żółtka 250 g masła Mąkę i żółtka roztrzepujemy w ½ szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego mleka wlewamy roztwór mąk z mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodając przestudzoną masę. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka agrestowa galaretka cytrynowa WYKONANIE: blat biszkoptowy+ masa jabłkowa krem biszkopty galaretka agrestowa ( wylana pomiędzy biszkopty) galaretka cytrynowa ( wylana
Domowe ciastamasła roślinnego Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po sporej łyżce ostudzonego budyniu. Miksujemy na gęsty krem. Dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy sypką kawę i miksujemy do połączenia składników i zmiany koloru na ciemniejszy
Domowe ciastaorzechowy: 200 g orzechów włoskich zmielonych ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka 250 g masła Mleko gotujemy z cukrem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Partiami dodajemy masę mleczno orzechową i miksujemy na gęsty krem Nasączenie : 300 ml gorącej wody+ 2 torebki herbaty earl grey+ sok z połowy cytryny+ 4 łyżki cukru Zaparzamy
Domowe ciastaszklanki mleka cukier waniliowy niepelna szklanka cukru 6 czubatych łyżek kaszy manny kostka masła (200 g) Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując. Składniki na nasączenie: 250 ml gorącej wody+ 4 łyżki cukru+ 4 łyżki kawy+ 70 ml spirytusu bądź wódki Dodatkowo: małe opakowanie pokruszonych
Domowe ciastamasła roślinnego 3-4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy śnieżka w proszku 2 łyżeczki żelatyny rozrobione w niewielkiej ilości gorącej wody Masło miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy śmietanę i śnieżkę, miksując do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy żelatynę rozrobioną z gorącą wodą i powoli wlewamy do masy śmietanowej stale miksując. Dodatkowo: 3 duże opakowania cukierków
Domowe ciastarozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia( ale ma być lekko płynna). Ananasy i brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w drobną kostkę. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając ostudzony budyń, następnie tężejącą galaretkę stale miksując. Na końcu dodajemy ananasa i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. * masa szybko tężeje* Polewa: 120 g masła lub margaryny 1/2 szklanki
Domowe ciastamleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy czubatą łyżkę kakao i ok. 50 g chrupków w miodzie. Nasączenie: 4 łyżki kawy mielonej
Domowe ciastamleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dzielimy na dwie równe części. Krem I: ½ kremu podstawowego+ 50 g orzechów włoskich drobno posiekanych 25g sparzonych rodzynek 25 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Domowe ciastamleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Następnie stopniowo mieszankę kawowo-alkoholową miksując na najniższych obrotach. Dodatkowo: cukier puder WYKONANIE eklery delikatnie przecinamy wzdłuż i wypełniamy kremem posypujemy pudrem
Domowe ciastapszennej sok i skórka starta z połowy cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag jogurtu greckiego z kawałkami ananasa Masło miksujemy na puch. Stopniowo wsypujemy cukier, aż masa będzie puszysta, kolejno wbijamy całe jaja, stale miksując. Następnie dodajemy skórkę i sok cytrynowy, i partiami mąkę z proszkiem i sodą oraz jogurt grecki
Domowe ciastamasę: 3 szklanki mleka cukier waniliowy szklanka cukru 8 czubatych łyżek kaszy manny 250 g masła Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując. mleczna ½ masy pozostawiona bez dodatków ciemna : ½ masy zmiksowana z saszetką czekolady instant o smaku pomarańczowym lub 1 łyżką kakao Dodatkowo
Domowe ciastamasła Żółtka miksujemy z cukrami. Dodajemy obie mąki i znów miksujemy, dolewając pół szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą jajeczną. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ubijamy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na kremową masę. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów poncz : ½ szklanki gorącej wody + 3 łyżki cukru+ 2 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej- zaparzamy i studzimy
Domowe ciastamleka cukier waniliowy szklanka cukru 8 czubatych łyżek kaszy manny sok z 1 cytryny kostka masła Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując. Na końcu wlewamy sok z cytryny. Dokładnie miksujemy. WYKONANIE: blat miodowy+ nasączenie + 3-4 łyżki marmolady z pigwy
Domowe ciastamanny kieliszek słodkiego jasnego likieru 250 g masła Mleko zagotowujemy z cukrem i manną do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając ostudzoną mannę. Na końcu wlewamy likier. dodatkowo: 8 serduszek piernikowych w lukrze Wykonanie blat miodowy+ nasączenie 1/3 kremu blat miodowy+ nasączenie+1/3 kremu blat
Domowe ciastailości gorącej wody Jaja dokładnie sparzamy! Oddzielamy żółtka od białek. Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie dość gęsty syrop. Żółtka ubijamy na puch, stopniowo dolewając syrop cukrowy. Miksujemy na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo serek mascarpone a następnie stopniowo żelatynę. Nasączenie: 5 łyżek kawy sypanej + 5 łyżek
Domowe ciasta