Witam! Dzisiaj postanowiłam podzielić się opinią na temat jednego z przepisów, który został odnaleziony w sieci ;) Przepis pochodzi ze strony Słodkiej Babeczki , którą btw. gorąco pozdrawiam! Składniki: 400g mąki pszennej 100g mąki żytniej (ja dałam aż 300g) 250 ml mleka 30g świeżych drożdży 50g masła 100ml śmietany (18%) 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli(...)podanej stronce, a poniżej przedstawiam moje cudeńka, które zniknęły natychmiast (były jeszcze ciepłe i cudownie chrupiące!). Do zdjęć ostały się ostatnie trzy sztuki :)) Z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis wszystkim fanom domowego pieczywa! Dodaję do akcji: Poranne wariacje, czyli propozycje śniadaniowe
Emcia Pichcipudru Składniki na nadzienie: 2op. budyniu waniliowego (500ml mleka + 2 łyżki cukru) 1 kostka masła (250g) Składniki na posypkę: 1 szklanka wiórek kokosowych 5 łyżek cukru 2 łyżki oliwy Przepis na biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Warto pamiętać, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru pudru na gładką masę. Mąki łączymy razem(...)najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką). Ciasto wylewamy do formy prostokątnej o wymiarach 36x24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy 45minut. Przepis na nadzienie: Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (z mniejszą ilością mleka). Po ugotowaniu budyniu dodajemy do niego masło i miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę. Przepis na posypkę
Emcia Pichciśmietan fixy 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki barwnika w żelu czerwonego (do wykończenia) Dodatki: 200g dżemu truskawkowego Banan 100g borówek 2 rurki z kremem Sos czekoladowy Przepis na biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Mąki przesiane dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy cukier puder dalej ubijając. Następnie dodajemy(...)piekarnika do 180C i pieczemy 30minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto w formie upuszczamy na blat, tak aby ew. powstały "brzuszek" wyrównał się. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia w formie. Przepis na krem budyniowy: Budyń przygotowujemy z mniejszą o połowę ilością mleka. Po przygotowaniu budyniu odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie ucieramy na gładką masę cukier puder z masłem. Następnie wszystko
Emcia PichciSkładniki: 200g wiórek kokosowych 30g masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru Przepis: wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy na "ciasto". Następnie formujemy w kuleczki lub inne kształty. Uformowane kokosanki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 C i pieczemy przez 20 minut. Kokosanki najlepiej smakują na drugi dzień
Emcia Pichciszklanka cukru 1/2 szklanki śmietanki 30% 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty Polewa toffi: 200 g krówek mlecznych kruchych 1 łyżka masła 4 łyżki mleka Przepis na spód: Herbatniki przekładamy do miski i dokładnie zgniatamy na "mąkę". Następnie masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do formy(...)wymiarach 37 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość dociskamy do formy i wsadzamy do lodówki. W czasie gdy spód tężeje zabieramy się za masę sernikową. Przepis na masę sernikową: Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier oraz mąkę. Całość miksujemy na małych obrotach do dokładnego połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym całym jajku - miksując na niskich obrotach
Emcia Pichciwody 8 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Składniki na bitą śmietanę: 330 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki wrzątku Dodatkowo: 3 łyżki mielonych orzechów laskowych BackMit Przepis na biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy dodajemy(...)biszkopt zrzucamy z wysokości ok. pół metra na blat i wkładamy go do wyłączonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie obkrawamy brzegi biszkoptu i przekładamy go na paterę. Przepis na mus: Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy wody i cukru i podsmażamy przez 10 minut. Następnie ściągamy garnek
Emcia PichciPrzepis powstał przy współpracy z portalem wieprzopedia.pl Danie dla 2 osób Składniki: 2 plastry schabu wieprzowego ok. 6 plastrów cienkiego boczku wieprzowego wędzonego 1/2 ogórka kiszonego 2 słupki czerwonej papryki 2 małe piórka cebuli białej 1 łyżeczka musztardy dijon Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Dodatkowo: 1 woreczek ryżu Przepis: Schab rozbijamy za pomocą tłuczka, ale niezbyt(...)owijamy roladki 2-3 cienkimi plastrami wędzonego boczku. Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podajemy np. z gotowanym ryżem (przygotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu
Emcia Pichcibyła ich ocena. Może zachwyci także i Was. Polecam bardzo gorąco. Bardzo wykwintne danie, idealne na imprezę. Szybkość i łatwość przygotowania sprawia iż na pewno powrócę jeszcze do tego przepisu. Inspiracją był ten przepis a także przepis na pasztet z "Wyśmienitej kuchni francuskiej". Składniki: - 500g wątróbki gęsiej foie gras (do kupienia m.in. w Makro) - 250ml białego wytrawnego wina - 1 duża
Smaczne Zdrowerazem proponuję wariację na temat ciasta czekoladowego. Przepis zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki. http://domowe-wypieki.blogspot.com/2010/10/ciasto-czekoladowe-z-beza-orzechowa-i.html Uwielbiam wszystko co czekoladowe. Dzień bez czekolady dniem straconym J To niestety moje motto. No ale cóż… czekolada grzechu warta. Czasem trzeba pogrzeszyć. Gdy wpada mi w oko jakiś nowy przepis na ciasto czekoladowe to zdecydowanie zabieram się za pieczenie. I tak było(...)znaczy to jednak, że ciasto nie jest godne poświęcenia odrobiny czasu w kuchni J Jest mocno czekoladowe, w konsystencji przypomina trochę Missisipii Mood Cake (również zachęcam do upieczenia-przepis na mojej stronie WŻ- http://www.wielkiezarcie.com/recipe92022.html ), jest nieco gliniaste. Połączenie czekolady z orzechową bezą jest naprawdę ciekawe. Powidła śliwkowe idealnie przełamują słodycz bezy i świetnie podkreślają smak czekolady. Polecam!! Ciasto
Mania Gotowaniamiłośnikach ciast na całym świecie, aby umożliwić im podzielenie się z innymi swoją pasją do pieczenia. Z tej okazji powstała strona http://worldbakingday.com/pl ,na której znajdziecie 100 przepisów o różnych stopniach trudności wybranych spośród najbardziej interesujących piekarzy świata. Przepis na który się zdecydowałam, to Kokosowo-czekoladowe babeczki (poziom 69), którego autorką jest blogerka Sophie Hunter. Babeczki są naprawdę godne(...)polecenia. Wybrałam je ze względu na połączenia kokosa i czekolady, które ostatnio jest moim ulubionym. Poniżej oryginalny przepis oraz moje modyfikacje. Kokosowo-czekoladowe babeczki typu „cupcake” Składniki: Ciasto: 200 g miękkiej margaryny 200 g drobnego cukru 4 jaja 170 g mąki samorosnącej 30 g proszku kakaowego 160 ml kremu kokosowego (jeśli nie możesz dostać
Mania GotowaniaKlasyczne ciasto drożdżowe z serowo-budyniową warstwą. Ciasto drożdżowe zrobiłam według wcześniej już zamieszczonego przepisu. Jest to mój sprawdzony przepis, który zawsze się udaję. Tym razem postanowiłam zamienić owocowe nadzienie na coś nowego J Wyszło naprawdę smaczne. Jeśli lubicie drożdżówki z serem i budyniem to polecam!! Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym Składniki: Ciasto(...)musi rosnąc, jest gotowe do pieczenia. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, jajko, budyń i aromat. Dokładanie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tylko używając mniejszej ilości mleka. Do jeszcze ciepłego budyniu dodajmy pokrojone w kostkę masło, cukier i dokładnie miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Przygotowujemy kruszonkę. Masło topimy w rondelku
Mania Gotowaniaprzepis trafiłam podczas moich codziennych poszukiwań inspiracji kulinarnych. Jest to danie autorstwa Basi Ritz, która jak na Master Chefa przystało, miała doskonały pomysł. Danie okazało się szczałem w dziesiątkę. Połączenie ciasta francuskiego, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i dyni… idealne. Ja swoją tartę nieco zmodyfikowałam. Użyłam między innymi jednego ciasta francuskiego, nie dwóch, jal w oryginalnym przepisie. Jednak moim zdaniem(...)lepiej wykorzystać dwie paczki, gdyż spód będzie wtedy bardziej wyczuwalny. Polecam przepis zdecydowanie, super danie zarówno na obiad, jak i na imprezę. Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią Składniki: 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 200 g dyni (użyłam dyni z zalewy słodko-kwaśnej, dostępna
Mania GotowaniaDziękuje wszystkim za udział w Akcji i zapraszam serdecznie na podsumowanie. Dzięki Wam odkryłam wiele nowych inspiracji . Przepisy były bardzo różnorodne, każdy miłośnik karmelu znajdzie coś dla siebie z pewnością. Z mojej strony chciałam wyróżnić trzy wpisy, które spodobały mi się najbardziej. Gratuluję kreatywności. Blog Tarzynkowo za Ciasteczka krówki (http://tarzynkowo.blogspot.com/2013/10/ciasteczka-krowki.html) Blog Wegańskie Wesele(...)Florenynki (http://weganskiewesele.blogspot.com/2013/10/florentynki.html) Blog Zegarynka5 za Domowe Krówki Ciągutki (http://zegarynka5.blox.pl/2013/10/Krowki-Ciagutki.html L ista wszystkich przepisów: Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem autorka: bernika | blog: Moj kulinarny pamiętnik Serniczki kajmakowe ze śliwkami autorka: Pyza | blog: Smaczna Pyza Szyszki z kajmakiem autorka: Agiatis | blog: Moja kulinarna przygoda Placki dyniowe z flambirowanym bananem i sosem kajmakowym autorka: gukinga | blog: Pyszny blog kulinarny Ciasteczka
Mania Gotowaniakukurydzianych chyba znają wszyscy. Jest to doskonałe trik, kiedy chcemy we własnym domu odtworzyć przysmaki rodem z restauracji KFC. Ja panierkę najbardziej uwielbiam na skrzydełkach z kurczaka, dlatego w przepisie użyłam właśnie tej części kury. Oczywiście możecie również wykorzystać nogi lub piersi. Oryginalności przepisowi nadaje glazura, którą polewamy mięso pod koniec pieczenia. Nadaje mu ona niepowtarzalny smak. Zapraszam na przepis
Mania Gotowaniaurodziny od moich przyjaciół. Książka jest naprawdę pięknie wydana, każdy miłośnik kuchni azjatyckiej znajdzie w niej wiele inspiracji. Ja zaczynam swoja przygodę z daniami Goka, będę na bieżąco zamieszczać przepisy, który uda mi się przyrządzić. Na pierwszy ogień poszedł przepis na polędwiczkę Char Siu. Polędwiczka jest niezwykle aromatyczna, rozpływa się w ustach. Przepis zmodyfikowałam odrobinę, skracając czas pieczenia oraz dodając
Mania Gotowania