przepisy świąteczne - 3122 przepisów (strona:99/209)

Ho ho ho, Pani kierowniczko! 137

spokój, proszę o cierpliwość, bo na Wigilię będzie koło plus 1, a w Moskwie podobno minus 40... No cóż, jaka pogoda by nie była, jedno jest pewne - czeka nas świąteczne przesiadywanie za stołem, przyjmowanie gości, bycie gośćmi tu i ówdzie. I jeszcze jedno - jedzenie + ewentualne picie, napitki tudzież inne trunki. Ale dorzucić do zdrowego rozsądku coś na usprawnienie wątroby

Right Behind The Kitchen
Pani Walewska 428

Pani Walewska to nasze tradycyjne ciasto świąteczne. Był taki czas, gdy przynajmniej dwa razy w roku Pani Walewska gościła na naszym stole. Potem jej długo nie było, bo ileż można jeść to samo ciasto w każde święta :). Ale teraz z powrotem wraca do łask. Ma ponadczasowy smak, który mimo wszystko się nie nudzi. Jeśli ktoś jej jeszcze nie próbował

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
PIECZONA KAPUSTA 228

mnóstwo mięcha, kiełbasy smalcu. Moja jest bardzo delikatna,chuda ponieważ wszystko rozdrobniłam blenderem i dodatkowo dodałam suszoną żurawinę... Smak doskonały, rewelacyjny. Niebawem będą święta, gości pełen dom polecam na świąteczny stół.    Składniki:  500 g kiszonej kapusty  1 mała główka białej kapusty lub 1/2 dużej  25 dag surowego boczku   500 g chudego karczku

pieprzny smaczek
grzybowa z łazankami 121

Delikatna zupa grzybowa to obowiązkowa wigilijna pozycja. Na świątecznym stole podaję ją z makaronem łazanki, ale w ciągu roku z ziemniakami lub innym makaronem. Lubimy zbierać grzyby, dlatego zupa z suszonych zimą bardzo często gości na moim stole. Składniki: 200 g pokrojonej włoszczyzny garść suszonych grzybów 2,5 litra wody 2 łyżki masła 3-4 łyżki śmietany szklanka makaronu łazanki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
boczek rolowany nadziewany z porem 94

Boczek rolowany to propozycja nie tylko na świąteczny stół. Będzie też świetny na zimno, cieniutko pokrojony na kanapkę.  Składniki: 1,5 kg płat surowego boczku  400 g mięsa mielonego z indyka 1 por 1 jajko sól pieprz ząbek czosnku łyżeczka majeranku łyżka masła Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Pora pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Do mięsa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jak suszyć skórkę pomarańczową 171

dowolnej porze roku, to głównie jesienią i zimą mamy ochotę poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Prezent 121

Dziś dostałam przesyłkę z domu, a w niej poza kartką z życzeniami, opłatkiem i odrobiną sianka, wspaniała książka "Tradycyjne potrawy świąteczne - Wigilia i Boże Narodzenie". Co prawda menu na tegoroczne Święta mam już zaplanowane, ale napewno skorzystam z niektórych porad, a inne przepisy wykorzsytam w kolejnych latach.  Przepisy są proste i nieskomplikowane, napisane takim językiem jak lubię - krótko

Codzienne Gotowanie
Bananowa tarta z bezą 170

siódmą; miałam mieć trochę czasu dla siebie. Chciałam niespiesznie zjeść śniadanie, wypić kubek (albo dwa) gorącej herbaty. Poczytać książkę, bo koniec roku zbliża się nieubłaganie, o czym świadczą pierwsze świąteczne dekoracje na sklepowych wystawach.  Tymczasem ciepła pościel okazała się być tak kuszącą i miękką, że nie mogłam wydobyć się z jej objęć. Wręcz przeciwnie - wiercąc się i moszcząc, zanurzałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko 158

owidła śliwkowe, niskosłodzone, znakomite do ciast, deserów, kanapek i mięsnych sosów. Powidła śliwkowe to także ważny składnik świątecznego piernika. W wersji podstawowej śliwki smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia. Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia. Czas przygotowania: Składniki

SzczyptaSmaQ
Sałatka śledziowa z chrzanem i rzodkiewką 150

Prosta, szybka w przygotowaniu sałatka ze śledziem. Sprawdzi się na świątecznym stole. Taką sałatkę możemy przygotować w dużej misce jak i również wydzielić porcje dla każdego (podając na talerzykach w formie kopuł). Sałatkę podałam na talerzyku  New Hollis Platin Porcelana Bogucice 3 płaty śledziowe marynowane 1 cebula Pęczek rzodkiewek 0,5 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 3 łyżki śmietany

VioletoweKucharzenie
Liedster Blog 134

dariawkuchni.blogspot.com/    Moje pytania  1 Programy kulinarne czy rozrywkowe?  2.Książka czy telewizja ?   3.Ulubiona przystawka świąteczna?  4.Wigilijny barszcz czy grzybowa?  5.Kuchnia polska czy włoska ?  6.Kawa czy herbata ?  7.Ciasto kruche czy ucierane?  8.Wyjazd na wymarzone wczasy czy udział w seminarium z prestiżowym szefem kuchni?  9.Pieczenie czy gotowanie ?  10.Co myślisz

Eli Gotowanie
Lebkuchen 176

każdym domu, który zamieszkują zwierzątka, istnieje taka mała świąteczna tradycja. Poza tym, że zwykle zwierzaki przemawiają do nas w Wigilię o północy, co roku zwierzak coś musi spsocić. Czy jest starszawy, czy młodziutki, każdego roku psiak albo kociak, jest źródłem małej katastrofy i po latach mieszkania ze zwierzakami muszę przyznać, że ma to swój urok. W tym roku źródłem małej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Powidła cynamonowe (bez cukru) 115

wielu innych. Z myślą o chłodnej zimie postanowiłam zrobić powidła cynamonowe. Nie tylko pachną pięknie ale też są super smaczne. Już wyobrażam sobie jak wspaniale będą pasować do świątecznego piernika. Ilość słoiczków zależy od ich wielkości ale z tych proporcji otrzymałam niecałe 2 l powidła. 3 kg śliwek (im dojrzalsze tym słodsze) łyżka cynamonu łyżka wody Śliwki myjemy i usuwamy

Mienta blog
Boczek faszerowany papryką i mieloną szynką 95

Zastanawialiście się już nad wędlinami na świąteczny stół? Kupujecie gotowe czy robicie je sami? Druga opcja jest o tyle ciekawsza, że przygotowanie takich smakołyków wcale nie jest trudne, wystarczy odrobina chęci, a smak na pewno Wam to wynagrodzi.  Składniki: 2,5 kg chudego boczku bez skóry 1/2 kg mielonej szynki wieprzowej 1 duża czerwona papryka 1 szklanka posiekanej natki

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania