pulpety - 2438 przepisów (strona:68/163)

Spaghetti z pulpecikami i sosem pomidorowym 182

czosnek i poczekać aż się delikatnie zrumieni. Dodać pomidory i dusić na małym ogniu przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu. W czasie gdy sos się gotuje przygotować pulpety. Mięso wymieszać w dużej misce z pozostałymi składnikami (najlepiej zrobić to rękoma). Formować małe pulpeciki. Ułożyć na tacy i schłodzić przez chwilę w lodówce. Kiedy sos zgęstnieje, doprawić do smaku(...)solą, pieprzem, bazylią i oregano. Pojedynczo wkładać do niego pulpeciki i gotować przez ok. 20 minut. Przez pierwsze kilka minut potrawy nie mieszać, aby pulpety się nie rozpadły. Podawać z makaronem. Smacznego! Wyliczenia: mięso 10 zł parmezan 6 zł jajko 0,7 zł pomidory w puszce 4,5 zł makaron 2,5 zł czosnek 1,5 zł oliwa i przyprawy

Obiad za dychę
PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. 305

pekińską siekam dość drobno. Obieram cebulę, czosnek i również siekam. Dodaję wszystko do mięsa, wrzucam przyprawy, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i koncentrat. Wyrabiam gładkie ciasto, po czym formuję pulpety.  Na patelni rozgrzewam cienką warstwę oleju, smażę uformowane pulpety z obydwu stron, aż smakowicie zbrązowieją. Odstawiam na bok. sos pomidorowo-ziołowy: 2 opakowania sosu pomidorowego Winiary 500 ml wody

W kuchni Karmel-itki
W kulki sobie lecisz? 171

Pieczone pulpeciki w sosie koperkowym Jak już wspomniałam, lubię być oryginalna i kombinować, więc dzisiaj przepis na pulpety inaczej. A dlaczego? Nie są one ani obsmażane ani gotowane, lecz pieczone. Ot tak, kiedyś postanowiłam upiec kulki z mięsa mielonego w piekarniku. Danie to robię, co jakiś czas, a moi domownicy je uwielbiają. Gdy mam mega lenia, to podaję(...)gotowym sosem. Jednak wersja w sosie koperkowym również bardzo mi odpowiada. Składniki na pulpety (ok. 10-12 sztuk): 0,5 kg mięsa mielonego 2 czerstwe kajzerki 1 jajko 1 mała cebula Sól Pieprz Olej Opcjonalnie bułka tarta Przygotowanie: 1.        Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, 2 namoczone

Fabryka pomysłów
Pulpeciki w sosie śmietanowo – chrzanowym 345

Pulpety to klasyczne, smaczne danie, które można przygotować w 30 minut. Wystarczy zrobić ich trochę więcej i mamy obiad na 2 dni. Najmniej chyba lubię je w wersji pomidorowej, dlatego przeważnie goszczą one u mnie w sosie pieczarkowym lub koperkowym. Tym razem, na prośbę brata, postawiłam na dodatek chrzanu. Idealnie komponują się z puree ziemniaczanym albo kaszą i ulubioną surówką(...)miski. Dodać jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, 2 kajzerki, sól, pieprz. Wszystko wyrobić do połączenia składników. Gdy masa jest za rzadka dodać odrobinę bułki tartej. Z mięsa formować kulki. Pulpety można uprzednio obsmażyć (ja tego nie robię), przełożyć je do garnka, zalać bulionem. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem

Fabryka pomysłów
Pulpety drobiowe w sosie grzybowym 83

Delikatne pulpety w sosie z grzybów leśnych. Bułkę namoczyć przez chwilę w ciepłej wodzie. W maszynce do mięsa zmielić mięso, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody). Wymiesza

Bullio
Klopsiki w sosie a’la carbonara 134

pół łyżeczki pieprzu oraz majeranku. Całość dokładnie wymieszać i wyrabiać ręką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wyrabiam około 5 minut, następnie sprawdzam czy mogę uformować z niej pulpeta, który zachowuje swój kształt. Jeśli masa jest mało spójna można dodać jeszcze 1 łyżkę bułki tartej, ale zazwyczaj mięsna masa jest idealna. Z podanej porcji otrzymałam 20 klopsików. Pulpeciki obtoczyć

Gotuj z Prezesem
Pulpety w sosie z grzybami 129

szynki wieprzowej 1 papryka 1/2 pora 1 jajko 50 g kaszy manny 50 g sera pleśniowego sól, pieprz słodka i ostra papryka zioła prowansalskie 150 g … Czytaj dalej Pulpety w sosie z grzybami

czarrna od kuchni
Pulpety pieczone z ziemniakami i papryką 79

dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, majeranek, bułkę tartą, mleko, musztardę, jajko, paprykę słodką, sól i pieprz. Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Z masy tworzymy średniej wielkości pulpety, które następnie układamy na wcześniej przygotowanych warzywach. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut

Qchnia po prostu
Klopsiki duszone w młodej kapuście 82

masę. Mięso zostawiamy na 30 minut, aby smaki się wymieszały.  2. Następnie z mięsa formułujemy klopsiki i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i podsmażamy pulpety z każdej strony na złoty kolor. Klopsy zdejmujemy z patelni. 3. Z młodej kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, myjemy ją pod bieżącą wodą, a następnie przekrawamy na pół i odcinamy głąb

Gotuj z Prezesem
Klopsiki po cygańsku 108

Dodać również trzy łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać i wyrabiać ręką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wyrabiam około 5 minut, następnie sprawdzam czy mogę uformować z niej pulpeta, który zachowuje swój kształt. Jeśli masa jest mało spójna można dodać jeszcze 1 łyżkę bułki tartej, ale zazwyczaj mięsna masa jest idealna. Z podanej porcji otrzymałam 25 klopsików. Pulpeciki obtoczyć

Gotuj z Prezesem
Pulpety pieczone z warzywami 183

wieprzowej 2 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 kromki czerstwego chleba sól, pieprz słodka i ostra papryka zioła prowansalskie 1/2 pęczka białych szparagów 1 cukinia … Czytaj dalej Pulpety pieczone z warzywami

czarrna od kuchni
Zupa krem z dyni i batatów z pulpecikami 154

Składniki ok. 1/2 kg dyni 2 bataty 1 szklanka aromatycznego bulionu (u mnie wołowy) 3/4 szklanki mleka kawałek imbiru, ok. 4 cm 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej pulpety: 30 dkg … Czytaj dalej Zupa krem z dyni i batatów z pulpecikami

czarrna od kuchni
Pulpety z makaronem w sosie serowo-śmietanowym 97

czosnek, zioła prowansalskie, paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiam mięso na jednolitą masę. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, podsmażam pulpety. Następnie dodaję cebulę i smażę całość. Mieszam, by mi się nie przypaliło. Gdy cebula się ładnie zeszkli, wlewam wodę/bulion tak by przykryło mięso i duszę przez 20 minut

magiczna kuchnia Kasi
Spaghetti z pulpecikami i grzybami 209

Składniki: 1 średnia cebula 1/2 kg podgrzybków 1 mały jogurt naturalny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pieprz, jarzynka 250 g makaronu spaghettki pełnoziarnistego pulpety: 500 g mięsa mielonego kawałek pora … Czytaj dalej Spaghetti z pulpecikami i grzybami

czarrna od kuchni