pulpety w sosie pomidorowym - 533 przepisów (strona:29/36)

40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 234

ogórków solo  lub  ogórkowa z tofu / Fresh cucumber solo  or  fresh cucumber with tofu 28.  Zupa-krem z bobu / Wild beans 29.  Ciecierzycowo-pomidorowa / Chickpeas and tomatoes Ziemniaki/Potatoes 30.  Danie z czerwonej soczewicy  (pomidory z puszki zastąp świeżymi)/ Red lentil dish  (use fresh tomatoes instead of tinned ones(...)sałatą zieloną lub ogórkiem, surówka z rzodkiewki. Propozycje sosów, np.: pomidorowo-paprykowy , tzatziki ./ A few raw vegetable salads and salads: Polish raw cucumber salad, tomatoes with luttuce or cucumbers, raw radish salad. Sauces, e.g.: tomato and bell pepper , tzatziki . Te i wiele innych przepisów na kotlety, surówki, sałatki i sosy znajdziesz w zakładkach pod tymi samymi tytułami./ You will find

Qlinarnie i Qlinarnie
Kofta korma z czerwoną soczewicą 157

Związku Radzieckiego Nasza kofta korma z czerwoną soczewicą smakuje niczym potrawa z królewskiego stołu - dlatego w nazwie znalazło się słowo "shahi" (królewski) Co to jest kofta Kofta to rodzaj pulpetów z mięsa mielonego lub warzyw bardzo popularny w kuchni bliskowschodniej, na subkontynencie indyjskim oraz w krajach Kaukazu, na Bałkanach i w Azji Środkowej. Zazwyczaj koftę przygotowuje się z jagnięciny, baraniny(...)także kofty wegetariańskie (między innymi z ziemniaków i sera paneer), a na południu Indii i w niektórych rejonach Zatoki Perskiej kofty rybne. Kofty zazwyczaj podawane są w rożnego rodzaju sosach, w Polsce najbardziej popularny jest wariant turecki czyli kofta z grilla. Co to jest korma Korma dosłownie oznacza „wolne gotowanie" (duszenie) mięsa lub warzyw. Historia tej potrawy sięga XVI wieku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Menu na tydzień: Mało czasu, mało składników 189

Wtorek – Ratatouille z piekarnika w dwóch krokach Środa – Penne z pesto z jarmużu (4 składniki) Czwartek – Czerwona zupa z soczewicy Piątek – Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami Jak gotowaliśmy Planowanie menu na tydzień jak zwykle zaczęliśmy od niedzielnego obiadu. Wybór padł na diabelskie udka z kurczaka robione w ekspresowym tempie – po 15 minutach są gotowe(...)pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Cytryna 2 puszki cieciorki Szalotka Musztarda francuska Opakowanie passaty pomidorowej (400 ml) 400 g soczewicy czerwonej Pól kilo mąki Drożdże Mały jogurt naturalny Razem: ok. 140 zł Przyprawy: Kurkuma Kumin Oregano Tymianek Słodka papryka Pieprz kajeński Czosnek granulowany Ocet ryżowy Sos rybny Sos sojowy Olej sezamowy Kawałek cynamonu Ziarna kolendry Ze spiżarki: Miód Oliwa Olej Pobierz

Niedzielny kucharz
Pulpety z cukinii i ziemniaków w pomidorowo-kokosowym sosie curry 144

bazie mleczka kokosowego. Ja zjadłam je z pitą i obowiązkowo posypane kolendrą ale pyszne będą też z ryżem. Pulpety z cukinii i ziemniaków w pomidorowo-kokosowym sosie curry SKŁADNIKI: Pulpety: 600 g cukini 3 średnie ziemniaki 1 mała cebula 6 łyżek mąki ryżowej 2 małe jajka po ¼ łyżeczki zmielonego kminu i kolendry oraz kurkumy ¼ łyżeczki chilli (opcjonalnie) pół pęczka posiekanej(...)cytryny i posiekaną kolendrę, wymieszać całość na jednolitą masę. Jak będzie za rzadka dodać jeszcze trochę mąki ryżowej. Dokończyć sos: w drugim garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać przyprawy i pastę garam masala, gotować ok 3 minut, dodać sos pomidorowy i  wymieszać  dobrze, na koniec dodać mleczko kokosowe, cukier i sok z limonki, gotować ok 5 minut

Smaczny zeszyt