Marynowane jajka 178kurzych i dlatego zachęcam do ich konsumpcji. Jedyny mankament to niestety cena. Są drogie, ale warto co jakiś czas się na nie skusić. Może podacie je w okresie świątecznym w takiej wersji? Małe, smaczne i efektowne. :) Składniki: 16 jajek przepiórczych Zalewa 100 ml koncentratu buraczanego 80 ml octu winnego 100 ml wody 4 kulki ziela angielskiego 2 małe listki
Ala piecze i gotuje
Prosta pomarańczowa babka 205Wielkanoc tuż tuż... Zapraszam więc na kolejny świąteczny przepis. Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje
Kulinarne przygody Gatity
Żur na zakwasie owsianym 212domowego zakwasu to koszt mniejszy niż złotówka, warto więc przygotowywać go samemu. Po odstaniu wystarczy przelać go do butelki, zakręcić i przechowywać w lodówce. Zobacz również przepis na ----> Świąteczny żurek chrzanem w chlebie , żurek na wywarze z wędzonego boczku , żurek , żytni zakwas na żur Żur na zakwasie owsianym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu owsianego ----> z tego
Moje Qulinaria
Babka kawowo- orzechowa 181Dziś na moim blogu przepis na kolejny wielkanocny wypiek. Babkę przygotowuje się w kilka chwil. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80g orzechów włoskich, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1,5 łyżki kawy mielonej, kilka kropel aromatu
Tradycyjna kuchnia Kasi
Ryba po grecku 332ryba po grecku ;) Nie mam pojęcia skąd się wzięła ta nazwa, ale na pewno nie z kuchni greckiej. Ryba przyrządzana w ten sposób najczęściej pojawia się w Polsce na świątecznym stole, chociaż dla mnie kwalifikuje się jako potrawa całoroczna. Może być podawana na ciepło lub na zimno. U nas jest specjalnością mojego Męża, który podkręca smak papryczką chilli i pikantnym
Pełny talerz
Kandyzowana skórka pomarańczowa 178Aromatyczna i niezastąpiona. Do bab, mazurków, keksów, serników i do czego tylko chcecie. Domowa skórka pomarańczowa w najlepszej wersji- czyli bez konserwantów. Niezastąpiona w wypiekach świątecznych i codziennych. Składniki dla 4 osób: 3 pomarańcze najlepiej niepryskane (bio) ½ szklanki wody + woda do wstępnego gotowania 1 szklanka cukru Pomarańcze wyszorować, sparzyć. Skórkę naciąć na ćwiartki lub ósemki, zdjąć z pomarańczy. Warstwę białej
Pełny talerz
Babka jogurtowo - limonkowa 218już chyba moja ostatnia babkowa propozycja przed tegorocznymi świętami Wielkiej Nocy. I już w sumie sama nie wiem , która z tych bab pojawi się u mnie na świątecznym stole. Dzisiejsza babka dość zbita , mocno wilgotna o pięknym cytrusowym smaku i zapachu. A co ważne przygotowuje się ją w kilka minut , co nie jest bez znaczenia , gdy tyle innych rzeczy jest
Malinowa Kawiarenka
Wielkanocna babka marmurkowa 214Czas zacząć pieczenie świąteczne. W tym roku postanowiłam zrobić tradycyjną wersje babki. Polecam przepis jest bardzo smaczna, nie jest sucha i to świetne połączenie smaku wanilii i czekolady pycha:) I tak zaczyna od dzisiaj dwa tygodnie odpoczynku a książki odkładam na półkę. Składanki: 250 g masła 5 jajek 1 szklanka mleka 300 g cukru 600 g mąki
ciastkarnia na kruchym spodzie
Krem ze świeżego ogórka 166Jeśli nie macie ochoty na tradycyjny żurek z jajkiem, ja proponuję coś zupełnie innego na świąteczny obiad. Krem ze świeżego ogórka Składniki: 1 duży ogórek ... 1 litr bulionu 1 serek topiony naturalny 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ryżowej lub zwykłej ser żółty gouda (malutki kawałek) sól,pieprz Do gotującego się
noteskulinarnyfiga
Pasztet z królikiem 215sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny pasztet z królikiem. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Doskonale smakuje za świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 5 nóg z królika, 1/2 kg boczku surowego wieprzowego, 30 dag wątróbki z kurczaka, 1 marchewka, 1 cebula, 4 jajka, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Nogi z królika, boczek, wątróbkę oraz marchewkę gotuję do miękkości w osolonej
Tradycyjna kuchnia Kasi
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 197Jeśli lubicie wędzonego łososia to takie jajka na pewno Wam zasmakują. Zbliżają się Święta Wielkanocne, warto więc skorzystać z przepisu i takie przyrządzić. Każdy szuka inspiracji i przepisu na świąteczne przekąski i nie tylko. Takie jajka możemy podać na śniadanie, kolację lub po prostu przekąskę. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Biała kiełbasa domowa 242Święta bez domowej białej kiełbasy nie istnieją. Domowa, bez konserwantów, wg zasady wiem co jem, taka na której można ugotować pyszny żurek to najlepszy element świątecznego śniadania. A wspólne robieni kiełbasy to rodzinna więź, to ważny element przygotowań, bo tak smakuje Wielkanoc. Przepis znalazłam u Margarytki . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jajka faszerowane na ostro, z rzodkiewką i szczypiorkiem 239Święta Wielkanocne coraz bliżej, a ja mam dla Was kolejny świąteczny przepis. W Wielkanoc na każdym stole królują jajka w różnej postaci, Ja przygotowuję proste jajka faszerowane z wiosennymi dodatkami. Polecam!!! SKŁADNIKI: 5 jajek, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 cebuli czerwonej, 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki startego chrzanu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo, obieram. Jajka
Tradycyjna kuchnia Kasi
Placek bakaliowy 228Tradycyjny keks, bakaliowe ciasto, z wykorzystaniem słodkich rodzynek, orzechów, pyszności świąteczne... Składniki: 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 masło lub margaryna 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 20 dag rodzynek 10 dag figi po 5 dag orzechów i migdałów Wykonanie: Migdały, orzechy, figi posiekać drobniutko nożem. Rodzynki zalewamy gotującą wodą po 15 min osączamy
kgwjanczewo
Szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym 271szynka jest dla Was. Jeśli nie lubicie takich połączeń to zawsze możecie wypróbować pozostałe przepisy No i dodatkowo szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym idealnie będzie pasowała na świąteczny stół. Szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym Składniki: Zalewa: 2 litry wody 12 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki nasion kminku 6 ziaren jałowca 1 łyżeczka
UgotujmyTo.pl