zalegające w lodówce warzywa. Pomimo tego, że w jej składzie nie ma ani grama mięsa - pizza jest bardzo sycąca. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Składniki: ciasto na pizzę (przepis tutaj ) 3 pomidory lima 200 g pieczarek 1 średniej wielkości cebula 1/2 puszki kukurydzy sól, pieprz zioła prowansalskie starty żółty ser olej lub oliwa z oliwek Na samym początku przygotować(...)spód na pizzę. Przepis znajdziecie tutaj . Następnie pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Dodać pokrojone pomidory. Przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną, a sos się zredukuje. W międzyczasie cebule obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelnię wylać odrobinę oleju/oliwy z oliwek
UgotowaćKtoś napisał mi na blogu, że bez przetworów domowych ani rusz. W zupełności się z tym zgadzam i chociaż w sklepach mamy wszystko, to nic
W kuchennym oknie EwyLudzie od bardzo dawna tworzyli proste przepisy na jedzenie, które mogło było robione z tego co dostępne w domu i w obejściu. Prawie w każdej zagrodzie była krowa, a więc kwaśnego mleka nie brakowało, zboże w młynie mieliło się na mąkę i była podstawa do proziaków i innych domowych wypieków. Przekonałam się już wiele razy, że prosto znaczy smacznie. Dobre(...)kwaśne mleko zdecyduje o jakości i smaku naszego wypieku, ja szczęśliwie zostałam obdarowana przez Ewunię tym zacnym produktem, a Wy szukajcie go na targu, lub ewentualnie wykorzystajcie sklepową wersję. Przepis podaję na ok. 30 sztuk i wydaje mi się, że szkoda robić mniejszą porcję, bo znikną bardzo szybko i jest okazja żeby podzielić się nimi z rodziną i przyjaciółmi. Składniki
Apetyczna babeczkaW domu mam młodego krwiodawcę i po oddaniu krwi musi uzupełniać poziom żelaza, dlatego częściej niż zazwyczaj na naszym stole gości wątróbka. Tym razem wieprzowa
Kuchcik gotuje1 września obchodzimy 76 rocznicę wybuchu II wojny światowej. Dnia Pierwszego Września Roku pamiętnego, wróg napadł na Polskę z Kraju niemieckiego … 1 września 1939 roku
kgwjanczewoNiestety, to już koniec wakacji, ale za dziesięć miesięcy znów się będziemy nimi cieszyć! przed wszystką dziatwą wytężona praca! Wszystkim rozpoczynającym rok szkolny 2015/2016, dzieciom, ich
kgwjanczewoDziś post w nieco innej formie, bez przepisu, ale za to z linkiem do pobrania. Podczas tych wakacji nieco eksperymentowałam i łączyłam nowe smaki tak, aby stworzyć 20 różnych przepisów na smoothies zawarte w poniższym e-booku. Z całych sił zachęcam do wprowadzenia świeżych warzyw i owoców w codzienny jadłospis, a najlepszą i najsmaczniejszą ku temu okazją są domowe koktajle
Roślinna - blog wegańskimięsie, które nie rozpadnie się podczas smażenia. I tylko żal, że nad naszym polskim morzem nie sprzedaje się takich fantastycznych kanapek.... Balık Ekmek , kanapka z rybą znad Bosforu przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 2 osoby): 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki 2 małe podłużne zielone papryki (u mnie pikantne) lub 2 plastry zielonej słodkiej papryki(...)liści rukoli 6 gałązek natki pietruszki 6 gałązek koperku 2 podłużne bułki lub bagietka przekrojona na 2 części turecka pasta paprykowa biber salçası, ze sklepu lub z tego przepisu oliwa sok z cytryny pul biber lub płatki chilli do smaku sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Plastry cebuli posyp solą, wymieszaj i odstaw (pod wpływem soli zmiękną i złagodnieją). Zielone
Chilli Czosnek i Oliwazarumieni około 10-15 minut. Pomidory i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Przyrządzamy sos czosnkowy ze śmietany, majonezu, przeciśniętego przez praskę czosnku. Pitę podgrzewamy według przepisu (zazwyczaj zwilżamy i wkładamy do tostera aż się zacznie otwierać i będzie gorąca). Wyciągniętą z tostera pitę zostawiamy na chwilę otwartą, żeby się nie poparzyć. Do ciepłej pity wkładamy(...)przemian: parę kawałków mięsa, pomidora, ogórka, łyżeczkę sosu aż się zapełni. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię
Smaczne Potrawynajprostszego zdjęcia było czymś co inni podziwiali. Wtedy zdecydowana większość z nas robiła zdjęcia najzwyklejszymi aparatami na kliszę, a cyfrowe aparaty posiadali nieliczni. Ja zdjęć nie dodawałam do swoich przepisów, a mimo to blog szybko zyskał sporą rzeszę czytelników.Z powodów osobistych zaniechałam jego prowadzenia, ale mimo to on nadal jest w sieci :) Daylicooking powstało pierwotnie jako książka kucharska(...)zdjęciami. Miał to być mój notatnik, do którego będą mogli zaglądać również znajomi, którzy często korzystali z moich przepisów. Szybko jednak okazało się, że wyjdzie z tego coś więcej, a Wy, czytelnicy, przywiązaliście mnie do tego miejsca całkiem na poważnie ;) Co mnie inspiruje? Wszystko. Czasem fragment filmu, książki, czasem zdjęcie w gazecie, czasem chęć wykorzystania garstki produktów. Czasami
Codzienna kuchnia niecodziennanasze sklepowe stoiska, no i im dłuższą drogę musi żywność przebyć, tym bardziej musi być „zabezpieczona” szkodliwymi dla nas substancjami – unikajmy zatem takich). Dzisiaj podaję Wam przepis na Domowy Ketchup pikantny . Z otrzymanych składników otrzymacie około 1 litra przecieru. Składniki: (na około 1 litr ketchupu) 2 kg pomidorów podłużnych (np. Limy) 170 g cebul (2 nieduże sztuki(...)Domowy ketchup (przecier, sos pomidorowy) pikantny na zimę, przetwory Domowy ketchup (przecier, sos pomidorowy) pikantny na zimę, przetwory The post Domowy Ketchup pikantny appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjagotujemy do miękkości Dolewamy zakwas według smaku, chrzan, przyprawy, przeciśnięty czosnek - gotujemy krótko Już na talerzu dodajemy po łyżce śmietany, pokrojoną, podsmażoną kiełbasę, rozdrobnione jajka oraz świeżą natkę pietruszki. Przepis z "Przepisy Kulinarne Tao Tao- Harmonia Smaków
Proste Potrawyzaczyna interesować się jedzeniem wszystkich części rośliny, także właśnie kwiatami. Te, to prawdziwy rarytas. Smakiem przypominają według mnie smażone kanie jednak z dużą ilością ciągnącego sera, przynajmniej w tym przepisie (chciałam podkreślić maksymalnie smak samego kwiatu). Są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Zjadamy całość zostawiając ogonek. Zachęcam do przygotowania, jeżeli macie w ogródkach krzaczki tego owocu(...)bardzo rzadkim widokiem. Do tego dania najlepiej wybrać kwiaty zamknięte, o lekko falowanych końcach. Umożliwi to łatwe zawinięcie kwiatu, tak aby farsz podczas smażenie nie wypłynął na zewnątrz. Przepis własny. Składniki: 10 kwiatów cukinii mozzarella - kulka o wadze 100 - 150 gram maksymalnie 1 jajo 1/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej np. tortowej szczypta soli olej do smażenia Wykonanie
Poezja Smaków - blog kulinarnyszkoła.. matura, nie wiem jak to będzie, nie umiem powiedzieć, dużo niewiadomych ze sobą niesie ten rok, ale trzeba być dobrej myśli, prawda? :D Ps. Polecacie jakiś dobry przepis na domowy keczup? :) Przepis: 200g twarogu z kostki ok.20-30g mąki gryczanej łyżka mąki koksowej ok.20g kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ew. szczypta sody oczyszczonej jajko cynamon coś do posłodzenia
More food, love and dreams