Dzisiejszym wpisem rozpoczynam sezon świąteczny.Przez cały adwent chciałabym Wam pokazać kilka pomysłów, tak jak obiecałam na słodkie prezenty(ale nie tylko), dekoracje i umilacze. Oczywiście jeśli wpadnie mi coś po drodze do głowy nie omieszkam się tym tu podzielić, mam nadzieję że będziecie tu w grudniu zaglądać z przyjemnością.Tak więc od dziś zapraszam na Na dobry początek jeden
FarmażonyZaintrygowały niektórych ostatnio, a tylko je pokazałam ...Pomysł przyszedł sam z siebie, zrobiłam i wyszło super.Paluszki makowe z nadzieniem orzechowym idealne na prezent :) pachną świętami, smakują świętami ....są świąteczne...... Czytaj więcej
FarmażonyIdą święta la la la ....nie no śpiewać nie będę, bo jak na razie to jestem wykończona przez tą przed świąteczną bieganinę.Troszkę zaniedbałam przez to blogowanko, ale mam nadzieję, że przede mną same spokojniejsze dni. Prezenty w większości są teraz pozostaje gotowanie i przygotowanie domu.Dziś mam dla Was kolejny pomysł na słodki prezent dla bliskich. Cukiereczki
Farmażonytemacie, ale przygotowaliśmy się bardzo sumiennie. A na Wielkanoc 2014 przygotujemy: Wielkanocą białą kiełbasę. Wiejską wędzoną kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem. Pikantną wędzoną kiełbasę a’la chorizo. Świąteczną wędzoną szynkę z goździkami. Pieczoną karkówkę. Wszystkie potrzebne akcesoria i przyprawy można dostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka i karkówka
OstryKęsTeraz poleży sobie kilka dni. Prawdopodobnie w poniedziałek biorę sięza pieczenie i dekorowanie. Co z tego wyjdzie? A no nie wiem. Ale co by nie wyszło - pochwalę się :) Pierniczki świąteczne - przepis składniki: 50 g margaryny 100 g miodu - ja użyłam miód spadziowy Królewskie Miody
kolorowotorcikowoPierniczkowo i Świątecznie... Ciasto dojrzało i przyszła pora na pieczenie.... Wczorajszy bilans - pieczenie - 2 godziny - dekorowanie - 4 godziny Przepis na pierniczki podawałam tutaj Oto efekty mojej pracy: LUKIER - przepis 1 białko 1 szkl. cukru pudru. Miksujemy, jeśli jest za gęste - dolewamy wody
kolorowotorcikowoNaczynie TERMISIL - w użyciu przed Światami - Po raz kolejny sięgnęłam po naczynie TERMISIL. Tym razem przygotowałam w nim niedzielne danie przedświąteczne. Przepis świetny, możecie wykorzystać szykują także Świąteczne przekąski. Ryba po podhalańsku - przepis Składniki: 600 g filetów z ryby - polecam filety z dorsza, ja tej ryby właśnie użyłam 2 łyżki mąki przyprawa do ryb olej Filety pokroić w dużą kostkę
kolorowotorcikowoŚwiąteczne wypieki - strucla migdałowo-nugatowa - Już tylko chwila do Świąt, więc prezentuję Wam kolejny przepis. Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego. Strucla migdałowo-nugatowa -przepis Składniki: 500 g twarogu 2 jaja 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru szczypta gałki muszkatołowej 120 g kremu nugatowego, np. nutelli 100 g mielonych migdałów małą
kolorowotorcikowowspólnie zrobić w domu. To coś zupełnie niezwykłego w smaku. Panforte czyli rodzaj włoskiego piernika, pochodzącego ze Sieny, z dodatkiem sporej ilości bakalii zachwyci każdego wielbiciela słodkich wypieków świątecznych. Trudno w słowach opisach jakie to jest pyszne, naprawdę! A im dłużej poleży tym smak jest jeszcze lepszy! Podczas pieczenia panforte cały dom wypełnia zapach piernika. Do przygotowania
Moja smaczna kuchniazaproszenie Amber upiekłam świąteczny chleb. Jeśli nie popełni się małej pomyłki jaką popełniłam ja, chlebek będzie wyglądał trochę inaczej. Przypominać powinien raczej makowiec... Ale smak migdałów i kawy pozostanie. 1 szklanka ma 250 ml R ozczyn: 1 łyżka zakwasu 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej ( można zamienić na orkiszową
Proste PotrawyWigilia to tradycja, jak tradycja to karp, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. W mojej wersji podany w aromatycznej galarecie, z pewnością będzie królem wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1,5kg karpia 3 marchewki 1 pietruszka 10cm pora 1/2 selera 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cytryna 2 łyżki żelatyny sól 2 łyżki vegety Dodatkowo: natka z pietruszki
Szalona Kuchnia EwelinyŚledzik z koperkiem i ogórkiem kiszonym Pyszny, prosty do przygotowania, idealny na świąteczny stół lub przyjęcie. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście takiego połączenia, to szczerze polecam. Ja uwielbiam tą wersję. Jeśli jednak wolicie bardziej klasyczne śledzie lub szukacie innych ciekawych połączeń smakowych, to starczy sprawdzić na blogu Znajdziecie tam sporo inspiracji (a niedługo pojawią się kolejne). Rada. Przed świętami
Słodkie okruszkiKruche, maślane ciasteczka korzenne, idealne na nadchodzące Święta. Powstały z myślą o najmłodszych domownikach, którzy niezbyt chętnie sięgają po świąteczne ciasta. Nie muszę chyba dodawać, że zauroczyły nie tylko najmłodszą część rodziny. Wyszły cudnie maślane, chrupiące, o cudownym aromacie korzennym. Mniam, nic tylko chrupać... ;-) U mnie wyszły 2 blachy pysznych ciasteczek. Składniki: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700
Smaczne Zdroweznalazł, musiał upiec ciasto w kolejnym roku. Liczę na to, że Bolo Rei zagości w Waszych domach w to Boże Narodzenie. Jest naprawdę pyszne i iście świąteczne! * SKŁADNIKI na 1 duże ciasto Bolo Rei Ciasto Bolo Rei : 750 g mąki 100 g cukru 150 g miękkiego masła 50 g świeżych drożdży 150 ml letniej wody 250 ml wina Porto
Food SquareNajwyższy czas na próby piernikowe lub czynienie właściwych zapasów tych świątecznych słodkości. Przedstawiam pierniczki dla wymagających, dla dzieci, alergików, smakoszy. Na bazie mąki kasztanowej i kokosowej, więc bez glutenu. Z dodatkiem musu jabłkowego w zastępstwie cukru dla uzyskania słodkości. Smakują dzieciom!!! I ich rodzicom też, i to - bardzo! 🍪 Składniki na 1 blachę (ok 25 sztuk): 1 szklanka mąki kasztanowej
Jeść, by żyć w zdrowiu