Zastanawiałam się jakie muffinki upiec na święta. W tamtym roku były piernikowe a w tym: Babeczki makowe z alkoholową wiśnią SKŁADNIKI: 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maku kilka kropel aromatu migdałowego 1 jajko 1/3 szkl. oleju wiśnie w alkoholu 2 szkl. mąki 1/3 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody szczypta
MarciochaKucharzyinternecie znalazłam kilka postów o tym co kupić wegance/weganinowi na urodziny i święta. Może i mój post podsunie Wam pomysł na prezent :) (krótko o czym jest ten post: 8 dni mojej urodzinowej imprezy, co dostałam, co jadłam, co gotowałam, moje ulubione słodycze i kosmetyki, na co zwrócić uwagę kupując słodycze dla weganki/weganina oraz które składniki w kosmetykach
wegetalerzemożemy już się delektować pysznymi ciastkami. Kto ma ochotę, może je przygotować bez seromakowca, zmniejszając oczywiście proporcje składników, np. o połowę. Ja jednak polecam taką kombinację na uroczystości, święta… i nie tylko. Robota, w zasadzie jedna, a przyjemności dużo więcej. Łasuchy pewnie mi przyklasną. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kruche tartaletki makowo serowe appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkotheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Muszę koniecznie nadrobić zaległości i opublikować zaległe przepisy. Święta już dawno minęły a ja jeszcze nie podzieliłam się z Wami świątecznymi przepisami. Dzisiaj zaległy przepis na mazurka kajmakowo – kawowego z solonymi pistacjami i bezami. Polecam :-) Przepis
Na słodko lub wytrawniepyszne ciasto robiłam na święta wielkanocne ..było na prawdę pyszne i szybko zjedzone...Ciasto bez pieczenia ..herbatniki przekładane masą..u mnie zabrakło herbatników i jedna warstwa jest z krakersów... herbatniki lub krakersy 2 budynie waniliowe 1/2 l mleka 25 dkg masła 2 łyżki cukru pudru 1 puszka masy kajmakowej
Moje domowe kucharzeniedomem”), wygodę i oszczędność czasu. Świętowanie specjalnych okazji, takich jak urodziny czy rocznica znalazło się dopiero na 4. miejscu, co oznacza, że odwiedzamy lokale już nie tylko „od święta”. Jadanie „na mieście” zaczyna wpisywać się w nasz codzienny tryb życia. Co trzeci badany jada poza domem zarówno w tygodniu, jak i w weekend. Wspomniana wcześniej różnorodność rynku gastronomicznego
karmelowyŚwięta Wielkanocne zrobiłam taki sos do jajek i domowych mięs na zimno. Moi panowie tak go polubili, że w lodówce musi być ciągle dostępny. Jedna porcja się kończy a druga już się robi. Sos nadaje się do jajek, wędlin czy własnie mięs na zimno a nawet żółtego sera. A zrobienie go nie zajmuje dużo czasu. Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchniświęta moja mama zrobiła takiego pysznego zawijasa z mięsa mielonego, z dodatkiem pieczarek i papryki. Ciekawie prezentował się na naszym stole, a jeszcze lepiej na talerzu :) Taki omlet jest prosty w przygotowaniu, a najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki omlet250 g sera salami4 jajka3 łyżki majonezu farsz700 g mięsa mielonego1 ząbek
Pink EnvelopeCzekoladowe muffinki w formie choinek (no, przynajmniej miały je przypominać;) są moją słodką propozycją na święta. Wiadomo, że pierniki to klasyka na Boże Narodzenie, ale zapewniam Was, że również takie babeczki będą smaczną ozdobą na stole. Składniki (na 8 szt. babeczek) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku
Pink Envelopewyglądu nie wyszedł za piękny ;) Ale za to naprawdę bardzo smaczny. Do tego bez dodatku cukru i bezglutenowy. Gorąco zachęcam do przyrządzenia go nie tylko na Święta :) 180 g pełnoziarnistej mąki teff żółtko 40 g nierafinowanego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego łyżeczka syropu z agawy słoiczek ok. 260g kwaśnego, niesłodzonego dżemu (ja użyłam
Mienta blogtapety, kalendarze itd. Dla Ciebie to darmowa reklama, dla kogoś sympatyczny gest. Grunt to stonowana szata graficzna . Widziałam wiele blogów obwieszonych ozdobnikami i kolorami, jak choinka na święta. Nie dość, że nie wygląda to dobrze, to sprawia że treść jest nieczytelna. Dodaj się do agregatorów kulinarnych . Dopółki nie jesteś marką i się nie pozycjonujesz będą
Lubczyk i Waniliajakiegoś czasu przepis na tę sałatkę krąży w sieci. Korzystając z okazji zrobiłam swoją wersję na Święta Wielkanocne. Oczywiście można ją zrobić na inną okazję i przepis zmodyfikować według własnego gustu. Sałatka fajnie wygląda, łatwo się kroi i dobrze smakuje. A inspiracją był dla mnie ten przepis : http://ovkuse.ru/id/26001/ A sałatka została podana na talerzu z kolekcji
Ewa w kuchniDzisiaj jako że są święta pójdę na łatwiznę i opublikuję sałatkę. Nie jest to jakiś mega skomplikowany przepis ponieważ zwykle każdy daje do sałatek co lubi plus feta lub kurczak ale zdecydowałam się go umieścić mimo wszystko. Po pierwsze zestawienie smaków suszonych pomidorów i sera smakuje mi na tyle że sałatka weszła do "domowego kanonu", po drugie
Lubczyk i Waniliaświęta dostałam od mamy urządzenie do wycinania pierogów kupione na rynku za parę złotych. Mimo że jest to bardzo prosty mechanizm powiem że jestem zachwycona... Zawsze miałam problem z odpowiednim zalepianiem pierogów a teraz staje sie to bajecznie proste. Wystarczy zawinąć ciasto na nadzienie jak na pierwszym zdjęciu, przygnieść tak jak pokazałam na drugim i gotowe
Lubczyk i Waniliadomownicy uwielbiają makowca..i na święta musiał być obowiązkowo. 75 dkg mąki 300 ml mleka 90 g cukru 2 jajka 10 dkg masła 1 łyżeczka soli 25 g drożdży świeżych masa makowa Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść
Moje domowe kucharzenie