Rokitnik - z czym to się je...? 248Tak jak niespodziewanie i gwałtownie się pojawiła, tak szybko zniknęła, nie pozostawiając cienia nadziei. Najpierw sypnęła śniegiem i skuła lodem cały mój maleńki świat, żeby teraz
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kompot z jabłek i gruszek 236Składniki: (na 7 słoików 0,9l) 1kg100g jabłek (9 sztuk), 1kg300g gruszek (12 sztuk), 7 goździków, 14 łyżek cukru. Przygotowanie: Owoce przekroić na 4 kawałki i
W kuchni u Moniki
Dynia marynowana 241Pierwszy raz robiłam marynowaną dynię i długo się zastanawiałam z jakiego skorzystać przepisu. Przepis wziełam z bloga Potrawy Regionalne a w wprzyszłym roku może
Kulinarne życie
Pasta paprykowa 187Pierwszy raz spróbowałam tej pasty w Warszawie i tak mi posmakowała, że musiałam ją zrobić sama. Dzięki temu mam zapas na całą zimę, a przy tylu
Kulinarne życie
Wiejski pasztet do słoików 226Najpyszniejszy pasztet jaki jadłam, Wytwarzany pod czas świniobicia w każdym gospodarstwie na wsi. Przepis został podpatrzony od rzeźnika Składniki • 2,5 kg podgardla • 1 kg boczku
W królestwie smaków Beaty
Nalewka z owoców dzikiej róży. Różanka 253Nalewka z owoców dzikiej róży - złota i pięknie pachnąca. Zrobiłam ją trochę na opak bo większość nalewkowiczów mówi, że owoce powinno się najpierw zmrozić a ja
Smaczna Pyza
Karp smażony marynowany 205U nas na wigilijnym stole nie może zabraknąć smażonego karpia , który smażony jest w panierce z bułki tartej. A, że Piotrek przygotowuje tych kawałków naprawdę sporo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marynowana papryka. 158Bardzo lubię paprykę, więc staram się zamknąć jej smak w słoikach Marynowana papryka, to warzywa , które można dodać do sałatek, past czy surówek. SKŁADNIKI: 5 kg
Kuchnia Beaty
Syrop z czosnku i cytryny 201Okres jesieni i zimy to czas częstszych infekcji. Wirusy krążą wokół nas i zagrażają naszemu zdrowiu oraz naszych najbliższych. Warto zadbać o dodatkową ochronę organizmu w
Kuchnia co dnia
Tarninówka. Nalewka na owocach śliwy tarniny 194Już byłam spakowana i szykowałam się na powrót do wielkiego miasta z mojego tradycyjnie samotnego, jesiennego urlopu . Już straciłam nadzieję na porządne grzybowe pazerniczenie. Już byłam
Smaczna Pyza
Ryba w zalewie pomidorowej 212Ryba w zalewie , kiedyś robiłam, następnie zapomniałam, by w końcu wrócić do tego bardzo smacznego dania. Jej zaletą jest również to,że może długo postać i
W kuchennym oknie Ewy
Sos koperkowy 214Sos koperkowy do obiadu. Składniki: -300 ml. bulionu warzywnego -3-4 łyżki słodkiej śmietanki -2 łyżki koperku świeżego lub mrożonego -czubata łyżka mąki kukurydzianej
Maminek kulinarny
Smażone rolady śledziowe do słoika 194Smażone rolady śledziowe do słoika Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko
Ogrodnik w podróży
Domowy smalczyk ziołowy 276Chociaż smalcu w mojej kuchni nie nadużywam zawsze mam w zapasie słoiczek domowej roboty. Czysty lub ze skwarkami wspaniale podkreśla smak tradycyjnych polskich potraw.Czasami nachodzi mnie
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Chrzan z jabłkiem 259Znakomity dodatek do wielu potraw. O jego walorach nie będziemy pisać, ponieważ są powszechnie znane. Składniki: -30 dkg korzeni chrzanu -2-3 jabłka -4
Maminek kulinarny