Bardzo tęsknię za pieczeniem... Jeszcze tylko 2 tygodnie i wreszcie ruszam z pieczeniem! Przede mną święta, nadrobię ten stracony czas. Zawsze, gdy robiłam drożdżówki wychodziły mi blade, nie za dobre. A te po prostu są genialne, robiłam je już wiele razy i zawsze wyszły tak samo - rumiane, wilgotne w środku i proste w wykonaniu. Składniki: *ciasto
Piekę, bo lubięprzygotowane mięso jest bardzo delikatne i soczyste. Przyprawy to w sumie dowolna interpretacja, choć sól i majonez są obowiazkowe. Taka wędlinkę możecie śniało przygotować na zbliżające się Święta Wielkanocne, Polecam i życzę smacznego
Gosia gotujesmażony na patelni, w sushi czy wędzony na zimno. Zapraszam na jego podanie w wersji z piekarnika, jedliśmy go podczas ubieglorocznej Wigilii. Zdjęć jest niewiele, jak to w Święta bywa, ale smak warty polecenia. Składniki: 800 g filetu łososia norweskiego ze skórą Marynata do ryby: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 3 łyżki octu winnego 3 łyżki
Gosia gotujejedna z najlepszych babek na świecie. Będzie nam się zawsze kojarzyć z dzieciństwem. Jest naszą kolejną propozycją na zbliżające się Święta Wielkanocne.Delikatna i puszysta...Smacznego;) Skladniki; 25 dkg margaryny, 6 jaj, 30 dkg mąki, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dkg cukru, 6 łyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/, 1 łyżeczka kakao, Wykonanie; Margarynę ucieramy
Anioły w kuchniChociaż bardzo lubię jajka przyrządzane na przeróżne sposoby to mogłabym się bez nich obejść w Święta Wielkanocne. Jednak bez cytrynowej babki nie wyobrażam sobie tych dni :) Mam kilka sprawdzonych przepisów na tego typu wypiek i przez to zawsze mam dylemat który wybrać tym razem. Najbardziej lubię babkę ucieraną oraz jogurtową i na maślance. Dlatego tym razem połączyłam
Mienta blogpiwa podczas pieczenia. Odkroiłam częściowo skrzydła, bo w trakcie pieczenia łatwo się przypalają. Upieczony kurczak razem z warzywami może być szybkim daniem, szczególnie dla niespodziewanych gości, lub na Święta kiedy mamy mniej czasu na stanie przy kuchni. Powodzenia
Proste PotrawyŚledzie podawane są najczęściej w wydaniu na zimno. Dlatego ta rybka smażona w cieście piwnym to oryginalne danie, które możemy podać w dzień powszedni, ale także od święta. Śledzie mają sporo ości, ale smak wynagradza wszystko :) Składniki : 6 tuszek śledzia 1 szklanka mąki 0,5 szklanki piwa 2 jajka sok z połowy cytryny
Symfonia smakowaTuż tuż... za chwil parę nadejdą kolejne Święta Wielkanocne. Pomalutku zaczynają się przygotowania Świątecznego menu. W planach zamiast klasycznych ziemniaków mam zamiar podać tradycyjną sałatkę ziemniaczaną. W tym roku podam ją w kompozycji z selerem naciowym, który dla mnie jest odkryciem minionego roku. Śmiało mogę powiedzieć że kompozycja smaków - ziemniaki, seler naciowy, jajka, cebula i szczypiorek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZgadnijcie co dzisiaj będzie na obiad. Znowu ziemniaki. To przecież święta tradycja. Ale nawet ziemniaki nie muszą być nudne. Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne toasty ziemniaczane, czyli ziemniaki w mundurkach zapiekane z kozim serem. To coś dla Was jeżeli lubicie sycące rustykalne dania. Podpatrzone z kuchni francuskiej, bo francuscy górale lubują się w różnego rodzaju racklette czy tartiflette czyli
MODA NA BIOPieczenie bab, babek , babeczek kojarzy się z Wielkanocą. Skoro święta już niedługo, to proponuję babkę czarno - białą. SKŁADNIKI: 5 jajek 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki 1 łyżka mąki 8 łyżek oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Plewa: 1/2 kostki masła 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mleka
W kuchennym oknie EwyPyszny dwukolorowy czekoladowo-waniliowy sernik. Na niedzielę, na imprezę, na Święta ... polecam :) SKŁADNIKI 5 jajek 250 g cukru 750 g tłustego twarogu 250 g śmietany kremówki 60 g mąki kukurydzianej 3 łyżki kakao 1 łyżka aromatu waniliowego masło i bułka do tortownicy polewa: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 3 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE
Moje Kuchenne Rewelacjestołu wielkanocnego. Tym wpisem rozpoczynam Wielkanoc na blogu :) mam również propozycję dla Was, moi czytelnicy :) Jeśli macie ciekawe przepisy na potrawy, jakie u Was goszczą na święta, podzielcie się nimi. Chętnie przygotuje potrawy z Waszych przepisów i pokażę je na blogu. Swoje propozycje przesyłajcie na adres mailowy blog@daylicooking.pl lub jako wiadomość
Codzienna kuchnia niecodziennadrożdżowej , jak i taką lekką, pszenną , o konsystencji pszennego chleba. U mnie mówi się na nią postna. Dziś mam dla Was właśnie na taką przepis-idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne ( ale nie tylko! ). Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie. Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić się o posmarowanie ulubionym dżemem
Ostra na SłodkoInspirację znalazłam tutaj . Oczywiście surowe jajka nie wchodziły tym razem w grę, dlatego krem powstał na bazie ganache. Nam smakował wybornie, myślę że idealnie sprawdzi się na nadchodzące święta. Jest lekki, orzeźwiający i mocno czekoladowy! Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * do nasączenia sok pomarańczowy Galaretka
Magiczne Życie MartyCiebie tak pyszną przekąskę, że warto potraktować ją jako wyjątkową i serwować tylko na specjalne okazje. Idealną są zbliżające się święta. Słodycz czekolady i ciastek spotyka się ze słonym smakiem fistaszków, a gdzieś tam w tle przebija się kokosowa nuta. Ta słodko-słona kombinacja jest cudowna: przy jedzeniu tych batoników w głowie rozlega się jakby kilka klaksonów
Roślinna - blog wegański