przystawki zimne - 1432 przepisów (strona:19/96)

Bliny z łososiem 132

Każdy w swoim życiu staje przed wyzwaniem pod tytułem: „impreza proszona”. Repertuar zazwyczaj ten sam – sałatka jarzynowa, jajka w majonezie, śledź, bigos i zimna płyta

ladykitchen
SMAROWIDŁO Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA 208

Już z samego rana słońce bombarduje swoimi promieniami niezasunięte okna. Budzik nie pomaga, ale od klującego ciepła od razu się obudzisz. Zimny prysznic, kilka przysiadów, szybka

W kuchni Karmel-itki
Focaccia 197

jest foccacia z rozmarynem (Focaccia al rosmarino), która jest podawana jako przystawka, przekąska lub pieczywo. Składniki na 1 focaccię: 250 g mąki pszennej typ 450, 480, 500 lub 550 (ja użyłem dedykowanej, włoskiej mąki Manitoba) 1,5 g świeżych drożdży lub 0,5 g suchych 250 g bardzo zimnej wody 6-8 g soli 25 g oliwy (najlepiej EVO) szczypta

Przepisy na domowy ser i chleb
Pasztet z pieczarkami 108

Mięsny pasztet z pieczarkami to nasz domowy specjał, który gości często na naszych stołach.  Prawdziwy pasztet to świetna propozycja zimnej imprezowej przekąski na domowych uroczystościach

Szalona Kuchnia Eweliny
Galaretka z mięsa drobiowego 207

Ja zrobiłam tę galaretkę z mięsa drobiowego, ale jeśli lubimy, możemy także zrobić galaretkę z mięsa wieprzowego. Wtedy będą to już "zimne nóżki" :)Składniki : 1

Proste Potrawy
Galaretka z kurczakiem i szynką 13621

Wytrawna galareta z kurczakiem, szynką i warzywami. Składniki ułożyłam warstwami, dzięki czemu taka galareta nie tylko jest smaczna, ale też pięknie wygląda. Można ją podać jako przystawkę z sosem czosnkowym lub koperkowym. 1 marchewka 1 filet z kurczaka 1 papryka marynowana 6 plastrów szynki konserwowej 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 mały brokuł 1 litr buliony drobiowego (rosół) 7 łyżeczek żelatyny(...)brokuł i marchewkę. Brokuł podzielony na różyczki gotujemy 5 min, nie może się rozpadać. Po wyjęciu z wrzątku należy go przełożyć na chwilę do bardo zimnej wody. Dzięki temu nie straci zielonego koloru. Zimnym bulionem zalać żelatynę, tak aby cała była przykryta i odstawić do napęcznienia. Pozostały bulion przelać do garnka i podgrzewać, aż będzie bardzo gorący. Dodać żelatynę

https:KKuchniaMniam
Pierś gołębia z sosem grzybowym 182

pierś jego jest raczej nieduża. Pierś gołębia może traktować jako przystawkę. Na danie główne to chyba za mało :( 2 gołębie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 suszony prawdziwek, 6 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy 200 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec), sól, 60 g zimnego masła, Wyciąć z gołębi piersi. Resztę gołębia pociąć na mniejsze kawałki(...)niedużego garnka, wlać wodę (tyle, aby przykryć kawałki gołębia), przykryć i gotować około 40 minut. Wywar przecedzić. Grzyby odłożyć. Gotować wywar, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku solą. Dodać zimne masło, mieszać aż całe masło się roztopić, zdjąć z ognia. Piersi podsmażyć na rumiano od strony skóry, a następnie na chwilę odwrócić skórą do góry. Przełożyć piersi, skórą do góry

królestwo garów
Paszteciki ze szpinakiem 105

400 g szpinaku, 200 g boczku, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, ostra papryczka, 250 g twarogu solankowego wędzonego*, 500 g mąki pszennej, 250 g zimnego masła

królestwo garów
Papryka opiekana. 143

Opiekana papryka jest specjalnością kuchni hiszpańskiej. Francuzi i Włosi myślą co innego. Ale to nieważne. To proste do przygotowania danie jest doskonałą przystawka. Papryka, jej kolor

Kulinarny karnet Christophera
Ogórki kiszone 212

Ogórki kiszone można podawać jako samodzielna przystawkę lub jako dodatek do pieczywa, wędlin, ryb i mięsa. Główny składnik zupy ogórkowej i sałatek warzywnych. Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny.Wersja 1: ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody (zimnej) 1 łyżka soli 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić

Apetyczna babeczka
Śledzie w marynacie 301

obrać, pokroić w krążki i sparzyć wrzątkiem. Zostawić do przestudzenia. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie ( najlepiej kilka godzin). Przed marynowaniem dokładnie odsączyć. Marynowanie: Na dno szklanej miski wyłożyć część zimnej i odsączonej z wody cebuli. Na cebuli ułożyć śledzie, na śledzie wyłożyć następną porcję cebuli i zalać częścią zalewy ( i tak aż do wyczerpania składników). Miskę z tak przygotowanymi śledziami(...)wkładamy do lodówki przynajmniej na pięć dni. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia. Takie śledzie można podawać na różne sposoby np. w śmietanie, oleju, sosie musztardowym. Kategoria: Przystawki , Ryby , WIelkanoc

kuchcikownia
Soczewica... 187

gotowana z dodatkiem przypraw, w wyniku czego powstaje indyjska przystawka 'dhal'. Żółta : bardzo podobna do czerwonej i używana w podobny sposób; znakomita dla dodania odrobiny koloru zimowym daniom. Przygotowanie: Soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania, ale może ono pomóc i skrócić czas przygotowania o połowę. Przed gotowaniem opłucz soczewicę w zimnej wodzie, przebierz zanieczyszczenia i uszkodzone ziarenka i dokładnie odcedź. Przechowywanie

Lejdi of the house
Stripsy z kurczaka jak z KFC 689

oczyścić z ewentualnych błon. Włożyć do miski, zalać zimną wodą (tak, aby zakryła polędwiczki) z dodatkiem szczypty soli i odstawić na 45 minut. W miseczce roztrzepać widelcem jaja. Dodać mleko i przyprawy (curry, ostrą i słodką paprykę oraz dużą szczyptę soli) i wymieszać. Płatki kukurydziane rozdrobnić (blenderem z przystawką do rozdrabniania lub wsypać do worka i utłuc tłuczkiem do ziemniaków

Gospodyni Miejska
Jajka faszerowane guacamole 634

Jajka faszerowane guacamole Jajeczka nadziane pastą z awokado. Są zdrowe, pyszne i kolorowe, idealne na lekkie śniadanie, kolację lub jako przystawka na przyjęcie. Wyglądają efektownie i wybornie smakują. Polecam!     Składniki: 6 jajek 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z limonki 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 niewielki pomidor pół pęczka szczypiorku szczypta chili, sól(...)pieprz Do dekoracji: po kawałku czerwonej i żółtej papryki   *** Jajka gotujemy na twardo (nie dłużej niż 10 minut), zalewamy zimną wodą, zbijamy skorupki i zostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy, przekrawamy na połówki, wyjmujemy żółtka i przekładamy do miski. Awokado cieniutko obieramy, kawałek odcinamy i odkładamy do dekoracji, a resztę również przekładamy do miseczki *** *** Żółtka i awokado rozgniatamy widelcem. Dodajemy

Blog z Apetytem
Nachos zapiekane z serem i salsą 158

Fantastyczna przekąska na sylwestrową imprezę w gronie znajomych.  Pikantna salsa, ciągnący ser i chrupiące nachosy to coś co pokochałam od pierwszego kęsa :) Doskonale komponuje się

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania