rosta i szybka przekąska, będzie dobrze wyglądała na stole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego
SzczyptaSmaQTrochę wiosny i koloru na świątecznym stole się przyda. Więc proponuję Wam, łatwe do zrobienia, bez pieczenia gniazdka. Nawet osoby które mówią, że im w kuchni nic nie wychodzi spokojnie sobie poradzą. Gniazdka ładnie się prezentują podane na pięknym talerzyku z Porcelana Bogucice. Składniki: 65 ml mleka 50 g masła 3/4 szkl cukru pudru szczypta soli 1 szkl płatków
Ala piecze i gotujeZbliża się Wielkanoc. Powoli myślimy o tym co przygotujemy na świąteczny stół. U mnie na pewno będzie pyszny obiad Wielkanocny czyli mięso z sosem, młode ziemniaczki i długo wyczekiwana mizeria. Wróćmy jednak do sosu... Chcecie wypróbować nowe esencje do sosu Knorr? Mam 10 zestawów do rozdania. Wystarczy, że napiszecie mi pod tym postem jaki sos do mięs króluje
Magiczne Życie Martycukier puder i miksujemy przez kilka minut do uzyskania gęstej konsystencji lukru. Lukier nakładamy na babkę, dekorujemy skórką cytrynową. Babkę wkładamy na godzinę do lodówki. Do dekoracji świątecznej babki użyłam skórki cytrynowej, która była w zawartości paczuszki jaką otrzymałyśmy w ramach współpracy od firmy HELIO . Skóra cytrynowa jest idealną dekoracją Wielkanocnych słodkości.... Polecamy nie tylko od święta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitemu :) Idealne jako deser dla dwojga. Takie kulki są banalnie proste do przygotowania, a w smaku rozpływają się w ustach. Ponadto jest to świetny pomysł na świąteczną przekąskę - wyglądem przypominają śnieżne kulki. Najlepiej smakują, gdy są podane schłodzone. Składniki: 100 g miękkiego masła 100 g wiórek kokosowych 50 g orzechów laskowych 100 g herbatników (2 małe paczki) 1/2 szklanki
Ugotowaćnaprawdę łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Danie idealne na kolację wigilijną. Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 i Świąteczna rybka . Składniki: 3 kawałki filetów z łososia (bez skórki) 2 małe marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól pieprz suszona włoszczyzna 5-6 łyżeczek żelatyny
UgotowaćKarp po królewsku w szarym sosie to tradycyjne, świąteczne danie mojego męża. Gdy po raz pierwszy je spróbowałam to uznałam, że jest to zwykły, duszony karp. Jednak po kilku latach moje zdanie na temat tego dania zmieniło się o 360 stopni. Karp na szaro to bardzo smaczne, lekko słodkie danie w niesamowitym sosie z lekką nutą pierników i aromatu piwa
Ugotowaćstole przez cały rok, ale szczególnie wiosną począwszy od Wielkanocy jemy ich najwięcej. Dziś zapraszam Was na zraziki z karkówki nadziane mięskiem mielonym i jajkiem. To pyszna propozycja na świąteczny obiad. Zraziki możemy podać z ulubioną kaszą lub ziemniakami. składniki: 5 dużych plastrów karkówki 250 g mięsa mielonego 6 jajek 2 cebule 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia sól
Monia miesza i gotujeświątecznym stole nie może zabraknąć sałatki z majonezem. Moja propozycja to bardzo prosta sałatka z porem pieczarkami i jajkiem. Smacznego
DiteczWielkanoc zbliża się milowymi krokami i pomyślałam, że może przyda wam się ten przepis na pyszny i aromatyczny, schab panierowany herbatą Earl Grey. Pieczeń to zawsze
Jem więc Jestemświąteczny stół do mięsa polecam delikatne risotto. Ja podałam je do roladek z indyka z papryką w formie szaszłyków oraz lekką surówką z kapusty i kalarepy. Głównymi składnikami w risotto, oprócz ryżu arborio są: kalarepka, groszek, marchew i cydr zamiast białego wina. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki cydru
Czerwień i błękitPierniczki z czerwoną masą cukrową idealnie sprawdzą się na świątecznym stole, ale również jako Walentynkowa dekoracja, czy prezent. Składniki: 250 g mąki 150 g miodu 50 g cukru pudru 50 g masła 1 jajko 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej około 20 g przyprawy do piernika (opcjonalnie imbir pomieszany z cynamonem) 2-3 łyżeczki kakao Do dekoracji: czerwona masa
KreatywnePinyNadarza się okazja by przetwory które mam jeszcze w zapasie uzyskały nową szatę :) Bo okres świąteczny sprzyja wyjazdom i odwiedzinom, a wtedy mogę pokazać i ofiarować rodzinie czy znajomym swoje przysmaki zamknięte w słojach. Aby było wiadomo, że te ogórki, papryki, truskawki są moje robię im etykiety. Można bardziej fachowo, bo druk etykiet to nie moja domena :) Ale staram się
Proste PotrawyZbliża się Wielkanoc, więc mam dla Was propozycję upieczenia pysznego chleba na świąteczne śniadanie. Nie potrzeba do niego zakwasu, ani nie musimy go ugniatać. Wystarczy przygotować ciasto wieczorem i upiec chleb (lub bułki) tuż przed śniadaniem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy Aleksandrywkrótce pięknie zazieleni. Na razie jak widzicie na poniższym zdjęciu troszkę mało listków jest na drzewach :-). Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, już każdy z nas myśli o dekoracji domu, świątecznych przysmakach, jak ozdobić pisanki. My oczywiście również przeglądamy książki, gazety i zdjęcia, poszukując inspiracji. Pewnie pamiętacie jaki jest najcenniejszy przetwór w naszej spiżarni? Oczywiście jest to konfitura z płatków róży
Pora coś zjeść