Delikatna pasta z kurczaka 275Jak w prosty i pyszny sposób spożytkować resztki z ugotowanego/pieczonego mięsa? Zrobić pastę! :) Smarowidło gotowe w 5 minut, o konsystencji pasztetu, fantastyczne do posmarowania chleba czy
Kraina Miodem Płynąca
Dżem śliwkowy 242Na moim rynku warzywno-owocowym pojawiły się pierwsze śliwki, postanowiłam zatem zrobić kilka słoiczków własnego dżemu. Zastosowałam cukier zelujący 3 :1 tzn. na 1 kg owoców
Proste Potrawy
PASTA Z CUKINII 199Przepyszna pasta, idealna jako baza-sos do pizzy,świetnie smakuje też jako dodatek do kanapki. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z którą nie wiemy
Z Majeczką w kuchni
Miodek majowy czyli syrop z mniszka 184" Miodek majowy - surogat miodu pszczelego otrzymywany z kwiatów mniszka lekarskiego . Medycyna ludowa przypisywała mu właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm. Charakteryzuje się
Atlas Smaków
Konfitura z płatków dzikiej róży 205płatki dzikiej róży cukier sok z jednej cytryny 0,5 l wody Różę oczyszczamy z białych końców ( w nich zawarta jest gorycz ). Myjemy i osuszamy. Polewamy
Atlas Smaków
Dżem z czereśni 2291 kg czereśni 200 g cukru sok z połowy cytryny Czereśnie umyć i wydrylować. Zasypać cukrem i odstawić na dwie godziny aby czereśnie puściły sok ( można
Atlas Smaków
Jagody na zimę - zasypane cukrem 164jagody leśne cukier małe słoiczki Jagody bardzo porządnie wypłukać i zostawić w durszlaku by obciekły. Owoce delikatnie wsypujemy do połowy wyparzonych słoiczków ( nie wciskamy! ). Zasypujemy 2
Atlas Smaków
Dżem z nektarynek z lawendą 1971 kg dojrzałych nektarynek 100 g cukru ( można pominąć ) 1,5 łyżeczki suszonej lawendy sok z połowy cytryny skórki i ogryzki z 4-5 jabłek
Atlas Smaków
Czekośliwka 208Czekośliwkę poznałam u Smakoterapii. Połączenie moich ukochanych powideł śliwkowych i czekolady! To musiało być przepyszne! W pełni przekonał mnie opis o zwycięstwie Czekośliwki nad Nutellą ( z
Atlas Smaków
Domowa nutella 260Ehh...w końcu matka pogodziła się, że synek na kolacje je tylko krem czekoladowy ... ale teraz próbuje zamienić go na zdrowszą wersje :) Szybki krem czekoladowo - orzechowy
Atlas Smaków
Syrop z kwiatów czarnego bzu 191Syrop do rozcieńczania. Zdrowy, słodki, aromatyczny. Z jego udziałem wyczarujecie przepyszną lemoniadę, serwowaną z plasterkami cytryny, kostkami lodu i kilkoma listkami świeżej bazyli. Idealna na upały
Atlas Smaków
Jak mrozić maliny 254Krótki post o tym w jaki sposób mrozić maliny by każda była zamrożona osobno a porcjowanie było proste :) Tak samo postępujemy z jagodami! Maliny wybieramy nieuszkodzone
Atlas Smaków
Sok z malin na zimę 2481 kg malin 20 dag cukru Maliny delikatnie płuczemy na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody na
Atlas Smaków
Dżem z jeżyn z miętą 197Składniki: (na 2 male słoiczki ) 1 kg świeżych jeżyn 150 g cukru 10 listków suszonej mięty 2 łyżki soku z cytryny Jeżyny delikatnie płuczemy na sicie
Atlas Smaków
Śliwki w occie 251Do przygotowania śliwek w occie potrzebujemy twardych lecz dojrzałych węgierek, kilka goździków, odrobinę cukru i ocet spirytusowy. Domowe marynowane śliwki możemy dodawać do sałatek jarzynowych i
Atlas Smaków