Dzień dobry :-) Jakiś czas temu dostałam paczuszkę z przygotowanymi produktami i przepisem na dżem pomidorowy z chilli i tymiankiem. Paczuszka przyszła od marki Diamant . Na stronie
kruche babeczkiDzisiaj coś co bardzo lubimy, a nawet dwie rzeczy, które bardzo lubimy: zupa i ryby. Jeżeli o mnie chodzi, to mógłbym jeść zupy i ryby na
Marder&Marder ManufactureLubię robić różne dania jednogarnkowe, zupy i sosy z dodatkiem papryki, dlatego kilka lat temu postanowiłam wrzucić paprykę do słojów. Głównym powodem dla którego zaczęłam taką
Smakowy RajAdżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest
Kulinarne przygody Gatitydania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów Danival są wolne od syntetycznych dodatków, konserwantów i barwników, mięso pozbawione jest antybiotyków, nie są zanieczyszczone metalami ciężkimi, patogenami(...)imbirem, Miso jasne (Shiromiso), Zupę krem ze szpinaku, Zupę krem z pieczarek, Sos z sera Roquefort, Kremowy sos cytrynowy, Sos pieprzowy, Risotto z pieczarkami, Chilli con tofu, Blesotto z pomidorami i oliwkami, Gotowaną quinoa, Gotowane cztery ziarna zbóż. * Deser kokosowy z mango Deser na bazie mleka kokosowego, pakowany po dwie sztuki. Kremowy, nieprzesłodzony, świetny jako samodzielna przekąska, ale też jako
Poranek na słodkoJest mnóstwo powodów dla których nie lubię tej pory roku -jest zimno, mokro, ciemno. Ale jesień ma też kilka zalet – jest bajecznie kolorowa, rozdaje
Pieguskowa KuchniaZupa z czerstwego chleba włoska zupa chlebowa. Zupa z czerstwego chleba przepis, który przyda się każdemu zwłaszcza przed wypłatą albo gdy lodówka świeci pustkami. Smaczna, pożywa
Cztery FajeryWłaśnie zaczął się mój ulubiony czas w roku, czas przetworów. Staram się zamykać w słoikach wszystko co tylko można. Uwielbiam potem oglądać te wszystkie kolorowe pyszności zamknięte w słoikach, a jeszcze bardziej lubię je jeść. Przetwory to taki mały kawałek lata ukryty w słoikach w mojej spiżarni. Dziś zapraszam na pyszne słodko-kwaśne, kolorowe pomidorki koktajlowe. Niezastąpiony dodatek do obiadu(...)ostygnięcia. Pomidorki umyć, a następnie układać je w słoikach na przemian z cebulą. Do każdego słoiczka dodać listek laurowy, po dwa ziarenka ziela angielskiego i po cztery ziarenka pieprzu. Pomidory zalać zimną zalewą. Garnek wyłożyć ściereczką, a następnie ułożyć w nim słoiki. Nalać wody do 2/3 wysokości słoików. Pasteryzować 5 do 10 minut od zagotowania. Smacznego
Krylowa KuchniaO leczniczych właściwościach czosnku nie trzeba wspominać. Jest dobry na wszystko. Moja mama mawiała, że jest dobry na wszelkie bolanie i kuśki stawanie. Zapewne miała rację
Marder&Marder ManufactureRobi się go podobnie do ketchupu z cukinii (który znajdziecie TUTAJ ) , tylko końcowy smak jest zupełnie inny- pomidorowy ,pachnący ziołami i czosnkiem ... idealny na posmarowanie
Swojskie jedzonkoNic tak nie przywołuje letnich wspomnień w środku zimy jak słoik pysznego lecza z sezonowymi warzywami. Teraz gdy warzywa są najbardziej dojrzałe, a ceny bardzo poszybowały
Apetyczna babeczkaktórej możecie wybrać się przy okazji wypadu na półwysep helski. Obfituje w dania rybne, szczególnie polecam zupę rybną i dania z łososia bałtyckiego. Na miejscu możecie kupić także przetwory rybne własnego wyrobu. 4. Ewa zaprasza W miejscowości Sasino (po drodze do latarni w Stilo), znajduje się popularna od lat restauracja „Ewa zaprasza”. Jest to miks kuchni(...)serwowaliśmy kurczaka marynowanego w jogurcie z imbirem, steki z karkówki w marynacie z gorczycy oraz kiełbaski od lokalnego rzeźnika. Jako dodatek przygotowaliśmy sałatkę z grillowanych warzyw z batatem i pomidory z dużą ilością ziół i kuskusem (zioła pochodziły z naszego tarasu). Nie obyło się bez tortu, w zasadzie 2 tortów. Jeden naleśnikowy, trochę w tajemnicy przygotowała Bogusia
kuron.com.plłyżeczka mielonego czarnego pieprzu kilka ziarenek czarnego pieprzu Marynata : 1 l wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu spirytusowego 10 % Sposób wykonania : W szystkie warzywa dokładnie umyj. Pomidory pokrój w cienkie plastry. Marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera obierz. Cebulę pokrój w cienkie plastry. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czerwoną(...)Octu możesz dać mniej, jeśli chcesz uzyskać sałatkę o łagodniejszym smaku. Życzę udanych przetworów
Przepisy i porady kulinarnePewnie większość z Was zauważyła, że bardzo lubię robić przetwory . Strona główna bloga zapełnia się słoikami. Nie straszna mi praca przy nich, bo wiem, że zimą będę miała co wyciągnąć w razie braku świeżych warzyw. Dziś proponuję pyszną surówkę z warzyw. Jest ona trochę podgotowana w słoikach, ale nadal warzywa pozostają jędrne i wartościowe. Wykorzystać tę surówkę można(...)własnego gustu. Przepis na 7-8 słoików o pojemności 1 litr. Składniki: 1 mała główka białej kapusty o wadze około 1 - 1,2 kg 1 kg marchwi 1 kg pomidorów 1 kg ogórków 1,5 kg papryki ( fajnie jeżeli jest w wielu kolorach) 0,8 kg cebuli białej na zalewę: pół szklanki oleju 1 szklanka octu 3 łyżki soli
Poezja Smaków - blog kulinarnyniska, zwykle to 6-9 sztuk, przez co ząbki także mają dużą wielkość. Najlepszym sposobem na zatrzymanie w domu świeżych warzyw jest ich przetwarzanie w formie marynowania, mrożenia, przygotowania przetworów. Mam dziś dla Was pomysł na pyszny, lekko pikantny czosnek marynowany, który będzie idealnym dodatkiem do Wielu Waszych dań, sałatek, kanapek. Zobaczcie jak prosto go zrobić. CZOSNEK MARYNOWANY Przygotowanie(...)lekko zgniecione w moździerzu, ziarna gorczycy. Zalej ząbki całkowicie przestudzoną zalewą (powinna mieć temperaturę pokojową) i zamknij słoik. Po 2-4 tygodniach czosnek będzie gotowy. Po otwarciu słoika trzymaj przetwory w lodówce. UWAGA: Możesz zalać czosnek gorącą zalewą, wtedy czosnek będzie miękki po zamarynowaniu. Przy chłodnej zalewie czosnek będzie bardziej chrupiący. Wybierz taką formę jaka odpowiada Ci bardziej! Czosnek marynowany
nietylkopasta.plOd zawsze uwielbiałam gotowe sosy słodko-kwaśne ze słoika. No i czas się oszczędzało, woreczek ryżu ugotować, podsmażyć kurczaka, zalać sosem i już jest ekspresowy
Krylowa KuchniaKiszona młoda kapusta, to prawdziwy rarytas. Smakuje zupełnie inaczej, niż ta klasyczna. Jest bardziej delikatna i aromatyczna. Jej młode listki są duże smaczniejsze, niż te dojrzałe
Kulinarne przygody GatityCzas Przygotowania : 30 min Gotowe w : 4 h Producenci często ukrywają przed nami substancje konserwujące w swoich produktach, dlatego postanowiłam zainteresować się przepisami na domowy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy