pulpety - 2438 przepisów (strona:67/163)

Pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym. 248

przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą bułkę, jajko, paprykę słodką, tymianek, majeranek, trochę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy (jeśli masa jest za rzadka dodajemy łyżkę bułki tartej), formujemy dość spore pulpety (moje miały średnicę około 5 cm) i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy na nim pulpeciki, staramy się podpiec je z każdej strony(...)innej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy cebulę i szklimy. Następnie dodajemy pieczarki, przykrywamy pokrywką i dusimy około 8 minut. Po tym czasie przekładamy podduszoną cebulę i pieczarki do pulpetów, mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszana ze śmietaną, koperek i zagotowujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy nieco wody lub śmietanki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Anyzkowe pulpety z sosem teriyaki 165

Dzisiaj polskie pulpety zupełnie nie w polskim stylu :) Zawsze jakoś udziwniam  mięso mielone - więc i tak było tym razem. SKŁADNIKI: 3szkl bulionu (rosołu na indyku) 800g mielonego mięsa z indyka 6 paluszków mrożonych surimi pół dużej cebuli 3 gwiazdy anyżu 3 ząbki czosnku łyżka sosu sojowego łyżka sosu teriyaki 3 plastry świeżego imbiru 2 krople tabasco z papryczek jalapeno(...)minut . Kroimy surimi oraz cebulę w drobną kostkę. Wyciskamy czosnek. Mieszamy wszystko i formujemy pulpeciki. Opiekamy je na oliwie do zezłocenia. Następnie wrzucamy do bulionu, nasze kuleczki.(lub odwrotnie - pulpety zalewamy bulionem  w zależności  od wielkości patelni ) Podajemy z ryżem, który gotujemy z gwiazdką anyżu. Życzę smacznego

dlaSmaQ
PULPETY WIEPRZOWE Z BAZYLIĄ 151

miałam weny na wymyślanie, ciągle i namiętnie wcinałam  CHŁODNIK  z młodymi ziemniaczkami i koperkiem. Nie mogłam się powstrzymać :-) Na szczęście dziś przyszła pora i zrobiłam pulpety z bazylią. W sumie, to do takiego mięska można dodać wszystko, więc wymyśliłam po włosku. Bardzo dobrze smakuje na gorąco z  SOS POMIDOROWY    lub na zimno(...)TYSIĄCA WYSP  . Pulpety gotowałam w samej wodzie bez wcześniejszego podsmażania, co daję nam miejsce na kalorie z deseru :-)  Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego  1 jajko  1  bułka kajzerki  sól, pieprz ziołowy  garść posiekanej bazylii plus kilka listków na przybranie   Sposób przyrządzenia:  Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i dodać do mięsa

pieprzny smaczek
Pulpety rybne w sosie chrzanowym 167

Pulpety rybne w sosie chrzanowym są doskonałą alternatywą dla smażonych ryb. To lekkie dietetyczne danie, smakuje doskonale z makaronem. Pulpety można przyrządzić w zasadzie z każdej ryby, ale ja preferuję tutaj ryby słodkowodne, które mają z reguły więcej takich drobnych ości. Zmielone w malakserze nie są już problemem i dodatkowo stanowią źródło wapnia. Najlepiej gdyby była to świeża ryba

Wiem co jem
Pulpety w sosie pomidorowym 160

Pulpety kojarzą mi się z dzieciństwem. Dobre do ziemniaków (moja wersja), ryżu czy kaszy. Lubię w sosie pomidorowym jak i koperkowym. Drugą wersję przedstawię Wam później :) Składniki  na ok 22-24 pulpeciki : pół kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 duża cebula natka pietruszki 3 ząbki czosnku jedna bułka sucha i trochę mleka do jej namoczenia sól, pieprz, oregano, bazylia(...)ugotowaniu wyjąć.  Do bulionu dodać pomidory, podduszoną cebulę i koncentrat. Gotować na małym ogniu ok 10-15 minut do redukcji płynu. Doprawić do smaku i wrzucić delikatnie pulpety. Gotować razem ok 10 minut. Podawać posypane pietruszką :) SMACZNEGO

ChilliJemy
Pulpety w sosie pieczarkowo - koperkowym z młodymi ziemniakami 143

cebulki dodać do mięsa.  Wszystko doprawić i dokładnie wymieszać.  Z tak przygotowanej masy mięsnej formować kulki i obtoczyć je w mące. Do gotującego się bulionu wrzucać delikatnie pulpety (nie mieszać przez ok 5 minut, aby się nie rozwaliły w garnuszku). Gotować na małym ogniu przez ok 10 minut. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Wrzucić na patelnię(...)której była smażona cebula i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia, wsypać pozostałą cebulę. Pieczarki przełożyć do garnuszka z pulpetami i razem gotować. W międzyczasie posiekać koperek i połączyć go ze śmietaną i odrobiną soli. Zaprawić sos (jeżeli nie będzie gęsty to należy rozrobić 3 łyżki mąki z zimną wodą i delikatnie wlać do sosu, ciągle mieszając). Doprawić do smaku

ChilliJemy
Pulpety z wątróbki i parówek 163

Nazwa "pulpet" pochodzi z języka włoskiego "polpetta od polpa", co w tłumaczeniu oznacza - miazga. Jest to gotowana potrawa z mięsa, z dodatkiem jaj, bułki tartej oraz przypraw. Ja tym razem zmieliłam wątróbkę z parówkami. Pulpeciki wyszły pyszne. Składniki: 25 dag wątróbek drobiowych 25 dag parówek dobrej jakości (najlepiej z szynki) 1 cebula 2 jajka 20 dag kaszy manny(...)bułki tarty Sól Pieprz Wykonanie: Cebulę bardzo drobno posiekać dodać parówki i wątróbkę- wszystko razem zmielić w maszynce, następnie wymieszać z resztą składników, przyprawić do smaku i formować okrągłe pulpety. Gotować 5 minut w osolonej wodzie i podawać z dowolnym sosem do obiadu

Tradycyjna Kuchnia
Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 156

otrzymają. Gratuluję kulinarnych umiejętności, które z pewnością dają Wam wiele radości.  III miejsce – Opiekacz do kanapek MOP-09M  Jowita Rajchert otrzymuje, bo połączenie  smaków mnie zaskakuje. Pulpety indycze z kaszą jaglaną, jarmużem na sosie czosnkowym z musem owocowym Pulpety: Sk ładniki:  500 g mięsa mielonego z indyka, 200 g jarmużu, 1 szt. suchej kajzerki, 1 szklanka

Moniki Smakołyki
Ziemniaki faszerowane 155

wiem z którego numeru, ani rocznika. Bardzo fajny pomysł na szybki obiad. Można podać w wersji wegetariańskiej  polane sosem i zapiekane z żółtym serem. Do moich ziemniaków przygotowałam pulpety nadziewane pieczarkami , a resztę pieczarek pozostałych z nadzienia polałam sosem i podałam razem z łódeczkami ziemniaczanymi i pulpetami. Rewelacja. Gorąco polecam. Składniki: 4-6 dużych ziemniaków Farsz

Bea(u)ty kitchen
Pulpety z fasoli z duszoną kalarepą z koperkiem 191

sojowy, sól, pieprz, przyprawy Przygotowanie : Ugotować fasolę, zmielić ją blenderem, lub w maszynce do mielenia mięsa, następnie dodać jajka, przyprawy, oraz mąkę, w takiej ilości, żeby dało się uformować pulpety. Następnie wrzucać pulpety do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować kilka minut. Kalarepę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć następnie dolać wody i dusić do miękkości, dodać koperek, doprawić do smaku

zdrowa vege kuchnia
Zapiekane pulpety jaglane w pomidorowym sosie i Kwartet 193

dania, ale czerwona czubryca (czubrica) okazała się najlepszym pomysłem. To przyprawa typowa dla kuchni bułgarskiej, składająca się z cząbru górskiego, czosnku, kozieradki, bazylii, papryki, tymianku i soli. Składniki na pulpety - około 20 sztuk: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 cebule 4 ząbki czosnku olej 2,5 łyżki czubrycy czerwonej 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 2 marchewki Ugotuj kaszę. Drobno pokrój cebulę(...)czosnek. Marchewki zetrzyj na tarce. Podsmaż warzywa na oleju i dodaj je do kaszy razem z czubrycą i siemieniem lnianym. Wilgotnymi rękoma formuj małe pulpety. Podsmaż i polej sosem pomidorowym albo zapiecz w piekarniku polane sosem w temperaturze 180 ° C przez około 30 minut. Sos pomidorowy - składniki : 1 puszka pomidorów sól, pieprz oregano, bazylia 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego Wrzuć

Qlinarnie i Qlinarnie
68. Rybne pulpety z zalewy octowej 138

Pulpety: 250 g rybnych filetów 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula Przyprawa do ryb Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierki Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 1 cebula pokrojona w piórka ziele angielskie, pieprz, 6 liści laurowych Rybę ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie zmielić Bułkę(...)dodać odrobinę bułki tartej. Formować kulki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na jasno złoty kolor Wszystkie składniki zalewy gotować przez 5 minut. Ciepłą zalewą zalać pulpety. Gotowe będą już następnego dnia, ale najlepsze są po 3 dniach

Jadło i czytadło
Makaron w sosie kurkowym z suszonymi pomidorami i pietruszkowymi pulpetami 207

sól, pieprz + dowolny makaron 1.Do miski przekładamy mięso mielone, pietruszkę, jajko, bułkę tartą (w ilości takiej by uzyskać zwartą masę). Zagniatamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Formujemy malutkie pulpety, które wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na talerz. 2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pokrojone w kostkę: cebulę i suszone pomidory. Nie potrzeba(...)wyparowania. 3. Dodajemy odcedzone z zalewy kurki, chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. 4. Do sosu przekładamy ugotowane pulpety. Mieszamy z makaronem (uprzednio ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu). Przed podaniem posypujemy pietruszką

Szefowa kuchni
Keftedes, pulpeciki po grecku 150

oliwę i wrzucić połowę zmiksowanej mieszanki. Chwilę smażyć i dodać pomidory. Dodać koncentrat, wymieszać. Dodać świeżo zmielony pieprz i sól. Dusimy mieszając. Dodać wodę, chwilę gotować aż sos zgęstnieje. Pulpety: Oliwki pokroić w talarki, fetę w kostkę. Obrać chleb ze skórki, miąższ wrzucić do miski i rozdrobnić. Dodać mleko i resztę mieszanki cebulowej, oliwki i fetę. Dodać mięso, cynamon, sól(...)pieprz i żółtko. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować pulpeciki i usmażyć na oliwie. Usmażone pulpety dodać do sosu i dusić przez 5 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length

dom-agi.pl
Klopsiki z grzybami w sosie grzybowym 183

śmietana - opcjonalnie przygotowanie Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody - nalać tyle aby grzyby były zakryte. Gotowałam w szybkowarze. Odcedzić, wywar i 1/3 grzybów odstawić.  Pozostałe grzyby, przeznaczone do pulpetów, drobno posiekać, można w blenderze. Klopsy : Do miski  włożyć w szystkie składniki  na klopsy - mięso, posiekane grzyby, jajka, startą cebulę, pietruszkę, tartą bułkę, sól pieprz. Dokładnie wymieszać. Można(...)gotowania grzybów wlać do dużej głębokiej patelni. Dodać część bulionu i pozostawione grzyby ( można je pokroić na mniejsze kawałki). Zagotować i ostrożnie włożyć do wywaru pulpety. Jeżeli trzeba - uzupełnić bulionem.  Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu  przez ok 20 minut.  Można sos doprawić na koniec śmietaną, ale taki czysty grzybowy

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania