładać do niego pulpeciki i gotować przez ok. 20 minut. Przez pierwsze kilka minut potrawy nie mieszać, aby pulpety się nie rozpadły. Podawać z makaronem. Smacznego! Wyliczenia: mięso 10 zł parmezan 6 zł jajko 0,7 zł pomidory w puszce 4,5 zł makaron 2,5 zł czosnek 1,5 zł oliwa i przyprawy

Obiad za dychę
PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. 280

pekińską siekam dość drobno. Obieram cebulę, czosnek i również siekam. Dodaję wszystko do mięsa, wrzucam przyprawy, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i koncentrat. Wyrabiam gładkie ciasto, po czym formuję pulpety.  Na patelni rozgrzewam cienką warstwę oleju, smażę uformowane pulpety z obydwu stron, aż smakowicie zbrązowieją. Odstawiam na bok. sos pomidorowo-ziołowy: 2 opakowania sosu pomidorowego Winiary 500 ml wody

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania