razem proponuję wariację na temat ciasta czekoladowego. Przepis zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki. http://domowe-wypieki.blogspot.com/2010/10/ciasto-czekoladowe-z-beza-orzechowa-i.html Uwielbiam wszystko co czekoladowe. Dzień bez czekolady dniem straconym J To niestety moje motto. No ale cóż… czekolada grzechu warta. Czasem trzeba pogrzeszyć. Gdy wpada mi w oko jakiś nowy przepis na ciasto czekoladowe to zdecydowanie zabieram się za pieczenie. I tak było(...)znaczy to jednak, że ciasto nie jest godne poświęcenia odrobiny czasu w kuchni J Jest mocno czekoladowe, w konsystencji przypomina trochę Missisipii Mood Cake (również zachęcam do upieczenia-przepis na mojej stronie WŻ- http://www.wielkiezarcie.com/recipe92022.html ), jest nieco gliniaste. Połączenie czekolady z orzechową bezą jest naprawdę ciekawe. Powidła śliwkowe idealnie przełamują słodycz bezy i świetnie podkreślają smak czekolady. Polecam!! Ciasto
Mania Gotowaniamiłośnikach ciast na całym świecie, aby umożliwić im podzielenie się z innymi swoją pasją do pieczenia. Z tej okazji powstała strona http://worldbakingday.com/pl ,na której znajdziecie 100 przepisów o różnych stopniach trudności wybranych spośród najbardziej interesujących piekarzy świata. Przepis na który się zdecydowałam, to Kokosowo-czekoladowe babeczki (poziom 69), którego autorką jest blogerka Sophie Hunter. Babeczki są naprawdę godne(...)polecenia. Wybrałam je ze względu na połączenia kokosa i czekolady, które ostatnio jest moim ulubionym. Poniżej oryginalny przepis oraz moje modyfikacje. Kokosowo-czekoladowe babeczki typu „cupcake” Składniki: Ciasto: 200 g miękkiej margaryny 200 g drobnego cukru 4 jaja 170 g mąki samorosnącej 30 g proszku kakaowego 160 ml kremu kokosowego (jeśli nie możesz dostać
Mania GotowaniaKlasyczne ciasto drożdżowe z serowo-budyniową warstwą. Ciasto drożdżowe zrobiłam według wcześniej już zamieszczonego przepisu. Jest to mój sprawdzony przepis, który zawsze się udaję. Tym razem postanowiłam zamienić owocowe nadzienie na coś nowego J Wyszło naprawdę smaczne. Jeśli lubicie drożdżówki z serem i budyniem to polecam!! Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym Składniki: Ciasto(...)musi rosnąc, jest gotowe do pieczenia. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, jajko, budyń i aromat. Dokładanie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tylko używając mniejszej ilości mleka. Do jeszcze ciepłego budyniu dodajmy pokrojone w kostkę masło, cukier i dokładnie miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Przygotowujemy kruszonkę. Masło topimy w rondelku
Mania Gotowaniaprzepis trafiłam podczas moich codziennych poszukiwań inspiracji kulinarnych. Jest to danie autorstwa Basi Ritz, która jak na Master Chefa przystało, miała doskonały pomysł. Danie okazało się szczałem w dziesiątkę. Połączenie ciasta francuskiego, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i dyni… idealne. Ja swoją tartę nieco zmodyfikowałam. Użyłam między innymi jednego ciasta francuskiego, nie dwóch, jal w oryginalnym przepisie. Jednak moim zdaniem(...)lepiej wykorzystać dwie paczki, gdyż spód będzie wtedy bardziej wyczuwalny. Polecam przepis zdecydowanie, super danie zarówno na obiad, jak i na imprezę. Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią Składniki: 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 200 g dyni (użyłam dyni z zalewy słodko-kwaśnej, dostępna
Mania GotowaniaDziękuje wszystkim za udział w Akcji i zapraszam serdecznie na podsumowanie. Dzięki Wam odkryłam wiele nowych inspiracji . Przepisy były bardzo różnorodne, każdy miłośnik karmelu znajdzie coś dla siebie z pewnością. Z mojej strony chciałam wyróżnić trzy wpisy, które spodobały mi się najbardziej. Gratuluję kreatywności. Blog Tarzynkowo za Ciasteczka krówki (http://tarzynkowo.blogspot.com/2013/10/ciasteczka-krowki.html) Blog Wegańskie Wesele(...)Florenynki (http://weganskiewesele.blogspot.com/2013/10/florentynki.html) Blog Zegarynka5 za Domowe Krówki Ciągutki (http://zegarynka5.blox.pl/2013/10/Krowki-Ciagutki.html L ista wszystkich przepisów: Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem autorka: bernika | blog: Moj kulinarny pamiętnik Serniczki kajmakowe ze śliwkami autorka: Pyza | blog: Smaczna Pyza Szyszki z kajmakiem autorka: Agiatis | blog: Moja kulinarna przygoda Placki dyniowe z flambirowanym bananem i sosem kajmakowym autorka: gukinga | blog: Pyszny blog kulinarny Ciasteczka
Mania Gotowaniakukurydzianych chyba znają wszyscy. Jest to doskonałe trik, kiedy chcemy we własnym domu odtworzyć przysmaki rodem z restauracji KFC. Ja panierkę najbardziej uwielbiam na skrzydełkach z kurczaka, dlatego w przepisie użyłam właśnie tej części kury. Oczywiście możecie również wykorzystać nogi lub piersi. Oryginalności przepisowi nadaje glazura, którą polewamy mięso pod koniec pieczenia. Nadaje mu ona niepowtarzalny smak. Zapraszam na przepis
Mania Gotowaniaurodziny od moich przyjaciół. Książka jest naprawdę pięknie wydana, każdy miłośnik kuchni azjatyckiej znajdzie w niej wiele inspiracji. Ja zaczynam swoja przygodę z daniami Goka, będę na bieżąco zamieszczać przepisy, który uda mi się przyrządzić. Na pierwszy ogień poszedł przepis na polędwiczkę Char Siu. Polędwiczka jest niezwykle aromatyczna, rozpływa się w ustach. Przepis zmodyfikowałam odrobinę, skracając czas pieczenia oraz dodając
Mania Gotowaniapysznych greckich deserów i potraw, poprzez różnorodne owoce morza, skończywszy na ślimakach i wspaniałej chińszczyźnie przyrządzanej przez oryginalnego chińskiego szefa. Było pysznie i bardzo inspirująco. Wracając do przepisu, postanowiłam wreszcie zamieścić coś bardzo tradycyjnego, typowy polski piątkowy obiad, czyli smażona rybka. Ja osobiście najbardziej lubię wersję w migdałach, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem. Za pewne(...)wielu z Was jest to przepis dobrze znany, ale mam nadzieje, że ci którzy nie kosztowali zmotywują się do zamiany tradycyjnej panierki. Sałatka również bardzo prosta i ekspresowa, idealna do każdego obiadu, jak również sama, bez dodatku mięsa. Polecam. Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami Składniki: Ryba: 2-4 filety ulubionej rybki (ja polecam mirunę
Mania Gotowaniarychłą jesień. Już inaczej pachnie w koło, już ptaszki zbierają się w grupki, już mamy przerośnięte ogórki. No tak a ja po raz kolejny z tymi DUŻYMI ogórami, ale przepisów na "normalne"ogórki w sieci macie pod dostatkiem a na te ostatkowe, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić, jak na lekarstwo(szczególnie tych ciekawych). Ja lubię przerośnięte(...)ogóry (yghy bez skojarzeń to wpis kulinarny ) boo potencjał w nich i esencja smaku .... Dobra do rzeczy, dziś dwa przepisy, proste i szybkie jak to u mnie bywa. Chutney ogórkowy - jeden z moich ulubionych przepisów. Wypróbujcie - zaskoczy was jego smak, to doskonały dodatek do mięs i placków np. ziemniaczanych. Czytaj więcej
Farmażonyosobiście lubię pod każdą postacią. Pieczoną, duszoną, gotowaną, dżemową i Halloweenową (mimo, że nie uznaję tej zabawy). O dyni w korzennej zalewie już pisałam TU (teraz jest sposobność wypróbować przepis) Jednak trzy "dyniowie" dania upodobałam sobie szczególnie :) I Pierogi z dynią i pomidorami To moje ulubione, rzadko je robię bo ogólnie za lepieniem pierogów nie przepadam
Farmażonytort robiłam już niemal trzy miesiące temu. Przepis do tej pory leżał w tzw. szufladzie i czekał, a później jeszcze czekał i znów trochę czekał i pewnie dalej tak by czekał, gdyby nie fakt, że niedługo znów będę zabierać się za pieczenie tortu. Tym razem będzie to coś całkiem nowego i mam nadzieję, że wyjdzie równie wspaniale, jak ten dzisiejszy(...)Zwłaszcza, że okazja zobowiązuje ;) Ale co to ma do rzeczy? Ano ma :) Dzięki temu przypomniałam sobie, że mam jeden wspaniały przepis w zanadrzu :D Postanowiłam więc czym prędzej wziąć się do pisania przepisu, by znów o nim nie zapomnieć, a wierzcie lub nie, tort jest naprawdę królewski! :) (I wcale nie jest trudny i skomplikowany... Tylko lista składników jest dość długa
Ratunku obiadChciałabym się z Wami podzielić przepisem na biszkopt kakaowy, który zawsze się udaje. Jest on podstawą do wielu ciast. Przygotowanie nie jest zbyt trudne. składniki: 6 jajek 1,5 szkl. cukru 1 szklanki mąki 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ucieramy ponownie na sztywną masę. Następnie dodajemy
SMYKWKUCHNIMój przepis na mizerię z ogórków.. Akurat z mizerią zawsze miałam mały kłopot bo ja lubię mizerię na słodko tak jak robiła to zawsze moja mama i taki smak wyniosłam z domu, i w tej postaci ogórki smakowały mi najbardziej, tym samym przypominały smak dzieciństwa, lecz mój K. wręcz przeciwnie u niego w domu ogórki robiło się
SMYKWKUCHNIKolejny przepis w cyklu CZAS NA DYNIĘ, tym razem coś na deser, ulubione muffinki z dynią z dodatkiem kardamonu i imbiru. przepis na muffinki: 2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g masła 3/4 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jajka 1/3 szklanka mleka dynia pokrojona w kostkę kardamon pół łyżeczki imbir 1/3 łyżeczki(...)koniec dodajemy mleko, mieszamy z dynią, przekładamy do foremek i pieczemy około 30 minut w temp. 200 stopni C Z w/w składników wychodzi około 16 babeczek. przepis na krem - 1/2 szklanki śmietany 36% - 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym - 1 łyżka cukru pudru waniliowego Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach po około 10 minutach dodajemy cukier, ciągle
SMYKWKUCHNI