przystawki zimne - 1432 przepisów (strona:9/96)

Śledzie w sosie tatarskim 153

4 płaty śledziowe matias 1 cebula 3 jajka 2 łyżki kaparów kilka grzybków marynowanych pół ogórka kiszonego mały słoiczek majonezu ok 200g Śledzie wymoczyć w wodzie

Gotowanie jest łatwe
Śledzie po żydowsku 151

500 g śledzi solonych 1 szkl majonezu 1- 1,5 jabłka 1 pomarańcza lub 4-5 mandarynek 1 cebula 2 ogórki kiszone cukier pieprz sól Filety

Gotowanie jest łatwe
Ośmiornica marynowana 130

1 ośmiornica listek laurowy 1-2 łyżeczki oregano 2-3 ząbki czosnku sól odrobina chili suszonej w płatkach ocet jabłkowy oliwa Ośmiornicę umyć, oczyścić, wyciąć oczy

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z marynowaną ośmiornicą 133

1 szkl ugotowanego na sypko ryżu 100 g marynowanej ośmiornicy przepis 1 mała cebula 10 oliwek zielonych 10 oliwek czarnych 1 łyżeczka kaparów marynowany czosnek natka

Gotowanie jest łatwe
Tapenada 122

100 g oliwek czarnych 50 g oliwek zielonych 1 łyżka kaparów 1 łyżka soku z cytryny szczypta papryczki chili w płatkach 2 łyżki natki pietruszki 4

Gotowanie jest łatwe
Pomidorki z pastą łososiową z kuskusem 141

10 pomidorków równej wielkości 3/4 szkl kaszki kuskus 2 puszki łososia w sosie pomidorowym 3 jajka sól pieprz natka pietruszki pół małej cebuli ziarenka pieprzu Pomidorki

Gotowanie jest łatwe
Marynowane jajka z suszonymi pomidorami 98

10 jajek zakwas buraczany pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypta papryki słodkiej szczypiorek oliwki Jajka ugotować na twardo , obrać i

Gotowanie jest łatwe
Miseczki z tortilli nadziewane sałatką z kurczaka 160

.       Na miseczki: 1 opakowanie tortilli 2 łyżki oleju. Na sałatkę: 2 gotowane lub pieczone piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 czerwone papryki 1

Gotowanie jest łatwe
Galareta z głowizny i nóżek 154

pół głowy wieprzowej 3 nóżki wieprzowe 4 l wody sól pieprz czosnek 2-3 marchewki cebula listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka jajek na twardo

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z kaszy bulgur i pieczonego kurczaka 114

pół szk kaszy bulgur z vermicelli kawałek pieczonego kurczaka ok 200 g 1 cebula 1 biała papryka garść pomidorków cocktailowych garść czarnych oliwek sól pieprz 3

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z wędzonym dorszem i makaronem 163

150 - 200 g wędzonego dorsza 200 g makaronu (w kształcie ryżu) pół czerwonej papryki 3/4 puszki groszku zielonego 1 cebula 4-5 łyżek majonezu natka pietruszki

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z pieczonego kurczaka, dyni i ziemniaków 145

pieczony kurczak, ok 250 g pieczona dynia ok 200 g pieczone ziemniaki ok 250 g 1 cebula puszka groszku sól pieprz majonez musztarda natka pietruszki Składniki

Gotowanie jest łatwe
Smakowe Tortille - zimna przekąska 281

*** Przepis jest inspiracją na danie z zeszytu kulinarnego MSM MOŃKI, który dostałam wraz z paczką od producenta. Aczkolwiek ja ten przepis zmodyfikowałam ponieważ nie dopuszczam do

ClauditteMissCooking
Placki ziemniaczane z "zaczosnkowanym" twarogiem 172

Placki ziemniaczane i na obiad i kolację, zimne jako przystawka, i na słodko i na słono.U mnie będzie czosnkowo!Czas przygotowania to ok. godziny, ale to tylko dlatego że to ja tarłam ziemniaki, a nie mój mąż...gdyby było odwrotnie to 40 min. i jemy! Dla 3 osób:- 2 duże i jeden mniejszy ziemniak obrane i umyte

Pasje Jolki
Terrina wielkanocna 2684

naszym wielkanocnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki, m.in: Szynka w galarecie Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie Szynka faszerowana kremem chrzanowym Pasztet faszerowany z jajkiem Dzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienite w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowne, ale i mało pracochłonne danie:  galaretka wielkanocna, czy też inaczej Terrina wielkanocna,  będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Jajko, które(...)rosołu, 6 łyżeczek żelatyny, sól i czarny pieprz, Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Groszek z marchwią gotujemy ok. 5 minut (muszą być jędrne), przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia., Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy warzywa: marchewkę, groszek, kukurydzę i pokrojoną szynkę. W gorącym rosole rozpuszczamy wcześniej napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę (żelatynę zalewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię