przepisy świąteczne - 3122 przepisów (strona:51/209)

Pomysł na słodki prezent - kruche witrażyki 125

Dzisiejszym wpisem rozpoczynam sezon świąteczny.Przez cały adwent chciałabym Wam pokazać kilka pomysłów, tak jak obiecałam na słodkie prezenty(ale nie tylko), dekoracje i umilacze. Oczywiście jeśli wpadnie mi coś po drodze do głowy nie omieszkam się tym tu podzielić, mam nadzieję że będziecie tu w grudniu zaglądać z przyjemnością.Tak więc od dziś zapraszam na Na dobry początek jeden

Farmażony
Paluszki makowe z orzechami - pomysł na słodki prezent III 171

Zaintrygowały niektórych ostatnio, a tylko je pokazałam ...Pomysł przyszedł sam z siebie, zrobiłam  i wyszło super.Paluszki makowe z nadzieniem orzechowym idealne na prezent :) pachną świętami, smakują świętami ....są świąteczne...... Czytaj więcej

Farmażony
a'la Toffifee - pomysł na słodki prezent IV 235

Idą święta la la la ....nie no śpiewać nie będę, bo jak na razie to jestem  wykończona przez tą przed świąteczną bieganinę.Troszkę zaniedbałam przez to blogowanko, ale mam nadzieję, że przede mną same spokojniejsze dni. Prezenty w większości są teraz pozostaje gotowanie i przygotowanie domu.Dziś mam dla Was kolejny pomysł na słodki prezent dla bliskich. Cukiereczki

Farmażony
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 1 276

temacie, ale przygotowaliśmy się bardzo sumiennie. A na Wielkanoc 2014 przygotujemy: Wielkanocą białą kiełbasę. Wiejską wędzoną kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem. Pikantną wędzoną kiełbasę a’la chorizo. Świąteczną wędzoną szynkę z goździkami. Pieczoną karkówkę. Wszystkie potrzebne akcesoria i przyprawy można dostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka i karkówka

OstryKęs
Brak tytułu 157

Teraz poleży sobie kilka dni. Prawdopodobnie w poniedziałek biorę sięza pieczenie i dekorowanie. Co z tego wyjdzie? A no nie wiem. Ale co by nie wyszło - pochwalę się :) Pierniczki świąteczne - przepis składniki: 50 g margaryny                  100 g miodu - ja użyłam miód spadziowy Królewskie Miody

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 170

Pierniczkowo i Świątecznie... Ciasto dojrzało i przyszła pora na pieczenie.... Wczorajszy bilans - pieczenie - 2 godziny                              - dekorowanie - 4 godziny Przepis na pierniczki podawałam tutaj Oto efekty mojej pracy: LUKIER - przepis 1 białko 1 szkl. cukru pudru. Miksujemy, jeśli jest za gęste - dolewamy wody

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 201

Naczynie TERMISIL - w użyciu przed Światami - Po raz kolejny sięgnęłam po naczynie TERMISIL. Tym razem przygotowałam w nim niedzielne danie przedświąteczne. Przepis świetny, możecie wykorzystać szykują także Świąteczne przekąski. Ryba po podhalańsku - przepis Składniki: 600 g filetów z ryby - polecam filety z dorsza, ja tej ryby właśnie użyłam 2 łyżki mąki przyprawa do ryb olej Filety pokroić w dużą kostkę

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 166

Świąteczne wypieki - strucla migdałowo-nugatowa - Już tylko chwila do Świąt, więc prezentuję Wam kolejny przepis. Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego. Strucla migdałowo-nugatowa -przepis Składniki:  500 g twarogu 2 jaja 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru szczypta gałki muszkatołowej 120 g kremu nugatowego, np. nutelli 100 g mielonych migdałów małą

kolorowotorcikowo
Panforte 101

wspólnie zrobić w domu. To coś zupełnie niezwykłego w smaku. Panforte czyli   rodzaj włoskiego piernika, pochodzącego ze Sieny, z dodatkiem sporej ilości bakalii zachwyci każdego wielbiciela słodkich wypieków świątecznych.  Trudno w słowach opisach jakie to jest pyszne, naprawdę! A im dłużej poleży tym smak jest jeszcze lepszy!  Podczas pieczenia panforte cały dom wypełnia zapach piernika. Do przygotowania

Moja smaczna kuchnia
Chleb z kawą i migdałami- piekarnia grudniowa 110

zaproszenie  Amber  upiekłam świąteczny chleb. Jeśli nie popełni się małej pomyłki jaką popełniłam ja, chlebek będzie wyglądał trochę inaczej. Przypominać powinien raczej makowiec... Ale smak migdałów i kawy pozostanie. 1 szklanka ma 250 ml R ozczyn: 1 łyżka zakwasu 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej ( można zamienić na orkiszową

Proste Potrawy
Wigilijny karp w galarecie 137

Wigilia to tradycja, jak tradycja to karp, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. W mojej wersji podany w aromatycznej galarecie, z pewnością będzie królem wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1,5kg karpia 3 marchewki 1 pietruszka 10cm pora 1/2 selera 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cytryna 2 łyżki żelatyny sól 2 łyżki vegety Dodatkowo: natka z pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny
Śledzik z koperkiem i ogórkiem kiszonym 174

Śledzik z koperkiem i ogórkiem kiszonym Pyszny, prosty do przygotowania, idealny na świąteczny stół lub przyjęcie. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście takiego połączenia, to szczerze polecam. Ja uwielbiam tą wersję. Jeśli jednak wolicie bardziej klasyczne śledzie lub szukacie innych ciekawych połączeń smakowych, to starczy sprawdzić na blogu Znajdziecie tam sporo inspiracji (a niedługo pojawią się kolejne). Rada. Przed świętami

Słodkie okruszki
KRUCHE CIASTECZKA KORZENNE 151

Kruche, maślane ciasteczka korzenne, idealne na nadchodzące Święta. Powstały z myślą o najmłodszych domownikach, którzy niezbyt chętnie sięgają po świąteczne ciasta. Nie muszę chyba dodawać, że zauroczyły nie tylko najmłodszą część rodziny. Wyszły cudnie maślane, chrupiące, o cudownym aromacie korzennym. Mniam, nic tylko chrupać... ;-) U mnie wyszły 2 blachy pysznych ciasteczek. Składniki: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700

Smaczne Zdrowe
Bolo Rei - portugalskie królewskie ciasto bożonarodzeniowe 166

znalazł, musiał upiec ciasto w kolejnym roku. Liczę na to, że Bolo Rei zagości w Waszych domach w to Boże Narodzenie. Jest naprawdę pyszne i iście świąteczne! * SKŁADNIKI na 1 duże ciasto Bolo Rei Ciasto Bolo Rei : 750 g mąki 100 g cukru 150 g miękkiego masła 50 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody 250 ml wina Porto

Food Square
WEGAŃSKIE PIERNICZKI BEZ GLUTENU I CUKRU 125

Najwyższy czas na próby piernikowe lub czynienie właściwych zapasów tych świątecznych słodkości. Przedstawiam pierniczki dla wymagających, dla dzieci, alergików, smakoszy.  Na bazie mąki kasztanowej i kokosowej, więc bez glutenu. Z dodatkiem musu jabłkowego w zastępstwie cukru dla uzyskania słodkości. Smakują dzieciom!!! I ich rodzicom też, i to - bardzo! 🍪 Składniki na 1 blachę (ok 25 sztuk): 1 szklanka mąki kasztanowej

Jeść, by żyć w zdrowiu