Pyszny, lekko wilgotny murzynek z nutą piernikową . Łatwy i prosty w wykonaniu a na świątecznym stole będzie niezastąpiony. Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki kakao 3 jajka 190 g masła 1 szklanka
Słodka Strefanawet miękkich warzyw. Taką łyżeczkę możecie kupić w sklepie tarkaimiarka.pl . Oczywiście nie tylko łyżeczkę, ale mnóstwo różnych gadżetów kulinarnych zarówno na własny użytek, jak i z przeznaczeniem na świąteczne prezenty. Polecam!😃👍 SKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej (3 pełne szklanki) 25 dag miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 20 dag homogenizowanego serka waniliowego (z mieloną wanilią) 2 płaskie łyżeczki proszku
Kuchenne zapiski Edytyczas pierników, pierniczków, ciast korzennych i oczywiście aromatycznego grzańca. Bez przyprawy piernikowej ani rusz! Najlepsza jest oczywiście domowa. Podczas jej przygotowania w domu obłędnie pachnie, od razu robi się świątecznie i klimatycznie. W poszukiwaniu najlepszej receptury zadzwoniłam do mamy z pytaniem o mieszankę, którą robiła moja babcia. No niestety, babcia tym razem nie trzymała się ściśle żadnego przepisu - dawała
Kulinarne Inspiracjezadzwonić do kogoś, kogo głosu dawno nie słyszeliśmy? Może czasem warto! Życzę Wam, aby ten grudniowy, pełen pięknego światła czas mijał Wam mimo wszystko spokojnie, w zimowym nastroju i świątecznej aurze. Składniki 600 g twarogu półtłustego (twaróg nie może być zbity i suchy) ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/2 + 1 łyżka cukru pudru 2 jajka (najlepiej wiejskie) 1 spora łyżka
Raj dla PodniebieniaŚledzie to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole 😀 Jeśli lubicie słodkie smaki to spróbujcie przygotować śledzie po szwedzku, czyli smażone kawałki filetów śledziowych a'la matyjas, marynowanych w słodkiej zalewie wraz z dodatkiem czerwonej cebulki oraz przypraw. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie śledzi to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na 2 słoiki: 0,5 kg filetów śledziowych a'la matyjas
Ugotowaćgrudzień równie szybko znika? Mam wrażenie, że po Mikołajkach czas nie zna litości i przyspiesza, byleby zrobić na złość. Osobiście lubię wskoczyć w świąteczny nastrój jeszcze przed pojawieniem się choinek na sprzedaż i baniaków z chlupoczącymi karpiami. Zwłaszcza ten karp nie należy do moich ulubionych skojarzeń ze świętami. Rok temu moja, już […] Artykuł Co mnie inspiruje – ciekawe linki
Pink EnvelopeRobimy kulkę z ciasta , wkładamy do woreczka i chowamy w lodówce na 30 min. 2. Ciasto wałkujemy ( polecam wałkowanie przez folię) na grubość ok. 3-5mm i wycinamy świąteczne kształty. Bardzo ostrożnie przenosimy pierniczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Pieczemy w 180°C ok. 17min
Keto PrzepisyZbliżają się święta. Bardzo lubię ten czas i świąteczne przygotowania. Buraki się kiszą, jeszcze kilka dni i zakwas będzie gotowy. Jak zleje do ładnej buteleczki to wrzucę przepis. Do świąt jeszcze spokojnie zdążycie zakisić. A tym czasem, może przyda Wam się przepis na sernik. Wypróbujcie, może zagości w święta na Waszym stole. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki
Agusiowe smakołykidoskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 strony pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona. KUP KSIĄŻKĘ Artykuł Śledzie w śmietanie z jabłkiem pochodzi
nietylkopasta.plPomysł zaczerpnięty ze świątecznego numeru magazynu „Pysznie”. Babeczki są puszyste, pachną obłędnie i jeszcze lepiej smakują. Piernikowo <3 12 sztuk 100 g masła 80 g erytrolu lub innego słodziwa 80 g miodu 250 g mąki – u mnie miks 50/50 mąki jęczmiennej i owsianej 2 jajka 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka
Kucharzycasię i tym razem. Mam nadzieję, że cały grudzień pozostanie tak zimowy, jak teraz i będzie można się cieszyć białymi świętami (w końcu!). Ja intensywnie szukam inspiracji świątecznych i staram się tworzyć nowe przepisy (jeden z nich pojawił się już wczoraj , więc sprawdźcie koniecznie – może akurat wam się spodoba :)). Dzisiejsze ciacha to szybki i spontaniczny pomysł na kruche ciasteczka
FitkotIdealna wędlina na świąteczny stół, polecam zrobić by za tydzień cieszyć się pysznym schabem. Trochę czasu spędzi w lodówce a potem uwieszony pod sufitem dojrzeje w tydzień. Zachęcam do wypróbowania. Schab długodojrzewajaćy suszony. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemarynaty. Bardzo polecam ten przepis. Nie powstydzicie się ich częstując nimi swoją rodzinę i przyjaciół przy wspólnym wigilijnym stole. Będę przeszczęśliwa, jeśli uda mi się wzbogacić tym przepisem Wasze świąteczne menu o kolejną, myślę bardzo ciekawą, pozycję. Składniki: 8 matiasów solonych 2 szalotki kilka gałązek koperku 5 jagód jałowca 5 goździków 8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry
Garniec MagalieWami naszym przepisem na pierniczki, których cudowny aromat miodu i przypraw roznosi si ę po całym domu, wprowadzając wszystkich domowników w świąteczny nastrój. Pozdrawiam Was w ten piękny czas Adwentu :) **** Benvenuti nel più magico dei mesi dell’anno! Il 1° dicembre è per noi il momento in cui si preparano i biscotti
La grande e la piccola cuocaGrzybowa z suszonych grzybów to zupa , która często gości u nas na świątecznym stole. Dzisiaj proponuję inny wariant tej bardzo smacznej zupy, mianowicie grzybową z kaszą bulgur. Bulgur zagęścił zupę ale również uczynił ją bardziej treściwą. Mimo wszystko głównym składnikiem zupy są oczywiście suszone jak i świeże grzyby. W tym roku grzyby obrodziły, ususzyłam dosyć dużo, więc mam spore zapasy
codojedzenia