Święta coraz bliżej, a ja przedstawiam Wam babkę piaskową podaną inaczej, bo jako małe babeczki. Pyszne, ze słodką i chrupiącą skorupką! SKŁADNIKI 150 g masła 1,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 15 g cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
zabawa smakiemmigdały i soczyste jabłko wzbogacają jej smak. Robiłam ją już trzy razy, wiec jak się domyślacie musi dobrze smakować. I choć z marcepanem, który bardziej zarezerwowany jest na święta Bożego Narodzenia tak i świąteczny Wielkanocny stół nią nie pogardzi a wręcz przeciwnie zachwyci. Składniki: 75 g masła lub margaryny 175 ml mleka 375 g mąki 1 jajko szczypta
Made By Mom And SonMazurek cytrynowy to kolejne ciasto, które możecie przygotować na nadchodzące święta. Nie jest on zbyt słodki, ma kwaskowaty smak oraz piękny słoneczny kolor. Posmakuje wielbicielom lemon curd, choć mój krem cytrynowy (który pojawił się już w ciasteczkach cytrynowych ), dzięki dodatkowi białej czekolady, jest od niego bardziej intensywny w smaku. Mazurek przygotowałam w prostokątnej formie (25,5x12
Smakołyki Berenikiroku też tak zrobię, ale zrobiłam też nieco inna wariację na ten temat, pofarbuję białka ugotowanych jajek barwnikami spożywczymi. Będzie kolorowo, pysznie jak przystało na te święta. Kolor barwnika kompletnie nie zmienia smaku jajka jest to jedynie wizualny efekt. Moje dziewczynki są nimi zachwycone i myślę, że niejadek też na takie jajko się skusi :) Kolor i intensywność zależy
Basia w kuchniMożecie podchodzić niechętnie do tego przepisu, ale szczerze polecam. Bardzo fajny smak ma połączenie żółtego sera z żółtkami jajek. W szynce stanowi fajna przekąską nie tylko na święta Składniki: 20 plastrów szynki konserwowej 10 jajek 25 dag żółtego sera w kawałku szczypiorek- z cebulki dymki- do przewiązania sól,pieprz do smaku majonez
Z Majeczką w kuchniDelikatna i puszysta babka z dodatkiem majonezu, aromatyzowana skórką i sokiem z pomarańczy. Można ją przygotować na święta wielkanocne lub na co dzień. Do babki użyłam Majonez Kielecki Społem . Babka podana na Porcelana Bogucice. Składniki: 5 jajek 1 szkl cukru 3 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka skórki z pomarańczy(świeża) 5 łyżek majonez kielecki 3/4 szkl mąki
Ala piecze i gotujeJeśli lubicie wędzonego łososia to takie jajka na pewno Wam zasmakują. Zbliżają się Święta Wielkanocne, warto więc skorzystać z przepisu i takie przyrządzić. Każdy szuka inspiracji i przepisu na świąteczne przekąski i nie tylko. Takie jajka możemy podać na śniadanie, kolację lub po prostu przekąskę. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnirozjechały. Jeszcze ciepłe barany schowałam w wielkim koszu, przykryłam i zostawiłam karteczkę, że chałkę upiekłam. I barany długo nie nacieszyły się swoim towarzystwem, bo zostały szybko zjedzone. Na święta też upiekę, może wyjdą ładniejsze, ale smakować będą tak samo. I jeszcze jedna sprawa, pozwólcie swoim dzieciom zrobić swojego barana. Składniki: 40 g świeżych drożdży, 100 g miękkiego masła
Moniki SmakołykiŚwięta za pasem więc czas pomyśleć o przepisie na jakąś pyszna babkę :) Ja wynalazłam babkę majonezową z karmelem w książce Thermomix . Przyznam się że nigdy nie piekłam ciasta z majonezem ale to jest pyszne
Sama słodycz i szczypta chiliŚwięta Wielkanocne coraz bliżej, a ja mam dla Was kolejny świąteczny przepis. W Wielkanoc na każdym stole królują jajka w różnej postaci, Ja przygotowuję proste jajka faszerowane z wiosennymi dodatkami. Polecam!!! SKŁADNIKI: 5 jajek, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 cebuli czerwonej, 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki startego chrzanu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo
Tradycyjna kuchnia KasiCoś słodkiego, pysznego i nieskomplikowanego. Przeglądając stronę Food Network UK znalazłam ten przepis i postanowiłam wypróbować. ... Polecam na święta i nie tylko. Składniki 4 jajka (oddzielić żółtka od białek) 30 g cukru pudru + trochę do posypania 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 łyżki cukru 90 g mąki dżem malinowy Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Blaszkę
noteskulinarnyfigaKolejna babka, którą możecie upiec na święta wielkanocne. Nosi wdzięczną nazwę "kwitnący tulipan" bo kolorowe warstwy ciasta wyglądają w przekroju jak kielich kwiatowy. Nie dodawałam do ciasta żadnych sztucznych barwników a producent kisielu zapewnia, że stosuje tylko naturalne. Może dzięki temu koloru warstwy różowej i żółtej nie są zbyt intensywne, ale pastelowe odcienie są przecież bardzo
Smaczna Pyzasmak cukru? Myślę, że po przeczytaniu tekstu będziecie znali odpowiedź. Wpis podzieliłam na trzy części: substancje, które polecam, ale z umiarem; substancje, które możecie stosować od wielkiego święta; substancje, które stanowczo odradzam. POLECAM Stewia Roślina, a więc środek pochodzenia naturalnego. Ma niski indeks glikemiczny oraz 0 kalorii. Nadaje się do pieczenia w temperaturze do 200 stopni
Powiedz dietom niezłote rączki pochylają się nad tworem, który do życia powołały dwie baby (bo nam wciąż mało). I teraz, gdy normalni ludzie latają z mopem i w głowie mają święta, my organizujemy domek dla nowego członka rodziny. Jego mieszkanko musi mieć szybki, wentylacje, pięterka, skałki i inne badyle. Plac zabaw, prywatne solarium, basen i restauracja również muszą być
Wypisz WymalujJeśli chcecie na Święta zrobić domową wędlinę to polecam Wam trzydniowy schab pieczony. Jest smaczny i na pewno świetnie zastąpi sklepowe wędliny, które praktycznie smakują tak samo. A tu mamy pole do popisu bo możemy takie mięso doprawić na swój smak i upiec pyszną wędlinę. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni