Przepis nadesłany przez czytelniczkę z bloga http://rarossa.blogspot.com Ciasto 40 dkg mąki 20 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę
e-PrzepisyKulinarnejuż kolejny nasz przepis na perliczkę – coraz popularniejszy, delikatny w smaku gatunek drobiu. Tym razem mięso będzie duszone, z włoszczyzną, a ostatecznie podane z sosem z dodatkiem śmietany oraz puree z ziemniaków. To ostatnie, również z dodatkiem śmietany, a także masła, dość naturalnie komponuje się z tak delikatnym drobiowym mięsem. Na większą jednak uwagę zasługuje w tym wypadku sos, który(...)śmietanie 2015-04-10 23:28:13 Delikatna perliczka uduszona w bulionie i włoszczyźnie, podana z puree ziemniaczanym i warzywami oraz łagodnym i szczególnie smacznym sosem śmietanowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 perliczka (tuszka, ok. 1kg) 2 średnie cebule 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe”) 500ml bulionu (najlepiej samodzielnie przygotowanego drobiowego) 100ml (pół)wytrawnego białego wina
Kulinarna PokusaPrezentowaliśmy już przepis na dość tradycyjną golonkę w piwie serwowaną z duszoną kapustą kiszoną oraz pieczonymi ziemniakami . Dzisiaj chcielibyśmy jednak zaprezentować golonkę na sposób może nieco mniej znany nad Wisłą, ale za to duży szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu. Upieczemy ją bowiem we włoszczyźnie i z pomidorami w jednym garnku. Na koniec znajdzie się w nim kompletna potrawa, która przez(...)Popularna golonka upieczona w niekoniecznie tradycyjnym zestawie warzyw. Jednogarnkowe, łatwe do przyrządzenia danie nawet dla tych miłośników golonki, którym brakuje czasu na gotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 niezbyt duże golonki (po ok. 500g) 2 średnie cebule (po ok. 150g) 2 średnie / 1,5 dużej marchewki (300g) 500g średnich pomidorów 500g średnich ziemniaków 2-3 gałązki natki
Kulinarna Pokusasię ze słodkimi dodatkami. Nie będziemy tutaj szczegółowo opisywać technik przyrządzania szaszłyków, gdyż mówiliśmy już o tym we wspomnianym wcześniejszym wpisie. Dodamy natomiast, że podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu, również te szaszłyki nadają się doskonale zarówno do grillowania na świeżym powietrzu, jak i pieczenia w piekarniku przez cały rok. Z racji osobistych upodobań autora tych słów, sugerujemy również podanie(...)Inspirowane kuchnią węgierską kolorowe szaszłyki z salami, wędzonego boczku, jabłka, papryki i cebuli. Można grillować na świeżym powietrzu lub piec w piekarniku cały rok. Najlepsze podane z ryżem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g salami 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku bez skóry i kości 1 średnia zielona papryka (250g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia cebula (150g
Kulinarna Pokusastoi na przeszkodzie, żeby z tortilli zrobić coś w rodzaju kanapki, i to takiej raczej na zimno, ze składnikami jak najbardziej europejskiego pochodzenia. Poniżej prezentujemy jeden z tego rodzaju przepisów i zapewniamy, że efekt jest naprawdę smakowity. Oprócz oczywiście tortilli najważniejszym pojedynczym składnikiem jest krótko smażony na oliwie kurczak. Lekko posypany solą i pieprzem, szybko usmażony na silnym ogniu zamyka(...)tortilli 2015-05-14 12:08:49 Apetyczna i pożywna przekąska z soczystego smażonego kurczaka, warzyw, szynki i sera owiniętych w pszenną tortillę. Dobra o każdej porze dnia. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 duża pszenna lub mieszana tortilla (ok. 25cm) 1 średni filet z kurczaka (250g) 1-2 liście sałaty lodowej 1 średni pomidor 2-3 plastry
Kulinarna PokusaDzisiaj kolejny przepis dla miłośników jajek oraz kolejna „promocja” szpinaku. Jeśli dodać do tego usmażone na maśle grzyby i czerwoną paprykę, będzie i smacznie, i zdrowo, i kolorowo – czyli dokładnie tak, jak powinno To danie jest w praktyce rodzajem sałatki w klimatach kuchni francuskiej. Łączy smaki ostre, kwaśne i łagodne, ale w bardzo zrównoważonych proporcjach. Dlatego nie jest mdło(...)świetnie wyglądająca sałatka we francuskim stylu. Świeży zielony szpinak połączony z przysmażonymi na maśle grzybami i papryką, przykryte delikatnym jajkiem w koszulce. Wszystko to doprawione wyrazistym sosem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 garście młodego szpinaku (ok. 60g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 350g grzybów hodowlanych, najlepiej pieczarek, boczniaków i shitake w proporcjach 3:2:1 2 duże
Kulinarna Pokusateż interpretacje z np. grillowanym łososiem. Oczywiście, jeśli ktoś woli łososia, można i tak, sam nawet tak robiłem – choć ściśle rzecz biorąc nie będzie to już sałatka nicejska . Ten przepis zawiera również instrukcję jak poprawnie przygotować do spożycia stek ze świeżego tuńczyka. Grillujemy go na dość mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, pamiętając przy tym o dość ścisłej(...)nicejska ze świeżego tuńczyka, z jajkami, anchois i bogatym zestawem warzyw. Lekkie i zdrowe, ale – podane ze świeżą francuską bagietą – sycące danie. Na co dzień i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 stek ze świeżego (mrożonego) tuńczyka (150g) lub podoba ilość tuńczyka z puszki 6 filecików anchois 3 duże (L) jajka kilka młodych ziemniaków (ok. 350g
Kulinarna PokusaInspiracją do upieczenia tego chleba jest przepis z książki " Upiecz swój chleb " - chleb mieszany z ziarnami ( na drożdżach). Ja postanowiłam najpierw wypróbować wersję bez dodatków i na zakwasie. W oryginalnym przepisie była też maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim i mąka pszenna razowa, którą zastąpiłam mąką pszenną i dodałam otręby pszenne. W smaku według mnie dobry. Moje wykonanie jest takie
apetytnapieczenierozgrzewająca. Naszła mnie ochota na ciastka z jego dodatkiem i długo, długo czekały na okazję, żeby je upiec. Ponieważ w zapasie przypraw mam też imbir mielony postanowiłam znaleźć przepis na ciastka z jego wykorzystaniem, a przy okazji Świąt coś słodkiego na ząb. Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com - mój trochę zmodyfikowany, z połowy składników. Ciasteczka są kruche, według mnie
apetytnapieczenieNajlepsze lody śmietankowo czekoladowe, domowej roboty. Przepis z jakiejś kolorowej ksiązki. Lody śmietankowo-czekoladowe Składniki Lody śmietankowe śmietana 36 % - 250 ml mleko - 0,5 l żółtka - 8 szt cukier - 120 g Lody czekoladowe śmietana 36% -250 ml mleko -0,5 l żółtka - 8 szt cukier - 50 g czekolada gorzka - 100 g DODATKOWO sos tiramisu gotowy do polania lodów Sposób(...)minut, po tym czasie wyjąć masę i znów zmiksować. Tą samą czynnośc z zamrażaniem powtórzyć , co najmniej 4 razy do uzyskania kremowej konsystencji. Lody czekoladowe: Przygotować lody czekoladowe według przepisu, na lody śmietankowe, dodając rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Gotowe lody polać , sosem tiramisu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusiskończy się sezon na świeże owoce czas na ciasta z tego co jest dostępne przez cały rok. Wybór padł na brzoskwinie i ciasto Ambasador. Bardzo stary przepis z zeszytu z przepisami mojej mamy. Bardzo pracochłonny, ale efekt wart jest odrobiny starań
Milion Smakówsłodkości. Pomimo trwającego już sezonu na bardziej jesienne owoce postanowiłam wykorzystać rosnące jeszcze w naszym ogrodzie ostatnie późne maliny. Całość tworzy wspaniałą kompozycję w sam raz na pożegnanie lata. Przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.com. Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej aby się dobrze wysuszyła. Czas przygotowania podany w przepisie nie obejmuje okresów chłodzenia i studzenia poszczególnych warstw
Milion Smakówotóż nie! Jeśli sorbet robimy sami w domu wrzucamy to co nam się podoba, mój sorbet to 100% owoców. Orzeźwiające, lodowate i nie przesłodzone, uwielbiam! Za chwilę przeczytacie w przepisie, że dodajemy do musu jedną łyżkę wódki, pewnie zaraz nasunie się Wam pytanie jak podać te lody dzieciom? Kochani, a gdybym zamiast tej wódki napisała ekstrakt waniliowy? Pewnie pytań(...)problemów uformować z niego kształtne kulki. Właśnie ten alkohol sprawia, że sorbet szybko dochodzi do konsystencji, którą możemy formować. Powiem Wam też, że w ogóle jest nie wyczuwalny. Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Kurcze, robienie lodów uzależnia :) Składniki: 800 g truskawek (mogą być mrożone) 2/3 szklanki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki umieszczamy
Blondynka GotujePrzyznam szczerze- kiedy znalazłam ten przepis pomyślałam sobie "meh". Uwielbiam oryginalne tiramisu i nieskromnie przyznam, że mamy je z konQbkiem dopracowane do perfekcji. W jaki sposób jakiś mus rabarbarowy może ulepszyć już idealny deser? Rabarbar jednak rósł, inspiracji brak, pomyślałam sobie- niech będzie. Meh. Na wszelki wypadek zrobię z połowy porcji- jakby się miało okazać, że nikt nie będzie chciał(...)jeść. Meh. I to był błąd. To pół porcji. Bo zrobienie tego tiramisu z pewnością pomyłką nie jest. W tiramisu wszystko zależy od składników. Jak to w najlepszych włoskich przepisach, jest ich niewiele, ale wystarczy odpuścić sobie z jednym z nich i już efekt jest niezadowalający. Nie marudzimy, że włoskie mascarpone drogie, nie oszczędzamy na jajkach, nie kupujemy produktu amarettopodobnego
les mirabellesperfekcyjnie i żadna z nas nigdy jej pod tym względem nie dorówna. Tym razem, na naszą prośbę, ugotowała zupę krem z białych szparagów. Jak zawsze, wyszła przepysznie, oto przepis: Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Pęczek białych szparagów 1 ugotowany ziemniak 1 cebula 2 łyżki masła 0,5 l bulionu drobiowego np. z tego(...)przepisu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, gałka muszkatołowa Jako dodatek: 3 plastry szynki długodojrzewającej Szparagi myjemy i odłamujemy twarde,łykowate końcówki. Następnie je obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Nie musi być drobno krojona, bo całość później zblenderujemy. W garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojone szparagi
Kolizje Smaków