przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:304/765)

Jak kreatywnie wykorzystać puszki !!! 117

Już za 3 tygodnie Wielkanoc, więc to ostatni dzwonek na wysianie nasion zbóż, aby na święta stworzyły nam piękny zielony dywan. Ja jako doniczki wykorzystałam puszki po  przetworach. Jak tylko nasiona wzejdą to przyozdobię je i pokaże Wam jak pięknie się prezentują

Jadło i czytadło
Jak kreatywnie wykorzystać puszki! 103

Dokładnie tydzień temu wysiałam do puszek po kukurydzy ziarna zboża (zobacz tutaj ). Miały być ozdobą na święta, jednak wysoka temperatura na parapecie i słońce za oknem sprawiło, że po 7 dniach zborze było już pięknie wyrośnięte. Takie puszki można ozdobić np. serwetkami do ciasta, koronką, lub czymkolwiek co sobie wymyślicie

Jadło i czytadło
Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej. 532

Bigos tradycyjny po polsku przygotowany z kapusty kiszonej i białej taki lubimy najbardziej. U mnie w domu rodzinnym nie było tradycji przygotowania bigosu na święta, a w rodzinnym domu mojego męża zawsze wśród dań świątecznych  należyte miejsce miał właśnie bigos. Jakoś mi tak do świątecznych potraw nie pasował, bo jak jest tak dużo jedzenia

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem, papryką i porem. 577

Zapraszam na kolejną szybką i prostą w wykonaniu sałatkę. Ta sałatka to fajna propozycja na śniadanie , kolację, spotkanie ze znajomymi czy święta. Polecam :) Składniki - wędzona pierś z kurczaka - czerwona papryka - por ( tylko biała część ) - dwa kiszone ogórki - 2 jajka ugotowane na twardo - 10 dkg makaronu ( u mnie małe muszelki ) - koperek świeży lub suszony - majonez, smietana - sól, pieprz Wykonanie

Kuchnia z widokiem na ogród
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową 225

Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami. Tortownica 24 cm Biszkopty: 600 g mąki 170 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 200 g margaryny 2 łyżeczki sody

VioletoweKucharzenie
BURACZKI NA CIEPŁO 135

się czas przedświąteczny, co za tym idzie buraki wrócą do łask. Zaczniemy przygotowywać ćwikłę do wielkanocnych wędlin i mięs. Ale o burakach starajmy się pamiętać nie tylko od Święta ;) Dzisiaj proponuję buraczki na ciepło, jako smaczny dodatek do obiadu. SKŁADNIKI: 500 g czerwonych buraków 15 g masła  10 g soku z cytryny 5 g cukru 1/4 łyżeczki

Kuchnia w opałach
Domowa konserwa - czosnkowy karczek z szynkowara 263

Ostatnimi czasy wielu z nas przygotowuje domowe wędliny. W moim domu już od dawna została przyjęta tradycja, że na wszystkie święta wędzimy własne szyneczki. Tak się złożyło, że poza wędzonkami możemy teraz w przyjemny sposób przygotować domowe wędlinki czy też konserwy przy pomocy szynkowaru. Taki oto zestaw  wraz z szynkowarem otrzymałyśmy od sklepu tradismak do przetestowania. Myślę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Boczek peklowany gotowany 393

oferowana jakość nie ma nic wspólnego z proponowaną ceną. Po drugie zaś my po prostu lubimy wiedzieć co jemy i domowe wędliny goszczą u nas nie tylko od święta.Dzisiaj zapraszam na pyszny boczek gotowany w rękawie. Składniki: 1,2 kg cienkiego boczku bez i żeberek Marynata:  1 l wody  2 łyżki soli   pół łyżeczki

Gosia gotuje
Faszerowana kaczka barbarie 177

Trudno sobie u nas w domu wyobrazić bez niej święta czy jakąkolwiek uroczystość rodzinną. Mama ją uwielbia i pochłania z przyjemnością do ostatniego kęsa. Ja też zresztą nie narzekam, bo farsz, którym kaczka jest nadziana jest po prostu bajeczny. Ta została przygotowana na tegoroczną Wielkanoc. Składniki: 1 kaczka barbarie waga 1,9 kg Farsz: 350 g wątróbki drobiowej

Gosia gotuje
Zajączki z jajek 139

stanowiły fajną ozdobę Świątecznego stołu wraz z kurczaczkami z  tego przepisu . Wrzucam je teraz, choć pewnie mało kto skorzysta, no ale w przyszłym roku też będą Święta:) Do przygotowania zajączków potrzebne  będą:  ugotowane na twardo jajka  szczypior  goździki lub pieprz w ziarenkach 1 marchewka Wykonanie: Jajek ugotować tyle ile chcemy zajączków plus dodatkowo

Gosia gotuje
Domowa szyneczka 170

zwyczajnie na to zasługuje. Domowa wędlina, to coś z czym nie można porównać najlepszych i najdroższych sklepowych rarytasów. U nas w domu robimy taką nie tylko na święta, to stały element każdego miesiąca. Zawsze można ją doprawić ulubionymi przyprawami wybierając odpowiednie mięso, a potem upiec, ugotowć, czy uwędzić. Dzisiaj proponuję wersję gotowania w rękawie, jest bardzo smaczna

Gosia gotuje
Dorsz w korzennej marynacie 141

Kolejna rybka marynowana po pstrągu  i śledziach gości na moim blogu. Danie proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Warta polecenia, gdyż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jest ona nieodzownym elementem Wigilijbego stołu. Serdecznie polecam! Składniki  : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 5 goździków pół

Gosia gotuje
Galaretka wołowo-drobiowa 204

galarecie Galaretka z kurczaka Dzisiejsza galareka powstała  z mięsa, na którym gotował się pyszny rosołek. Zrobiłam ją w małych porcjachm, wygodnych do konsumcji. Idealna na zblizajace się Święta. Składniki: 1 kg antrykotu 4 udka 3 marchewki 1 cebula 1 nieduży seler 1średnia pietruszka  2 gałązki listków selera 2 klistki laurowe 4-5 kulek pieprzu i ziela

Gosia gotuje
Tort makowy z masą budyniową 160

Boże Narodzenie, to Święta, na których nie moze zabraknąć makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis na biszkopt jako wielokrotnie sprawdzony się  prawie powtarza, to wypełnienie już niekoniecznie. Dzisiaj zapraszam na tort z puszystą masą budyniową. Składniki  na biszkopt: 600 g  suchego maku 200 g  orzechów

Gosia gotuje
Babeczki śmietankowe z makiem 435

Babeczki śmietankowe z makiem to w tym roku pierwsza z propozycji na nadchodzące święta wielkanocne. W przygotowaniu przypominają muffiny, gdyż nie wymagają użycia miksera, zrezygnowałam jednak z papilotek i upiekłam je w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formie na muffiny. Można je również przygotować w specjalnych małych foremkach do babeczek. Ich wnętrze jest miękkie i wilgotne dzięki dodatkowi

Smakołyki Bereniki