przecież chyba się nie liczą? :) Wybór padł na lody cytrynowe, i był jak najbardziej trafny. Nie za słodkie, orzeźwiające, smak jogurtu lekko złamany przez dodanie kremówki. Idealny deser na świąteczne popołudnie :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyCiężki tydzień...Na powitanie - dwa sprawdziany. Fizyka i historia. Może ktoś zaciśnie kciuka na szczęście? Bo przyznam bez bicia - tak bardzo nie chciało mi się uczyć... Ej, powiedzcie, przerwa świąteczna jest od tego żeby odpocząć, spędzić czas z rodziną etc. a nie siedzieć nad książkami! Prawda
breakfast of dreamsświęta zawsze jest tradycyjnie. Ale nie znaczy to, że lekkostrawnie, bo wręcz przeciwnie. Niektóre potrawy niemile zalegają na żołądku (lub sumieniu :))...Jako jedno ze świątecznych ciast proponuję lekki keks - biszkoptowy. Nie ma w nim tłuszczu, a zamiast cukru użyłam fruktozy. Jest baaardzo bardzo smaczny! Zniknął tego samego dnia, którego został upieczony... :) Ma chrupiącą skórkę i delikatny, wręcz "piankowy" środek
chili & sugarNigdy nawet się nie zastanawiałam i zawsze w okresie świątecznym podczas zakupów w koszyku lądowała puszkowa masa makowa. Na prawdę, nie pomyślałam, żeby zrobić domową... W tym roku nauczyłam się sama wytworzyć wiele rzeczy, które zazwyczaj kupowałam w sklepie (i przy okazji przekonałam się, że domowe=najlepsze :)) więc pomyślałam, że masa makowa będzie kolejna na tej liście. Nawet nie wiecie
chili & sugarSzybko, łatwo i smacznie :) Idealna rolada na karnawałowy, świąteczny stół czy okazjonalne spotkanie w gronie znajomych :) Składniki: Łosoś wędzony - 200g - 250g opakowanie mrożonego szpinaku - 450g 2 opakowania serka naturalnego typu Almette - 400g (łącznie) 3-4 ząbki czosnku 50g masła 4 jajka sól i pieprz Przygotowanie: Czosnek drobno pokroić i wrzucić na rozgrzane masło. Dodać szpinak (może być zamrożony
ChilliJemywsypaniu żelatyny. Kiedy ta wiosna, no kiedy... Jeszcze przed świętami postaram się o przepis na jakąś pyszną babkę :) Żeby nie było, że już całkiem u mnie nie-świątecznie
My simple kitchenprzekonana w stu procentach ze względu na tłuszcz zawarty w masie, to w smaku serniczek jest naprawdę świetny. Moja rodzinka za nim przepada, dlatego nie mogło go zabraknąć na świątecznym stole (obok Placka Niebo, który prezentowałam w poprzednim poście i makowca mojej mamy). Dla mnie trochę za słodki, więc jeśli nie lubicie przesłodzonych wypieków, zmniejszcie ilość cukru pudru w masie
My simple kitchentrudno uwierzyć, że wczoraj rozpoczął się listopad. Za dwa miesiące koniec roku a co za tym idzie, także coraz bliżej święta. Już powoli planuję listę świątecznych smakołyków ale póki co moja kuchnia jest jeszcze głęboko osadzona w tych jesiennych smakach. Przez przeciągający się remont nie załapałam się w tym roku na festiwal dyni co nie oznacza
My simple kitchencudne, kruche ciasteczka kojarzą mi się ze świętami. Często gościły u nas na rodzinnym stole. Nie bez znaczenia ma kształt tych słodkości- świąteczna, noworoczna wróżba na szczęśliwy nadchodzący rok! Składniki: 40 dag mąki 1 margaryna 1 łyżka śmietany 15 dag zmielonych orzechów włoskich 10 dag cukru pudru Cukier puder do posypki Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka dokładnie wymieszać i wyrobić
Tradycyjna KuchniaTort niezmiennie królujący na imieninach u mojej cioci. Moja wersja trochę odbiega od oryginału i poniższy przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jest to tort idealny na świąteczne i karnawałowe przyjęcia. Cztery krążki kruchego ciasta przełożone kremem maślanym z wiśniami, bitą śmietaną i kremem mascarpone zadowolą wybrednych gości. Małym problemem może być na początku jego krojenie (potrzebny będzie ostry
Milion SmakówDzisiaj niedzielnie, świątecznie, wykwintnie. Zapraszam na pyszności z truskawkami. 125 mąki pszennej 125 g cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła 2 jajka 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki mleka Piekarnik rozgrzać do 170 C. Suche składniki ) mąkę, cukier, sodę, proszek) wrzucić do miski. Dodać masło i jaka, miksować ok. minuty. Dodać ekstrakt
Humanistka w kuchniwszystkim co w nich tak wspaniałe, tak przepiękne. Ja też już czuję święta i to wcale nie z powodu tak pięknego widoku za oknem, czy blasku lampionu świątecznego, czuję je od kuchni... przez pieczenie pierników... przez ciastka korzenne... i przez dzisiejszą szarlotkę z cynamonem... pomimo że piekę ją z 40 razy w roku, dziś smakuje zupełnie wyjątkowo.... Ciasto
Kuchenne aromatyCiasteczka te Kochani stały się u mnie obowiązkową (zaraz po piernikach) słodką świąteczną przekąską. Są proste i smaczne, uwielbiam je za ten ich orzechowy posmak i zapach roznoszący się po całym domu. Składniki 450 g mąki 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 130 g mielonych orzechów 1 jajko polewa czekoladowa (opcjonalne) Sposób Masło
Kuchenne aromatyBlueberry Corner by "jagodzianka" Szybka, smaczna potrawa i soczyste kawałki kurczaka. Doskonale nadaje się na codzienny lub świąteczny obiad. Udka bez skóry i kości … Przeczytaj cały artykuł Post Nadziewane udka kurczaka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner