Zastanawiałam się co też zrobić z tego kawałka mięsa które kupiłam. Dosyć miałam już pieczonych mięs. Wpadłam na pomysł by zrobić coś innego. Zmieliłam mięsko i
Różowa kuchniaPyszna sałatka nie tylko na wigilijny stół. Sprawdzi się również na innych małych imprezkach. Możecie ją przygotować na Sylwestra, na pewno znajdą się jej wielbiciele. 5
Smakołyki Asisuszonymi śliwkami, to połączenie smaków, które jest w moim guście. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem do chleba, albo przystawką. Sprawdzają się na rodzinnych imprezach, a już szczególnie jako danie Wigilijne :) Istnieje wiele wariantów tej potrawy. Ja wykorzystuję śledzie matiasy, które marynuję przez noc, ale jeśli brak Wam czasu(...)cebule szklanka suszonych śliwek garść rodzynek słoiczek przecieru pomidorowego (100-150 ml) sól, pieprz, majeranek, sok z połowy plasterka cytryny Marynata do śledzi: 100 ml octu 1,5 szklanki zimnej wody 1 łyżka cukru 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren gorczycy Matiesy moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin (dobrze jest wymienić wodę
Trzeci talerzSkładniki: 600 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 150 g pora 80 g suszonych pomidorów kilka kaparów pół pęczka natki pietruszki 200 g zielonej fasolki
Gaździnka warzyMój tata uwielbia jajka, szczególnie faszerowane i w postaci jajecznicy. Choć nie pogardzi zwykłymi ugotowanymi na twardo. Właśnie dla niego wyczarowałam te jajka na szybko.Składniki
Pasja Smakuwystarczyło wyjąć je z lodówki, rozwałkować i podpiec. Równie dobrze ciasto można przygotować i upiec dzień wcześniej. Tartę można podać jako danie główne, ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka. Najlepiej smakuje na ciepło. Tarta bardzo smakowała moim gościom, więc myślę że i wam posmakuje. Tarta nie rozpada się zaraz po upieczeniu, ani na talerzu, ładnie prezentuje się po przekrojeniu(...)mięty i jogurtu greckiego, przepis tutaj . Inspiracja przepis z Kwestii Smaku . Składniki na kruchy spód (forma * o średnicy 26 cm, liczone u dołu): 250 gr mąki 150 gr zimnego masła 1 jajko sól Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, najlepiej wszystkie składniki wrzucić do malaksera i siekać dopóki wszystkie składniki się dobrze nie połączą (porobią się z nich takie
moj przepis nazakrętów okazało się niezwykle męczące. Dopiero po południu przyjechał specjalista, wziął sprawy w swoje zaprawione w bojach ręce, i wybawił mnie z kłopotu. W międzyczasie pierwsze zajęcia w lodowato zimnej sali (w zeszły piątek wysiadło ogrzewanie i póki co, nikomu nie spieszy się, żeby coś z tym zrobić), mnóstwo nowych twarzy, a także kilka znanych, z którymi trzeba było powymieniać(...)Trochę po znajomości, trochę czarującymi uśmiechami, udało nam się przekonać Aleksandra do przygotowania paru dodatkowych porcji. Aj, dawno już nie jadłam takich pyszności, w dodatku tak pięknie podanych! Na przystawkę biała ryba (nie pamiętam już jaka konkretnie; chyba dorsz) z żółtymi buraczkami, chipsami z topinamburu, jadalną ziemią i majonezem o zachwycającym smaku. Danie główne to marynowana i długo pieczona
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJak tylko natknęłam się na ten przepis, wiedziałam, że zrobię go bez żadnych poprawek czy zmian. Wszystko wydawało mi się w tej tarcie idealne i takie
Smaki Na Talerzumojprzepisna.pl | Tarta z botwinką i koperkiem Jakoś ostatnio naszło mnie na tarty, zarówno na te na słodko, ale i na słono, była już tarta ze szpinakiem
moj przepis nasolą do smaku. Do wywaru wrzucić rybę i gotować około 20 minut. Przestudzić i przecedzić. Przeprowadzić klarowanie. Dodatkowo do klarowania: białko z dużego jajka 1 łyżeczka octu gaza Do zimnego wywaru dodajemy łyżeczkę octu i jedno duże albo dwa małe białka. Białka wcześniej przed wlaniem do wywaru należy rozkłucić. Następnie podgrzewamy wywar ciągle mieszając aż do zagotowania i tak gotujemy(...)marchewkę, groszek kukurydzę no i oczywiście rybę. Rybę oddzielamy od skóry i sprawdzamy jeszcze czy nie ma ości. Najwygodniej ręcznie ;). Wszystko zalewamy galaretą i odstawiamy do lodówki. Kategoria: Bezmięsne , Przystawki , Ryby Tagged: białko jajka , cebula , czosnek , galareta rybna , karp , klarowanie , klarowanie galarety , klarowanie wywaru , marchew , ocet , pietruszka , por , seler , żelatyna
Mam apetyt na ...wrzenia, rozpuszczam w niej czubatą łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, słodzę według uznania, dodaję substancję żelującą- w przypadku żelatyny potrzebuję łyżeczki proszku na tę ilość płynu. Studzę, przelewam do opłukanych zimną wodą filiżanek tak, aby kawowa galaretka utworzyła mniej więcej centymetrową warstwę i wstawiam do lodówki. Mała ilość galaretki dość szybko się zsiada, więc od razu przystępuję do przygotowania reszty deseru(...)zbyt gorzka. 500 ml śmietanki "trzydziestki" podgrzewam, dodaję pół łyżeczki cukru aromatyzowanego wanilią lub prościej- cukier wanilinowy, oraz 2-3 łyżki białego cukru. Przy pomocy tarki do parmezanu lub przystawki, na której zwykle ściera się surowe ziemniaki na pulpę- ścieram drobniutko gorzką czekoladę, około 1/3 tabliczki i dodaję do śmietanki. Gdy już czekolada się rozpuści dodaję odpowiednią ilość substancji żelującej
Pichceniomaniaryba owinięta w ciasto francuskie , to coś nadzwyczajnego. Danie robi się bardzo prosto i szybko. Tak przygotowaną rybkę można podać na gorąco jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku(...)dorsza, halibuta, szczupaka (u mnie dorsz) 1/2 opakowania ciasta francuskiego Sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki pszennej 1 żółtko + 1 łyżka zimne wody P.s. Ja robiłem z podwójnej ilości składników. Przygotowanie: Filety z ryby rozmrażamy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniczku. Po tym kroimy na dwu centymetrowe paski. Umieszczamy
Kuchnia ŁukaszaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami więc podrzucam Wam mój pomysł na połączenie dwóch klasycznych świątecznych dań. Pyszny śledzik i sałatka jarzynowa. Składniki: 6
Niespełnione zdolności kulinarneobniżoną temperaturą). Po kilku dniach uzyskamy lekko sfermentowane kimchi, im dłużej kisimy tym będzie bardziej wyraźne w smaku :) Przed podaniem kroimy na jednorazowe kęsy. Komci to świetna samodzielna przystawka ale także dodatek do innych potraw. Czas przygotowania: 3 dni Porcje: 4 Składniki: 2 średnie kapusty pekińskie 1 szklanka grubej soli morskiej 2 szklanki wody 1 rzepa 1 szklanka sosu(...)Przygotowanie: Kapustę przekrój na ćwiartki, umyj, odsącz. Przełóż do miski, równomiernie obsyp szklanką soli i polej szklanka wody. Odstaw na 2-3 godziny żeby kapusta zmiękła, wypłakuj w zimnej wodzie i odsącz na sicie. W między czasie przygotuj farsz. Mąkę ryżową wymieszaj z 1/2 szkl. wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 5 minut ciągle mieszając. Jeśli
SzczyptaSmaQCześć Dziś będzie przepis na rybę w sosie pomidorowym. Jest to stary, rodzinny przepis. Od kiedy tylko pamiętam to danie pojawiało się na wigilijnym stole w
blog.moje-pasje.info