przepisy świąteczne - 3122 przepisów (strona:83/209)

Bezglutenowe świąteczne Tiramisu 100

Bezglutenowe, proste i przepyszne Tiramisu w świątecznej odsłonie. Klasyka w najlepszym wydaniu. SKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka mocnej czarnej kawy 50 ml amaretto lub brendy ok. 150 g biszkoptów Savoiardi Nutri Free kakao do posypania czekoladowe gwiazdki do ozdoby   Żółtka utrzyj dokładnie z cukrem. Stopniowo dodawaj serek cały czas miksując

Kuchnia bezglutenowa
Trufle piernikowe z powidłami śliwkowymi 153

Trufle piernikowe z powidłami śliwkowymi Składniki: Piernik świąteczny – to co zostało ;) Powidła śliwkowe – 3-4 łyżki (w zależności od ilości piernika) Orzechy włoskie zmielone – ½ szklanki Orzechy włoskie posiekane – 4 łyżki Skórka pomarańczowa – 2 łyżki Gorzka czekolada – ½ tabliczki Wykonanie: Pozostałości piernika miksujemy lub drobno kruszymy. Dodajemy do niego posiekane   orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i powidła śliwkowe. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli

Kuchnia Bon Appetit
Knedle ze śliwkami 404

przychodzi jesień to pozycja obowiązkowa w naszym domu. Mój Kochany przytaszczył dzisiaj z ryneczku skrzynkę węgierek i zażyczył sobie knedle, z całej reszty wysmażymy powidła, żeby było czym smarować świąteczne pierniki. Starych sadów coraz mniej, śliwki bez oprysków na wagę złota, świat się zmienia i to wcale nie w dobrym kierunku, chciałabym mieć znów kilka lat i biegać boso

Apetyczna babeczka
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 399

siemieniem lniany.  Piec w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni C , aż paszteciki się lekko przyrumienią  (około 15 minut).  Takie paszteciki mogą być idealnym urozmaiceniem świątecznego stołu czy przekąską sylwestrową. Podane na gorąco z czerwonym barszczykiem z pewnością posmakują nie jednej osobie.  Smacznego :-)  paszteciki

Aromatyczne Podróże
Świąteczne pierniczki 135

święta :) Pierniczki trzeba trzymać w zamkniętych szczelnie metalowych puszkach. Ten przepis nie wymaga aby ciasto leżakowało, więc można upiec pierniczki choćby dziś, a najpóźniej na dwa tygodnie przed świętami :) Świąteczne pierniczki 7-8 dużych puszek 1,5 kg mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 750 g miodu o łagodnym smaku 150 g masła 6 jajek 6,5 łyżki przyprawy

Posadzone i zjedzone
Świąteczny pasztet 187

wychodzi delikatny, wilgotny i nie zdominowany wątróbką. Taki jak lubimy najbardziej. Smak z gotowanego mięsa na pasztet przelałam do trzech pojemników i zamroziłam. Mam bazę na trzy zupy!   Świąteczny pasztet 1 długa keksówka i1 krótka keksówka 300 g wołowiny zrazowej 300 g schabu 300 g cielęciny 300 g szynki wieprzowej 300 g karkówki wieprzowej 300 g piersi z kurczaka

Posadzone i zjedzone
Pieczeń ze schabu z kością 133

schabu właśnie z kością. Wyglądało to tak smakowicie, że następnego dnia pieczony schab z dekoracyjnie wyeksponowanymi kośćmi (brzmi makabrycznie?;)) postawiłam na naszym stole. Taka pieczeń bardzo pasuje na świąteczny obiad, jest mało pracochłonna, podzielna i pięknie wygląda. Z programu zaczerpnęłam pomysł „kostny”:), a przyprawy dałam takie, jak zwykle daję gdy piekę schab. Pieczeń  ze schabu z kością porcja

Posadzone i zjedzone
Golonka najlepsza i mięciutka 141

Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny (który jest później wspaniałą bazą do zup, o czym piszę na końcu wpisu), a później upiec w piekarniku. Golonka ma bardzo grubą warstwę tłuszczu, który nadaje jej smaku. Nie jemy

Posadzone i zjedzone
Sałatka Cezar 161

Witajcie :) Mam nadzieję, że wszyscy już ochłonęliście po świątecznym objadaniu się i jesteście gotowi na nowy przepis. Dzisiaj będziemy przygotowywać sałatkę Cezar. Jest prosta i smaczna. Można ją przygotować na osobnych talerzach lub gdy organizujemy większą imprezę podać w dużym pojemniku. Zaczynamy :) Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 125

góry.   Za pomocą szerokiego noża równomiernie rozsmarowałam ją na wierzchu sernika. Gotowy sernik wstawiłam do lodówki.         Wspaniały sernik, godny żeby znaleźć się na świątecznym stole. Zapisuję go jako kolejny sernik w MENU: SERNIKI . Możecie tam zajrzeć i wybrać taki, jaki najbardziej Wam odpowiada. Życzę trafnego wyboru i życzę SMACZNEGO! Krys   Inspiracja: Przepis znalazłam

Kuchnia u Krysi
Moje pierniczki. Dekorowane, lukrowane... świąteczne 160

puder. Kiedy konsystencja lukru była odpowiednia, tzn. dosyć gęsta ale elastyczna, zabrałam się z lukrowanie pozostałych pierniczków.     Kiedy lukier na pierniczkach wysechł, mogłam się cieszyć sporą kolekcją świątecznych pierniczków. Zdaję sobie sprawę, że efekt dekorowania moich pierniczków   nie jest najwyższej jakości, ale bardzo się cieszę, że sama to zrobiłam, że podoba się mojej rodzinie

Kuchnia u Krysi
Indycze podudzia (wyluzowane) podwójnie faszerowane 105

Jeśli lubicie mięso z drobiu a chcecie trochę urozmaicić smak Waszej potrawy, to polecam takie rozwiązanie. Jest smacznie i ładnie się prezentuje. Z powodzeniem może znaleźć się na świątecznym stole. Jeśli się zdecydujecie i zrobicie takie podudzia, to zadowolicie nie tylko Was samych ale zachwycicie również swoich gości. Życzę SMACZNEGO! Krys   D ziękuję za odwiedziny na moim blogu

Kuchnia u Krysi
Sos tatarski... nie tylko do jajek 141

Staram się, aby każdy z moich gości czuł się wyjątkowo, dlatego moje świąteczne menu jest adresowane do każdego gościa indywidualnie.   Dziwnie to zabrzmiało, prawda? Ale dziwne nie jest. U mnie dwie osoby uwielbiają białą kiełbasę, jedna nie je w ogóle mięsa. Są tacy, którzy nie jedzą ciasta i tacy, którzy nie lubią intensywnie przyprawionych mięs. Jedni wolą żurek

Kuchnia u Krysi
Mazurek kajmakowy 142

świątecznym stole powinno być nie tylko smacznie, ale również kolorowo. Zrobiłam jeszcze jeden mazurek. Tym razem na kruchym,   podpieczonym spodzie. Poprzedni mazurek cygański już znacie. Jeśli nie dokonaliście jeszcze wyboru jaki mazurek będzie na Waszym stole, mam propozycję, zróbcie łatwy i również smaczny mazurek kajmakowy. Do zrobienia masy kajmakowej można użyć cukierków krówek, albo skondensowane mleko w puszce

Kuchnia u Krysi
Smaczny i zdrowy… kurczak Zagrodowy! 179

zagrodowych można znaleźć na stronie: http://zagrodowy.pl/kurczak-zagrodowy-z-podlasia/o-marce/ Potrawy z kurczakiem Delikatne, białe mięso, lekkie, zdrowe i do tego dobrze przyrządzone z pewnością będzie atutem niejednego przyjęcia czy choćby świątecznego obiadu. Ważne jest, aby wybierać przepisy na potrawy z kurczakiem, które pozwolą wydobyć jego walory smakowe i odżywcze. Wiele z nich (nie tylko na dania główne, ale i na zupy

Tradycyjna Kuchnia