przystawki zimne - 1432 przepisów (strona:24/96)

Sałatka z kuskusem i fetą 165

się, jako smaczna przystawka lub samodzielne danie. SKŁADNIKI: Szklanka kaszy kuskus Bulion warzywny lub drobiowy ¾ szklanki mrożonego groszku Pól [pęczka dymki Pęczek rzodkiewki Płatki papryki Sos sałatkowy ziołowy WYKONANIE: Kaszę zalewamy gotującym się bulionem taka, aby płynu było około 1cm ponad kaszę. Przykrywamy i pozostawiamy do napęcznienia. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 minuty. Przelewamy zimna wodą. Dymkę drobno

Pyry na Gaz
Nadziane bułeczki (z szynką i pieczarkami) 115

Nadziane bułeczki (z szynką i pieczarkami). Idealne od tak, na przyjęcia lub do kubka domowego ciepłego barszczu. W szczególności polecam Wam tą trzecią opcję. Zwłaszcza w

Słodkie okruszki
muffiny z serem feta i suszonymi pomidorami 115

składniki: 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody ok. 100 g suszonych pomidorów w oleju (ok. 1/2 słoiczka) 100 g sera feta

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto na paszteciki z białym serem 129

Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g masła 3 łyżki śmietany żółtko 280 g białego sera szczypta soli i chilli Farsz  Mięsny Przygotowanie: Do przesianej

Gaździnka warzy
Makaron muszelki nadziewany serkiem z pomidorami, z sosem z dodatkiem ziół 177

przystawkę. Rozpływające się w ustach muszle z kremowym sosem, powinny zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienie. 200 g makaronu muszle 2 pomidory malinowe 200 g kremowego twarożku sól i pieprz do smaku Jasny Sos Uniwersalny Łowicz 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej bazylii 2-3 łyżki parmezanu Makaron gotujemy al dente. Odsączamy i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy

Mienta blog
Drobiowa pieczeń z serem i kolorowymi paprykami 1201

Pieczeń z kurczaka wzbogacona kolorowymi paprykami i serem to nie tylko ciekawa propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką, ale również doskonała zimna

Szalona Kuchnia Eweliny
matiasy z fasolką na ostro... 156

Składniki: 10 sztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 1 puszka fasolka biała, 2 sztuki ogórki kiszone, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sok z cytryny, 1 łyżka

W Mojej Kuchni Lubię
matiasy w cytrynie, cebuli i ... 166

Składniki: 10 sztuk matiasy, 3 sztuki cytryn, 6 sztuk cebuli, 12 sztuk pokruszone liście laurowe, 12 sztuk ziarna ziele angielskie, - do smaku pieprz czarny mielony, - ile

W Mojej Kuchni Lubię
Szparagi zielone z pieczonym łososiem 127

przystawką  przegonicie  tego „drania” :p   Składniki na 3 porcje: 500 g szparagów zielonych, ok. 450 g surowego filetu z łososia norweskiego, 4 łyżeczki musztardy ostrej, 3 łyżeczki ziaren kapary, świeży tymianek, pieprz cytrynowy, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, ¼ łyżeczki cukru, pomidory suszone w oleju. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i pozostawiamy w bardzo zimnej

Moniki Smakołyki
Grzanki z piernika z camembertem, suszonymi jabłkami, orzechami i czekoladą 120

Wspaniała przystawka na słodko-wytrawnie. Polecam bo choć połączenie nieco awangardowe to ….niebo w gębie! Składniki: 3-4 kromki podsuszonego piernika z bakaliami 100 g sera camembert garść suszonych jabłek 1 plaster suszonej pomarańczy 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka rozdrobnionych orzechów włoskich 3-4 kostki mlecznej czekolady Sposób wykonania: Suszone jabłka i plaster pomarańczy zalewamy zimną wodą

Wanilia i Kardamon
Jajka faszerowane z czarnymi oliwkami i parmezanem 156

przystawki i sałatki zapraszam odsyłam do zakładki w bocznej szpalcie bloga Jajka, sałatki, przekąski . Składniki: 6-7 jajek 2 łyżki drobno tartego parmezanu ok. 10 posiekanych czarnych oliwek (dodałam już posiekane w plasterki) 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku sól i piepr z Jajka ugotować na twardo. Natłuc drobno skorupki i zalać bardzo zimną wodą

Czerwień i błękit
Miso Shiru 121

przystawkę przed obiadem. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Japońska" Wydawnictwa Olesiejuk. Składniki: 10 cm płat glonów kombu 20 g suszonych płatków bonito (katsuobushi) 100 g sojowej pasty miso białej lub czerwonej  1,5 łyżeczki suszonych alg wakame 200 g jedwabistego tofu dymka Przygotować bulion dashi: Kombu pokroić na paski i wrzucić do rondla. Dodać 1,5 litra zimnej wody

wyzwania kuchenne
pyszne matiasy w pesto pietruszkowo-czosnkowym z musztardą i... 135

Składniki: matiasy 8 sztuk, mleko 1/2 litra, pietruszka zielona 1 pęczek, ząbki czosnku 4 sztuki, cebula czerwona 1 mniejsza, cukier 1 łyżeczka, musztarda miodowa 2 łyżki

W Mojej Kuchni Lubię
Torcik chłodnikowy 220

Chłodnik litewski w postaci torciku z jajkami. Sprawdza się jako przystawka albo kolacja na zimno. Świetnie smakuje w upalne dni, ponieważ super ochładza. Można go podać z pieczywem lub dodatkową porcją krakersów. SPÓD: 50 g solonych krakersów CHŁODNIK: 1 pęczek botwinki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku 1 świeży ogórek 400 g śmietany(...)żelatyny 1/4 szklanki wody 8 jajek świeży szczypiorek Jajka ugotować na twardo. Formę o średnicy 19 cm, wyłożyć folią spożywczą, a na dno skruszyć krakersy i wyrównać. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała. Botwinkę razem z małymi buraczkami drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić botwinkę. W trakcie smażenia skropić sokiem z cytryny i dodać rozgnieciony

https:KKuchniaMniam