Składniki: 4 filety matiasy, 1 mała cebula biała, 2 sztuki jabłka, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka ocet jabłkowy, 1 łyżeczka pieprz czarny grubo mielony śledzie matiasy
W Mojej Kuchni LubięPyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Składniki: * na ciasto: 400 g mąki pszennej
Kulinarny Pamiętnikumierać. Idealne danie na przystawkę lub przekąskę, ale również dodatek do obiadu... lub kolację. Nowa miłość kulinarno-batatowa inna niż chipsy z batata? Chyba tak. Składniki: 2 średnie bataty Ser pleśniowy Gorgonzola 3 figi Miód Natka pietruszki Oliwa z oliwek Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bataty szorujemy w zimnej wodzie. Każdy kroimy
Czarnawisienkagołębia można traktować jako przystawkę. Na danie główne to chyba za mało :( 2-3 gołębie, 2 szalotki, 2 ząbki czosnku, 4 jagody jałowca, 6 ziaren pieprzu czarnego, 2 ziarna ziela angielskiego, 200 ml mocnego bulionu (u mnie z gołębi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec), sól, cukier, 60 g zimnego masła, Wyciąć z gołębi piersi(...)wino, zagotować. Wlać bulion, przykryć i gotować około godziny. W razie potrzeby dolać wodę podczas gotowania. Wywar przecedzić. Gotować wywar, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i cukrem. Dodać zimne masło, mieszać aż całe masło się roztopić, zdjąć z ognia. Piersi podsmażyć na rumiano od strony skóry, a następnie na chwilę odwrócić skórą do góry. Przełożyć piersi, skórą
królestwo garówPachnąca lubczykiem i kolendrą rolada wzbogacona kolorowymi warzywami to nie tylko ciekawa propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką, ale również doskonała zimna
Szalona Kuchnia Ewelinypokrywę Thermomix zakładamy dolną przystawkę Varoma, w niej umieszczamy miske z czekoladą i masłem. Przykrywamy i rozpuszczamy czekoladę czas 4 min/Varoma/obr.1. Zdejmujemy pokrywę z Varomy, mieszamy masę i ponownie przyrywamy i zostawiamy na ok. 2 minuty aby masło z czekoladą rozuściło nam sie dokładnie. Misę z masą czekoladową odstawiamy do wystudzenia. Naczynie Thermomix suszymy. Do zimnego i suchego naczynia Thermomix
Themo przepisyodmierzyć)i zalewamy odrobina zimnej wody by nam spęczniała. Do odcedzonego wywaru z rosołu wkładamy żelatynę( spęczniałą) i mieszamy do rozpuszczenia( nie gotujemy bo żelatyna nam się nie zetnie). Zalewamy teraz nasze wydmuszki do pełna i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy nam zastygną obieramy ze skorupek i podajemy.Może to być śniadanie,kolacja lub przystawka na imprezę
Różowa kuchniaNa Wielkanoc najczęściej pieczemy babki drożdżowe. Wielkie, puchate, pełne rodzynek i aż żółte od smacznych, wiejskich jajek niesionych przez szczęśliwe kury. Jak wiadomo ciasto drożdżowe potrzebuje
dolcevitainmykitchenSkładniki: 200 gram matiasy na tacce, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1/2 łyżeczki ocet, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1 mniejsza pora matiasy wyjmuję
W Mojej Kuchni LubięDelikatny, puszysty mus z koziego sera, galaretka z czerwonego wina i chipsy z buraczka. To elegancka przystawka, którą stworzyłam na konkurs Merci Chef, w którym biorę udział Składniki (na 2 porcje):Mus z koziego sera:1 roladka kozia twarogowa Merci Chef (110 g)100 g śmietanki 30 %1 łyżeczka żelatyny2-3 łyżki mlekabiały pieprzsólGalaretka z czerwonego wina:1/2 szklanki czerwonego(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 130°C. Co jakiś czas plasterki buraczka przewracać.Mus z koziego sera:Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!) i ostudzić. Kozi twaróg zmiksować na gładką masę, połączyć z ubitą śmietaną i doprawić solą
Oryginalny smakpomocą blendera z przystawką do wyrabiania ciasta zmiksowałem na masę przypominającą okruchy. Przerwałem miksowanie i dodałem jajko, po czym zmiksowałem całość uzyskując jednolite ciasto, które zawinąłem w folię i włożyłem do lodówki na godzinę. Po wyjęciu cista z lodówki rozwałkowałem je na dość cienki placek, starając się dopasować jego kształt do formy. Formę delikatnie wysmarowałem zimnym masłem, a następnie
Wyprawy kulinarneprzystawka, obiad czy kolacja. Były już krokiety z farszem jajecznym, dzisiaj zaprezentuję Wam krokiety z fasolą, ziemniakami i białym serem. Bardzo sycące, tanie i smaczne;) Składniki: 4 ugotowane ziemniaki, puszka białej fasoli, 150 g półtłustego twarogu, 3 jajka, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka bułki tartej, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki. Wykonanie: Ugotowane, zimne
Z miłości do słodkościSkładniki: jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "L", majonez 20 łyżeczek, szczypiorek 1 pęczek, oliwki zielone 20 sztuk, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, papryka słodka mielona
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 450g fasolki szparagowej 2 cebule sól, tymianek łyżka - dwie masła natka pietruszki Przygotowanie: Do osolonej gotującej się wody wrzucić oczyszczoną fasolkę i gotować 4 - 5
Gaździnka warzy