Niezwykle puszysta i pachnąca babka drożdżowa. Fantastyczna na Świąteczny stół, ale i jako codzienne ciasto do kawy :-) Polecam bardzo, bardzo :-) Czas przygotowywania: do 40 minut Wyrastanie: łącznie 1,5 h Pieczenie: 170 stopni - 45 minut Wielkość babki: forma średnicy 22 cm z kominem Składniki na babkę: • 500 g mąki pszennej tortowej
AniaGotuje.plKiedyś, przypadkiem natrafiłam na Facebooku na filmik "Jak wykonać ciasto marchewkowe" i tym własnie sposobem powstało moje przepyszne i przeurocze ciastko. Idealne na stół świąteczny, ale tez do codziennej kawki. A pomyśleć że to "zwykły" słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Musicie sami spróbować
Życie zaczyna się w kuchnilodówce. Dobrym rozwiązaniem są pojemniki do przechowywania żywności. Szczelne, pojemne, można oddzielić róże rodzaje produktów i uniknąć przenikania zapachów. Jednak często zajmują za dużo miejsca (zwłaszcza w okresie świątecznym). Dlatego ostatnio sięgam po inny, naprawdę dobry i godny polecenia sposób przechowywania żywności jakim jest pakowanie próżniowe . Taka metoda daje nam ogromne korzyści nie tylko przedłużając długość produktów do spożycia
Słodkie okruszkiPrzepyszna, słodka kandyzowana skórka pomarańczowa to idealny dodatek do świątecznych wypieków, o pączkach już nie wspomnę! Ja skórkę pomarańczową zrobiłam jako aromatyczny dodatek do masy z białym makiem, którą użyłam do rogali Świętomarcińskich. W ubiegłym roku nie zdążyłam jej zrobić i pominęłam ten składnik. W tym roku okazało się
Słodki Pomysłpiecze to tak pysznie pachnie, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Do jej przygotowania użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej , którą otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy , dodam, że jest ona bardzo wysokiej jakości i bardzo ją polecam. Zapraszam na babkę :) Składniki: Ciasto: 20 dag masła lub margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka
IzabelawkuchniKonkurs trwa od 27. listopada - 20. grudnia 2015r. Tak więc łapcie za klawiatury i piszcie! :) Naprawdę warto zrobić sobie prezent na Święta! :) W tygodniu też przygotuję dla Was swoje świąteczne wspomnienia kulinarne
Trufelkowowierzch wykładamy podduszone jabłka. Ten sernik, to kolejny mój ukłon w stronę jesiennych smaków i aromatów :). Lecz również - i tu wybiegnę troszeczkę w przyszłość - może być także sernikiem świątecznym...;) Polecam :). Ciasto czekoladowe: 110 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 3 duże jajka 150 g masła 50 g cukru trzcinowego 80 g miodu 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Opowieści z piekarnikapowidłami. W tym roku niestety ceny węgierek - to najlepsza śliwka na powidła - są dosyć wysokie, ale parę słoiczków na zimę trzeba koniecznie zrobić. Powidła będą przecież też potrzebne do świątecznego piernika staropolskiego . Powidła można też zrobić w piekarniku, zerknijcie na ten przepis klik . Do moich powideł nie dodaje cukru, bo nie lubimy, żeby były zbyt słodkie. Takie lekko kwaskowe
Kulinarne przygody Gatityzostawiliśmy jedząc czekoladową babę. I tak nam się miło zrobiło, że z radości tej postanowiłam podjąć się wyzwania które niedawno sama sobie postawiłam. Wiecie że lubię ciekawe ozdoby stołów świątecznych. Pomyślałam więc sobie, że skoro można upleść z ciasta drożdżowego piękne warkocze do chałki, to czemu by nie upleść…koszyczka Wielkanocnego Jak pomyślałam tak zrobiłam, a efekt
Arbuziakiustach polędwiczki wieprzowe w aksamitnym sosie śmietanowym to niezwykłe danie , które św ietni e sprawd zi się jako codzienny, prze pyszny posiłek, ale również wykwintn y niedzielny lub nawet świąteczny obiad. Sos śmietanowy idealnie komponuje si ę z polędwiczkami tworząc eleganckie, wytworne i niezwykle apetyczne danie . Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śmietanowym - Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych sól, pieprz
Słodka StronaSmaczna wariacja mojej Mamy. Uwielbiamy pierogi i od zawsze gościły one na naszym stole na obiad, nie tylko od święta (szczególnie te znane świąteczne z kapustą i grzybami lub rybne, mięsne). Tak jak często się pojawiały, tak też powstawały różne wersje, pomysły na łączenie smaków. Latem lubiliśmy lepić pierogi z jagodami, truskawkami, nawet śliwkami w połączeniu ze słodkim twarożkiem
Zasmakuj KuchniMiałam problem z nazwaniem tej zupy:). Choć dla wielu osób bigos to kapusta w wersji świątecznej, ciężki, mocno mięsny, z kiszoną kapustą, to u mnie w domu nazywa sie tak również młodą kapustę przygotowywaną z kiełbasą. Uwielbiam zwłaszcza płynną część takiego bigosiku, tak powstał pomysł na zupę. Jedna z lepszych jaka powstała w mojej kuchni:). 1 główka kapusty
Szefowa kuchniserka mascarpone i kremówki. Ciasto nie jest wysokie, ale wyższe też być nie powinno, tak jest naprawdę ok. To wypiek idealny na weekend - do kawki, herbatki, albo...na stół świąteczny, sami zdecydujcie ;) Polecam :) Kruchy spód: 150 g mąki pszennej 100 g masła, zimnego 2 żółtka 30 g cukru pudru 8 g cukru wanilinowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa
Opowieści z piekarnikaBabka jest obowiązkowym wypiekiem na Wielkanoc. Poniżej kilka pomysłów na ten i inne wypieki typowo Wielkanocne. A więcej świątecznych przepisów znajdziecie: TUTAJ . Babka zebra Babka cynamonowa Babka czekoladowa z likierem kawowym Babka cytrynowa Keks Piaskowiec Pisanka
Lena Gotujepiątkowy, bezmięsny obiad, do tego kubek ciepłego czerwonego barszczu. Proste do przygotowania. Wiem, że do świąt Wielkanocnych jeszcze baaaardzo daleko, ale takie krokiety sprawdzą się również doskonale na świątecznym stole :) Składniki na około 18-20 naleśników: * 2 szklanki mąki * 3-4 jajka (wszystko zależy od ich wielkości) * około 2 szklanek mleka * około 1 i 1/2 szklanki wody
Zrób to smacznie