przepisy świąteczne - 3122 przepisów (strona:95/209)

Pstrąg tęczowy pieczony z warzywami 207

Pstrąg pieczony z warzywami to pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad.  Takie danie możecie podać na świąteczny lub rodzinny obiad.  Wystarczy rybę przyprawić, dodać warzywa i całość upiec w piekarniku. Przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku i uwierzcie mi – danie wyszło rewelacyjne. Aby posiłek był jeszcze bardziej syty, upieczone pstrągi podałam z domowymi frytkami. Pycha :)  Składniki

Ugotować
Pstrąg w galarecie 188

Już niedługo Boże Narodzenie, jedną z moich propozycji na świąteczny stół jest pstrąg w galarecie. Składniki: 2 świeże pstrągi 1 litr wody 4 łyżki octu 2 średniej wielkości marchewki 1/2 szt niezbyt dużego selera 1/2 por część biała sól, pieprz w ziarenkach, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie dodatkowo: żelatyna, zielony groszek Sposób wykonania: Do garnka wlałam wodę, dodałam pokrojoną

Darcia w kuchni
peklówka według przepisu mojego dziadka 174

Bowiem jak wszystkim wiadomo, lepsze jest wrogiem dobrego. Tak więc nie rozpisując się już więcej, przytaczam dziadkowe notatki, mając na uwadze, że zbliża się do nas coraz szybciej okres świąteczny w którym przepis ten może być wielce użyteczny. Podane proporcje pozwalają na zapeklowanie 10 kg mięsa ( jeżeli chcemy użyć peklówki do przyprawienia kiełbasy to stosujemy drobniejszą sól i bardziej rozdrabniamy

Miód i pieprz
Ryba po grecku 160

Rybę po grecku chyba wszyscy znamy.  Króluje na świątecznych stołach i imprezach. Pamiętam jeszcze w domu moja mama robiła  i tak przechodzi ten smak z pokolenia na pokolenie. Moje dzieciaki też bardzo ją lubią. Bardzo lubimy również rybę po japońsku , która trafiła już dość dawno na mój blog. Musicie również jej spróbować., bo jest równie pyszna Oto moja

O kuchni z uczuciem
KOKOSOWE MIESZKI NALEŚNIKOWE Z LODAMI CARTE D’OR CHOCOLATE BROWNIE I WIŚNIAMI NA GORĄCO 202

brownie – ciasta, które uwielbiają chyba wszyscy! To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać i najchętniej wyjadałoby się je prosto z pudełka – teraz w nowym, świątecznym opakowaniu! Ale nie nie nie! Ja mam dziś dla Was przepis na przepysznych deser z ich użyciem! Idealny np. na romantyczną randkę! Połączenie Carte D’or Chocolate Brownie

Ostra na Słodko
Ho ho ho, Pani kierowniczko! 163

spokój, proszę o cierpliwość, bo na Wigilię będzie koło plus 1, a w Moskwie podobno minus 40... No cóż, jaka pogoda by nie była, jedno jest pewne - czeka nas świąteczne przesiadywanie za stołem, przyjmowanie gości, bycie gośćmi tu i ówdzie. I jeszcze jedno - jedzenie + ewentualne picie, napitki tudzież inne trunki. Ale dorzucić do zdrowego rozsądku coś na usprawnienie wątroby

Right Behind The Kitchen
Pani Walewska 459

Pani Walewska to nasze tradycyjne ciasto świąteczne. Był taki czas, gdy przynajmniej dwa razy w roku Pani Walewska gościła na naszym stole. Potem jej długo nie było, bo ileż można jeść to samo ciasto w każde święta :). Ale teraz z powrotem wraca do łask. Ma ponadczasowy smak, który mimo wszystko się nie nudzi. Jeśli ktoś jej jeszcze nie próbował

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
PIECZONA KAPUSTA 264

mnóstwo mięcha, kiełbasy smalcu. Moja jest bardzo delikatna,chuda ponieważ wszystko rozdrobniłam blenderem i dodatkowo dodałam suszoną żurawinę... Smak doskonały, rewelacyjny. Niebawem będą święta, gości pełen dom polecam na świąteczny stół.    Składniki:  500 g kiszonej kapusty  1 mała główka białej kapusty lub 1/2 dużej  25 dag surowego boczku   500 g chudego karczku

pieprzny smaczek
grzybowa z łazankami 142

Delikatna zupa grzybowa to obowiązkowa wigilijna pozycja. Na świątecznym stole podaję ją z makaronem łazanki, ale w ciągu roku z ziemniakami lub innym makaronem. Lubimy zbierać grzyby, dlatego zupa z suszonych zimą bardzo często gości na moim stole. Składniki: 200 g pokrojonej włoszczyzny garść suszonych grzybów 2,5 litra wody 2 łyżki masła 3-4 łyżki śmietany szklanka makaronu łazanki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
boczek rolowany nadziewany z porem 126

Boczek rolowany to propozycja nie tylko na świąteczny stół. Będzie też świetny na zimno, cieniutko pokrojony na kanapkę.  Składniki: 1,5 kg płat surowego boczku  400 g mięsa mielonego z indyka 1 por 1 jajko sól pieprz ząbek czosnku łyżeczka majeranku łyżka masła Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Pora pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Do mięsa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jak suszyć skórkę pomarańczową 212

dowolnej porze roku, to głównie jesienią i zimą mamy ochotę poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Prezent 150

Dziś dostałam przesyłkę z domu, a w niej poza kartką z życzeniami, opłatkiem i odrobiną sianka, wspaniała książka "Tradycyjne potrawy świąteczne - Wigilia i Boże Narodzenie". Co prawda menu na tegoroczne Święta mam już zaplanowane, ale napewno skorzystam z niektórych porad, a inne przepisy wykorzsytam w kolejnych latach.  Przepisy są proste i nieskomplikowane, napisane takim językiem jak lubię - krótko

Codzienne Gotowanie
Bananowa tarta z bezą 198

siódmą; miałam mieć trochę czasu dla siebie. Chciałam niespiesznie zjeść śniadanie, wypić kubek (albo dwa) gorącej herbaty. Poczytać książkę, bo koniec roku zbliża się nieubłaganie, o czym świadczą pierwsze świąteczne dekoracje na sklepowych wystawach.  Tymczasem ciepła pościel okazała się być tak kuszącą i miękką, że nie mogłam wydobyć się z jej objęć. Wręcz przeciwnie - wiercąc się i moszcząc, zanurzałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko 188

owidła śliwkowe, niskosłodzone, znakomite do ciast, deserów, kanapek i mięsnych sosów. Powidła śliwkowe to także ważny składnik świątecznego piernika. W wersji podstawowej śliwki smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia. Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia. Czas przygotowania: Składniki

SzczyptaSmaQ