Życzę Wam moi drodzy ŚWIĄT udanych. Aby nic nie zakłóciło świątecznej atmosfery, aby ten czas był radosny i wyjątkowy. Tym co wyruszają w podróż, aby cali i zdrowi wrócili do domu. A tym co będą świętować w domu, aby pamiętali że dla ciała nie tylko jest chleb potrzebny ale także świeże powietrze. :)) WESOŁYCH ŚWIĄT
Dieta moja pasjataki właśnie jest ten , który dziś Wam przedstawiam. Niewiele chrupiącego ciasta kruchego i mnóstwo wilgotnego , aromatycznego maku . Pychota. Przyjęło sie ,że makowce najczęściej pieczemy w okresie świątecznym , bądź też na różne uroczystości rodzinne. A czemuż by nie upiec chociażby dziś ???? Podarujmy sobie odrobinę luksusu. ;) Polecam . Wielu z nas odstrasza , to zabierające wiele czasu namaczanie i mielenie maku
Malinowa Kawiarenkaszybko ;) Dzisiaj tak na szybko, się do Was odzywam.. bo czas gna.. a ja Wam chcę przypomnieć o dwóch przepisach, które już czas zrobić żeby na świąteczny grudniowy czas były ;) na początek przepis na Chorizo – tak proste do zrobienia a tak pyszne – przepis znajdziesz TU . Nasze już wisi i się suszy, zdjęcie
Kuchnia na wzgórzumango, prażone orzechy z czarnuszką, miodem i sezamem. Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną. Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako składnik białych trufli z makiem, makowianki czyli czarne sezamki. I na samym końcu rosnący w mojej doniczce rozmaryn i słodkie nerkowce w rozmarynie
Kuchnia na wzgórzuCooking” latem. Cały skład nie pasował mi do panującej wtedy za oknem aury (słońce, ciepło itd), ale stwierdziłam, że jest to świetny przepis na zimę i okres świąteczny. Do przygotowania 3 słoiczków dżemu potrzebujemy: – 1 kg marchewki (najlepiej bio) – 1 dużą pomarańczę (najlepiej bio) – mielony cynamon, mielone goździki – cukier żelujący 2:1 Marchew obrać
Szybko Tanio SmacznieSzybki sycący deser z kaszy jaglanej, która robi zawrotną karierę również w mojej kuchni. Tym razem pokusiłam się o przygotowanie świątecznej wersji z dodatkiem przyprawy piernikowej, orzechów i skórki pomarańczowej Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: – 100 g kaszy jaglanej (waga po ugotowaniu) – 1 łyżeczkę przyprawy piernikowej – odrobinę likieru pomarańczowego (w wersji dla dorosłych) – odrobina skórki pomarańczowej
Szybko Tanio SmacznieCandy apples to wynalazek Williama W. Kolba'a z USA, który na początku XX wieku, podczas pracy nad świątecznymi cukierkami, zanurzył jabłka w karmelu i ułożył je na wystawie swojego sklepu. Te jabłka bardzo szybko stały się ogromnym hitem :) A ja dziś zaczerpnęłam przepis i informacje z niezawodnej strony Moje Wypieki :) Candy apples to przepyszne, dorodne owoce
Słodko-Słony Świat Ilonydżemem ale również kremem budyniowym. Piernik od wielu lat gości ma naszym stole podczas Świąt,czuję do niego lekki sentyment . W tym roku z pewnością też będzie na świątecznym stole , ale już tej odświeżonej wersji. ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 3/4 szkl. cukru 2 jajka + 2 białka 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki
Kolorowa kuchnia ElkiJeśli szukasz pomysłu na świąteczne dania z ryb, zobacz inne moje przepisy: Gravlax a la tuńczyk Sałatka śledziowa z burakami Łosoś w galarecie Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska Gravlax
Codziennik KuchennyPyszna i szybka w wykonaniu rolada o jesienno-świątecznym smaku. Czyli moja niekończąca się miłość do maku trwa! Mak w tym kremie to również ciekawy element pod względem doznań… delikatnie strzela Ciasto nie jest typowym ciastem biszkoptowym dlatego nie wymaga wcześniejszego ubijania białek. To znacznie skraca czas wykonywania. Jego konsystencja jest za to bardziej zbita i mniej się kruszy
MohiellaBardzo aromatyczny syrop który ma wiele zastosowań Można dodać do kawy,deserów i lodów. Oraz do lukru lub polewy na świąteczne pierniczki Składniki • 300 ml wody • 300 g cukru • 1 łyżeczka cynamonu • 1,5 łyżki przyprawy do pierników • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej • 10 sztuk goździków lub 1 łyżeczka mielonych • 1 łyżka kakao Sposób przygotowania 1. • Do wody
W królestwie smaków Beatywydaniu. Słone i miękkie kawałki śledzia pod kremowym sosem z chrupiącą cebulą to eksplozja smaku i tekstury w jednym kęsie. Do zrobienia w kilka minut! Będzie ciekawą odmianą na świątecznym stole i z pewnością zdobędzie kubeczki smakowe gości. Jeśli lubicie te ryby i ciekawe połączenia, to jest to przepis dla Was! Ogromnie polecam! :) Śledź w curry Potrzebujesz: 2 płaty śledzia
Kuchnia w Słońcu Skąpanajest dość nietypowy, bo zamiast mąki dodajemy rozdrobnione pierniczki. Daje to bardzo fajny efekt, ciasto dzięki temu jest oryginalne. Chociaż dopiero zaczęła się jesień to myślę, że na świątecznym stole też mogłoby się pojawić. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 5 jajek 250 g pierniczków glazurowanych (bez nadzienia) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawiele godzin, co powoduje odparowanie wody z owoców, powidła gęstnieją, nabierają bardzo intensywnego, skoncentrowanego smaku, słodyczy i ciemnego bordowego lub brązowego koloru. Moje powidła zrobiłam z myślą o świątecznych wypiekach, dlatego dodałam do nich przyprawy korzenne, dzięki którym stały się magicznie aromatyczne. Gotowe powidła można wykorzystać też do przygotowania wytrawnego śliwkowego sosu BBQ, a przepis na sos znajdziecie
Smakowity Blog Kulinarny