przetwory - 14998 przepisów (strona:740/1000)

Tarte zasmażane jabłka do słoików . 114

Mamy sezon na jabłka , moje na działce już opadają , co roku robię do słoików takie oto zasmażane jabłka z cynamonem , wanilią i odrobiną anyżu . Zimą kiedy

Sama słodycz i szczypta chili
Dżem z dyni i pigwowców 137

Zapach pigwowców chciałabym zatrzymać na cały rok. Pachnie nimi u mnie we wrześniu i pierwszej połowie października. Bardzo żałuję, że nie ma perfum, balsamów do ciała

Weekendy w domu i ogrodzie
WAFELKI Z NUTELLĄ I POWIDŁAMI Z CZARNEJ PORZECZKI 150

Dziś zachciało mi się coś słodkiego ... ...( nie taka to znów nowość) ale z racji ,że dziś święto i sklepy zamknięte to nici ze słodkich zakupów. Przejrzałam

potrawyregionalne
POWIDŁA ŚLIWKOWE 115

  Ostatni dzwonek na powidła śliwkowe . Idealnie pasują do ciast,naleśników i kanapek. Składniki: 3 kg. śliwki węgierki (dojrzałej,odchodzącej od pestki) 1 kg. cukru ( jak

potrawyregionalne
PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 523

Pleśniak jest ciastem,które często piekła moja mama. Po łączenie  kakao, piany, kruchego ciasta i domowej roboty powideł śliwkowych to jest to! ;) Wydaje

potrawyregionalne
DYNIA MARYNOWANA 135

Chciałam zatrzymać trochę słońca w słoiku ;-) Otwierając słoiczek dyni marynowanej w zimie  mam nadzieję,że zrobi się trochę słoneczniej na stole. Słodycz połączona z

potrawyregionalne
SMALEC DOMOWY 156

Wiem...większość z Was powie- że nie je smalcu!  K ażdy się zarzeka,że je tylko... sałatki,owoce i pije wodę. Oczywiście! To Ci

potrawyregionalne
PIECZONY CZOSNEK W OLIWIE Z ZIOŁAMI 136

Czosnek To moje ulubione warzywo, najaromatyczniejsze i zdrowotne dobrodziejstwo,  choć towarzysko może zaszkodzić ;-) Jest on niezastąpiony w mojej kuchni.  Wszyscy znamy

potrawyregionalne
PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH 136

Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek pysznej marynowanej papryki a szczególnie w zimowe popołudnie. Teraz jest najlepszy czas na jej przygotowanie. Polecam i zapraszam do

potrawyregionalne
PRZECIER POMIDOROWY W SŁOIKACH 150

Lubicie zupę pomidorową? Dzieci ja uwielbiają. A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa. Oczywiście przygotowując ją można użyć koncentratu pomidorowego,  bądź kupiony przecier z

potrawyregionalne
DŻEM TRUSKAWKOWY 166

  Nie ma to jak w zimowy dzień otworzyć pachnący, pełen słodkich truskawek słoiczek. Dżem truskawkowy   można używać do kanapek, naleśników,ciast. Najlepszy jest ten

potrawyregionalne
DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ 115

Rabarbar mimo,że ma kwaskowaty smak idealnie nadaje się na dżem. Dodatek świeżego korzenia imbiru i cytryny daje naprawdę wspaniały smak. Kwaskowaty i słodki zarazem. Można

potrawyregionalne
KETCHUP DOMOWY 188

Wszystko co domowe i zrobione samemu smakuje najlepiej. Chociaż zapewne przyzwyczailiśmy się do smaków ulubionych kupnych ketchupów. Ale czasem warto włożyć odrobinę wysiłku i pracy, żeby

potrawyregionalne
SAŁATKA Z BURAKÓW PAPRYKI I CEBULI NA ZIMĘ 232

Burak ćwikłowy to przede wszystkim doskonałe źródło witamin i minerałów.  W korzeniu tego warzywa znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność, a także witaminy

potrawyregionalne
OMLET BISZKOPTOWY 156

Puszysty omlet biszkoptowy   jest fajną propozycją na śniadanie. W każdej lodówce najczęściej u każdego są jajka.A to już połowa sukcesu. Mąka na pewno się znajdzie

potrawyregionalne