przetwory z pomidorów - 1750 przepisów (strona:70/117)

Ribollita - toskańska zupa z fasoli 186

Ribollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza,  z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo

Cztery Fajery
Ajwar – bałkański sos z pieczonej papryki 232

Próbowaliście kiedyś zrobić ajwar ? Mnie on kusił od kilku lat ale przerażała mnie wizja obierania papryki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> i

sierotka maRysia w kuchni
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 199

  Allium. Ma ponad 5000 lat i około 700 odmian. Zapach ostry, intensywny, dla wielu kontrowersyjny. Jego siła tkwi w ząbkach zebranych wokół niewielkiej główki, 

KUCHARNIA
Sałatka brokułowa z rzodkiewką, kukurydzą i jajkiem 183

macie któregoś składnika, nie rezygnujcie z jej zrobienia. Dla mnie najważniejsze są brokuł, kukurydza i jajka. Jeśli nie macie rzodkiewki, nic się nie stanie. Pomidorki koktajlowe, możecie zastąpić zwykłymi pomidorami lub suszonymi. Sałatka jest pyszna, dobrze chrupie i jest kolorowa, co myślę przyda się nam w jesienne dni Do sosu nie dodałam tym razem czosnku, bo cały dzień był przed(...)podanych składników robimy sos. Mieszamy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-brokulowa-rzodkiewka-kukurydza-jajkiem/ BosowKuchni Artykuł Sałatka brokułowa z rzodkiewką, kukurydzą i jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kremowa pasta z awokado i pistacjami 241

Uwielbiam wszelakie pasty, które najczęściej powstają z niewielkiej ilości składników oraz są proste i szybkie w przygotowaniu- tak jak d zisiejsza pasta, która powstała w 2

Kraina Miodem Płynąca
Warzywny sos kuzynki Dorotki (na zimę bez octu - do mięs, na kanapkę, pizzę itp) 341

Kuzynka nazwała ten sos " sałatka agica"... Zresztą nazwa nie jest ważna, najważniejsze jest to, że sosik jest bardzo smaczny i z powodzeniem można go stosować jako

IMPRESJA SMAKU
Obiad do słoika z sosem a’la Stroganow 230

Świetnie doprawiony, domowy obiad do słoika z sosem a’la Stroganow. To bez wątpienia doskonała propozycja na pyszne, swojskie danie do podgrzania na szybko! Nie

Kuchnia Na Wypasie
SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek 409

SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek Jak zrobić domowy sos do pizzy i przystawek -  wypróbowany przepis krok po kroku. Sos pomidorowo-paprykowy, niezwykła eksplozja

Moja Książka Kucharska
Marynowane pomidory z warzywami 155

 Malutkie pomidorki koktajlowe z cukinią, cebulą, czosnkiem, papryką w zalewie z oliwy i octu. Na zimę jak znalazł. Smaki lata zamknięte w słoiku. zalewa: 2

wesoła kuchnia
Ajvar – pasta z papryki i bakłażanów 202

Ajvar – pasta z papryki i bakłażanów – obłędna wręcz pasta z Bałkanów (Serbii) występująca w wersji łagodnej i pikantnej. Ajvar jest produkowany na Bałkanach w

Pociąg Do Kuchni
Post dr Dąbrowskiej: przepis na pyszną pizzę na spodzie z kalafiora plus przepis na wychodzenie z diety 174

rewelacyjny post pomoże Ci w walce o zdrowie i szczupłą sylwetkę.       S kładniki na pizzę na spodzie z kalafiora:     1 kalafior,   4 pomidory,   mix kolorowych papryk,   2 czerwone cebule, szpinak, kolorowe pomidorki koktajlowe,  czosnek,   przyprawy (papryka wędzona, zioła prowansalskie, sól czarna). Wersja na wychodzenie z postu - możesz dodać:  garść(...)świeży olej lniany tłoczony na zimno.     Połowę kalafiora ugotować i odcisnąć z wody. tarce, doprawić solą, czosnkiem, papryką i ziołami. Na patelni usmażyć pokrojone w kostkę pomidory, cebulę i czosnek, doprawić. Zostawić na patelni aż do uzyskania konsystencji sosu. W tym czasie pokroić papryki, cebulę i pomidorki.  Szpinak oczyścić z  szypułek. Kalafior ułożyć na blasze wyłożonej

IzaGotuje
Pomidorowy dżem z chilli i tymiankiem 123

Dzień dobry :-) Jakiś czas temu dostałam paczuszkę z przygotowanymi produktami i przepisem na dżem pomidorowy z chilli i tymiankiem. Paczuszka przyszła od marki Diamant . Na stronie

kruche babeczki
Gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa według Doroty Wellman 180

Dzisiaj coś co bardzo lubimy, a nawet dwie rzeczy, które bardzo lubimy: zupa i ryby. Jeżeli o mnie chodzi, to mógłbym jeść zupy i ryby na

Marder&Marder Manufacture
Papryka w słoju – dodatek do leczo i innych dań 163

Lubię robić różne dania jednogarnkowe, zupy i sosy z dodatkiem papryki, dlatego kilka lat temu postanowiłam wrzucić paprykę do słojów. Głównym powodem dla którego zaczęłam taką

Smakowy Raj
Bakłażany w adżice 327

Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest

Kulinarne przygody Gatity
Ekologiczne produkty Danival. 169

dania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów Danival są wolne od syntetycznych dodatków, konserwantów i barwników, mięso pozbawione jest antybiotyków, nie są zanieczyszczone metalami ciężkimi, patogenami(...)imbirem, Miso jasne (Shiromiso), Zupę krem ze szpinaku, Zupę krem z pieczarek, Sos z sera Roquefort, Kremowy sos cytrynowy, Sos pieprzowy, Risotto z pieczarkami, Chilli con tofu, Blesotto z pomidorami i oliwkami, Gotowaną quinoa, Gotowane cztery ziarna zbóż. * Deser kokosowy z mango Deser na bazie mleka kokosowego, pakowany po dwie sztuki. Kremowy, nieprzesłodzony, świetny jako samodzielna przekąska, ale też jako

Poranek na słodko
Jesień 169

Jest mnóstwo powodów dla których nie lubię tej pory roku -jest zimno, mokro, ciemno. Ale jesień ma też kilka zalet – jest bajecznie kolorowa, rozdaje

Pieguskowa Kuchnia