przystawki zimne - 1432 przepisów (strona:10/96)

Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 216

kraj o gorącym klimacie w godzinach południowych Kreteńczycy zwykle mają sjestę. Restauracje są otwarte o tej porze: możemy liczyć na orzeźwiającą cafe frappe , a także na lekkie zimne i ciepłe przystawki ( meze ): pita - mały okrągły placek wypiekany z mąki, wody i drożdży, podawany do różnego rodzaju past i dipów, a także do zawijania gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego(...)grillowane warzywa smakowały u niej nieziemsko! Każdy gość tawerny dostaje na początek dzbaneczek zimnej wody serwowany przez wnuczkę Katarinę oraz koszyczek z pieczywem oraz talerzyk ze świeżymi warzywami i kawałkiem sera feta. Wszystko oprószone oregano i tymiankiem zerwanymi ze zbocza gór. Potem przychodzi czas na przystawki i dania główne z karty. W menu nie ma deserów (w większości tawern

W kuchni Katie
Świąteczna terrina z łososiem 219

naszym wigilijnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki z rybami, m.in różne śledzie z grzybami, z cytrusamiDzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienitą w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowną, ale i mało pracochłonną Świąteczną terrinę z łososiem, na którą przepis podawałam przy okazji wpisu o dekoracji świątecznego stołu, ta terrina  będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu.Były już(...)wędzonego łososia2 łyżki żelatyny250 ml śmietany 30%250 ml sosu chrzanowego Winiaryświeży koperek i natka pietruszkisok z cytrynysól i biały pieprzŻelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zaproszenie do Poznania na set degustacyjny w Piano Bar 143

obejmowało 6-daniowy set degustacyjny o wartości 180 zł każdy. Aby zrealizować zaproszenie musieliśmy jednak wcześniej dokonać rezerwacji, na wizytę wybraliśmy sobotę w przedostatni weekend czerwca. Ponieważ była to zimna sobota nie spędziliśmy jej na tarasie  lokalu tylko zaprowadzono nas do dużej eleganckiej części restauracyjnej, przechodząc przez mniej formalną część kawiarnianą. Z tego co udało nam się dowiedzieć trzeba mieć(...)dania o różnych smakach uznaliśmy, że najlepszym napojem, który pomoże niwelować w ustach różne smaki będzie woda mineralna. W dużych kieliszkach podano nam S. Pellegrino. Degustację zaczęliśmy od przystawek, jako pierwszą zimną zakąskę podano nam delikatne carpaccio z gambasa (duża krewetka), z pomidorkami i z dodatkiem kiełków groszku cukrowego.    Jako ciepłą przekąskę, na stół wjechały ślimaki z kurkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kolacja degustacyjna w Fokim z @yelpwarszawa. 142

koszyku do gotowania na parze. To podanie mnie uwiodło, chipsy też niczego sobie, nie ociekały tłuszczem i były idealnie chrupiące – brakowało tylko do nich jakiegoś ciekawego dipu. W ramach przystawek zostaliśmy również poczęstowani tempurą, w czterech odsłonach: krab, krewetka, kalmar i chyba najlepszy, batat (38,70zł). Ten ostatni przypadł do gustu nie tylko przeciwnikom owoców morza – batat był rzeczywiście ciekawy(...)przyjęte przez społeczność Yelp! Była też zupa Pho (21,90zł), ale tego dnia, gdy na zewnątrz temperatura była iście azjatycka, większość z nas skupiła się na daniach zimnych. W ramach przystawek na stole pojawiły się również sajgonki (15,20zł), w wersji z marynowanym kurczakiem oraz piklowanym tofu oraz dwoma sosami. Sajgonki były ok, ale ten sos orzechowy… Mega

Fill The Bowl
Kolacja degustacyjna w Fokim. 112

koszyku do gotowania na parze. To podanie mnie uwiodło, chipsy też niczego sobie, nie ociekały tłuszczem i były idealnie chrupiące – brakowało tylko do nich jakiegoś ciekawego dipu. W ramach przystawek zostaliśmy również poczęstowani tempurą, w czterech odsłonach: krab, krewetka, kalmar i chyba najlepszy, batat (38,70zł). Ten ostatni przypadł do gustu nie tylko przeciwnikom owoców morza – batat był rzeczywiście ciekawy(...)przyjęte przez społeczność Yelp! Była też zupa Pho (21,90zł), ale tego dnia, gdy na zewnątrz temperatura była iście azjatycka, większość z nas skupiła się na daniach zimnych. W ramach przystawek na stole pojawiły się również sajgonki (15,20zł), w wersji z marynowanym kurczakiem oraz piklowanym tofu oraz dwoma sosami. Sajgonki były ok, ale ten sos orzechowy… Mega

Fill The Bowl
szynka z chrzanem w galarecie 16471

imprezy bez  takiej szynki, dlatego przygotowuję ją na przeróżne okazje. Przez to, że ma bardzo wyraźny smak chrzanu jest doskonałym dodatkiem do sałatki i nieodzownym elementem tzw. zimnej płyty. To przystawka, która kosztuje parę groszy a efektownie wygląda i smakuje.  Składniki: 9 plastrów szynki konserwowej 200 g serka białego z chrzanem 1/2 małego słoiczka chrzanu 1 szklanka rosołu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sos tatarski 170

bardziej znanych i zarazem uniwersalnych dodatków w wielu kuchniach świata. Bazuje na majonezie, a najczęściej spotykana jest jego zimna wersja, którą stosujemy do szerokiego wachlarza najczęściej również zimnych dań i przystawek, np. pieczeni rzymskiej , szynki w galarecie , ryb na zimno. Choć z drugiej strony jest to też jeden z popularniejszych dodatków do jedzonego raczej na ciepło fish and chips

Kulinarna Pokusa
Zimne nóżki czyli seta i galareta :) 113

Zimne nóżki to nic innego jak galareta z nóżek wieprzowych. Od lat podawane na stole w moim rodzinnym domu. Idealne na zakrapiane imprezy a także

Bon Appetit Małgorzaty
Mini kanapki z chleba pumpernikiel, pieczonej papryki i bryndzy 215

Przystawka – potrawa podawana przed głównymi daniami. Niekiedy nazywana z francuskiego hors d’œuvre (wersja spolszczona ordewry). Przystawki mogą być daniami zimnymi lub gorącymi, a ich zadaniem jest pobudzić apetyt. I właśnie taką rolę spełnią mini kanapki z chleba pumpernikiel, pieczonej papryki i bryndzy. Składniki ( ilość dopasowujemy do potrzeb) : - chleb pumpernikiel - papryka pieczona - bryndza - masło Dodatkowo do ozdoby: - świeże(...)kanapkę, a listki ozdobnie się ułożą). Ozdabiamy czerwoną cebulą, paskami skórki cytrynowej i czerwonym pieprzem. Mini kanapki z chleba pumpernikiel, pieczonej papryki i bryndzy to smaczna, prosta i elegancka przystawka, nie tylko na imprezy. Bryndza jest produktem wytwarzanym z mleka owiec. To prawdziwy smakołyk z polskich gór, ceniony za oryginalny smak nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Gorąco

mojewypiekiinietylko
Świąteczna galaretka z kwasem buraczanym 205

pierwszy: dietetyczna świąteczna galaretka - rewelacyjnie smakuje, pięknie wygląda, nie wymaga zdolności kulinarnych i zbyt wiele czasu na przygotowanie (o walorach zdrowotnych już nie wspominając :) ). Może być samodzielną przystawką lub dodatkiem do zimnych przekąsek np. zamiast majonezu, i tanim sposobem na urozmaicenie świątecznego stołu. Można ją przygotować w dowolnych naczyniach, ja potrzebowałam małych porcji więc wykorzystałam foremki do lodu. Baza

SzczyptaSmaQ
galareta wieprzowa - zimne nóżki 217

Cześć :D Galareta wieprzowa albo zimne nóżki. U mnie w rodzinnym domu zazwyczaj mówiło się galareta - i tyle :D Smak i wspomnienie mojego dzieciństwa. Przyznam

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka z pieczonymi warzywami, brukselką i jarmużem 177

Zamiast tradycyjnych ziemniaków robię sałatkę z pieczonych warzyw korzennych. Ziemniaki jemy przez cały rok, na święta musi być inaczej. Jest tyle jedzenia, że lekka sałatka to idealne przystawka do mięsa, drobiu czy zimnej garmażerki. Sałatka z pieczonymi warzywami Składniki: na 4 porcje 1 mały kalafior 2 korzenie pasternaku 2 marchewki 150 g jarmużu, pokrojonego w paski 300 g brukselki sól

codojedzenia
Polenta con peperonata e pecorino 180

Obowiązkowo wino, obowiązkowo!Może to być VALPOLICELLA SUPERIORE lub RIPASSO , jeśli podajecie z dziczyzną to idealnym winem będzie Bolgheri rosso superiore. Ja dziś trochę namieszam, gdyż podam polentę jako przystawkę, tzw. antipasto ,w oczekiwaniu na danie główne. Polentę zazwyczaj tylko się grilluje, ale ja chciałam zrobić dzieciaczkom coś innego niż grill. Składniki - POLENTA -oliwa z oliwek lub dobry olej(...)środku delikatne nadzienie. Zimną peperonata nakładaj na plastry pecorino, które musi być krojone wyjątkowo cieniutko.I składaj na pół. Szybko na talerze. Złocista polenta i przystawka gotowa. Ja polecam, gdyż te smaki są niesamowite. Zimna pepernata zawinięta w jeden z najaromatyczniejszych owczych serów dojrzewających, w towarzystwie chrupiącej polenty i szklaneczką dobrego wina otworzonego pół godziny przed podaniem i w temperaturze

Z Kuchni Do Kuchni
Zimne cannelloni z mozarellą, ricottą, bakaliami i szynką parmeńską 156

kocham tą śródziemnomorską kuchnię. Z chęcią mogłabym mieszkać w tym bogatym kulinarnie i nie tylko kraju. Z wszystkich włoskich dań na szczególną uwagę zasługują anipasti, czyli przystawki, dlatego ja na konkurs przygotowałam zimne cannelloni z delikatną mozarellą bakaliami i szynką parmeńską, nie chwaląc się wyszło obłędnie pyszne! Trochę jest z nimi zabawy,ale warto.  Doskonały pomysł na letnią

Wanilia i Kardamon