przystawki zimne - 1432 przepisów (strona:25/96)

KOLOROWE TABBOULEH Z QUINOA 172

Kolorowe tabbouleh z komosą ryżową, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, z dodatkiem ziarenek i soku z owocu granatu, i świeżymi listkami mięty, która nada smaku, świeżości i aromatu całości. Idealna przystawka na wiosnę i na lato.     Czas przygotowania : 25 min Czas gotowania : 15 min   Dla 4 osób  : ● 200 g quinoa (komosy ryżowej) ● 1 owoc granatu ● 250 g pomidorków(...)ogórka lub 2 małe ● ½ cytryny ● 1 mała czerwona cebula ● 6 gałązek świeżej mięty ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz   Przygotowanie: Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku zimną wodą (około dwa razy objętości wody)*. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez około 15 minut. Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na około 5 min. Owoc granatu rozkrój

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Małe tarty z karmelizowaną cebulą i tuńczykiem 165

Bardzo smaczne tarty, dobre jako  przystawka lub jako danie główne - wystarczy podać tarty z duża ilością sałaty i otrzymamy solidny posiłek. Użyłam domowej karmelizowanej cebuli ale  można  oczywiście użyć gotowej - widziałam w sklepach  marmoladę z cebuli. Można również użyć kruchego ciasta bez cukru, z dowolnego przepisu.  składniki ( 4 sztuki) ciasto kruche 200 g mąki(...)masła 50 g smalcu 2 - 3 łyżki zimnej wody szczypta soli nadzienie 4 łyżki karmelizowanej cebuli (konfitura z cebuli) np z  tego  przepisu puszka tuńczyka w oleju 8 małych pieczarek (opcjonalnie) żółty ser np cheddar tymianek pieprz przygotowanie   ciasto . Wszystkie składniki umieścić w robocie, mieszać tak długo aż utworzą kulę. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schować

Stare Gary
Placek ze słodkich ziemniaków w rytmie soul food 176

słodyczy i karmelowego aromatu. Gorąco je Wam polecam! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruchy spód: 220 g mąki orkiszowej (lub pszennej) 30 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli morskiej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 30-60 ml mleka Bita śmietana: 250 ml kremówki 50 g cukru pudru ziarenka z ½ laski wanilii Dodatkowo: orzechy pekan(...)Piecz do miękkości 20-30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Następnie wyjmij i ostudź. Upieczone bataty oddziel od skórki i umieść w malakserze lub robocie kuchennym z przystawką z nożami (możesz użyć również blendera). Wbij jajka, wsyp cukier, wlej kremówkę, dodaj pokrojone na kawałki masło i wszystkie przyprawy. Włącz robota i miksuj aż powstanie gładka masa o jednolitej konsystencji

Food Square
śledzie w oleju... 177

Składniki: śledzie "matiasy" większe 6 sztuk, cebula biała 2 sztuki, cukier - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, ocet winny czerwony - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba

W Mojej Kuchni Lubię
Kotleciki z paluszków surimi nadziewane mozzarellą 151

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój).  Kotlety smakują rewelacyjnie i są doskonałą propozycją na danie obiadowe lub po prostu przekąskę - podawaną

Di gotuje
ŚLEDZIE W OLEJU 151

wędzonymi śliwkami. Wigilia to czas, kiedy najchętniej przyrządzam śledzie w oleju. Są one nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji.     Przepis na tradycyjne śledzie w oleju to doskonałe danie na przystawkę nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia - takie śledzie mogą gościć na polskich stołach właściwie przez cały rok. Jak zrobić śledzie w oleju - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Polecam przepis(...)sztuk wędzonych śliwek świeżo zmielony czarny pieprz olej rzepakowy Przepis na śledzie w oleju. Przygotowanie śledzi: Krok 1. Śledzie wyjąć z zalewy, osączyć. Filety włożyć do szklanego naczynia, zalać zimną wodą i moczyć minimum przez 2 godziny. Następnie wyjąć śledzie i osączyć - pokroić w poprzek w paseczki i o szerokości ok. 3cm.  Można także zamarynować śledzie w całości

Moja Książka Kucharska
Żółta fasolka szparagowa. Jak ugotować? 105

kubkach bawiąc się przy trzepaku. Fasolka obowiązkowo polana roztopionym tłuszczem, u nas masłem wymieszanym z bułką tartą. Świetny obiad wege, dla tych co za mało niech będzie przekąska czy przystawka, wstęp przed kolejnym daniem lub coś na ząb, obowiązkowo na ciepło i z bułeczką! Jeśli lubisz i jadasz także zieloną fasolkę to ugotuj ją w podobny sposób, pamiętając tylko(...)zielona fasolka dłużej się gotuje , jakieś 20 minut. Im fasolka młodsza, tym szybciej się gotuje. Składniki: 350 g fasolki szparagowej żółtej świeżej płaska łyżeczka soli nieco większa łyżeczka cukru zimna woda Do podania: 3 łyżki masła 4 – 4,5 łyżeczki bułki tartej Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą?   Przygotowanie: Fasolkę płuczę w zimnej wodzie, oczyszczam odcinając delikatnie końce. Wrzucam

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki z tuńczykiem w liściach botwiny (na zimno) 156

Gołąbki z tuńczykiem w liściach botwiny to jedno z najnowszych dań, które wymyśliłam na poczekaniu. Plusem jest to, że po

Kolorowy Przepisownik
MARYNOWANY ŚLEDŹ NA CARPACCIO Z JABŁEK, SALSĄ I SOSEM FRANCUSKIM 128

Dzisiaj pyszna przystawka z marynowanego śledzia na carpaccio z jabłek z salsą ogórkową i pysznym sosem francuskim. Bardzo smaczna i efektowna.  SKŁADNIKI :  3 filety śledzia ( matias ) olej Wielkopolski do sałatek 1 łyżka soku z cytryny 2 winne jabłka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka musztardy francuskiej mały zielony ogórek natka pietruszki  nasiona granatu do ozdoby(...)PRZYGOTOWANIE :  Śledzie należy wymoczyć 2 godziny w zimnej wodzie, następnie skrapiany sokiem z cytryny i zalewamy olejem Wielkopolskim. Odkładamy na 2 godziny do lodówki. Jedno jabłko kroimy w cieniutkie plasterki, drugie obieramy, łącznie z ogórkiem i kroimy w małą kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy.  Śmietanę mieszamy z musztardą i odrobiną oleju

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczone szparagi z jajkami przepiórczymi, serkiem i prażonymi pinii 124

udziałem przyrządzajcie 🍴 i nimi się zajadajcie. Ja 👩 szparagi w piekarniku zapiekałam, do których jajek 🍳 przepiórczych dodałam i z serkiem oraz prażonymi pinii podałam. Całość ekspresowo przygotowałam i jako przystawkę rodzinie 👪 podałam.  Składniki na ok 4 porcje: pęczek szparagów zielonych, najlepiej cienkich, ok. 8 jajek przepiórczych, serek kanapkowy półtłusty lub chudy, 2 łyżki orzeszków pinii, sól do smaku, pieprz czarny(...)olej rzepakowy, świeży tymianek. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki , wystarczy tylko  wygiąć  je w łuk, a same w odpowiednim miejscu się przełamią. Pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min. Wyciągamy z wody i suszymy papierowym ręcznikiem. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim szparagi, które polewamy niewielka ilością oleju

Moniki Smakołyki
matiasy w majonezie... 424

Składniki: matiasy 10 sztuk, jabłka 2 sztuki, cebula 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, majonez 200 ml, szczypiorek

W Mojej Kuchni Lubię
Galaretka z warzywami 102

· groszek konserwowy 1 puszka · kukurydza w puszce 1 puszka · pieczarki marynowane 200 g · papryka marynowana 200 g · szynka z kurczaka 200 g · żelatyna 5 łyżek · sól

Camilla w kuchni
jabłka,śliwki,kiszone ogórki z cebulką w matiasach... 192

Składniki: matiasy 10 sztuk, śliwki 5 sztuk, jabłka 1 sztuka, ogórki kiszone 2 sztuki, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet

W Mojej Kuchni Lubię
Krewetki królewskie tandori 162

przyprawy tandori masala - ½ łyżeczki chilli - 1 posiekany ząbek czosnku - 1 łyżeczka mielonej kolendry - sok z ¼ cytryny - olej kokosowy lub masło klarowane Krewetki rozmrażamy (zamkniętą torebkę z krewetkami wkładam do zimnej wody często ją zmieniając). Szykujemy marynatę (przygotowałam w woreczku strunowym na mrożonki). Do woreczka dodajemy jogurt, tandori masala, kolendrę, chilli, czosnek, sok z cytryny – mieszamy. Wkładamy krewetki – ponownie mieszamy(...)szaszłyków po 3 – 4 sztuki. Smażymy na rozgrzanym na oleju kokosowym (lub na maśle klarowanym) ok. 4 minut, obracając co jakiś czas. Podajemy natychmiast. Krewetki królewskie tandori podajemy jako przystawkę lub jako danie główne - z ryżem lub makaronem. Przyznam, że w tej formie przygotowałam krewetki tylko na próbę, a potem żałowałam, że zrobiłam tak mało. Małe porcje pobudziły kubki smakowe

mojewypiekiinietylko
Sałatka z tortellini 532

twardo i również kroimy w kosteczkę *** *** Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dodajemy odsączoną kukurydzę oraz posiekany szczypiorek *** *** Makaron tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Gdy makaron całkowicie wystygnie dodajemy go do sałatki i wszystko mieszamy *** *** Majonez mieszamy z jogurtem oraz przeciśniętym czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstały sos czosnkowy dodajemy(...)mieszamy *** *** W razie potrzeby sałatkę jeszcze doprawiamy solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Najlepsze przepisy na sałatki! 15 propozycji – KLIKNIJ TUTAJ Imprezowe hity! Przepisy na przekąski, dania i przystawki – KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sałatka z tortellini pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem