równoważy bogactwo korzennych przypraw, mięso rozpływa się w ustach, a cieciorka i dynia wzbogacają teksturę dania. Zdecydowałam się dodać mniej mięsa, a więcej warzyw, niż było podane w oryginalnym przepisie - myślę, że wersja wege też byłaby super. Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami - Przepis z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis na 4-6 porcji Składniki(...)puszka pomidorów (400 g) 800 ml bulionu warzywnego ( u mnie ekologiczne warzywne kostki, wystarczyło mi 400 ml ) 800 g dyni, bez skóry i pestek, pokrojona w kostkę ( w przepisie 1 piżmowa, ja użyłam 1/2 szt. zwykłej dyni, którą dostałam od rodziny ) 100 g suszonych śliwek, bez pestek, grubo posiekanych na mieszankę przypraw: sól morka i czarny pieprz 1 płaska łyżka
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś prezentuję przepis w sam raz dla miłośników ryb - kremowy sos z tuńczyka i anchois , intensywnie smakujący morzem, słony, z nutą natki pietruszki. Doskonały jako sos do makaronu , ale przy drobnej korekcie proporcji może przemienić się w przepyszny dip do maczania krakersów czy też sucharków ( spróbujcie przygotować go na imprezę - przekonacie się, że Wasi znajomi oszaleją na jego(...)punkcie ). Uwielbiam ten przepis, gdyż wymaga minimum wysiłku. Sos z tuńczyka i anchois należy do rodziny sosów, które nie wymagają gotowania , podobnie jak w popularnym pesto - składniki są rozdrabniane (w tym przypadku blenderem), a następnie łączone z ugotowanym makaronem. Gdy następnym razem będziecie chcieli przygotować coś szybkiego w tygodniu, pomyślcie o tej propozycji. Zmiksowanie sosu zajmie Wam mniej czasu
Chilli Czosnek i Oliwazjedzą się same ;) Na zdjęciu powyżej możecie zobaczyć jak wyglądają gotowe kiszone cytryny. Nastawiłam je nieco ponad 4 tygodnie temu (dokładnie 13 października). Po wykonaniu czynności opisanych w przepisie (klik) , zakręcone słoiki wstawiłam do kuchennej szafki, aby miały tam ciemno i w miarę chłodno (niestety nie posiadam spiżarki). Co 2-3 dni wstrząsałam słoikami, aby rozprowadzić sól gromadzącą się(...)przygotowałam dip jogurtowo-czosnkowy , do którego dorzuciłam kawałek posiekanej skórki (efekt był bardzo dobry), a następnego dnia zrobiłam marokański tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami , na który przepis przedstawię Wam w kolejnym poście. To pokazuje, że kiszone cytryny znakomicie sprawdzają się w tradycyjnych daniach marokańskich, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby eksperymentować i dodawać po troszeczku
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś zdradzę Wam przepis na super zdrową sałatkę, która ochroni Was przed przeziębieniem lepiej niż niejedna tabletka . Przygotowałam ją jako dodatek do domowych chlebków pita i jako jedyna w pracy nie przechodziłam przeziębienia ;) Jej sekretem, a zarazem bazą, są liście natki pietruszki, bogactwo witaminy C , doprawione po grecku orzechami pinii i dressingiem tahini. "Sałatka na przeziębienie" - o natce(...)pewno wzmocnicie swoją odporność. I pamiętajcie - dzisiejsza sałatka nie jest sposobem na pozbycie się smutnej, zwiędniętej pietruszki, na sałatkę natka musi być jak najświeższa i najdorodniejsza. Więcej o przepisie Surowa natka pietruszki ma według mnie intensywnie roślinny, gorzkawy smak, który został fajnie zrównoważony kremowym dressingiem tahini zawierającym czosnek i sporo soku cytrynowego. Dodatek orzechów piniowych nadaje sałatce podwójcie orzechowego
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Ostatnio opowiadałam Wam o Bożym Narodzeniu we Włoszech , a dziś chciałam przedstawić Wam przepis na tradycyjny piernik pochodzący ze Sieny . Jest to jedno z najstarszych włoskich ciast, o fascynującej historii, okrytej wieloma legendami, które dodają mu magicznej otoczki:) Panforte do bogaty, bardzo słodki piernik, a właściwie dość miękki nugat. Orzechy i owoce zatopione są tu w miodowo-cukrowym(...)niebiańsko (a może piekielnie?) pyszny wypiek, czy też zawdzięczamy go rozrzutnemu szlachcicowi ze Sieny, który w ramach pokuty oddał zakonnicy z klasztoru Monteselso woreczek cennych przypraw wraz z przepisem na panforte - nie ma w tej chwili znaczenia. Ważne jest to, że panforte na zawsze wpisał się we włoską tradycję bożonarodzeniową. Panforte występuje w dwóch wersjach: Panforte Nero , o ciemnym zabarwieniu
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Lubicie klopsiki? Jeżeli tak, koniecznie przeczytajcie ten post. Przygotowałam dla Was przepis na klopsiki nieco inne od tradycyjnych. Keftedakia to aromatyczne klopsiki wołowe przyprawione kminem, miętą i odrobiną ouzo. Są małych rozmiarów i Grecy jadają je raczej na zimno przy pomocy rąk, dlatego często zabierają je ze sobą, gdy mają zamiar jeść poza domem. Nie zabraknie(...)aromatem mięty, kminu i innych dodatków. Powiem Wam, że taki sposób postępowania z mięsem mielonym naprawdę robi różnicę i mam zamiar postępować w ten sposób przy przygotowywaniu innych dań. Przepis na keftedakia znalazłam na jednym z moich ulubionych zagranicznych blogów - Olive Tomato . Jak pisze jego autorka, Elena Paravantes , kefthedakia to taki grecki klasyk z dawnych czasów , kiedyś zawsze zabierany
Chilli Czosnek i Oliwanietypowe zestawienie składników. A czasem o oba elementy, tak jak w przypadku mojej dzisiejszej propozycji. Gdy w jednej z moich ulubionych książek kucharskich, Smakach południowej Italii , natrafiłam na ten przepis, poczułam się zaintrygowana. Moją uwagę zwrócił dodatek pomarańczy do dość typowych dla włoskich potraw składników - czosnku, suszonych pomidorów, oliwek i bazylii. Jak to będzie smakować? Zaciekawił mnie też sposób przygotowania(...)odstaw, odmierz, naciągnij, przelej, odparuj... wszystko dla osiągnięcia niezwykłego efektu - aromatycznej "mikstury" pt. makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą. Marlena de Blasi w swojej książce prezentuje wiele niebanalnych przepisów , które udowadniają, że kuchnia południowych Włoch to coś więcej niż aglio, olio e peperoncino czy spaghetti z bazyliowym pesto. Nie mam nic przeciwko tym popularnym daniom, co więcej uwielbiam
Chilli Czosnek i Oliwapilaki nie ma jednego, gdyż w Turcji przygotowuje się dwie odmiany tego dania. Pierwsza to fasulye pilaki , do którego wykorzystuje się białą fasolę . Przeglądane przeze mnie na Internecie tureckie przepisy każą użyć odmiany fasoli o nazwie bombay fasulye (np ten przepis z youtube ), niestety nie natrafiłam na informację, cóż to za odmiana, ale po zdjęciach wnioskuję, że jest(...)pietruszki oraz cząstkami cytryny , my jedliśmy je "po polsku", na ciepło, z pajdą świeżego chleba. Ale z natki i cytryny nie zrezygnowaliśmy - cytryna naprawdę tu pasuje. Fasulye pilaki - przepis na podstawie tego przepisu na 4-6 porcji czas przygotowania: 45 min. + czas moczenia i gotowania fasoli Składniki: 250 g białej fasoli o dużych nasionach (np. Piękny Jaś) 1 szklanka
Chilli Czosnek i Oliwajeść), staram się teraz używać jak najwięcej świeżych ziół w czasie przygotowywania potraw. Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek . Ten makaron to idealne danie na wiosnę i lato. Robi się go bardzo szybko - gotujemy(...)makaron, w tym czasie kroimy pieczarki i mieszamy z dodatkami. Gotowe w 10 minut:) Autorką tego przepisu jest, o dziwo, królowa dekadenckiej kuchni, Nigella Lawson . Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami jest według mnie jednym z jej najlepszych przepisów i chyba najlżejszym daniem jakie wymyśliła. Wiecie, pieczarki prawie nie zawierają kalorii, a to danie to w gruncie rzeczy makaron, pieczarki
Chilli Czosnek i Oliwapaelli", w swojej oryginalnej, pierwotnej formie, czyli z mięsem kurczaka i królika. W paelli nie znalazły się niestety ślimaki - wybaczcie, ale tego bym nie przełknęła ;) Zapraszam Was więc na przepis na pyszną, tradycyjną paellę - jedno z najsławniejszych hiszpańskich dań ! Paella Valenciana - pierwsza i najlepsza Choć obecnie najpopularniejszą wersją paelli jest ta z owocami morza ( paella de marisco ) , pierwotna wersja tego(...)socarrat . Nie jest jednak łatwo ją uzyskać - mi paella zaczęła się przypalać i musiałam zdjąć ją z ognia. Uzyskanie idealnej paelli wymaga bez wątpienia praktyki. Paella Valenciana - przepis na podstawie przepisu ze strony skladbananow.pl na 4 porcje (moja patelnia ma średnicę 30 cm) czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 0,5 kg ryżu do paelli np. bomba lub, jako
Chilli Czosnek i Oliwadaniem głównym w wersji wege była gemista , czyli warzywa faszerowane ryżem . Znana również jako " jemista " (gr. γεμιστά) to tradycyjne danie greckiej kuchni domowej. Każda grecka rodzina ma swój niezawodny przepis, patent, czy sposób. "Gemista" oznacza po grecku "wypełnione, faszerowane". Najczęściej są to pomidory i papryka, a czasem również cukinie i bakłażany, wypełnione nadzieniem z ryżu, posiekanych warzyw oraz ziół(...)uwaga, spotykane są również wersje w mięsem mielonym lub ryżem i mięsem, dlatego lepiej dopytać się o zawartość naszej gemisty przed złożeniem zamówienia. Poniżej znajdziecie mój przepis na pyszną gemistę . Postanowiłam dodać do farszu składnik nietypowy dla klasycznej receptury, a mianowicie posiekane na drobno migdały i pistacje. Podoba mi się, jak chrupią w gotowej potrawie. Opcjonalnie, możecie poukładać pomiędzy
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na pomidorowy przetwór, tym razem jest to ketchup warzywno-owocowy. Na blogu znajdziecie już dwa przepisy na ketchupy - orientalny ketchup z mango oraz mój ulubiony ketchup pomidorowo-śliwkowy , tym razem postanowiłam spróbować coś nieco innego. Sięgnęłam po przepis Kasi , która w swoim ketchupie wykorzystała warzywa i jabłka. Delikatnie zmodyfikowałam przepis, dodałam pomarańcze(...)zdecydowanie odbiega od smaku tradycyjnego sklepowego ketchupu. Smak warzyw jest wyraźny, więc być może nie każdemu przypadnie do gustu, jednak warto spróbować czegoś nowego :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćMoja pierwsza durszlakowa akcja zakończona. Poniżej jej podsumowanie. Muszę powiedzieć, że niektóre przepisy na prawdę mnie zaintrygowały i jestem w stanie pokusić się o ich wykonanie. Ale żeby nie było tylko miło i słodko, trafił się jeden plagiat! Wykryto go i wpis został natychmiast usunięty. Pomimo, iż Durszlak proponuje wykorzystanie gotowca na podsumowanie, pozwolicie, iż zrobię to po swojemu(...)niej nie głosi i będzie ona niewypałem. Niemniej jednak okazały się one bezzasadne, co widać po frekwencji. Do akcji zgłoszono 25 zup z 20 blogów. Najwięcej, bo aż 7, przepisów zgłoszono z kuchni orientalnej. Drugie miejsce należy się kuchni francuskiej i włoskiej (3), trzecie indyjskiej (2). Poniżej przedstawiam zgłoszone wpisy (w kolejności pojawiania się w akcji) wraz z linkami
bastalenaCiekawe kiedy mu się odwidzi? Jednak dziś mi to wcale, a wcale nie przeszkadza. Jak już wspomniałam, total leniuch! Za obiad też się leniwie zabrałam :) Kilka dni wcześniej znalazłam przepis na kluski. Wrzuciłam w zakładkę Przepisy do zrobienia . I jakby zapomniałam o nim. No to teraz miałam jakby powód do ich wykonania. Moja słabość do chomikowania kalafiorów potwierdziła to. Poza(...)pominęłam zupełnie). Białko ubiłam, dodałam na samym końcu. Wymieszałam składniki. Na podsypanym mąką blacie wyrobiłam ciasto. Gotowe pokroiłam na kluski. Wrzucałam je na osolony wrzątek i gotowałam do wypłynięcia. Przepis na kluchy podpatrzony tutaj . Nowy, interesujący blog obczaiłam. I znowu nie wiem co mi się bardziej podoba- przepisy czy zdjęcia? Auuuć
bastalenaKażdy lubi, gdy jego pracę można usprawnić, przyspieszyć , a do tego mogą służyć nam różne sprzęty kuchenne. Tylko czy każdy sprzęt, czy też gadżet spełnia nasze oczekiwania ? Dzisiejszy przepis chodził mi po głowie od kiedy wybrałam sobie z zaproponowanej oferty sprzętów naleśnikarkę . Bo u nas naleśniki zarówno na słodko, czy wytrawnie smaży się bardzo regularnie. Z samego rana zabrałam się(...)testowanie naleśnikarki firmy Unold Profi 48155 dostępnej w sklepie internetowym redcoon.pl . Naleśniki z jagodami i serem kozim okazały się super przepisem, najważniejsze dla mnie jest to, że do smażenia naleśników wg mojego przepisu nie potrzeba stosować tłuszczu, ani do ciasta, ani do smarowania powierzchni urządzenia. Czyli nadaje się dla tych co liczą kalorie, a zawartość tłuszczu w daniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię