Przepis na makaron z marchewką znalazłam na tym blogu. Jednak ja minimalnie go zmieniłam. Słodka marchewka fajnie komponuje się z mozzarellą i makaronem. Oto szybki przepis na obiad. Smacznego! Składniki: 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 150 g makaronu fusilli 1 kulka mozzarelli sól, pieprz szczypta curry 100 ml wody Wykonanie: Makaron ugotować al dente
Pasja SmakuPo tłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków.
W kuchennym oknie Ewyulubionych naleśników - super propozycja obiadowa a także sprawdzona przekąska na ciepło na różne imprezy, którą można przygotować wcześniej a później tylko zapiec w piekarniku i gotowe! SKŁADNIKI: Naleśniki - przepis podstawowy, ten jeden jedyny mój ulubiony, z nim niegroźna jest tzw "klątwa pierwszego naleśnika":) Z tego przepisu wychodzą dość grube naleśniki ale do tego rodzaju farszu takie są wskazane
Kto ugości moich gości?skoro o patyczkach mowa, to u mnie wciąż nie gaśnie apetyt na laski rabarbaru. Jakiś czas temu siedząc na ryneczku przeglądałam wiosenny numer FOOD & FRIENDS i zachwycił mnie przepis na rabarbar malinowy z białym kremem czekoladowo-pistacjowym . Nie myliłam się. Tak przygotowany rabarbar smakuje cudownie. Maliny dodają rabarbarowi uroku nie tylko jeśli chodzi o smak, ale także o piękny(...)mnie po 3 kawałki na jedną porcję) i polać obficie powstałym w trakcie pieczenia syropem malinowym. Udekorować malinami, a na środek nałożyć porcje kremu czekoladowo-pistacjowego. Poezja! *przepis pochodzi z magazynu Food & Friends, nr 2; cytuję z moimi zmianami
KUCHARNIAniedowierzaniem, że efekty moich kulinarnych eksperymentów są nie tylko jadalne, ale i potrafią wymalować na twarzy błogi i szczęśliwy uśmiech, najlepszym lekarstwem jest oczywiście kuchnia! Początkowo trzymałam się ściśle przepisów, co niejednokrotnie kończyło się fiaskiem i zamiast leczyć, przynosiło tylko dodatkowy stres i zmartwienie. Przełomem było odkrycie, że gotowanie to przede wszystkim zabawa, a przepis to punkt wyjścia, który podobnie
KUCHARNIAsmakował o każdej porze roku. Nam uprzyjemniał ciepłą kolacją w bardzo deszczowy wieczór. Kolor, smak i towarzystwo zapiekanego camemberta z czosnkiem i tymiankiem pozwoliły zapomnieć o deszczowej pogodzie. Przepis znaleziony kiedyś wśród wycinków z gazet okazał się prawdziwym odkryciem. Chutney z porzeczek jest właściwie alternatywą popularnej żurawiny. Świetnie pasuje do mięs i serów, u mnie zajął miejsce żurawiny(...)myślę, że tak już pozostanie. Bardzo Wam polecam. A jeśli przepis nie będzie Wam odpowiadał, możecie złożyć zażalenie:) CHUTNEY Z CZERWONYCH PORZECZEK 1 kg czerwonych porzeczek 1/2 kg cukru (używam żelującego 2:1) 1/2 szklanki octu winnego (używam jabłkowego lub malinowego) 1-1,5 łyżeczka mielonego cynamonu 1 -1,5 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Porzeczki opłukać
KUCHARNIAnadal pięknie czerwienią się na krzakach. Clafoutis z gruszką i malinami. Szybkie, pyszne, bardzo proste. Idealne na niespodziewane wizyty. Wiem na pewno, że wrócę do tego przepisu. Nie wiem tylko jak nazywa się ta gruszka, która do niego wpadła. A Wy wiecie? CZEKOLADOWE CLAFOUTIS Z GRUSZKĄ I MALINAMI /przepis Julii Child z książki Mastering(...)przejdzie pozytywnie test "suchego patyczka":) Ja lubię najbardziej jeszcze ciepłe, skropione (polecam obficie:) pomarańczówką - pycha! A jeśli macie ochotę na gruszki w wersji wytrawnej odsyłam Was do zeszłorocznego przepisu na jesienne smaków otulenie - klik i bardzo polecam terrinę z koziego sera z karmelizowanymi gruszkami - klik
KUCHARNIAprzysnął i kiedy się obudził wstawił precle ponownie do pieca i upiekł je drugi raz. Gdy odkrył pomyłkę, zdenerwował się, ale po spróbowaniu zrozumiał, że stworzył nowy rodzaj pieczywa.* Przepis i inspiracja do nadziewanych precli pochodzi z tej strony - klik . Ciasto wyrabia się bardzo dobrze, rośnie szybko i jest bardzo elastyczne. Precle smakują po prostu cudownie. Wiem, że nie zabrzmi(...)sodzie? - dzięki niej, precle nie wyrosną nadmiernie w piekarniku i zachowają niemal taki sam kształt jak po formowaniu. * cytat o historii i pochodzeniu precli pochodzi z Wikipedii (klik) Przepis na precle z nadzieniem dyniowym to moja propozycja do prowadzonego przez Beę Festiwalu Dyni
KUCHARNIAprzestanie mnie fascynować i zaskakiwać. Kojąca i intrygująca jednocześnie jest myśl, jak wiele jeszcze mezaliansów można popełnić i jak bardzo smaczny mogą mieć finał! CIASTO CZEKOLADOWE Z BAKŁAŻANEM Przepis pochodzi z książki Red Velvet and Chocolate Heartache , pokazującej, iż używając warzyw do słodkich wypieków można piec bez masła i często bez użycia cukru. Ich rolę spełniają bowiem naturalne(...)wymieszać. Przełożyć do foremki o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok. 30-40 minut. Polecam! * przepis pochodzi z tej strony - klik
KUCHARNIAteż obracanie na swoją rzecz lub dla osiągnięcia korzyści było grzechem. Marnowanie go było jak kradzież." /Jaques Le Goff/ KONKORDIA /proporcje na 10 osób/ Przepis znaleziony na tej stronie - klik ; polecam wszystkim, którzy chcą sami komponować drinki. Znajdziecie tu podstawowe informacje o składnikach i proporcjach. 3/4 szklanki syropu klonowego 3/4 szklanki ciepłej wody sok wyciśnięty(...)cukrze. ŻURAWINOWE DAIQUIRI /przepis z tej strony - klik , proporcje na 1 osobę/ 60 ml ciemnego rumu 30 ml syropu żurawinowego 30 ml soku z limonki "Pijane żurawinu" (przepis poniżej) gałązka świeżego rozmarynu /lód opcjonalnie/ Do shakera wlać rum, syrop żurawinowy i sok z limonki oraz opcjonalnie lód. Wymieszać dokładnie i przelać do szklanki. Dodać łyżkę "Pijanych
KUCHARNIAlukru palce. Tureckie siężyce. Historia ich nazwy na zawsze już pozostanie dla Południa tajemnicą, która odeszła wraz z uśmiechem Babci Pauliny. Pozostał spisany na kartce przepis, który Południe podarowało Północy. W tej samej chwili na niebie Północy i Południa pojawił się ten sam biały księżyc, a za nim kolejny i następne. Są smaki, które(...)Południe - Anna Maria, czyli ja Koniecznie wybierzcie się w podróż na Północ, by zobaczyć jak tam (klik ) wyglądają tureckie księżyce. Północna Asiejko! Dziękuję za wszystko:* TURECKIE KSIĘŻYCE /z przepisu Babci Pauliny/ 15 dag masła 15 dag cukru pudru 5 żółtek 5 białek 5 dag gorzkiego kakao 7 dag mąki 10 dag mielonych orzechów szczypta soli Lukier
KUCHARNIAnajmniej kilka. Ostatecznie wsłuchując się w bezcenne rady Margot wybrałyśmy gołębicę, czyli Colomba di Pasqua , tradycyjną "babkę" drożdżową pieczoną we Włoszech na święta wielkanocne. Skoro włoski wypiek, to i przepis z Italii pięknie przetłumaczony przez Majankę - dziękujemy! Wspólne pieczenie to wyjątkowe emocje. Ciekawość, podekscytowanie, porozumienie myśli, jedność gestów i czynności. Jest w tym niezwykła magia. Tym większa, jeśli okazuje się(...)powód do zachwytu - nic nie traci na swojej wilgotności (tak, to baba wilgotna, nie sucha!). Nawet jeśli nie macie specjalnej formy na gołębicę, namawiam Was na jej upieczenie. Przepis nie jest trudny, trzeba jedynie - jak w przypadku wszystkich drożdżowych wypieków - uzbroić się w cierpliwość i nie poganiać ciasta, a dać mu czas, by rosło swoim tempem. Idealna będzie forma
KUCHARNIAprostu gotujemy. Wszystkim kucharkom wiadomo, że najlepszymi przewodnikami są składniki, którymi w danej chwili się dysponuje. Wiele z tego co robimy jest zbyt proste, żeby to podać jako przepis". I coraz mocniej wierzę w to, że "nie ma żadnej techniki, są tylko sposoby, co i jak zrobić. No, czy będziemy odmierzać i ważyć, czy już zaczniemy gotować."* A więc zaczynam(...)upieczone, a wierzch pizzy lekko się zrumieni. * cytuję kolejno Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii" , Marlena de Blasi " Tysiąc dni w Toskanii" , Frances Mayes "Bella Toskania" . Z radością dodaje przepis do piknikowe j akcji prowadzonej przez Agnieszkę - Usagi
KUCHARNIADrodzy! Pytacie o przepis do deserów na zdjęciach - od dziś możecie je przeczytać w najnowszym numerze magazynu Spring Plate - tu link (klik). A ja zaczynam się pakować przed kulinarną podróżą do Szwecji - relacja po powrocie:) Słonecznego weekendu! Jak smakuje lato? Porzeczkami, malinami, śliwkami rwanymi prosto z drzewa, miodową słodyczą gruszek czy może jest bardziej pomidorowe? Lato przepełnia(...)prawidłowej odpowiedzi jest Joanna Tymcio, która jako pierwsza odgadła moje warsztatowe plany i wpisała odpowiedź na FB. Joanno, gratuluję i czekam na dane do wysyłki. Dziś wyjątkowo bez przepisu, choć ze zdjęciami letnich deserów, które przygotowałam do letniego wydania internetowego magazynu Spring Plate . Nowy numer gotowy będzie lada dzień, o czym Was z przyjemnością poinformuję. Mimo kapryśnej pogody
KUCHARNIAokresie świąt. I choć to ryba morska, sposoby jego podania to istny temat rzeka. Uwielbiam, gdy towarzystwo w jakim się pojawia zaskakuje i dlatego od razu zachwycił mnie przepis na marynowane śledzie z żytnim chlebem i dojrzałym serem, jaki znalazłam w Kuchni z Fjallbacki . Dojrzały ser zamieniłam na rokpol, rzodkiewkę zastąpiłam czerwoną cebulą, a zamiast kawioru z uklei użyłam(...)krążki. Na talerz wyłożyć kawałki śledzi z serem i chlebem. Udekorować cebulą, koperkiem, kawałkami pomarańczy i szczypiorkiem. Można podawać dodatkowo z kromkami podpieczonego żytniego chleba. Pyszne! * cytuję przepis Christiana Hellberga z książki Smaki z Fjallbacki , z moimi zmianami
KUCHARNIA