przepisy świąteczne - 3122 przepisów (strona:58/209)

Babka czekoladowa z likierem cherry 143

puszysta czekoladowa babka z wyrazistą alkoholową nutą z wiśniowym akcentem, oblana delikatną mleczną czekoladą to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 300g mąki pszennej 200g cukru 250g masła extra 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml likieru cherry (wiśniowego) 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli masło

Szalona Kuchnia Eweliny
Biszkoptowa babka z zajączkiem 158

moim świątecznym stole musi być nie tylko smacznie,ale też kolorowo. Wypieki i potrawy muszą zachwycać i cieszyć oko. Biszkoptowa babka z zajączkiem,bardzo lekka i puszysta to jedna z moich propozycji na wielkanocny stół. Na początek,można dzień wcześniej przygotować i upiec ciasto zielone. ciasto zielone: 2 jajka 1/2 szkl. cukru 250 g mrożonego szpinaku 1 szkl. mąki

Kolorowa kuchnia Elki
Jajka po szkocku po polsku 141

wpisem zaczynam tegoroczną serię receptur, które fantastycznie sprawdzą się na wielkanocnym stole. Jajka po szkocku jakoś nigdy wcześniej nie gościły w moim świątecznym jadłospisie, no i jak wzięłam je na warsztat, to okazało się, że tym razem też nie zagoszczą, a przynajmniej nie w oryginalnej wersji. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie i oto efekt. Gorąco polecam

Pichceniomania
Szynka w musztardowej skorupie 411

Wyborna i smaczna w chrupiącej skorupce szynka na świąteczny obiad. Składniki: Szynka wieprzowa 1 kg musztarda francuska 1 słoiczek Jajko 1 szt. Czosnek 2 ząbki Bułka tarta ½ szklanki Bulion drobiowy ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Olej do formy Wykonanie: Szynkę opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, przełożyć na naczynia żaroodpornego i polać bulionem. Wstawić do piekarnika i piec

Tradycyjna Kuchnia
Świąteczny talerz niejadka 100

Składniki na talerz ze zdjęcia foremka do ciastek zajączek plasterek serka żółtego plasterek szynki słomki z surowej marchewki 2 kulki mini sera mozarella 2 pomidorki … Czytaj dalej Świąteczny talerz niejadka

gotuj ze mną
Piernik staropolski 180

wiem, wiem ;) Wielkanoc za progiem, a ja tu z piernikiem wyskakuję, ale obiecałam sobie, że dodam zaległe wpisy, właśnie świąteczne jeszcze, żeby nie odkładać ich do listopada. Obawiam się, że zapomniałabym o nich całkowicie przez te kilka miesięcy ;) Piernik przyznaję bez bicia, że robiłam po raz pierwszy i po raz pierwszy jadłam, bo w moim domu nie był pieczony. Bynajmniej

Kuchnia w czekoladzie
Schab faszerowany polędwicą i suszoną śliwką 216

Zdaję sobie sprawę, że Ameryki nie odkryłam, ale schab, który przygotowałam na świąteczny obiad u Rodziców smakował mi na tyle, że postanowiłam wziąć go na bok i uwiecznić ;) Co prawda nadziewałam go śliwkami i jednocześnie toczyłam bitwę z myślami, czy aby na pewno dobrze robię, bo faceci w moim domu to tacy raczej typowi są i owoców w mięsie nijak

Kuchnia w czekoladzie
WYTRAWNY MAZUREK WIELKANOCNY 147

najczęściej są bogato zdobione. Tradycyjny, polski mazurek jest to słodkie ciasto, które podaje się na deser. A ja przygotowałam mazurka w wersji wytrawnej, którego można podać na ciepło, na świąteczny obiad lub kolację. Mazurek w kształcie pisanki, na kruchym cieście, z białą kiełbasą, boczkiem i jajkami, zalany masą jajeczno-śmietanową z tartym chrzanem to oryginalny i niebanalny pomysł, który

Kuchnia MagdaLeny
Przepis na orzeszki z przepiśnika babci 193

kogo z Was pieczenie orzeszków to świąteczna tradycja? U nas zdobią stół i na Wigilię i na Wielkanoc, choć i teraz w okresie karnawału robimy je nie raz i nie dwa. To kruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową

Arbuziaki
Chleb pszenno-żytni 143

prawda okres świąteczny ma się już ku końcowi, ja jednak nie mogłam się oprzeć i do wizualizacji poniższego chleba pszenno-żytniego zdecydowałam się użyć zdjęć z motywem choinki. Czyż nie jest uroczy? Chleb pszenno-żytni 2018-01-15 21:30:38 Z podanej proporcji uzyskałam 2 bochenki o wadze około 700 g każdy. Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn

Chlebki.pl
Zupa grzybowa z topinamburem i suszonymi owocami 166

pobyć trochę na powietrzu zanim zacznie się zima. Dostaję też sporo suszonych grzybów od rodziny, więc co najmniej raz do roku jem pyszną zupę grzybową. Dziś będzie wersja świąteczna z topinamburem, wiśniówką i suszonymi owocami. Taka może znaleźć się nawet na wigilijnym stole. Chyba że wolicie barszcz czerwony na zakwasie albo wigilijną migdałową . Ale może być też pysznym codziennym obiadem

Ugotowane pozamiatane
SZYNKA PEKLOWANA Z PIEKARNIKA 183

Pyszna,soczysta szyneczka,której nie można sobie odmówić. Idealna na świąteczny stół czy imprezę - zawsze zachwyca domowników jak i gości. Składniki:   1,7 kg szynki wieprzowej w jednym kawałku,najlepiej kula Marynata:   2 litry wody 4 łyżki soli peklowej   4 liście laurowe 8 sztuk ziela angielskiego główka czosnku   Wierzch:   papryka ostra bądź słodka majeranek

Niespełnione zdolności kulinarne
Rozgrzewająca kawa na styczniową słotę 173

bitej śmietany to już zdecydowanie nie to... Na szczęście znalazłam u Leny przepis na niezwykle kuszącą kawę zbożową; akurat mam w lodówce otwartą puszkę z kajmakiem, a przypraw po świątecznych wypiekach ciągle leży w szufladzie pod dostatkiem. Zagotowałam więc wodę, podgrzałam mleko (słodkie kawy bez pianki z mleka w takie dni jak dziś po prostu nie wchodzą w grę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru 194

Dzisiaj kontynuuję nadal wątek świąteczny, chociaż bardzo chętnie zrobiłabym to ciasto ponownie Najczęściej spotykany przepis bazuje na wykorzystaniu kaszy manny, ale chciałam trochę pokombinować i znalazłam całkiem niezłe rozwiązanie – budyń jaglany i mąkę kukurydzianą. W makowcu najbardziej lubię nadzienie, więc to ciasto spełniło moje oczekiwania w stu procentach. Dodałam bakalie w postaci fig i daktyli, moje ulubione jabłka odmiany

Fitkot
Przepisy na święta: Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami 195

będziecie chcieli, bo niesamowity aromat rozchodzący się po domu sprawi, że będziecie krążyć wokół piekarnika ;-)). Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami, przyrządzona według tego przepisu, to idealne danie na świąteczny obiad. Będzie złota, pachnąca, upieczona na chrupko. Czas : 5 i pół godziny w tym 5 godzin pieczenia Poziom trudności : Łatwe Zobacz też jak dobrze upiec kaczkę. Składniki: Gęś świeża

Niedzielny kucharz