Niebawem Święta Wielkanocne i czas spotkań rodzinnych. Na naszym stole nie może zabraknąć na śniadanie tej zimnej przystawki o wdzięcznej nazwie Terrina wielkanocna. Galaretka wielkanocna to przekąska szybka i efektowna, zrobicie ją niemal błyskawicznie z kilku składników , czas chłodzenia godzina, ale radzę potrzymać całą noc w lodówce. Obowiązkowo w naszej terrinie występuje symbol Wielkanocy- jajo. Kolorowe warzywa
Z Kuchni Do Kuchniuzyskania złoto-brązowego koloru. Gotowe! :) Ja najbardziej lubię jeść krokiety z barszczykiem czerwonym. Są doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzą się jako pyszny obiad, przekąska czy zimna przystawka. Polecam z całego serca
Cooking Monsterupieczenie razem z nim sporej garści niewielkich ziemniaków. Z takimi dodatkami boczek najlepiej będzie podać od razu na gorąco, ale nie ma przeszkód, aby wystąpił później również w charakterze zimnej przystawki. Boczek pieczony w piwie 2016-09-27 22:44:31 Wieprzowy boczek pieczony w piwie z dodatkiem korzennych przypraw, syropu klonowego i jabłek. Polecamy zarówno na gorąco
Kulinarna PokusaRolmopsy - zakręcone śledzie to na pewno król zimnych przystawek. Domowe rolmopsy w aromatycznej marynacie uświetnią każde towarzyskie spotkanie. Są doskonałe na wszelkie małe i duże okazje. Klasyczne są zrolowane z cebulką i konserwowym ogórkiem, ale w filety można zawinąć suszone pomidory, wędzoną, marynowaną śliwkę lub paprykę, a nawet grzyby. Co kto lubi. Rolmopsy zawsze smakują wyśmienicie. Jak podaje Wikipedia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ryba po grecku to jedno z wielu tradycyjnych dań wigilijnych, smakuje równie dobrze przez cały rok. Rybę po grecku można podać jako zimną przystawkę lub gorący, pożywny obiad z dodatkiem ziemniaków. Przygotowanie takiej ryby nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. składniki na 4 porcje 500 g filetów rybnych 2 cebule 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kilka ziaren
Smakowite Daniaosuszamy i obtaczamy w mące/otrębach i pieczemy w piekarniku lub grillujemy na patelni grillowej. Układamy na dnie naczynia, następnie zakrywamy warzywami. Można jeść na ciepło lub jako zimną przystawkę. *w opcji z boczniakami postępujemy następująco: warzywa przygotowujemy jak wyżej. Grzyby myjemy, osuszamy, przyprawiamy: solą, pieprzem, obtaczamy w otrębach lub mące pieczemy/grillujemy. Rwiemy/kroimy na mniejsze kawałki i układamy
Przepysznik - BLW i nie tylkochrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego. Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy, dobra będzie też skórka cytryny. Kropką nad "i" będzie przepyszny sos śliwkowy na czerwonym winie
SzczyptaSmaQwspaniałych szefów kuchni: Adam Woźniak – amuse bousch: sum wędzony/ kwaszone jabłko/ beza grzybowa/ karmelizowana cebula ucho świńskie/ wątroba/ trawa żubrowa/ estragon Paweł Oszczyk Szef Roku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna: wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł
królestwo garówobsmażeniu na patelni Gotowe Roladki wychodzą bardzo soczyste dzięki wędzonemu boczkowi,który chroni mięso przed wysuszeniem.Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno jako wędlina....doskonała zimna przystawka
Niespełnione zdolności kulinarnepieruństwo może mieć siłę budującą ale i niszczącą... Menu Prosta, kilkukartkowa karta od razu spodobała mi się. Znajdziemy w niej polskie dania połączone z akcentami kuchni europejskiej. Przystawki zimne i ciepłe w cenie 9 - 15 zł, sałatki 18 - 23 zł. Pyszny rosół zjemy już za 6 zł. Dostaniemy tam także bardzo dobry żur na zakwasie, nieczosnkowy
Right Behind The Kitchen1 op ciasta francuskiego 15 małych pieczarek pesto (ja użyłam pesto z rzeżuchy) 1 kulka mozzarelli białko mak Ciasto pokroić na 15 kwadratów o oku ok
Gotowanie jest łatwePropozycja na obiad ale nie tylko - takie mięsko sprawdzi się również jako zimna przystawka czy dodatek do pieczywa. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka, Marynata: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem
Nie tylko w kuchniletnie upalne dni spożywanie gorących dań to nie lada wysiłek. Dlatego też dziś postawiliśmy na coś lekkiego - zimną przystawkę z bakłażana :) Bakłażan to niedoceniane przez Polaków warzywo (a właściwie to owoc, bo z botanicznego punktu widzenia bakłażan jest jagodą). Bakłażan dostarcza niewielu kalorii (100 g produktu to około 20 kcal), dlatego też powinien być wykorzystywany w kuchni przez osoby
W kuchni Katietylko podczas diety , lekkie kanapki bez masła to również świetne i zdrowe przekąski dla gości. Zanim wpadnie ci do głowy pomysł co na obiad, przygotuj małe kanapeczki jako zimne przystawki na imprezę. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości , przygotuj moje orzeźwiające Smoothie truskawkowe z Wit. C dla ochłody. Tu znajdziesz przepis. Klik. Jeśli szukasz pomysłu na sałatkę na grilla , polecam
IzaGotujePasztet z warzyw o zaskakującym smaku, nadanym mu przez sos sojowy, chrzan i czosnek. Może być podawany na ciepło, z sosem i ziemniakami. Może również pełnić rolę zimnej przystawki. Przepis na bazie przepisu Ewy Wachowicz. 650 g selera 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 100 g masła 1 łyżka sosu sojowego 2/3 szklanki bułki
Trzeci talerztrakcie takich wydarzeń możemy zabłysnąć samodzielnie przygotowanymi potrawami, którymi częstujemy resztę biesiadujących. Spotkanie tak jak wcześniej wspomniałam miało formę pikniku, mieliśmy możliwość wypróbowania nie tylko zimnych przystawek, ale i ciepłych, grillowanych mięs. Nie obyło się również bez deserów i pysznego, orzeźwiającego picia – o czym za chwilę opowiem więcej.Tym razem naprawdę było w czym wybierać!Choć trudno
Słodkie PrzyjemnościDelikatne mięso drobiowe w kwaśnej śliwkowej glazurze. Może być dodatkiem do obiadu lub zimną przystawką. Polecam raczej miłośnikom kwaśnych smaków. Wśród moich domowników zdania na temat tego mięska są podzielone. 1 podwójna pierś z kurczakakilka łyżek oleju rzepakowegosól, pieprz2 łyżki mioduok. 1/2 kg śliwek1 łyżka octuŚliwki pozbawić pestek. Na dno naczynia wlać 1 łyżkę octu. Włożyć śliwki, garnek przykryć
Praktyczna plupieczeniu wnętrze. Dla mnie jest to relaksujące zajęcie:)W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs, np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem. Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim lub feta. Wspomnienia z Novigradu w Chorwacji... raznjici z frytkami
Chilli Czosnek i Oliwaciasta smarujemy sosem pomidorowym (zostawiając wolny brzeg), posypujemy serem i obkładamy dodatkami. Zapiekamy w 180 stopniach ok. 18-20 min. (do lekkiego zrumienienia). Podajemy na ciepłą kolację lub jako zimną przystawkę. Miłej niedzieli
Ratunku obiadZimna, kolorowa przystawka z galaretki w kształcie świątecznej babki z szynką, jajkiem i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu. Składniki: 3 jajka 300g szynki konserwowej 150g zielonego groszku (może być mrożony) 140g ugotowanej marchewki 150g kukurydzy konserwowej 8 łyżeczek żelatyny 1200ml bulionu drobiowego 3 łyżki posiekanego świeżego koperku sól pieprz Wykonanie: 1. Koperkowa
Szalona Kuchnia Ewelinyserwują świadomie dania znane z czasów PRL-u, proste i smaczne przepisy ceni się coraz bardziej. Dlatego jeśli przygotowujecie imprezę, postawcie na coś pysznego. Oto kilka pomysłów na zimne imprezowe przystawki, które warto wykonać – są szybkie, smaczne i niedrogie w przygotowaniu! Wybranie zimnych przekąsek na imprezę ma kilka zalet. Po pierwsze nie musimy się martwić to, że wystygną(...)niedobre. Po drugie w dobie wykorzystywania ciągle tych samych pomysłów typu koreczki, kanapki czy bliny przyrządzona galareta wieprzowa będzie nie lada rarytasem (przepis na zimne nóżki: http://www.codogara.pl/3892/galareta-wieprzowa-zimne-nozki-mojego-dziadka/ ) Jeśli mówimy już o przystawkach rodem z PRL, to koniecznie musimy zwrócić uwagę na śledzie w occie. Co prawda najlepiej marynować je przez kilka dni, ale są idealną zakąską
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaorient spotyka się ze śnieżną i zimną północą. Pysznie! Tą sałatkę śledziową Duńczycy podają na ciemnym żytnim chlebie, podzielonym na małe kromeczki – na kęs lub dwa. Świetna przystawka do zimnej wódki, jasnego piwa lub kieliszka akwawitu. Samo przygotowanie sałatki jest banalnie proste, efekt – przepyszny. Jeśli chcecie w tym roku wypróbować nowy przepis na śledzie na świąteczny stół lub szukacie(...)przekąskę – szczerze polecam! Smørrebrød to dosłownie ‘posmarowany chleb’ – to rodzaj otwartej kanapki na żytnim chlebie, podawanej do zjedzenia nożem i widelcem – z racji piętrzących się na kromce dodatków: zimnych i ciepłych mięs, kiełbas, wędlin, pasztetów, ryb, krewetek, jajek, serów, świeżej i marynowanej cebuli, przeróżnych warzyw, feerii sosów majonezowych, chrzanowych, reliszy i garniszy. Podawane na śniadanie, na lunch
Karo in the Kitchennatką pietruszki ,wzbogacona jajkiem i wędzonym boczkiem mięsna babka smakuje rewelacyjnie i jest świetną dekoracją Wielkanocnego stołu. Idealnie sprawdzi się zarówno w postaci obiadu na gorąco jak i zimnej, imprezowej przystawki. Składniki: Masa mięsna: 700g mięsa z łopatki 300g fileta z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 bułka kajzerka 2 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka słodkiej papryki
Szalona Kuchnia Ewelinypuszka pstrąga w pomidorach Graal Kawałek papryki świeża rzeżucha ogrodowa szczypiorek Na dnie naczynia ułożyć lekko pokrojoną rzeżuchę, na wierchu ułożyć rybę wraz z sosem w
Gotowanie jest łatwe1 puszka szprotek podwędzanych Graal 1 jajko na twardo kilka oliwek 2 łyżki keczupu trochę szczypiorku piórko cebuli do dekoracji Otworzyć puszkę Szprotek Graal wyjąć
Gotowanie jest łatwepuszka sardynek w sosie pomidorowym Graal kawałek ogórka szczypiorek rzeżucha cebula oliwka sałata Wystarczy pieknie udekorować na talerzu i Sardynki Graal mogą być wykwintnym pysznym
Gotowanie jest łatweTakie jajka świetnie się komponują z różnymi sałatkami ,warzywami, pieczywem i ryżem.Podajemy je jako przystawkę lub danie główne obiadowe.Jemy je na zimno jak i na gorące.Orzepis zmodyfikowałam dodając parę dodatków.Zapraszam. 4 jajka na twardo 2 plasterki szynki 0.5 kg.mielonego mięsa 1 jajko 2 łyżki startego żółtego sera 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka keczupu Sól(...)spodu, obkleić masą mięsną. Bułkę tartą wysypać na talerz.Na patelni rozgrzać olej ( nie dużo).Kotlety obtoczyć w w bułce tartej, wyłożyć na tłuszcz , smażyć na rumiano.Podajemy gorące lub zimne, jako przystawkę , z pomidorami i jak kto lubi z bazylią lub natką.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisztuk. Trochę poszperałam w internecie i znalazłam na YouTube filmik z bardzo prostym przepisem na takie małe coś. Bakłażany wyszły bardzo miękkie, są świetną przystawką, jedliśmy zimne z dodatkiem czosnkowego jogurtu. Polecam!składniki9 malutkich bakłażanów1 puszka krojonych pomidorówsól, pieprzoreganooliwa z oliwekser Pecorino Romano, świeżo starty, do posypanaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przekroić bakłażany wzdłuż(...)pomidorów, naczynie przykryć folią aluminiową. Piec ok 1 godziny, miąższ po tym czasie powinien być miękki, aromatyczny a ser ładnie rumiany. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podawać jako przystawkę, np z sosem jogurtowym
Stare GaryPuszka sardynek w sosie paprykowym Graal 2 łyżki groszku zielonego z puszki pomidor żółty ser podwędzany (rolada Ustrzycka) sałata natka pieruszki dobry ziarnisty chleb Do
Gotowanie jest łatwe4 filety z piersi kurczaka 250 g mięsa mielonego garść suszonych śliwek kilka suszonych grzybków szczypta suszonej chili w płatkach pieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka soli
Gotowanie jest łatwePuszka sardynek w oleju Graal 2 białe rzodkwie sól pieprz cytrynowy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka oliwy sałata rukola rzodkiewka szczypiorek Rzodkiew zetrzeć na
Gotowanie jest łatwe