przepisy świąteczne - 3122 przepisów (strona:90/209)

Boeuf strogonow 163

zawsze przygotowuje się rodzinny obiad z daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki:  ok. 1 kg łopatki wołowej 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 1/2 szklanki

Bon appetit mon amie
Makowe serniczki na zimno z duszonymi jabłkami 194

Wielkanocy zostało jeszcze sporo czasu, ale już od dzisiaj będę dzieliła się z Wami swoimi pomysłami na świąteczne ciasta i desery. Nie wiem jak u Was, ale u mnie, na wielkanocnym, słodkim stole goszczą zawsze serniki i babki, rzadziej mazurki i ciasta przekładane. Mam dla Was pomysł na małe serniczki na zimno, z makiem i duszonymi jabłkami. Niecodzienne połączenie

Domowa cukiernia Ewy
Babka bzowo-jagodowa 138

podkręcają owocowy smak. Babka jest delikatna, mięciutka i wilgotna, naprawdę pyszna. Gwarantuję, że zrobi odpowiednie wrażenie. Jeśli nie macie suszonych kwiatów bzu, udekorujcie ją cukrowymi jajeczkami - będzie jeszcze bardziej świątecznie! Babka jagodowo-bzowa na cydrze Składniki: (na 2,5 l formę do babki z kominem) 4 jajka 200 g cukru 510 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak w domu uprawiać – zrobić kiełki? 96

biały nalot, przypominający pleśń. Jednak nie jest to pleśń, a rozwijające się włośniki. Kiełki po 4 dniach Innym sposobem uprawy kiełków jest uprawa na ligninie. Tak zwykle szykujemy świąteczną rzeżuchę. Gotowe kiełki możemy przechowywać w lodówce ok 4-5 dni, pamiętając o codziennym przepłukiwaniu zimną wodą. Warto jeść kiełki szczególnie teraz, kiedy brak jest świeżych warzyw i owoców, a dostępne

Mieszam w Garnku
Pasta do pieczywa 159

Taką pastę można zrobić na śniadanie czy kolację ale też na zbliżające się Święta Wielkanocne. Oczywiście świąteczną wersję można wzbogacić dodatkowymi składnikami albo większą ilością jajek ale w sumie takie połączenie jest też smaczne. Jest to tańsza wersja pasty z racji tego, że jest w niej konserwa tyrolska ale nie zawsze musi być szynka. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kurczak z ananasem w śmietanowym sosie 162

danie jest idealne na imprezy czy świąteczną kolację czy obiad. Można podać z makaronem, ryżem lub jak ja z bułeczkami. Smak bardzo fajny lekko słodkawy, dzięki ananasom. Polecam. Piersi kurze pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą pieprzem, papryką słodką i suszonym oregano. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki mięsa z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć

Kuchnia Pokoleń
Śledź z jabłkiem i śmietaną oraz "Garść pierników, szczypta miłości" 151

moje skojarzenie pokrywa się z treścią, drugie - do pewnego momentu również. Akcja rozpoczyna się na kilka tygodni przed świętami Bożego Narodzenia. Miasto, wystawy sklepowe, galerie handlowe są już udekorowane świątecznie, choć deszczowa aura w ogóle z tym nie współgra. Główną bohaterką jest Hania Bielska, która pracuje w periodyku i odpowiada za poprawki dziennikarskie. W pewnym momencie zamienia się obowiązkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Mazurek kajmakowy z bakaliami 390

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych polskich wypieków, między innymi mazurków. Pragnę Wam dzisiaj przedstawić przepis na jeden z moich ulubionych mazurków, czyli mazurek kajmakowy z bakaliami. Doskonale smakuje i pięknie wygląda.  Polecam gorąco ten przepis!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 200g mąki, 150g masła lub margaryny, 3 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki cukru

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierniczki "prawie jak alpejskie" z lukrem królewskim 109

Blondynka Gotuje utworzyła świetne wydarzenie na fb dotyczące pieczenia pierniczków. Świetna zabawa, świąteczny klimat to dlaczego nie? Wstępnie skorzystałam z przepisu, który znajdziecie na jej blogu - pierniczki prawie jak alpejskie - ale dostosowałam go do swojego poglądu na pieczenie pierników. Nie uznaję pierników bez mąki żytniej :) Pierniczki są miękkie w środku i naprawdę pyszne. Na bazie poniższego przepisu stworzyłam kilka wersji

Gotowanie i blogowanie
Wspaniały różany świat. Współpraca z firmą Polska Róża. 176

nadzienie do pączków. Mazurki, babki wielkanocne, a nawet serniki smakują doskonale z różą. Dziś zapraszam Was na pierwszy (mniejszy) wypiek - Marmurkowe babeczki z konfiturą z płatków róży. Idealne na świąteczny stół. Od firmy otrzymałam również wspaniały, czysty sok z owoców róży, bogaty w naturalną witaminę C . Dziękuję! Dzięki niemu moi bliscy szybciej "stanęli na nogach" po chorobie. Warto

Słodkie okruszki
Jabłka w cieście wg Martyny, Katowice 192

Maciej Pieprzyca) - mowa o  Nikiszowcu, robotniczej dzielnicy,  zbudowanej  na początku XX wieku. W 2011 roku Nikiszowiec  został uznany za pomnik historii. Rynek katowicki i dekoracje świąteczne. Jeden z wielu nieczynnych szybów węglowych. Lampy, które imitują brzozy. Apples in batter by Martyna And now a quick, simple and delicious dessert. Perfect when you feel like eating something

Qlinarnie i Qlinarnie
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 196

się je w czwarty czwartek listopada. Najczęściej wtedy właśnie odwiedzają się krewni z daleka, przylatują członkowie rodzin z innych stanów. To jedyne gwarantowane 4 dni wolnego w roku! Szykowanie świątecznych potraw to rytuał na miarę polskiej Wigili i większość oczekuje na ten moment z utęsknieniem. Główny posiłek to wczesny obiad, około godziny 16. Potrawy na świętecznym, aerykańskim stole ewoluuja

Jem więc Jestem
Dynia piżmowa, pomarańcze i żurawina… Trójca święta, za którą jestem wdzięczna w to Święto Dziękczynnienia 214

będę jadła indyka, bo nie lubię. Będę delektować się soczystym, krwistym prime rib z chrzanem. Tak czy inaczej już od prawie miesiąca „zabawiałam się” w kuchni świątecznymi składnikami. Co to za składniki? Rozmaite dynie , słodkie ziemniaki, brukselki, żurawina , pomarańcze … Dynia cukrowa nie jest w moim guście, ale piżmowa owszem. Szczególnie kiedy jest w towarzystwie owoców cytrusowych

Jem więc Jestem
Różany mazurek z whisky 132

Nowy Rok rozpoczął się szalenie!  Po długiej przerwie świątecznej nastąpił ogrom pracy, na szczęście tej najprzyjemniejszej - bo związanej z kuchnią i gotowaniem.  Mamy dopiero koniec stycznia, a ja zdążyłam już przerobić w kuchni i Walentynki i Wielkanoc. Tą ostatnią nawet dwukrotnie. :) Ciekawa jestem tylko, co wymyślę na tą prawdziwą, domową, naszą Wielkanoc? :) W ciągu tych intensywnych tygodni pracy

Garniec Magalie
Piernikowy MUGCAKE 166

przecież to jedno z najbardziej ekspresowych ciasteczek. Niemniej jednak, dziś przyszedł odpowiedni dzień na mikrofalową słodycz w wydaniu zimowym. Smak przyprawy piernikowej i cynamonu automatycznie wprawił mnie w nastrój świąteczny. Banan, mąka kokosowa i wiórki nadały naturalnej słodyczy, a jogurt lekką konsystencję. Przepis obowiązkowy do powtórzenia! PRZEPIS: banan 4 łyżki mąki kokosowej 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 białka jajka łyżeczka

healthy dreams