pulpety w sosie pomidorowym - 533 przepisów (strona:21/36)

Przedwiosenne danie, czyli domowe pulpety 139

bulionu 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego (20 g) 2 łyżki śmietany 30% (28 g) 3 łyżki mąki pszennej (30 g) Opcjonalnie: natka pietruszki drobno pokrojona do posypania pulpetów na talerzu Wykonanie: W misce umieszczamy wszystkie składniki na pulpety i dokładnie wyrabiamy masę mięsną, rękoma przez kilka minut. Jeśli mamy więcej czasu, wyrobioną masę na pulpety schładzamy w lodówce przez(...)okrągłe pulpety. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. W garnku średniej wielkości zagotowujemy bulion (lub gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową), do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną marchewkę oraz delikatnie wkładamy pulpety, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy całość pod przykryciem przez 20 minut. Po 20 minutach wyłączamy ogień, z wywaru wyciągamy pulpety. Około

KulinarneImpresje.pl
Sos słodko – ostry 155

Nie każdy lubi ostre potrawy. Jednak sos słodko – ostry to idealny dodatek do nachosów, pizzy, albo grillowanego mięsa. Bardzo często sos ten można również wykorzystać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Meksykańskie pulpeciki z indyka 112

Delikatne pulpeciki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką i czerwoną fasolą to pomysł na pyszny i sycący obiad. Idealne do odgrzania na drugi

Oryginalny smak
PULPETY W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM (Z MIĘSA MIESZANEGO) 144

mące, bułce tartej lub kaszy manny, chociaż to nie jest konieczne.  Smazżmy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Na sos: 2 cebule 1 papryka czerwona 150 g pieczarek puszka pomidorów w sosie własnym 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (do smaku) sól pieprz ziołowy słodka papryka olej śmietana 18% 2 ogórki kiszone 2 łyżeczki mąki  natka lub koperek(...)drobnych oczkach ogórki  oraz sól, pieprz ziołowy , słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i zaciągamy mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Na koniec dodajemy dla smaku 1-2  łyżki zahartowanej śmietany. Mieszamy, dodajemy zieleninę (koperek lub natkę). Do gorącego sosu przekładamy pulpety

Walijskie Pichcenie
Pulpety z papryką w sosie pomidorowym 113

Pyszne, aromatyczne pulpeciki z papryką w sosie pomidorowym.  Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, bo całość nam zajmie tylko 25 minut.  Do

magiczna kuchnia Kasi
Pulpeciki z indyczego udźca 107

zagnieść. Masę przyprawić do smaku pieprzem i papryką (wg uznania słodką lub pikantną). Uformować pulpety dowolnej wielkości. (Ja robię malutkie z połowy łyżeczki do herbaty). Pulpeciki ugotować w niewielkiej ilości wody. Na bazie tej wody można później przygotować sos (np. pomidorowy). Na zdjęciu pulpeciki indycze podane z curry szpinakowym z poniższego przepisu Skomentuj

MamaOskarka
Pulpety w gęstym sosie warzywnym 180

Kolejna wersja pysznych pulpetów. Danie choć nie wygląda zawiera sporo warzyw, wszystkie ukryte są w gęstym sosie. składniki: 400 g mielonej wołowiny 2 łyżki kaszy manny 1 słoiczek selera konserwowego 1 mała papryka czerwona 150 g obranej cukinii 2 małe marchewki 1 średnia cebula 2,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól,pieprz słodka papryka olej(...)dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować duże pulpety, ja zrobiłam 8 kulek. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodać uformowane pulpety. Warzywa doprawić solą, pieprzem , słodką papryką i oregano. Gotować dalej aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywka będą już miękkie wyjąć ugotowane pulpety na talerz. Zawartość garnka zmiksować na jednolitą masę. Do sosu ponownie włożyć pulpety. Gdyby sos był

Monia miesza i gotuje
Klopsiki z mozzarellą w sosie pomidorowym 112

Pulpeciki pełne ziół i przypraw, z ciągnącym się serowym wnętrzem, polane sosem pomidorowym to ciekawy pomysł na odświeżenie i uatrakcyjnienie tradycyjnego przepisu. Zasmakują zarówno najmłodszym

Czekoladowa muffinka
Spaghetti pełnoziarniste i warzywne z mięsnymi klopsikami w sosie pomidorowym 141

Jeśli jesteście rodzicami, to wiecie, że spaghetti z mięsem należy do ulubionych dziecięcych dań. Wszystkie dzieciaki jakie znam z chęcią pałaszują u nas kluski z pomidorowym sosem mięsnym. Moje spaghetti to klasyk, jednak odrobinkę zmodyfikowany, żeby było zdrowiej. Makaron pełnoziarnisty gotuję al dente i na talerz dodaję drugie tyle makaronu przygotowanego z warzyw. Jest kolorowo i bardzo zdrowo. Warzywny(...)talerze nałożyć 1/4 makaronu pełnoziarnistego, 1/4 makaronu marchewkowego i 1/4 makaronu z cukinii. Następnie odkryć kotlety, spróbować sos, czy jest odpowiednio doprawiony i ewentualnie dodać trochę soli, jeśli potrzeba. Na każdą porcję wyłożyć 1/4 mięsnych kulek i polać sosem pomidorowym. Udekorować bazylią. 1 porcja to ok. 510kcal , węglowodany: 43g, białko: 31g, tłuszcz: 24g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje

Dietolog
Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidorowym 115

szybki, łatwy w przygotowaniu obiad. Składniki: 450g brukselki 100g mozzarelli sól masło do wysmarowania formy Pulpety: 480g mielonego mięsa z szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki z pietruszki 1 jajko 1 bułka kajzerka sól pieprz vegeta klarowane masło Sos pomidorowy: 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki(...)wielkości brukselki i usmażyć na klarowanym maśle. 2. Sos pomidorowy: Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać masło, ketchup, cukier i papryki. Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem. 3. Brukselkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. 4. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem wyłożyć na przemian pulpeciki i brukselkę, zalać pomidorowym sosem, posypać pokruszoną mozzarellą i piec w piekarniku nagrzanym

Szalona Kuchnia Eweliny
Leczo z pulpecikami i makaronem ryżowym 126

rozgrzany olej wrzucać kolejno warzywa, obsmażyć i gotować pod przykryciem do miękkości, dodać sos chiński, ewentualnie łyżkę, dwie koncentratu pomidorowego Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać, zagotować razem Ugotować makaron ryżowy, wmieszać do warzyw Mięsożernym polecam przygotować pulpeciki.             Pulpety można przygotować wg tego przepisu. Proponuję zestaw z pulpetami, będzie to danie

Proste Potrawy
Pulpety w sosie pomidorowym 158

patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. Nasze pulpety przekładamy do rondla, wlewamy gorący rosół (tyle aby pulpety były lekko przykryte), dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy i dusimy aż mięso bedzie miękkie. 2 łyżki mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, dodać do sosu i zagotować. Na samym końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli preferujemy rzadszy sos to dodajemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wegańskie meatballs - pulpety 154

zrobieniu wszystkich pulpetów, rozgrzać olej w niedużym garnku lub małej patelni. Najlepiej żeby pulpety były zanurzone do połowy w oleju, dlatego najłatwiej smażyć w małym garnku. Smażymy do czasu, aż będą złote, odkładamy do odsączenia.  Ja zjadłam je z sosem pomidorowym i gotowaną na parze kapustą pekińską. Oczywiście możecie je też upiec w piekarniku, dodając do masy

Co na wege obiad?
PULPECIKI WIEPRZOWE W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWYM 225

CUKROWY DETOKS – PROPOZYCJA Jesienią zaszalałem i narobiłem ponad normę słoików z pysznym pomidorowym sosem. Zimą, gdy tylko jest taka potrzeba sięgam do zapasów, by

Mam To Na Widelcu
Środa: Pulpety włoskie z cukiniowo-marchewkowym spaghetti 140

Pulpety 400 g mielonego indyka 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 jajko 2 łyżki przyprawy włoskiej (możesz ją zrobić w domu, przepis znajdziesz niżej) Kilka łyżek posiekanej pietruszki i/lub bazylii 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Spaghetti 1 średnia cukinia 2 średnie marchewki Pęczek rzodkiewek Inne dowolne warzywa: cukinia, sałata, kalarepka Sos 3 łyżki soku z cytryny 11/2 łyżki sosu rybnego(...)łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki tartego imbiru 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego Mała papryczka chilli 1 łyżka przecieru pomidorowego Przyprawa włoska 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Niedzielny kucharz