Witajcie po świętach! Domyślam się, że podobnie jak ja, nie możecie patrzeć już na pierogi, kapustę i inne świąteczne potrawy. Dlatego dla odmiany proponuję dziś inne smaki 🍝 - czarne tagliatelle, barwione atramentem z kałamarnicy z czosnkową nuta, a do tego świeża pietruszka, wędzony łosoś, czarne oliwki oraz orzechy włoskie. Pychota! Danie, któremu nie można się oprzeć 😉 Składniki: 300 g czarnego makaronu
Kuchnia MagdaLenyFilet z kaczki może być doskonałym obiadem np. świątecznym lub może stanowić dodatek do sałatki (po wystudzeniu) albo urozmaicić półmisek wędlin. Mi w każdej wersji smakuje. Ważne aby jej nie przesuszyć. Jak ją przygotować najlepiej? Opis znajdziecie poniżej. PIERŚ Z KACZKI Składniki: 1 pierś z kaczki odrobina pieprzu i soli Przygotowanie: Skórę pierś z kaczki nacinamy w kratkę
Bon appetit mon amieOwsianka piernikowa z jabłkiem, słodzona odrobiną miodu, to mój zdecydowany faworyt wśród zimowych śniadań. Pozostając w świątecznych smakach i zapachach, bo przecież jeszcze wczoraj leniliśmy się przy wigilijnych stołach, wypełnionych po brzegi, proponuję przygotować sobie nieco lżejszy posiłek Owsianka z poniższego przepisu wychodzi dość gęsta, bo ja zdecydowanie taką wolę, ale Wy śmiało możecie modyfikować ilość płatków owsianych Składniki
NiePieprz.plZresztą nie ma nawet takiej potrzeby bo zostało sporo jedzenia, które trzeba skonsumować by nic się nie zmarnowało. Postanowiłam więc podzielić się w tym tygodniu moimi pomysłami na słodkie świąteczne prezenty. Może przydadzą się komuś za rok. Czytaj więcej
Wiem co jemportalu facebooka Delektujemy "zobacz TUTAJ" był organizowany konkurs ŚWIĄTECZNY DESER LUB WYPIEK REGIONALNY mój przepis został nagrodzony "zobacz TUTAJ" i takie oto otrzymałam w paczce pyszne nagrody, w tym 2 książki ze słodkimi przepisami ciasto z konkursu:marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe
W Mojej Kuchni Lubięgłowie, robiona ręcznie w Portugalii, jest przepięknym elementem dekoracyjnym, jak i użytkowym na stole. Filiżanki białe z ramką ze złotym zdobieniem kupiłam w aTAB, i są moim faworytem na świątecznym stole, ale korzystam z nich codziennie, są takie śliczne! Z tego samego sklepu posiadam również paterę z rybkami, która jest fajnym rozwiązaniem do podania na jednym półmisku kilku rodzajów śledzi
SMYKWKUCHNIUwielbiam koktajle. Po świątecznych smakołykach warto znów je wprowadzić do diety. Taki warstwowy koktajl owocowy na napoju owsianym , to źródło wielu cennych składników. O właściwościach i zaletach płynących z owoców nie muszę Wam pisać. Wspomnę zatem o napoju owsianym, z którym przygotowałam koktajl. Napój owsiany AMANDIN wzbogacony został o wapń i witaminy A i D. Zawiera on wyłącznie naturalnie występujące
Słodkie okruszkiMój ulubiony świąteczny deser, który mogę jeść cały rok to gruszki w winie. Pyszne są też w syropie i te nadziewane orzechami, ale dużym plusem tego przepisu jest to, że praktycznie robią się same i że łatwo jest skalować ten przepis, jeśli zapraszamy wielu gości. Dlatego to idealny deser na proszoną kolację, zwłaszcza że można go zrobić wcześniej. Na Święta
Ugotowane pozamiataneSmażona pachnąca ryba w towarzystwie aromatycznej salsy pomidorowej z czerwoną fasolą i kawałkami ananasa. Idealne świąteczne śniadanie i nie tylko. Może stanowić udaną przekąskę sylwestrową. Można podawać na ciepło lub zimno. Składniki: 4 filety z dorsza lub morszczuka 3 większe cebule pokrojone w piórka 1,5 szklanki passaty pomidorowej 1 mały koncentrat pomidorowy 3/4 szklanki czerwonej fasoli z puszki kilka
Zasmakuj KuchniPrzez najbliższe dni pozostanę zapewne w świątecznym klimacie. Uwielbiam ten magiczny czas i nie chcę by szybko przeminął. Jednak w ten niezwykły klimat wkrada się codzienność, czemu nie należy się dziwić. W kuchni też niby jak zwykle, a jednak inaczej. Zapewne wielu z Was przetrzymuje w lodówce poświąteczne resztki. Kto to zje? Ciekawe czy macie jeszcze siłę wcisnąć coś
Przysmaki Karolkiświątecznych słodkościach pora na coś zdrowego, ale równie pysznego. Dziś polecam Wam owsiankę z malinowo-serowym musem. Fantastyczne połączenie smaków, które doda Wam energii na dobry początek dnia. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka mrożonych malin 3/4 szklanki mleka + 5 łyżek (u mnie 2%) 125 g chudego twarogu 1 łyżka syropu z agawy (u mnie z eSłoneczko) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
Słodkie okruszkiPyszna, szybka, kolorowa przekąska na Świąteczny lub Sylwestrowy stół :) Składniki na 16 koreczków: ok 120 g małych plasterków salami 4 kromki chleba 8 jajek przepiórczych 4 pełne łyżki buraczków z chrzanem 2 kiszone ogórki 2-3 łyżki majonezu kolorowy pieprz Przygotowanie: Kromki chleba pokroić kostkę mniej więcej wielkości plasterków salami. Jajka przepiórcze ugotować w osolonej wodzie przez ok 3 minuty
Ze smakiem i z pasjąSzczególnie z dodatkiem pieczonych orzechów i ciepłego sosu pomarańczowo-jabłkowego z goździkami. Takie rozgrzewające i aromatyczne danie jest idealne na mroźny poranek, bo pozwala się poczuć przytulnie, ciepło i świątecznie. Pankejki przygotowuje się bardzo prosto, bo składniki na nie można chyba znaleźć w każdym domu. Do tego nie jest w żaden sposób nudno ani monotonnie. Sami popatrzcie na ten talerz
rabarbarowowyjątkowe Święta, Święta Narodzenia Bożego wszystkim sympatykom "Walijskiego Pichcenia" życzę spokoju i pokoju. Optymizmu, radości, niepowtarzalnej atmosfery. A, kiedy już rozpakujecie te wszystkie prezenty znalezione pod świątecznym drzewkiem znajdźcie także trochę czasu na refleksję i chwilę zadumy nad faktem, że dziś narodził się Jezus
Walijskie PichcenieTarta z masłem orzechowym i bitą śmietaną jest u mnie numerem jeden wśród świątecznych wypieków. W planach miałam zrobić zdjęcie całej tarty, jednak zanim się obejrzałam połowy już nie było ;) Tarta jest szybka w wykonaniu, więc jeśli jeszcze nie upiekliście słodkości na święta to nic straconego, jeszcze zdążycie :) Spód: -250g mąki pszennej -125g cukru -3 łyżki
Receptura smaku