Nasz ostatni hit, czyli Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem w ciągu ostatnich 3 tygodni piekłam już 7 razy (tak wszystkim smakuje). Ponieważ po ostatnim pieczeniu wieńca zostały mi drożdże postanowiłam upiec chałkę, a że pod choinką znalazł się słoiczek nutelli, stwierdziłam, że wykorzystam go od razu i zamiast chałki zrobię kolejny wieniec, tym razem czekoladowy. Do prezentowanej
Moja Delicjazłapanie oddechu podczas tego wydłużonego weekendu. W tym roku Święto Trzech Króli wypadło w piątek, więc można było zostać w domu 3 dni z rzędu. Wprawdzie wypadły mi w świąteczne popołudnie nieoczekiwane obowiązki służbowe, ale nie zakłóciły one znacząco mojego odpoczynku. Miałam czas na spotkania z rodziną, a w niedzielny poranek przyjechała Gwiazdeczka. Oprócz obiadu upiekłam dla niej pyszną, ucieraną
W mojej kuchniktórych będziemy mieli wiele szans, by od nowa poukładać ważne sprawy, na nowo zbudować relacje z ludźmi w naszym otoczeniu, by zmienić to, co nam się nie podoba. Czas świątecznej obfitości na naszych stołach też już za nami. Wprawdzie zaczął się karnawał, podczas którego będziemy sięgać także po wykwintne dania, ale na razie ja wracam do prostoty. Zapraszam
W mojej kuchnistołówki. Jest schludnie i czysto, co tylko wzmaga apetyt. Quiche ze szpinakiem i serem camembert Tak bardzo mi zasmakował quiche, że nie było innego wyjścia jak tylko przeczekać okres świąteczny i przygotować własną wersję. Poniżej mam dla Was przepis na przepyszny placek na kruchym cieście, nadziewany szpinakiem i serem camambert . Zasmakuje Wam :) Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej
Pink Envelopedaktylami, a więc bez dodatku cukru. Według mnie połączenie idealne. Warto dodać tego farszu więcej, by makowiec wyszedł naprawdę makowy (najlepiej na tę ilość ciasta podwoić porcję masy makowej). Świąteczny makowiec orkiszowy Ciasto: 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki orkiszowej jasnej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym
FitKotszczypiorku i natki pietruszki. To połączenie smakowe bardzo przypadło nam do gustu. Jest to jedna z klasycznych sałatek, które królują na naszych wszelakich imprezach, można ją podać też na świąteczny stół, z pewnością znajdzie się wielu chętnych, jest nie tylko kolorowa, ale i smaczna, do tego bardzo prosta do przygotowania 🙂 Sałatka z selera konserwowego ma delikatny i orzeźwiający smak, można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJuż za tydzień, zawitają do Nas święta. 💖Miodownik to smaczne ciasto, które szybko zniknie ze świątecznego stołu. Miłośnicy miodu i orzechów, na pewno pokochają to ciasto. Miodowe placki przełożone kremem budyniowym o aromacie wanilii i migdałów, a to wszystko oblane cudown ą polew ą czekoladow ą i posypane orzechami włoskimi.😋 Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, lecz
kulinarne odsłony patiDziś trochę spóźniony przepis na świąteczny wypiek ale nie chciałam go już zostawiać na przyszły rok. Może komuś się przyda, w końcu makowce i serniki pieczemy nie tylko na Święta. Seromak jest dość popularny ale ja zrobiłam swoją wersję: kruche ciasto zastąpiłam miękkim biszkoptem z przyprawa korzenną, dzięki czemu dołączył piernikowy smak, czyli tak jakby trzy ciasta w jednym. Sernik
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamogłabym skosztować pysznego, miękkiego i aromatycznego makowca. Wzięłam sprawy w swoje ręce. Poszukując inspiracji w internecie, prowadząc rozmowy z moją mamą stworzyłam swój własny przepis na smaczne świąteczne ciasto. Nie ukrywam, że byłam bardzo dumna z siebie jak po wyjęciu z piekarnika okazało się, że makowiec jest naprawdę bardzo dobry. Składniki: - puszka gotowej masy makowej (około 850g
Pan i Pani Smith w kuchniświątecznym objadaniu się i przy zmiennej pogodzie przyda się nalewka z kitu pszczelego zwana inaczej nalewką propolisową. Robi się ją bardzo łatwo. Najtrudniejsze jest pozyskanie propolisu, jeśli nie ma się znajomego pszczelarza. Kit pszczeli jest substancją, której nie da się do końca przebadać, bo pszczoły pozyskują go z młodych pędów różnych drzew. W każdej rodzinie pszczelej zatem kit jest inny
Weekendy w domu i ogrodzieBardzo aromatyczna sałatka śledziowa. Polecam do podjadania w okresie świątecznym i nie tylko. Pachnie śledziami połączonymi z musztardą ziarnistą, sokiem z grejpfruta, skórką z pomarańczy i jajkami. Świeża o cytrusowym zapachu. Delikatne suszone śliwki i świeżą natka pietruszki dodają dodatkowego charakterystycznego smaku sałatce. Jeśli szukacie przepisu na śledzika to polecam - sałatka zawsze szybko znika w towarzystwie świeżych bagietek
Zasmakuj Kuchniwczoraj wspominałam kulebiak okazał się świątecznym hitem, a że miałam farsz na jeszcze jeden to dorobiłam do niego zupę. Ot taka zwykła grzybowa zupa, ale jeżeli się posłuchacie i zrobicie ją dokładnie według przepisu to już nigdy nie spojrzycie na pieczarki tak samo. Gałka muszkatołowa i odrobina oliwy truflowej uszlachetnia smak zwykłych pieczarek, do tego stopnia, że nie zawahałabym się
greenscarfnajczęściej drób, wieprzowina, wołowina, królik, dodatkowo wątróbka, włoszczyzna. cebula. Ugotowane i ostudzone mięso mieli się dwu lub trzykrotnie, dodaje przyprawy, często także gałkę muszkatołową. Pasztet to wspaniały dodatek na świąteczny stół, jako przystawka lub kolacja. Dziś prosty przepis na delikatny pasztet cielęcy. Składniki: 1 kg cielęciny bez kości 40 dag boczku 3 suszone grzyby, np. podgrzybki 1 większa cebula
Zasmakuj KuchniŚledzie korzenne z pomidorami W świątecznych przygotowaniach zaplątał się śledź. A dokładniej przepis na śledzie z przyprawami korzennymi. Polecam! Składniki na 2 słoiki po ok. 350 ml: 400 g śledzi solonych 3 cebule 6-7 suszonych śliwek garść drobnych rodzynek 3 łyżki oleju 4 łyżeczki brązowego cukru ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki wody 2-3 łyżki białego octu winnego 1 listek
Pełny talerz